Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 19:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 8 października 2006, 10:28 
Kiper
Kiper

Cytuj:
a nie boisz się, że Ci nie dojrzeje ta odmiana

zarysykuję. Zauważyłem, że u mnie wszystko dojrzewa trochę wcześniej. Jednak to prawie Centrum Łodzi. Ponadto takie ciekawsze egzemplarze trzymam w donicach. Wystawiam już trochę podpędzone (na zimniejsze noce mogę wrzucić do komórki). Dodatkowo mam tylko południową ścianę. Z tyłu i po bokach mam 11-piętrowe bloki, któe osłaniają od zimnych wiatrów. Doświadczeniami będę się dzielił na bieżąco.
Włodek

PostNapisane: niedziela, 8 października 2006, 10:40 
Kiper
Kiper

[quote="zdzicholo"][quote="wlodekj"]
Kupiłem 7 sadzonek: Podarok Zaporoża...

Czy może ktoś napisać kiedy dojrzewa u Krzewińskich?
Zdzich
Oglądając ich nowy matecznik nie zapamiętałem tej odmiany.
Z tego wniosek, że albo im jeszcze nie zaowocowała (krzewy są dwuletnie), albo były tak mocno zielone, że absolutnie nie nadawały się do konsumpcji (wg. stanu na dzień 26 września).

Pozdrawiam.
Andrzej

PostNapisane: niedziela, 8 października 2006, 11:40 
Ekspert
Ekspert

No właśnie raczej jeszcze nie dojrzała. Według danych z Ukrainy czy Rosji ta odmiana dojrzewa około 10dni po Talizmanie, czyli u nas ta różnica może się jeszcze zwiększyć. Z drugiej strony według niektórych danych w zależności od pogody w danym roku i rodzaju gleby obie te odmiany mogą dojrzewać w tym samym czasie. I stąd moje pytanie.
Oczywiście w cieplejszych rejonach Polski powinna dojrzewać bez problemu. Innym wariantem uprawy tej odmiany jest zastosowanie gibereliny, (a zatem jagody bez nasion) - powinny wcześniej dojrzewać i być smaczniejsze.
Ten ostatni wariant mam zamiar przetestować, ponieważ widziałem młode krzewy na których wisiały co najmniej jednokilogramowe grona. I krzewy bardzo dobrze znosiły duże obciążenie owocowaniem.

Pozdrawiam
Zdzich

PostNapisane: niedziela, 8 października 2006, 13:01 
Kiper
Kiper

[quote="zdzicholo"]widziałem młode krzewy na których wisiały co najmniej jednokilogramowe grona. I krzewy bardzo dobrze znosiły duże obciążenie owocowaniem.

Czy dane Ci było Zdzisłaiw próbować kiedyś ich jagód?
Jak oceniach ich smak i konsestencję, czy rzeczywiście są one:
"Ягоды крупные 33x25 мм, (средняя масса 10-12 г), зеленые, мясисто-сочные (несколько более сочные, чем следовало бы, для столового винограда - но это на любителя), простого, без изыска, вкуса."
Oznaczałoby to bowiem, że prócz swej wielkości nie mają do zaoferowania nic więcej; ani wczesnego terminu dojrzewania, ani specjalnie rewelacyjnego smaku. I ten żeński typ kwiatów :(
Jako niewątpliwą zaletę (stwierdzam to na swych krzewach) należy uznać małą podatność na choroby (żaden mączniak się ich nie imał mimo, że inne odmiany np. Talizmany zostały lekko trącone mączniakiem prawdziwym).

Pozdrawiam
Andrzej

PostNapisane: niedziela, 8 października 2006, 14:58 
Ekspert
Ekspert

Trochę już pisałem w ubiegłym roku.
http://www.winogrona.org/modules.php?na ... opic&t=641

Jak dla mnie Podarok Zaporożu był smaczniejszy od Arkadii, o podobnej konsystencji. La e jadłem go rosnącego w zupełnie innych warunkach (Ługańsk), a gdy niedawno byłem we Lwowie to był jeszcze nie całkiem dojrzały.
Na pewno wśród nowych odmian jest dużo ciekawszych, ale przecież gdybym zawsze chiał te lepsiejsze to do tej pory posadziłbym niewiele odmian.
Przykładem Diemietra - podobna do Talizmana czy Podarka Zaporożu, ale grona ma sporo większe, jagody nie mniejsze, dojrzewa podobnie jak Talizman. Jak się sprawi u nas? trzeba będzie sprawdzić.

Obrazek

Żeby było bardziej wiarygodnie:

Obrazek

Pozdrawiam
Zdzich

PostNapisane: niedziela, 8 października 2006, 16:03 
Kiper
Kiper

[quote="zdzicholo"]Trochę już pisałem w ubiegłym roku.
http://www.winogrona.org/modules.php?na ... opic&t=641

Jak dla mnie Podarok Zaporożu był smaczniejszy od Arkadii, o podobnej konsystencji. La e jadłem go rosnącego w zupełnie innych warunkach (Ługańsk), a gdy niedawno byłem we Lwowie to był jeszcze nie całkiem dojrzały.
Na pewno wśród nowych odmian jest dużo ciekawszych, ale przecież gdybym zawsze chiał te lepsiejsze to do tej pory posadziłbym niewiele odmian.
Przykładem Diemietra - podobna do Talizmana czy Podarka Zaporożu, ale grona ma sporo większe, jagody nie mniejsze, dojrzewa podobnie jak Talizman. Jak się sprawi u nas? trzeba będzie sprawdzić.

