Teraz jest środa, 28 stycznia 2026, 15:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 grudnia 2009, 21:04 
Ekspert
Ekspert

[quote="blk"][quote="Ricci"][quote="blk"][quote="Ricci"][quote="zypsek"]Tak z czystej ciekawości jesli to nie tajemnica ile za 35 arów ? Plus inne koszty?
~2k+~0,7k notariat
Ricci, co to znaczy "k"? Nie bardzo kojarzę. Dwa koła? ;)k=kilo czyli x 1000 np km=1000m,wiec 2k=2000(zł oczywiście) :wink:
PS: sorka za ten wykład :oops:
Ok, już kojarzę. Swoją drogą to ciekawy wykład, przyda się. Nie znałem wcześniej takich obliczeń :)
No to Ci powiem, że żyjesz w raju cenowym ziemi ;)
W mojej lokalizacji za taki kawałek musiałbyś zapłacić kilkakrotnie więcej. Stąd moje ździwienie i początkowe niedowierzanie. Czyli poważnie za ok. 6k ;) możesz kupić 1ha ziemi?

Muszę się wtrącić bo kolega "blk" trochę przesadza!!!!!!!
Jasne,że za 6tyś ha ziemi u nas się nie kupi, ale na pewno nie za kilkakrotnie więcej 8O
Jestem na bieżąco bo szykuje się przetarg (z ANR) w moim sąsiedztwie.
1ha takiej sobie ziemi (IVb,V,VI) wyceniony został na ok 11tyś.
Na licytacji trochę podbiją (albo i nie-mam nadzieję) i pójdzie za max 15tyś/ha.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 grudnia 2009, 21:14 
Kiper
Kiper

Tak, ja kupiłem na przetargu ANR, po cenie wywoławczej;to co dla nas jest atrakcyjne (stok) niekoniecznie dla innych upraw stad paradoksalnie taka sytuacja.
Wieksze kawałki w "kupie" IIIkl "biją" do 10k/ha i więcej, czyli większej różnicy nie ma :wink:

ale i tak macie lepszy klimat, na zachodzie znaczy :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 grudnia 2009, 22:25 
Kiper
Kiper

[quote="zypsek"][quote="Kyniek"][quote="zypsek"]Szczerze ? Tradycja o której mówisz nie istnieje , bo nigdy jej nie było . To raz . Po dwa . Cały ten francuski bełkot jest zabawny i to wszystko .Wymyslili to po pijaku i plota , niektórzy traktują toto jak świętość .Po trzy , nawet jak mają rację to nie znajduje u nas zastosowania , inny klimat , inne priorytety .

Czy ja napisałem, że na Pogórzu (w Polsce?) istnieje jakakolwiek tradycja uprawy winorośli 8O ?. O tradycji można mówić, kiedy żyją ludzie którzy ją kultywują i przekazują z pokolenia na pokolenie. Takiej tradycji nie mamy.
"nigdy jej nie było" - piszesz
Ależ owszem była. Teraz świadczą o niej nie ludzie tylko miejsca, które mimo upływu kilkuset lat ciągle noszą nazwy typu Winna Góra, Winnica, Winne, Gronówka, Winniczna Bania itp. Zobacz ile tego typu nazw topograficznych jest na mapie.

I jeszcze jedno - to wysypywanie łupka wapiennego wcale nie jest takie głupie. Jeśli możesz przeczytaj swój post , możesz go nawet zmienić choć teraz będzie za późno . Nic nie jest za darmo jedna wywrotka to kilkaset złotych a efekt, byc może niewielki .

Fakt nie zauważyłem, ale nie będę nic zmieniał. Wiadomo o co chodzi. Co do kosztów jeżeli są konieczne to trzeba je ponieść.
[quote="MAF"][quote="zypsek"]Michał . Masz gorsze warunki klimatyczne niż u nas na południu .

....

Kto przygotowuje glebę przed nasadzeniami przez 2-3 lata?

Owszem ma gorsze warunki i dlatego tym bardziej musi zadbać o solidne podstawy winnicy.

Ostatnio edytowano środa, 13 stycznia 2010, 17:34 przez Kyniek, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 grudnia 2009, 22:33 
Kiper
Kiper

[quote="heavy"][quote="blk"][quote="Ricci"][quote="blk"][quote="Ricci"][quote="zypsek"]Tak z czystej ciekawości jesli to nie tajemnica ile za 35 arów ? Plus inne koszty?
~2k+~0,7k notariat
Ricci, co to znaczy "k"? Nie bardzo kojarzę. Dwa koła? ;)k=kilo czyli x 1000 np km=1000m,wiec 2k=2000(zł oczywiście) :wink:
Ok, już kojarzę. Swoją drogą to ciekawy wykład, przyda się. Nie znałem wcześniej takich obliczeń :)
W mojej lokalizacji za taki kawałek musiałbyś zapłacić kilkakrotnie więcej. Stąd moje ździwienie i początkowe niedowierzanie. Czyli poważnie za ok. 6k ;) możesz kupić 1ha ziemi?

Jasne,że za 6tyś ha ziemi u nas się nie kupi, ale na pewno nie za kilkakrotnie więcej 8O
Na licytacji trochę podbiją (albo i nie-mam nadzieję) i pójdzie za max 15tyś/ha.
Heavy, chyba nie tak bardzo przesadzam. Kolega Ricci kupił 0,35 ha za 2 tys. Kilkakrotnie znaczy np. 3 razy więcej. Ja ziemi rolnej nie kupuję nie jestem rolnikiem, chodź swojej mam jakieś 3 ha. Tak więc orientowałem się mniej więcej w cenach. Rolnikiem jest mój wujek, który co jakiś czas dokupuje hektary od osób prywatnych i powiem Ci, że te cena za ha oscyluje w granicach 19 tys. Ojciec kupił (musiał) 1ha łąki na wsi przy samej Odrze i zapłacił 11 tys (za bezużyteczną łąkę). Zresztą to mało ważne w końcu to nie forum o cenach i wycenach ziemi w poszczególnych rejonach Polski, a raczej o tym co na nich rośnie ;)

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 grudnia 2009, 22:40 
Kiper
Kiper

[quote="Ricci"]

Jeśli chodzi o temp. zimowe to tak.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 grudnia 2009, 22:49 
Kiper
Kiper

[quote="Ricci"]

Co innego południowy zachód (wyłączając góry) a co innego północny.

[quote="Ricci"]Tak, ja kupiłem na przetargu ANR, po cenie wywoławczej;to co dla nas jest atrakcyjne (stok) niekoniecznie dla innych upraw stad paradoksalnie taka sytuacja.
Wieksze kawałki w "kupie" IIIkl "biją" do 10k/ha i więcej, czyli większej różnicy nie ma :wink:

Ricci górka górce nierówna. Przy wyborze działki warto dokonać oceny siedliska. Jeżeli nie masz czasu na analizy gleb, pomiary i inne to najszybszą metodą dającą dość dobre pojęcie o siedlisku jest analiza występującej tam roślinności (taką ja stosuję).

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 grudnia 2009, 07:13 
Kiper
Kiper

[quote="Kyniek"][quote="Ricci"]

Co innego południowy zachód (wyłączając góry) a co innego północnemotikon na końcu wypowiedzi świadczył że nalezy to traktować z przymrużeniem oka,nie zamierzałem udowadniać rzeczy oczywistych(płd-zach korzystniejszy od płn-zach). :wink:
[quote="Kyniek"][quote="Ricci"]Tak, ja kupiłem na przetargu ANR, po cenie wywoławczej;to co dla nas jest atrakcyjne (stok) niekoniecznie dla innych upraw stad paradoksalnie taka sytuacja.
Ricci górka górce nierówna. Przy wyborze działki warto dokonać oceny siedliska. Jeżeli nie masz czasu na analizy gleb, pomiary i inne to najszybszą metodą dającą dość dobre pojęcie o siedlisku jest analiza występującej tam roślinności (taką ja stosuję).
Na wiosnę zamierzam przeprowadzić analize gleby,moge dodać że w poblizu na stokach są juz winnice.W innych lokalizacjach testuje wiecej odmian i zdecyduję jakie odmiany posadzić na tej lokalizacji(góra 4-5 odmian przerobowych) i potrwa to zapewne ok 2lat, w tym czasie mam nadzieję przygotuje odpowiednio teren. :wink:

Ale,ale wracając do tematu głównego.
1.Lokalizacja-jak widac z powyższej minidyskusji staram sie nie sadzic na płaskim. :lol:
2.Nieznajomośc chrób-tu mam najwięcej do zrobienia. :cry:
3.Źle dobrane odmiany- tutaj zawsze należy szukać kompromisu z wiadomych względów(jakościowe-->delikatne)-staram się dobrać. :wink:
4.Nieznajomość ciecia-Dzieki tut forum i doswiadczonym kolegom moge powiedzieć że tutaj poczyniłem b. duże postępy (dzieki) :)
5.Brak czasu i sprzętu-dotyczy mnie jak najbardziej :( -może z czasem się to zmieni... :wink:
6.Zbyt wczesne zbieranie-przyznaje zdarza mi się... :oops:
7.Zła winifikacja-czasem lepiej :lol: ,czasem gorzej :?

Pozdrówka w ten mroźny(-15stC) poranek brrr. :lol:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 grudnia 2009, 18:28 
mistrz
mistrz

[quote="Kyniek"]analiza występującej tam roślinności (taką ja stosuję).

Już kiedyś o tym wspominałeś chyba, może rozwiniesz ten temat w oddzielnym wątku?

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 grudnia 2009, 19:50 
mistrz
mistrz

Się romarzyłem po tym co koledzy napisali 10-15k za 1ha to w mojej okolicy totalna abstrakcja. Ziemi z ANR w na południu śląskiego praktycznie nie ma a ceny w obrocie prywatnym małych kawałków pola są astronomiczne. Przykład piękna działka 1,2ha, rolna południowe zbocze (trochę wysoko bo ok 270npm) cena w ubiegłym roku 120k.

Andrzej

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 grudnia 2009, 21:17 
Ekspert
Ekspert

[quote="blk"][quote="heavy"][quote="blk"][quote="Ricci"][quote="blk"][quote="Ricci"][quote="zypsek"]Tak z czystej ciekawości jesli to nie tajemnica ile za 35 arów ? Plus inne koszty?
~2k+~0,7k notariat

Heavy, chyba nie tak bardzo przesadzam. Kolega Ricci kupił 0,35 ha za 2 tys. Kilkakrotnie znaczy np. 3 razy więcej. Ja ziemi rolnej nie kupuję nie jestem rolnikiem, chodź swojej mam jakieś 3 ha. Tak więc orientowałem się mniej więcej w cenach. Rolnikiem jest mój wujek, który co jakiś czas dokupuje hektary od osób prywatnych i powiem Ci, że te cena za ha oscyluje w granicach 19 tys. Ojciec kupił (musiał) 1ha łąki na wsi przy samej Odrze i zapłacił 11 tys (za bezużyteczną łąkę). Zresztą to mało ważne w końcu to nie forum o cenach i wycenach ziemi w poszczególnych rejonach Polski, a raczej o tym co na nich rośnie ;)

Mówimy o cenach ziemi z zasobów ANR, a nie od Kowalskiego!!!!!
Siedzę trochę w nieruchomościach (www.wysokinska.pl) to wiem!!!

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 grudnia 2009, 09:12 
mistrz
mistrz

[quote="anestle"]Się romarzyłem po tym co koledzy napisali 10-15k za 1ha to w mojej okolicy totalna abstrakcja. Ziemi z ANR w na południu śląskiego praktycznie nie ma a ceny w obrocie prywatnym małych kawałków pola są astronomiczne. Przykład piękna działka 1,2ha, rolna południowe zbocze (trochę wysoko bo ok 270npm) cena w ubiegłym roku 120k.

Andrzej

Po sąsiedzku z moją działką jest 30 ar (rola), które gość chce puścić za 116 tys. :D Centrum wsi, ładny teren, media w pobliżu, ale bez przesady. Ja za swoją płaciłem 500 PLN / ar.

W okolicach Jasła moim zdaniem to jest różnie, sam omal nie kupiłem w zeszłym roku 2 ha ładnej górki za 10 tys. :D (bardziej na uboczu). Ceny czasami z kosmosu (w obie strony) ;)

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 grudnia 2009, 11:59 
Kiper
Kiper

[quote="Hejowiec"][quote="Kyniek"]analiza występującej tam roślinności (taką ja stosuję).

Już kiedyś o tym wspominałeś chyba, może rozwiniesz ten temat w oddzielnym wątku?

Pozdrawiam

Nie wiem czy jest sens zakładania nowego wątku. To dość specjalistyczna metoda. Wymaga bardzo dobrej znajomości gatunków roślin i umiejętności identyfikacji zbiorowiska roślinnego w terenie. Polega na diagnozowaniu warunków środowiska abiotycznego na podstawie określonych gatunków roślin o znanych wymaganiach ekologiczno-siedliskowych. Służą do tego tzw. ekologiczne liczby wskaźnikowe zawarte w Ecological indicator values of vascular plants of Poland, Zarzycki, K., Trzcińska-Tacik, H., Różański, W., Szeląg, Z., Wołek, J., Korzeniak, U., 2002 - (Ekologiczne liczby wskaźnikowe roślin naczyniowych Polski).
Wartości liczb wskaźnikowych wraz z objaśnieniem dla niektórych gatunków można znaleźć tu http://www.atlas-roslin.pl

Sporo na ten temat można znaleźć w Internecie pod hasłem „fitoindykacja”.

Dla mnie jest to dobra metoda, bo pozwala na szybkie określenie zmienności warunków siedliskowych nawet w obrębie jednej działki.

Pozdrawiam

Kyniek

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 grudnia 2009, 12:40 
Kiper
Kiper

[quote="Kyniek"]
Nie wiem czy jest sens zakładania nowego wątku. To dość specjalistyczna metoda. Wymaga bardzo dobrej znajomości gatunków roślin i umiejętności identyfikacji zbiorowiska roślinnego w terenie. Polega na diagnozowaniu warunków środowiska abiotycznego na podstawie określonych gatunków roślin o znanych wymaganiach ekologiczno-siedliskowych. Służą do tego tzw. ekologiczne liczby wskaźnikowe zawarte w Ecological indicator values of vascular plants of Poland, Zarzycki, K., Trzcińska-Tacik, H., Różański, W., Szeląg, Z., Wołek, J., Korzeniak, U., 2002 - (Ekologiczne liczby wskaźnikowe roślin naczyniowych Polski).
Wartości liczb wskaźnikowych wraz z objaśnieniem dla niektórych gatunków można znaleźć tu http://www.atlas-roslin.pl
Sporo na ten temat można znaleźć w Internecie pod hasłem „fitoindykacja”.

A tak po ludzku? Zwyczajnie? Rozumiem, że jeżeli jest to ugór to po prostu patrzysz co tam rośnie i w jakiej ilości. Chyba, że jest to rzeczywiście aż tak skomplikowane.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 grudnia 2009, 13:19 
Ekspert
Ekspert

[quote="Kyniek"].....dla mnie jest to dobra metoda, bo pozwala na szybkie określenie zmienności warunków siedliskowych nawet w obrębie jednej działki....

Czekaj, czekaj :roll: Czy czasem nie jesteś tym "zwariowanym" doktorkiem, botanikiem, co prowadzi survival na łące pod hasłem "Jak przeżyć jedząc wyłącznie to co na łące", i karmi swoje dzieci robakami ?
To gdzieś w tamtej okolicy :roll: D

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 grudnia 2009, 13:51 
Ekspert
Ekspert

Przecież robaki nie są pod ochroną :lol:
Jeden przegryza lampkę wina serem, drugi suszoną szynką a trzeci dorodną dżdżownicą :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1