Teraz jest wtorek, 26 sierpnia 2025, 02:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 15 kwietnia 2025, 08:08 
nowicjusz
nowicjusz

Chciałbym przedstawić Wam projekt, nad którym pracuję – Gronnik.pl. To prosta, internetowa aplikacja tworzona z myślą o osobach uprawiających winorośl w Polsce – zarówno tych, którzy mają jedną winorośl przy altanie, jak i tych prowadzących większe winnice.

Dziennik prowadzenia winorośli
Główną funkcją serwisu jest dziennik uprawy, który pozwala na zapisywanie najważniejszych informacji z sezonu – np. daty cięcia, oprysków, nawiezienia, a także obserwacji dotyczących wzrostu, chorób czy owocowania konkretnych odmian. Dzięki temu można prowadzić uporządkowane notatki, wracać do nich w kolejnych latach i wyciągać wnioski na przyszłość.

Baza odmian i dzielenie się doświadczeniem
Kolejnym elementem Gronnika jest miejsce do dzielenia się informacjami o odmianach winorośli – zarówno deserowych, jak i przerobowych. Użytkownicy mogą dodawać opinie, dzielić się swoimi doświadczeniami z uprawy w konkretnych regionach Polski (np. które odmiany dobrze zimują, jak reagują na choroby, kiedy dojrzewają), co pozwala innym szybciej dobrać odpowiednią odmianę do swojego stanowiska.

W kolejnych aktualizacjach planuję wprowadzenie możliwości dzielenia się informacjami o dostępnych sztobrach i sadzonkach – będzie można łatwiej znaleźć kogoś, kto rozmnaża daną odmianę i skontaktować się z nim bezpośrednio przez aplikację.

Jeśli ktoś z Was chciałby przetestować Gronnik i podzielić się opinią – zapraszam serdecznie:
https://gronnik.pl

PostNapisane: wtorek, 15 kwietnia 2025, 16:54 
mistrz
mistrz

Bardzo dobry pomysł z app.
Generalnie na naszym forum brakuje mi takich możliwości wymieniania poglądów jak to jest na wschodnich portalach gdzie piszemy posty pod dana odmianą, albo linkujemy do tych postów spod odmiany. Może da się coś takiego zrobić na naszym forum?

PostNapisane: wtorek, 15 kwietnia 2025, 17:16 
Ekspert
Ekspert

Od dawna widzimy pewne ograniczone możliwości naszego forum, starzejemy się nie tylko my. Informatyk z pasją winiarską pilnie poszukiwany.

PostNapisane: środa, 16 kwietnia 2025, 07:17 
Ekspert
Ekspert

Wlod napisał(a):
. Generalnie na naszym forum brakuje mi takich możliwości wymieniania poglądów jak to jest na wschodnich portalach gdzie piszemy posty pod dana odmianą, albo linkujemy do tych postów spod odmiany.

Nic nie stoi na przeszkodzie abyś pisał i wymieniał poglądy na temat danej odmiany i wstawiał zdjęcia.
Wielu to robi od lat i na pewno z tego korzystałeś czytając nasze forum.

PostNapisane: środa, 16 kwietnia 2025, 09:07 
nowicjusz
nowicjusz

sajko71 napisał(a):
Od dawna widzimy pewne ograniczone możliwości naszego forum, starzejemy się nie tylko my. Informatyk z pasją winiarską pilnie poszukiwany.

Do waszej dyspozycji! ;) Jeśli ktoś znajdzie chwilę na przetestowanie aplikacji i podzielenie się uwagami oraz ewentualnymi pomysłami będę bardzo wdzięczny ;)

PostNapisane: środa, 16 kwietnia 2025, 11:23 
Ekspert
Ekspert

Aplikacja to powinna być przez apkę na telefon, bo obsługa przez stronę jest nieporęczna.
Fajnie, że masz dużo entuzjazmu. Gdybyś miał wiedzę jak podnieś naszą obecną stronę, a przede wszystkim forum na poziom odpowiadający współczesności i miałbyś to ochotę wykonać to byłoby wspaniale. Nasz obecny administrator jest niestety zarobiony.
Dla mnie osobiście dublowanie informacji o odmianach czy winnicach nie jest potrzebne jeśli można by wszystko mieć w nowoczesnej formie i w jednym miejscu w sieci.

PostNapisane: czwartek, 17 kwietnia 2025, 00:31 
nowicjusz
nowicjusz

Dobry wieczór,
Przepraszam, nie chciałbym tak obcesowo - na forum jestem od niedawna więc głównie czytam, żeby nie mnożyć wątków. Mam na imię Maciek, na majówkę planuję wsadzić trochę krzewów na terenie który uprawiam od roku. Aplikacja jest bardzo czytelna, akurat dla mnie bez różnicy czy na Android czy przez PC - na działce internet i tak jest słaby. Natomiast mam idiotyczne pytanie - po zalogowaniu w polu KONTO jest monit o 2 wiadomościach ale nie mogę w żaden sposób intuicyjnie ich otworzyć - jest jakiś myk specjalny? Pozdrawiam wszystkich.

PostNapisane: czwartek, 17 kwietnia 2025, 06:44 
Ekspert
Ekspert

Po prostu klikasz w ten napis "2 nowe wiadomości"

PostNapisane: czwartek, 17 kwietnia 2025, 09:05 
Kiper
Kiper

Fajna sprawa i masa włożonej pracy a wiem ile to wymagało bo sam na swoim blogu trochę staram się opisywać. Mam już kilka uwag ale obecnie brak czasu by wgłębić się w to dokładnie. Gratuluję pomysłu i wykonania. Gdybyś potrzebował zdjęcia to pisz, mam sporo deserówek.

PostNapisane: czwartek, 17 kwietnia 2025, 16:30 
Kiper
Kiper

Mi też się podoba i na pewno skorzystam z tego

PostNapisane: czwartek, 17 kwietnia 2025, 23:37 
nowicjusz
nowicjusz

vanKlomp napisał(a):
Po prostu klikasz w ten napis "2 nowe wiadomości"

No właśnie...jak wspomniałem intuicyjne działania zupełnie nie przynoszą efektu .Klikam, ale efektu brak. przepraszam, że tak późno odpowiadam, wiercę dołki pod szpalery, dopiero wróciłem..Pozdrawiam

PostNapisane: piątek, 18 kwietnia 2025, 11:01 
nowicjusz
nowicjusz

McGr3gor napisał(a):
Fajna sprawa i masa włożonej pracy a wiem ile to wymagało bo sam na swoim blogu trochę staram się opisywać. Mam już kilka uwag ale obecnie brak czasu by wgłębić się w to dokładnie. Gratuluję pomysłu i wykonania. Gdybyś potrzebował zdjęcia to pisz, mam sporo deserówek.

Dziękuję! Na tym bardzo mi zależy, aby ktoś podzielił się uwagami! Co do zdjęć to bardzo chętnie! ;)

-- piątek, 18 kwietnia 2025, 10:57 --

Havil napisał(a):
Dobry wieczór,
Przepraszam, nie chciałbym tak obcesowo - na forum jestem od niedawna więc głównie czytam, żeby nie mnożyć wątków. Mam na imię Maciek, na majówkę planuję wsadzić trochę krzewów na terenie który uprawiam od roku. Aplikacja jest bardzo czytelna, akurat dla mnie bez różnicy czy na Android czy przez PC - na działce internet i tak jest słaby. Natomiast mam idiotyczne pytanie - po zalogowaniu w polu KONTO jest monit o 2 wiadomościach ale nie mogę w żaden sposób intuicyjnie ich otworzyć - jest jakiś myk specjalny? Pozdrawiam wszystkich.

Aplikacja jest nadal rozwijana. Pracuję nad wiadomościami i możliwością udostępniania informacji o sadzonkach i sztobrach. Przepraszam za wprowadzanie w błąd.

PostNapisane: piątek, 18 kwietnia 2025, 20:44 
nowicjusz
nowicjusz

gronnik napisał(a):
McGr3gor napisał(a):

Dziękuję! Na tym bardzo mi zależy, aby ktoś podzielił się uwagami! Co do zdjęć to bardzo chętnie! ;)

-- piątek, 18 kwietnia 2025, 10:57 --

Havil napisał(a):
Dobry wieczór,

Aplikacja jest nadal rozwijana. Pracuję nad wiadomościami i możliwością udostępniania informacji o sadzonkach i sztobrach. Przepraszam za wprowadzanie w błąd.

Uff tak mi się zdawało, że ona nie ma jeszcze funkcjonalności. Ulga, bo zacząłem się podejrzewać o cyfrowy analfabetyzm.. A sekcja Moja Winnica? Ona działa w pełni? Nazwę i współrzędne dodałem, ale ani nie ma jej na mapce ani nie mogę dodać odmian..

PostNapisane: sobota, 19 kwietnia 2025, 07:55 
mistrz
mistrz

Havil napisał(a):
na majówkę planuję wsadzić trochę krzewów na terenie który uprawiam od roku.
Jeśli mają zielone odrosty to ja bym nie wsadzał na majówkę.

PostNapisane: sobota, 19 kwietnia 2025, 23:13 
nowicjusz
nowicjusz

marek39 napisał(a):
Havil napisał(a):
na majówkę planuję wsadzić trochę krzewów na terenie który uprawiam od roku.
Jeśli mają zielone odrosty to ja bym nie wsadzał na majówkę.

Dzięki za sugestię - obserwując pogodę w tym roku sam drapię się w głowę , niestety nie wiem w jakim stanie do mnie dotrą, a przechować 600 sadzonek to trochę dla mnie problem.. Zwłaszcza bez pewności jak długo. Większość moich pozostałych sadzonek - drzewek, krzewów itp zimowało w naszym warsztacie, zresztą bardzo ładnie przetrwały, ale jest i było ich zdecydowanie mniej..

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1