Trzyletnia zilga rośnie w najbardziej zacienionym miejscu działki. Dojrzała w połowie sierpnia (zostawiłem 7 gronek do 100 gr). Smak ciekawy (borówka, żurawina, foxa prawie zero) ale małe grona i duże pestki predysponują ją do przerobu. Silnie rośnie, dobrze drewnieje. Planuję za 2-3 lata zebrać co najmniej 5 kg i przerobić na soki i miał pestkowy.
Wg opracowania Jerzego Liska GROMADZENIE I OCENA ZASOBÓW GENOWYCH WINOROŚLI z roku 2007 Zilga (zaliczona do przerobówek) dojrzała w 2005 i 2006 roku 6IX (razem z Nero) masa gron wynosła 130 i 138 gr masa 100 jagód 279 i 281 gr Odporność w 2005 i 2006 w skali 1-5 Uszkodzenia mrozowe 1,0 dla porównania regent 4,0 podatność na m rzekomego 1,5 1,0 podatność na m. prawdziwego 1,0 1,3 podatność na nekrozę korową 1,3 1,3 podatność na szarą pleśń 1,1 1,3
Wg.fińskiego opracowania ,,Vitis cv. Zilga is a vine for the northern temperate climate – Short communication'' Jagody Zilga są ciemnoniebieskie, z ciemnoczerwonym sokiem. Pojedyncza jagoda waży 1,5–2 g, a nasiona są duże jak na swój rozmiar. Poziomy polifenoli, takich jak antocyjany, flawonole, flawony i flawanony, są wyjątkowo wysokie w jagodach północnoeuropejskich.
Jakość i charakterystyka wina z zilgi wg. A Review of Cold Climate Grape Cultivars Plocher i Parke podają, że wina są nadal eksperymentalne. Stwierdzili, że sok jest podatny na utlenianie i wymaga starannych środków, aby temu zapobiec. Plocher i Parke opisali wina produkowane w procesie półwęglowej maceracji jako typowo fioletowo-czerwone, z nosem opisanym jako „żurawinowy” z „mineralnymi” nutami i nutą lisów. Dodali, że wina różowe wytwarzane z „Zilgi” przypominają wina owocowe, w których dominuje aromat truskawki. Zasugerowali, że wina „Zilga” poprawiają smak i aromat w ustach dzięki dodaniu gęstych aromatycznych win czerwonych, takich jak „Maréchal Foch”
|