Obrazek

Żeby było bardziej wiarygodnie:

Obrazek

Pozdrawiam
Zdzich

Zdzicho ale mnie zamurowało, jestem pod dużym wrażeniem tych olbrzymich kiści !!!, a któryś to TY ? na tym zdjęciu ?

PostNapisane: niedziela, 8 października 2006, 16:27 
Ekspert
Ekspert

[quote="SBYSZEG"] a któryś to TY ? na tym zdjęciu ?

witam, ja akurat byłem z drugiej strony obiektywu.
ale jestem na tym zdjęciu - pierwszy z prawej.

http://s109.photobucket.com/albums/n55/ ... =imgAnch12

Jeżeli chodzi o Diemietrę to ma ona bardzo pokaźne grona, ale według mnie to odmiana głównie dla szpanu, przecież wygodniej kupić grono o wadze do 1kg niż 2-3 kilogramowe czy więcej. Poza tym bardzo istotny jest smak, konsystencja jagody - a z tym bywa różnie.

Zdzich

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 października 2006, 19:51 
Ekspert
Ekspert

[quote="Card"]
Czy dane Ci było Zdzisłaiw próbować kiedyś ich jagód?
Jak oceniach ich smak i konsestencję, czy rzeczywiście są one:
"Ягоды крупные 33x25 мм, (средняя масса 10-12 г), зеленые, мясисто-сочные (несколько более сочные, чем следовало бы, для столового винограда - но это на любителя), простого, без изыска, вкуса."
Oznaczałoby to bowiem, że prócz swej wielkości nie mają do zaoferowania nic więcej; ani wczesnego terminu dojrzewania, ani specjalnie rewelacyjnego smaku. I ten żeński typ kwiatów :(
...
Pozdrawiam
Andrzej

Posadziłem w tym roku krzaczek Podarka Zaporożu z dala od innych owocujących krzewów. Miał kilka gronek i niestety trochę go przeciążyłem, bo zostawiłem co nieco jagódek. Przedwczoraj skonsumowałem je - były bez nasion bo nie miało je co zapylić i jak dla mnie były w sam raz - chrupkie i po prostu smaczne, choć jeszcze niedojrzałe (co nie dziwi bo sadziłem bardzo późno, do tego przeciążyłem krzaczek). I ja będę się starać uzyskiwać z tej odmiany jagody beznasienne, pewnie poćwiczę stosowanie gibereliny.
A na poniższym zdjęciu gronko potraktowane właśnie giberelinę (zapewne wszystkie jagódki beznasienne, ale jak było dokładnie to na 100% nie wiem)

Obrazek

Pozdrawiam
Zdzich

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 października 2006, 20:51 
Kiper
Kiper

[quote="zdzicholo"]
Posadziłem w tym roku krzaczek Podarka Zaporożu z dala od innych owocujących krzewów. Miał kilka gronek i niestety trochę go przeciążyłem, bo zostawiłem co nieco jagódek. Przedwczoraj skonsumowałem je - były bez nasion bo nie miało je co zapylić i jak dla mnie były w sam raz - chrupkie i po prostu smaczne, choć jeszcze niedojrzałe (co nie dziwi bo sadziłem bardzo późno, do tego przeciążyłem krzaczek). I ja będę się starać uzyskiwać z tej odmiany jagody beznasienne, pewnie poćwiczę stosowanie gibereliny................

Pozdrawiam
Zdzich

Zdzichu może to i dobry pomysł bo zauważyłem że w gronach beznasienne jagody dojrzewają wcześniej a że to dosyć późna odmiana
to napewno co roku takie bez nasion jagody dojrzeją.

PostNapisane: sobota, 17 sierpnia 2013, 12:44 
Kiper
Kiper

Bakłanowski

Załączniki:
IMG_0654 (Kopiowanie).JPG
IMG_0654 (Kopiowanie).JPG [ 76.12 KiB | Przeglądane 1351 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 19 sierpnia 2013, 08:37 
czeladnik
czeladnik

złotówka czy 10 groszy? 8)

PostNapisane: poniedziałek, 19 sierpnia 2013, 11:21 
Ekspert
Ekspert

jureki napisał(a):
złotówka czy 10 groszy? 8)

Ja zawsze używam 2zł. Nie ma wątpliwości nawet na niewyraźnych fotkach.

Dla ścisłości. Wostorg Oryginalny sprzedawany przez Krzewińskich to nie Bakłanowski. Prawdziwy Bakłanowski jest całkiem wczesny, a liście ma mocno powycinane. "Wostorg Oryginalny" od Krzewińskich ma ledwo zaznaczone klapy i nie dojrzewa w gruncie na Lubelszczyźnie czy Podlasiu.

PostNapisane: poniedziałek, 19 sierpnia 2013, 13:37 
Kiper
Kiper

Ja go mam od kolegi . Teraz dobrze ?

Załączniki:
IMG_0656 (Kopiowanie).JPG
IMG_0656 (Kopiowanie).JPG [ 110.49 KiB | Przeglądane 1072 razy ]

PostNapisane: niedziela, 17 lipca 2016, 13:41 
nowicjusz
nowicjusz

Trzy lata temu od Krzewińskich kupiłem dwie odmiany winorośli, w zeszłym roku owocowały, miały być deserowe jasne wyszły ciemne przerobowe.

PostNapisane: poniedziałek, 18 lipca 2016, 11:43 
Ekspert
Ekspert

Jak się czyta Twoje posty to wychodzi, że jesteś wyjątkowym pechowcem przy tych zakupach :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1