Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 02:01

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zilga vitis
PostNapisane: piątek, 11 grudnia 2020, 17:20 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 8 maja 2012, 11:11
Posty: 87
Lokalizacja: Mazowsze, 6A
Ktoś ma doświadczenia z tą odmianą w polskich warunkach? Jak startuje, dojrzewa, jakiej wielkości grona, smak, cukry, TA, ph?

Tutaj jest trochę danych ale z Estonii. W polskich warunkach mogą być spore różnice, większe cukry itd.
https://www.researchgate.net/publicatio ... 27Zilga%27


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zilga vitis
PostNapisane: piątek, 11 grudnia 2020, 19:25 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Jak koledze smakuje labruska to polecam sadzic. Smaku ani czereśni ani borówki nie uraczysz w niej. W Estonii mieszają sok z winogronowy z innymi i dopiero robią wino. Lub niedopuszczają do dojrzenia i potem dosypują buraka. I tyle w temacie. Temat wałkowany przy temacie labruski.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zilga vitis
PostNapisane: piątek, 11 grudnia 2020, 21:44 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 17 lutego 2019, 15:20
Posty: 368
Lokalizacja: śr Mazowsze
Trzyletnia zilga rośnie w najbardziej zacienionym miejscu działki. Dojrzała w połowie sierpnia (zostawiłem 7 gronek do 100 gr). Smak ciekawy (borówka, żurawina, foxa prawie zero) ale małe grona i duże pestki predysponują ją do przerobu. Silnie rośnie, dobrze drewnieje. Planuję za 2-3 lata zebrać co najmniej 5 kg i przerobić na soki i miał pestkowy.

Wg opracowania Jerzego Liska GROMADZENIE I OCENA ZASOBÓW GENOWYCH WINOROŚLI z roku 2007
Zilga (zaliczona do przerobówek) dojrzała w 2005 i 2006 roku 6IX (razem z Nero)
masa gron wynosła 130 i 138 gr masa 100 jagód 279 i 281 gr
Odporność w 2005 i 2006 w skali 1-5
Uszkodzenia mrozowe 1,0 dla porównania regent 4,0
podatność na m rzekomego 1,5 1,0
podatność na m. prawdziwego 1,0 1,3
podatność na nekrozę korową 1,3 1,3
podatność na szarą pleśń 1,1 1,3

Wg.fińskiego opracowania ,,Vitis cv. Zilga is a vine for the northern temperate climate – Short communication''
Jagody Zilga są ciemnoniebieskie, z ciemnoczerwonym sokiem. Pojedyncza jagoda waży 1,5–2 g, a nasiona są duże jak na swój rozmiar. Poziomy polifenoli, takich jak antocyjany, flawonole, flawony i flawanony, są wyjątkowo wysokie w jagodach północnoeuropejskich.

Jakość i charakterystyka wina z zilgi wg. A Review of Cold Climate Grape Cultivars
Plocher i Parke podają, że wina są nadal eksperymentalne. Stwierdzili, że sok jest podatny na utlenianie i wymaga starannych środków, aby temu zapobiec. Plocher i Parke opisali wina produkowane w procesie półwęglowej maceracji jako typowo fioletowo-czerwone, z nosem opisanym jako „żurawinowy” z „mineralnymi” nutami i nutą lisów. Dodali, że wina różowe wytwarzane z „Zilgi” przypominają wina owocowe, w których dominuje aromat truskawki. Zasugerowali, że wina „Zilga” poprawiają smak i aromat w ustach dzięki dodaniu gęstych aromatycznych win czerwonych, takich jak „Maréchal Foch”


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zilga vitis
PostNapisane: piątek, 11 grudnia 2020, 21:47 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Piłem kilka, jako że mam niedaleko i odradzam. Może Łotysze nie mają co innego, ale z regenten to regent kilka gwiazdek wyżej. Truskawka na maksa. Zresztą Lisek też zmienił zdanie po wypiciu kilku takich win i obecnie odradza.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zilga vitis
PostNapisane: niedziela, 13 grudnia 2020, 13:14 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 8 maja 2012, 11:11
Posty: 87
Lokalizacja: Mazowsze, 6A
michal278 napisał(a):
Piłem kilka, jako że mam niedaleko i odradzam. Może Łotysze nie mają co innego, ale z regenten to regent kilka gwiazdek wyżej. Truskawka na maksa. Zresztą Lisek też zmienił zdanie po wypiciu kilku takich win i obecnie odradza.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka


A piłeś ich Regenta wychodowanego u nich? Zapewne wino z najlepszej odmiany francuskiej wyhodowanej tam będzie marne, bo z niedojrzałych owoców. Skoro zilga hodowana tam pod tunelem może mieć o 10 blg więcej zapewne pozostałe parametry też są inne. Dlatego pytam o parametry i efekty w Polsce nie w Estonii.

