Teraz jest sobota, 17 maja 2025, 16:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 24 września 2020, 12:39 
Ekspert
Ekspert

kuneg napisał(a):
Ukorzeniał ktoś może jabłoń?
Rośnie sobie nieopodal jedna taka, w miejscu po niegdysiejszych ogródkach. Owoce ma zdrowe i smaczne, chociaż nieduże. Coś jak Szampion, tylko mniejszy kwas - genialna do suszenia i nie ciemnieje w trakcie. Chętnie bym ją przygarnęła, ale nie mam gdzie przeszczepić. Stąd pomysł z ukorzenieniem.
Da się tak z jabłonią?

Wiem, że pigwę da się.

Możesz naszczepić na ałyczę a ałyczę ukorzenić. Czytałem gdzieć,że szlachetne odmiany różnych drzew mogą się ukorzenić,ale słabo rosną,bo korzenie niedomagają. Dlatego bezpieczniej jest zaszczepić.

PostNapisane: czwartek, 24 września 2020, 18:17 
Kiper
Kiper

kuneg napisał(a):

Jakby ktoś miał pozytywne doświadczenia z ukorzenianiem jabłoni, to chętnie skorzystam - co, jak, kiedy i w jakiej temperaturze. :)

M26 udało mi się ukorzenić, bez żadnego cudowania. Kij wsadzony w ziemię wypuścił korzenie i zrobiła się podkładka. Rosło to w pierwszym roku marnie, ale po naszczepieniu na nią innej odmiany przyrost był w normie (w kolejnym roku oczywiście). Na początku tylko dbałem by podłoże było wilgotne.
M26 jest opisywana jako "łatwo ukorzeniająca się".
Podkładka kosztuje 2-5zł, przynajmniej ja tyle płacę za M26 bo doszedłem do wniosku że bawić się z matecznikiem mi się nie chce.
Kallus na jabłoniach dobrze rozwija się w temp +10 +18, więc niema co szaleć.
Ukorzeniając to co Ci smakuje jest ryzyko że roślina będzie mieć słabe, lub podatne na choroby korzenie.
Do tego jabłoń dość łatwo się zrasta, więc szczepienie nie powinno być trudne.
A jak się nie boisz wysłać zrazów, to mogę Ci zaszczepić pod koniec zimy bo będę szczepił sporo odmian cydrowych, więc podkładek i tak muszę kupić sporo ;-)

piotr85 napisał(a):
Możesz naszczepić na ałyczę a ałyczę ukorzenić.

Jabłoń na śliwie? Dasz sobie coś obciąć że będzie zgodność fizjologiczna nawet jeśli jakimś cudem się zrośnie? :)

PostNapisane: czwartek, 24 września 2020, 18:21 
Ekspert
Ekspert

newrom napisał(a):
piotr85 napisał(a):
Możesz naszczepić na ałyczę a ałyczę ukorzenić.

Jabłoń na śliwie? Dasz sobie coś obciąć że będzie zgodność fizjologiczna nawet jeśli jakimś cudem się zrośnie? :)

Zrelacjonuję na wiosnę. Znajomy ogrodnik powiedział,że na ałyczy przyjmie się wszystko. Cokolwiek to nie znaczy,muszę sprawdzić. :lol:

PostNapisane: czwartek, 24 września 2020, 20:56 
Kiper
Kiper

Miałem morele na ałyczy, rosła kilka lat, pięknie zakwitła i uschła. Po 2-3 miesiącach chciałem ją wykopać, ale nim poszedłem po szpadel to pchnąłem ręką i pień się oddzielił od korzenia. Ewidentnie było widać że występuje niezgodność fizjologiczna.
Znajomy kiedyś szczepił gruszki na jabłoni lub odwrotnie by uratować odmiany gdy nie miał zgodnych podkładek. Po 2-3 latach większość uschła.
Dla zabawy można próbować, ale Małgorzata chce mieć drzewa owocowe :)

PostNapisane: czwartek, 24 września 2020, 21:25 
Ekspert
Ekspert

Nie, no szczepić jabłonie i grusze, to ja umiem :) Nie miałam do tej pory nieudanych szczepień tych dwóch. Niby dużo tego nie było, ale 100% przyjęć.

Może wiosną spróbuję kilka patyków różnych odmian w ziemię wetknąć. Może trafi się jakaś łatwo ukorzeniająca się :)

Podobno mojej babci udało się zaszczepić jabłoń na olszynie, tylko owoce były bardziej cierpkie, niż u drzewa matecznego. Może i ja trafię na taką, co zrośnie się że wszystkim i korzenie powypuszcza. ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1