goncian napisał(a):
DW napisał(a):
........... Martwią mnie jednak te niskie kwasy oraz niska taniczność. Może jednak te taniny są tak okrągłe że ich nie wyczuwam ? Zobaczymy jak to wino się rozwinie do zjazdu. Nie zamierzam go jakoś specjalnie poprawiać poza kwasem.
A nie rozważałeś zastosowania dębowych zrębków dla poprawienia tanin?
Nie rozważałem. To jest wino testowe. Możliwe, że nawet kwasu nie dodam choć planowałem. Trzeba najpierw zobaczyć co wychodzi a potem ewentualnie planować ulepszenia na kolejne zbiory.
-- Pn, 07.10.2024 13:44 --
zbyszekB napisał(a):
...Bo na razie to mało jeszcze informacji o parametrach Zweigelt Solius RT
https://www.weinobst.at/dam/jcr:489b842 ... s%20RT.pdfFenologia nieznana

Zbyszku,
Poniżej zamieszczam to co podaje Tschida w katalogu na 2023 rok. Tłumaczone przez AI.
Zweigelt Solis RTWinogrona do wyrobu wina
Pochodzenie: Zweigelt blau x Eger 1
Właściwości uprawy:Kiełkowanie: późne
Siła wzrostu: silna
Tendencja do opadania kwiatów (Verrieseln): nie
Potencjał plonów: średnio wysoki
Czas dojrzewania: średni (taki sam jak oryginalny Zweigelt)
Średni poziom cukru w KMW: 18,0 °
Całkowita kwasowość: wysoka
Wartość pH: niska
Wino: typ Zweigelt
Szczególność: bardzo dobra intensywność koloru
Odporność na mróz: wysoka
Podatność na choroby:(1 zdrowy, 9 chory) bez chemicznej ochrony roślin
Mączniak rzekomy (1-9): 2
Mączniak prawdziwy (1-9): 2
Czarna plamistość (1-9): 1
Botrytis (1-9): 2
Zalecenia uprawowe:Luźny kiść z twardą skórką jagód, bardzo dobra odporność na grzyby. Dobra odporność na mróz. Wino ma bardzo delikatne aromaty, podobne do Zweigelta. Dotychczas brak objawów więdnięcia.
Rozwój odmiany:1996: pierwsze rozmnożenie
Od 2001: testy lokalizacyjne w Gols, Eisenstadt, Wiedeń, Południowy Tyrol
Charakterystyka wina:Typowe dla odmiany profile aromatyczne można uzyskać jedynie z w pełni dojrzałych i zdrowych winogron. Aromaty są również kształtowane przez pielęgnację krzewów, lokalizację, profil gleby, jej strukturę oraz stan zdrowia winorośli, a także przez użyte drożdże. Intensywnie wyczuwalne nuty wiśni i czereśni. Intensywny, fioletowo-czerwony kolor.