Okres wegetacji w Estonii to 185 dni na północy do 200 dni na południu. W Polsce średnia długość okresu wegetacyjnego waha się od 200 dni w Suwałkach do 237 dni we Wrocławiu. Średnia dla Polski wynosi ok 225 dni.Więc jednak jest różnica ok miesiąca a to dużo. W Estonii dni słonecznych w roku jest śrdnio ok 40, z czego na lipec przypada 7, sierpień 6 i wrzesień 5, październik 3. Maksymalna średnia dobowa temperatur w Estonii we wrześniu to 16'C a w październiku 10'C, minimalna odpowiednio 8 i 4'C.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zilga vitis
PostNapisane: niedziela, 13 grudnia 2020, 21:35 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 19 marca 2017, 12:05
Posty: 122
Lokalizacja: Ropa
Grapes nie zatrzymuj się w temacie Zilgi. Mój dwuletni krzew dał dopiero grono kontrolne ale w mojej ocenie zapowiada sie nieźle. Smak na pewno byl inny niż pozostalych uprawianych u mnie labrusek. Nie staje w obronie odmian z donieszką labruski. Ja je poprostu bardzo lubie jak i riparie, winorośl amurską czy inne. Na forum utarł sie stereotyp że labrucha to zło. Czesto zadaje pytanie podczas rozmow: a jadłeś Fredonie, Ontario, Alwooda lub Concord? Poczęstowaleś nimi dzieci lub znajomych? I spotykam sie z odpowiedzią: Nie ale ponoć smierdzą jak kocie lochy.
Podsumowując, spróbuj, może wyplujesz od razu a może zostaniesz fanem.
Kwestia gustu.
Fajnym sposobem do obejrzenia gron jest sprawdzanie nazwy odmiany z dopiskiem # np #Zilga na Instagramie.

-- niedziela, 13 grudnia 2020, 21:35 --

https://youtu.be/Ns4-n2Ezwok

_________________
Winnica Dolina Ropy
#HybridVeto


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zilga vitis
PostNapisane: niedziela, 13 grudnia 2020, 21:35 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Owoce, a wino to dwa światy. Jeszcze raz jak ktoś chce sprawdzić, polecam spróbować win Łotewskich.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zilga vitis
PostNapisane: niedziela, 13 grudnia 2020, 21:42 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 19 marca 2017, 12:05
Posty: 122
Lokalizacja: Ropa
Poziomy polifenoli, takich jak antocyjany, flawonole, flawony i flawanony, są wyjątkowo wysokie w jagodach północnoeuropejskich.


O jakich poziomach polifenoli i antocyjanow mowa? I o jakich konkretnie? Jakieś źródło?

_________________
Winnica Dolina Ropy
#HybridVeto


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zilga vitis
PostNapisane: poniedziałek, 14 grudnia 2020, 18:04 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 17 października 2013, 20:25
Posty: 357
Lokalizacja: Iwonicz-Zdr
Nikt tu chyba nie zamierza sadzić Zilgi z przeznaczeniem na wino (chyba że w celach typowo eksperymentalnych), ale na soki i inne domowe przetwory może się akurat z całą pewnością nadać.

-- poniedziałek, 14 grudnia 2020, 19:04 --

Załączony filmik potwierdza w każdym bądź razie to, co podnosił już prof. Lisek (w czasach gdy intensywnie promował Zilgę) - że ta odmiana jest bez dwóch zdań plenna.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zilga vitis
PostNapisane: poniedziałek, 14 grudnia 2020, 22:16 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Na soki to i beta się nada. To jest forum winiarzy czy sokowników? Prof. Lisek wypił kilka win z Estonii i Łotwy i temu zmienił zdanie. Nie

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zilga vitis
PostNapisane: poniedziałek, 14 grudnia 2020, 22:26 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 8 lutego 2019, 19:20
Posty: 533
Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
michal278 napisał(a):
Na soki to i beta się nada. To jest forum winiarzy czy sokowników?


To jest forum pasjonatów winorośli a kolega Podkarpacki z pewnością wzbudza uznanie tym jak ambitnie odmian poszukuje.

Ja na razie jestem winogrodnikiem plujkiem, mam tak mało owocu, że co najwyzej spróbuję i skórkę wypluję ;-)

Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zilga vitis
PostNapisane: poniedziałek, 14 grudnia 2020, 23:10 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 17 lutego 2019, 15:20
Posty: 368
Lokalizacja: śr Mazowsze
Jak nazwa wskazuje forum jest o winogronach (owocach winorośli).

Z opracowania porównującego skład chemiczny czerwonych win dostępnych w europejskich marketach wytwarzanych z vinifer i hybryd :
,,Chemical composition of red wines made from hybrid grape and common grape (Vitis viniferaL.) cultivars ''
wychodzi że wina z hybryd są zdrowsze (badane były vinifery CS, PN, Merlot i hybrydy rondo, zilga i baltica).

Wytwarzaniem wina czerwonego zajmę się po doświadczeniach z białymi i na początek wypróbuję hybrydy o łatwiejszej winifikacji (na pewno nie będzie to beta i zilga).


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zilga vitis
PostNapisane: poniedziałek, 14 grudnia 2020, 23:29 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 17 października 2013, 20:25
Posty: 357
Lokalizacja: Iwonicz-Zdr
Cóż, wydaje mi się, że jest to jednak (ogólnie biorąc) forum winogrodników (pasjonatów uprawy winorośli)- jeśli jest inaczej, to proszę z miejsca wyprowadzić mnie z błędu.
Z innych spraw, pewnie, że da się zrobić sok i z Bety, tylko trzeba dodać znacznie więcej buraka - i w tym choćby tylko upatruję wyższości Zilgi. Co nie znaczy, że ta ostatnia jest (będzie) moją bazową odmianą na soki, a tym bardziej na wino. Ot, posadziłem i chcę dać jej szanse wykazania się (choć wiem, że są dużo lepsze odmiany hodowli łotewskiej (i także litewskiej, choć nie w kategorii przerobówek). Co do reszty nie warto kruszyć kopii.

Ps. Kolega w międzyczasie ubiegł moją odpowiedź, niemniej (chyba) nie zaszkodzi ją zamieścić.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO