Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 10:16

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 22 września 2023, 01:43 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 29 września 2020, 13:53
Posty: 312
Lokalizacja: Scyzoryków
Z wpisów na tym forum wynika, że inni posiadają tą odmianę, od co najmniej 2020 roku.
Testuję tytułową odmianę - krzewy trzyletnie owocujące.
Sadzonki pochodzą z dystrybucji Austrowin Kielce, który jest reprezentantem na terenie Polski największego producenta sadzonek winorośli w Austrii - Rebschule Tschida.
Tegoroczny sezon wykazał, że odmiana jest wyraźnie wcześniejsza od rodzica (wg RT o tydzień), zaś jej uprawa nie różni się od typowych w naszym klimacie hybryd typu Regent.
Właśnie odnosząc się do Regenta, z którym u mnie sąsiadują te krzewy, nie widzę istotnych różnic uprawowych. Przy tej samej podstawowej ochronie (Siarkol + Miedzian+ węglan potasu) chyba nawet wychodzi lepiej od Regenta. Rożnicę widać na wyraźnie luźniejszych gronach i gruboskórnych jagodach, co prognozuje możliwość długotrwałego dojrzewania. Aktualnie u mnie jagody obu odmian mają podobny poziom cukrów oraz wybarwienie pestek, z tym, że organoleptycznie wyczuwam większe kwasy w Solisie.
A jakie doświadczenia mają z tą odmianą inni forumowicze?


Załączniki:
IMG_20230921_170048_1.jpg
IMG_20230921_170048_1.jpg [ 85.28 KiB | Przeglądane 4644 razy ]
IMG_20230921_170412.jpg
IMG_20230921_170412.jpg [ 173.09 KiB | Przeglądane 4644 razy ]

_________________
Andrzej
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 22 września 2023, 12:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3938
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Na ten moment wygląda na nieco późniejszy od Roeslera. Do Regenta nie porównam bo go od dawna nie mam.
Sok zabarwiony i leci na szkiełko refraktometru z farfoclami miąższu.
Poza tym, jest nieco podatny na mączniaka rzekomego. Jak większość nowych odmian z RT ma u mnie wyraźne problemy z przyswajaniem magnezu.
Odmiana bez wątpienia godna uwagi.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 22 września 2023, 14:22 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Ciekawe czy przez grube skóry nie będzie miał goryczy.

Wysłane z mojego CPH2371 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 23 września 2023, 09:06 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 29 września 2020, 13:53
Posty: 312
Lokalizacja: Scyzoryków
A skąd takie podejrzenie?
Podaj podstawy.
Ja w smaku jagód czegoś takiego nie stwierdzam.

_________________
Andrzej


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 8 października 2023, 16:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3938
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Ciekawe Andrzeju jakie masz parametry na tej odmianie.
Moje pomiary cukru w Brx:
08 września - 14,0,
16 września - 17,5,
22 września - 17,5,
27 września - 17,5; potem już nie mierzyłem.
Zakładam, że gdyby moja winnica była położona ze 100 m niżej, to cukier byłby o 2-3 Brx wyższy. Dodatkowo miałbym z 10 dni dłuższy okres wegetacyjny. No, ale to moje osobiste problemy.
Generalnie sądzę, że odmiana jest godna uwagi i w lepszych od mojej miejscówkach spokojnie można ją próbować.
Jedyny problem który widzę w tej chwili to bardzo słabe drewnienie. Niektóre z odmian z RT mają super drewnienie, np. Bouvier Stella czy Muscat Stella, a ta drewnienia odmawia.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 25 października 2023, 12:22 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 29 września 2020, 13:53
Posty: 312
Lokalizacja: Scyzoryków
DW napisał(a):
............... Jedyny problem który widzę w tej chwili to bardzo słabe drewnienie ......

Jak widać na poprzednim i aktualnym zdjęciu, u mnie na piasku nie ma problemu z drewnieniem. W ubiegłym roku było to samo. Może jest coś z glebą?
Jednak skórka została ostatnio naruszona.
Cukry jeszcze domierzę.

-- środa, 25 października 2023, 12:18 --

10.10.br. cukry u mnie były średnio na poziomie 19,0 Bx
Wczoraj zebrałem - cukry z pomiarów tuż przed zbiorem 19,8÷20,8 Bx


Załączniki:
Zweigelt Solis RT - Copy.jpg
Zweigelt Solis RT - Copy.jpg [ 145.84 KiB | Przeglądane 4217 razy ]

_________________
Andrzej
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 września 2024, 16:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3938
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Zweigelt Solis zebrany dzisiaj, w miazdze 22 brix. Z 8 krzewów wyszło ok. 12-13 litrów miazgi, będzie odmianowe.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2024, 12:10 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 29 września 2020, 13:53
Posty: 312
Lokalizacja: Scyzoryków
U mnie w sobotę (tj. 21 bm) Zweigelt Solis RT miał 22.2 Bx. Pestki brązowe.
Zbiorę go najdalej w ten czwartek i dorzucę do Regenta

_________________
Andrzej


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 5 października 2024, 12:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3938
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Szykujcie miejscówki, wino z Zweigelt Solis zapowiada się b.dobrze. Dziś wycisnąłem po 14 dniach fermentacji w miazdze. Żadnych dziwnych smaków nie czuję. Kwas niestety za niski. Nie mierzyłem ale i bez mierzenia widać że za niski.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 5 października 2024, 14:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
DW napisał(a):
Szykujcie miejscówki, wino z Zweigelt Solis zapowiada się b.dobrze. Dziś wycisnąłem po 14 dniach fermentacji w miazdze. Żadnych dziwnych smaków nie czuję. Kwas niestety za niski. Nie mierzyłem ale i bez mierzenia widać że za niski.

Rocznik wyśmienity - cukry duże ,kwasy małe :!: :!:
Ale w ub. roku tylko 17,5Briux :shock:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 5 października 2024, 15:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3938
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Zbyszku, błędu nie ma. Te pierwsze pomiary są z ubiegłego roku, 2023. Wina wtedy nie robiłem. Tamten rok był paskudny na południu kraju, jeden z gorszych, głównie przez skopaną, mokrą i zimną wiosnę.
W tym roku wyszło, że Zweigelt Solis jest wcześniejszy od Roeslera, jest bardziej odporny na pospolite choroby, nie ma zamierania szypułek czy gron, oraz ma zdecydowanie luźne grona. Skóra na jagodach gruba. Plenność jest również ok., ale nie szaleje z tym tak jak Roesler. Z 8 krzewów (5 trzyletnich i 3 dwuletnie) wycisnąłem 10,5 litra wina po fermentacji.
Fakt, ten rok był wyjątkowy. Owoc z tego Zweigelta zebrałem w pełni dojrzały. Martwią mnie jednak te niskie kwasy oraz niska taniczność. Może jednak te taniny są tak okrągłe że ich nie wyczuwam ? Zobaczymy jak to wino się rozwinie do zjazdu. Nie zamierzam go jakoś specjalnie poprawiać poza kwasem.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 7 października 2024, 12:27 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 29 września 2020, 13:53
Posty: 312
Lokalizacja: Scyzoryków
DW napisał(a):
........... Martwią mnie jednak te niskie kwasy oraz niska taniczność. Może jednak te taniny są tak okrągłe że ich nie wyczuwam ? Zobaczymy jak to wino się rozwinie do zjazdu. Nie zamierzam go jakoś specjalnie poprawiać poza kwasem.

A nie rozważałeś zastosowania dębowych zrębków dla poprawienia tanin?

_________________
Andrzej


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 7 października 2024, 13:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3938
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
goncian napisał(a):
DW napisał(a):
........... Martwią mnie jednak te niskie kwasy oraz niska taniczność. Może jednak te taniny są tak okrągłe że ich nie wyczuwam ? Zobaczymy jak to wino się rozwinie do zjazdu. Nie zamierzam go jakoś specjalnie poprawiać poza kwasem.

A nie rozważałeś zastosowania dębowych zrębków dla poprawienia tanin?

Nie rozważałem. To jest wino testowe. Możliwe, że nawet kwasu nie dodam choć planowałem. Trzeba najpierw zobaczyć co wychodzi a potem ewentualnie planować ulepszenia na kolejne zbiory.

-- Pn, 07.10.2024 13:44 --

zbyszekB napisał(a):
...Bo na razie to mało jeszcze informacji o parametrach Zweigelt Solius RT
https://www.weinobst.at/dam/jcr:489b842 ... s%20RT.pdf
Fenologia nieznana :?:

Zbyszku,
Poniżej zamieszczam to co podaje Tschida w katalogu na 2023 rok. Tłumaczone przez AI.
Zweigelt Solis RT
Winogrona do wyrobu wina
Pochodzenie: Zweigelt blau x Eger 1

Właściwości uprawy:
Kiełkowanie: późne
Siła wzrostu: silna
Tendencja do opadania kwiatów (Verrieseln): nie
Potencjał plonów: średnio wysoki
Czas dojrzewania: średni (taki sam jak oryginalny Zweigelt)
Średni poziom cukru w KMW: 18,0 °
Całkowita kwasowość: wysoka
Wartość pH: niska
Wino: typ Zweigelt
Szczególność: bardzo dobra intensywność koloru
Odporność na mróz: wysoka

Podatność na choroby:
(1 zdrowy, 9 chory) bez chemicznej ochrony roślin
Mączniak rzekomy (1-9): 2
Mączniak prawdziwy (1-9): 2
Czarna plamistość (1-9): 1
Botrytis (1-9): 2

Zalecenia uprawowe:
Luźny kiść z twardą skórką jagód, bardzo dobra odporność na grzyby. Dobra odporność na mróz. Wino ma bardzo delikatne aromaty, podobne do Zweigelta. Dotychczas brak objawów więdnięcia.

Rozwój odmiany:
1996: pierwsze rozmnożenie
Od 2001: testy lokalizacyjne w Gols, Eisenstadt, Wiedeń, Południowy Tyrol

Charakterystyka wina:
Typowe dla odmiany profile aromatyczne można uzyskać jedynie z w pełni dojrzałych i zdrowych winogron. Aromaty są również kształtowane przez pielęgnację krzewów, lokalizację, profil gleby, jej strukturę oraz stan zdrowia winorośli, a także przez użyte drożdże. Intensywnie wyczuwalne nuty wiśni i czereśni. Intensywny, fioletowo-czerwony kolor.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 9 kwietnia 2025, 12:31 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): niedziela, 18 października 2020, 16:10
Posty: 58
Lokalizacja: Kaźmierz k/Szamotuł
Odebrałam dzisiaj przesyłkę z Austrovinu - sadzonki Zweigelt Solis i w gratisie - wino do spróbowania:).
Poczułam się bardzo poważnie potraktowana - choć zamówiona ilość 50 sztuk chyba jeszcze pod przemysłową nie podpada. Brawo dla firmy za marketing :clap:


Załączniki:
PHOTO-2025-04-09-13-14-02.jpg
PHOTO-2025-04-09-13-14-02.jpg [ 23.91 KiB | Przeglądane 783 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 9 kwietnia 2025, 15:11 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 29 września 2020, 13:53
Posty: 312
Lokalizacja: Scyzoryków
No to teraz czekamy na możliwie szczegółowe wrażenia z degustacji.

_________________
Andrzej


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot] i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO