Teraz jest sobota, 17 maja 2025, 10:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 grudnia 2009, 10:14 
Ekspert
Ekspert

Piękna sprawa te stoki itd . Warunki ustalono w dawnych czasach kiedy o foliach i innych traktorach nikt nigdy nie słyszał . Trochę się zmieniło . No i zaludnienie wzrosło , o górkach to tylko pomarzyć . Jak jadę do brata na górkę to tam zawsze piździ jak w kieleckim ,łeb chce urwać albo wiatraki stawiać . Nie dajmy się ogłupić tym co kiedyś było , a nie jest .

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 grudnia 2009, 12:57 
Kiper
Kiper

[quote="Erikos"] O czym to świadczy?
........że były sobie......... i nawet strome stoki im nie pomogły.

:wink:

Winnice w XVII wieku zniknęły z naszego krajobrazu nie tylko z powodu zmian klimatycznych. Poważnie przyczyniły się do tego wojny i import win z Węgier.
Teraz jest lepiej, więc dlaczego nie powrócić do starych dobrych wzorców?

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 grudnia 2009, 13:20 
Ekspert
Ekspert

Siedemnasty wiek nazwany jest małą epoką lodowcową . Do jakich wzorców chcesz wracac?

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 grudnia 2009, 13:37 
mistrz
mistrz

A mnie sie wydaje że mimo wszystko wybierając odpowiednie terroir można się ustrzec 3 z 7 plag polskiego winiarza
Folie siory i traktory nie wszystkiemu zaradzą. Ważniejsza jest natura- warunki mikroklimatyczne, siedliskowe. Skoro winnice zakładamy na kilkadziesiąt lat (chociaż na 3 pokolenia) to niech moja żona sie nie zdziwi jak przykładowo pewnego dnia przyjadą do nas wywrotki z łupkami wapiennymi :)

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 grudnia 2009, 13:54 
Kiper
Kiper

[quote="zypsek"]Siedemnasty wiek nazwany jest małą epoką lodowcową . Do jakich wzorców chcesz wracac?

Przecież napisałem, że wtedy zniknęły - zostały porzucone z powodu nieekonomiczności uprawy i braku rąk do pracy itp. Resztę pewnie załatwił mróz. Ja odwołuję się do starego tradycyjnego winiarstwa, którego symboliczne ślady na Pogórzu są jakoś tam jeszcze ciągle obecne.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 grudnia 2009, 14:06 
Ekspert
Ekspert

MAF chłopie nie wiem skąd weźmiesz pieniądze na tak drogie hobby . To raz . Po dwa , wsadż choć jeden cholerny krzaczek . I wstrzymaj te wywrotki . We Francji sadzą w takim czymś nie dlatego że lubią tylko nic innego tam nie urośnie a winorośl urośnie . Jak tylko będzie jej ciepło to urośnie , wszędzie , na wszystkim .

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 grudnia 2009, 14:25 
Kiper
Kiper

[quote="zypsek"] Jak tylko będzie jej ciepło to urośnie , wszędzie , na wszystkim .

To że rośnie nie znaczy, że da dobre owoce.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 grudnia 2009, 14:51 
Ekspert
Ekspert

Szczerze ? Tradycja o której mówisz nie istnieje , bo nigdy jej nie było . To raz . Po dwa . Cały ten francuski bełkot jest zabawny i to wszystko .Wymyslili to po pijaku i plota , niektórzy traktują toto jak świętość .Po trzy , nawet jak mają rację to nie znajduje u nas zastosowania , inny klimat , inne priorytety .

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 grudnia 2009, 15:01 
Ekspert
Ekspert

[quote="shron"][quote="MAF"] ja szukam już od czerwca i wybredny jestem bardzo i liczę się z wydaniem 2 razy więcej za dobrą parcele niż podobna ziemia w okolicy)

Hehe, ja też tak miałem, tylko że szukałem ponad 2 lata. Jak już znalazłem coś sensownego w moim regionie, to albo było za mocno wysunięte na północ, za daleko od Bydgoszczy, albo nie do sprzedaży.
Ostatecznie kupiłem teren z niewielkim wzniesieniem (stok pn i wsch), który delikatnie opada na pd

Ja podobnie!
Z tym, że szukałem 4 lata. Każdej lokalizacji coś do ideału brakowało. Zrozumiałem więc, że wszystkiego na raz mieć nie można. Dlatego kupiłem co kupiłem (ci co byli to widzieli) i muszę jakoś sobie radzić.
Po kilku latach mogę stwierdzić, że wybór był trafny.
Ale szansa na górkę jeszcze jest. Szykuje się przetarg i może się uda jakieś 10ha dokupić. A jest tam taka górka po prawej na górze. Jak nic będzie 1ha pięknej winnicy!!!!
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 grudnia 2009, 15:11 
mistrz
mistrz

[quote="heavy"] A jest tam taka górka po prawej na górze. Jak nic będzie 1ha pięknej winnicy!!!!
Obrazek

Sorry Heavy, gdzie ta górka ?

