Witam.
Cytuj:
Wspomniane sadzonki powinny być przeznaczone do sprzedaży dopiero jesienią. Wygląda na to ,że dla tej szkółki liczy się tylko szybki zysk niestety. Przecież to prawie sprzedawanie sztobrów
Nieprawda.
Czy pisząc powyższe stwierdzenie widziałeś Olmku sadzonki tam sprzedawane?
Kupiłem u Krzewińskich w tym roku ok. 30 szt. sadzonek winorośli (tylko nowości) i... niemal regularnie, co kilkanaście dni dokupuję tam kolejne (obsługa już wita mnie z uśmiechem - "Ooo.. pan po kolejne winorośle, prawda?")

.
Z całej partii wypadła mi tylko jedna sadzonka (Timur) o czym mnie zresztą uprzedzano. Korzenie wszystkich pozostałych w krótkim czasie przerosły całkowicie doniczkę a zielone pędy niektórych z odmian osiągneły przyrost ok. 50cm (zwłaszcza Podarok Zaporoża i Talizman).
W rezultacie powyższego wszystkie już wysadziłem do gruntu, co z pewnością da im przewagę nad sadzonkami sadzonymi jesienią.
Spójż proszę co napisał MarcinC:
Cytuj:
Uprzedzano mnie że sztobry są dopiero co ukorzenione i należy trzymać je w cieple co najmniej 3 tyg. ( co też uczyniłem). Wogle obsługa bardzo miła i rzeczowa, poświęcono mi dużo czasu ( a nie mieli go wtedy zbyt dużo) na zaprezentowanie matecznika i krótkie objaśnienie metod uprawy.
Mnie potraktowano podobnie. Jak więc się to ma do "wykorzystywania Naszej determinacji" ?
Zresztą przy cenie sadzonek 6,18zł nie jest dużym finansowym obciążeniem zakup dodatkowej, rezerwowej sztuki w przypadku odmian na których zależy nam szczególnie.
Gdzie indziej te same odmiany kosztują 50zł i to zdecydowanie tam należałoby skierować Twe stwierdzenia o wykorzystywaniu determinacji i szybkim zysku.
Pozdrawiam.