michal278 napisał(a):
Piłem kilka, jako że mam niedaleko i odradzam. Może Łotysze nie mają co innego, ale z regenten to regent kilka gwiazdek wyżej. Truskawka na maksa. Zresztą Lisek też zmienił zdanie po wypiciu kilku takich win i obecnie odradza.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
A piłeś ich Regenta wychodowanego u nich? Zapewne wino z najlepszej odmiany francuskiej wyhodowanej tam będzie marne, bo z niedojrzałych owoców. Skoro
zilga hodowana tam pod tunelem może mieć o 10 blg więcej zapewne pozostałe parametry też są inne. Dlatego pytam o parametry i efekty w Polsce nie w Estonii.
Okres wegetacji w Estonii to 185 dni na północy do 200 dni na południu. W Polsce średnia długość okresu wegetacyjnego waha się od 200 dni w Suwałkach do 237 dni we Wrocławiu. Średnia dla Polski wynosi ok 225 dni.Więc jednak jest różnica ok miesiąca a to dużo. W Estonii dni słonecznych w roku jest śrdnio ok 40, z czego na lipec przypada 7, sierpień 6 i wrzesień 5, październik 3. Maksymalna średnia dobowa temperatur w Estonii we wrześniu to 16'C a w październiku 10'C, minimalna odpowiednio 8 i 4'C.