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 grudnia 2009, 16:03 
mistrz
mistrz

[quote="zypsek"]MAF chłopie nie wiem skąd weźmiesz pieniądze na tak drogie hobby . To raz . Po dwa , wsadż choć jeden cholerny krzaczek . I wstrzymaj te wywrotki . We Francji sadzą w takim czymś nie dlatego że lubią tylko nic innego tam nie urośnie a winorośl urośnie . Jak tylko będzie jej ciepło to urośnie , wszędzie , na wszystkim .

Zbyszku nie wiem skąd wymyśliłeś że to ma być dla mnie hobby :)

Po dwa: tych wapieni nie wziąłem z fantazmologii czy jakichś opowieści winiarzy z ciepłych krajów, tylko z polskich publikacji szanowanych autorów i z nauki o glebach. Stworzenie lepszych warunków termicznych w ziemi i nad nią na pewno przekłada się na lepsze plonu. Pod każdym względem. Nie trzeba jednak robić tego tworząc tunele foliowe itd. Natura sama potrafi wiele w tym względzie

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 grudnia 2009, 16:09 
Kiper
Kiper

[quote="zypsek"]Szczerze ? Tradycja o której mówisz nie istnieje , bo nigdy jej nie było . To raz . Po dwa . Cały ten francuski bełkot jest zabawny i to wszystko .Wymyslili to po pijaku i plota , niektórzy traktują toto jak świętość .Po trzy , nawet jak mają rację to nie znajduje u nas zastosowania , inny klimat , inne priorytety .

Czy ja napisałem, że na Pogórzu (w Polsce?) istnieje jakakolwiek tradycja uprawy winorośli 8O ?. O tradycji można mówić, kiedy żyją ludzie którzy ją kultywują i przekazują z pokolenia na pokolenie. Takiej tradycji nie mamy.
"nigdy jej nie było" - piszesz
Ależ owszem była. Teraz świadczą o niej nie ludzie tylko miejsca, które mimo upływu kilkuset lat ciągle noszą nazwy typu Winna Góra, Winnica, Winne, Gronówka, Winniczna Bania itp. Zobacz ile tego typu nazw topograficznych jest na mapie.

I jeszcze jedno - to wysypywanie łupka wapiennego wcale nie jest takie głupie.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 grudnia 2009, 16:22 
Ekspert
Ekspert

Michał . Masz gorsze warunki klimatyczne niż u nas na południu . A u mnie nawet jeśli dojrzało to z naprawdę wielkim trudem . Nie wiem jak duzo w twojej lokalizacji da górka ale na pewno bedzie i tak za mało . Jedynie o czym tak naprawdę myślę to jak to zrobić technicznie i tanio . Chodzi o folię , oczywiscie i deserowce jak np Arkadia itd . Z przerobowymi jest tylko trochę łatwiej ze względu na mniejsze owoce , grona .

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 grudnia 2009, 16:22 
Ekspert
Ekspert

[quote="Darchom"][quote="heavy"] A jest tam taka górka po prawej na górze. Jak nic będzie 1ha pięknej winnicy!!!!
Obrazek

Sorry Heavy, gdzie ta górka ?

Po prawej na horyzoncie :lol: No może nie górka, a pochyłość :cry:
Musisz jednak wiedzieć, że zachodniopomorskie to obszar nizinny i każda pochyłość terenu to górka :lol:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 grudnia 2009, 16:30 
Ekspert
Ekspert

[quote="Kyniek"][quote="zypsek"]Szczerze ? Tradycja o której mówisz nie istnieje , bo nigdy jej nie było . To raz . Po dwa . Cały ten francuski bełkot jest zabawny i to wszystko .Wymyslili to po pijaku i plota , niektórzy traktują toto jak świętość .Po trzy , nawet jak mają rację to nie znajduje u nas zastosowania , inny klimat , inne priorytety .

Czy ja napisałem, że na Pogórzu (w Polsce?) istnieje jakakolwiek tradycja uprawy winorośli 8O ?. O tradycji można mówić, kiedy żyją ludzie którzy ją kultywują i przekazują z pokolenia na pokolenie. Takiej tradycji nie mamy.
"nigdy jej nie było" - piszesz
Ależ owszem była. Teraz świadczą o niej nie ludzie tylko miejsca, które mimo upływu kilkuset lat ciągle noszą nazwy typu Winna Góra, Winnica, Winne, Gronówka, Winniczna Bania itp. Zobacz ile tego typu nazw topograficznych jest na mapie.

I jeszcze jedno - to wysypywanie łupka wapiennego wcale nie jest takie głupie. Jeśli możesz przeczytaj swój post , możesz go nawet zmienić choć teraz będzie za późno . Nic nie jest za darmo jedna wywrotka to kilkaset złotych a efekt, byc może niewielki .

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1