Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 17:04

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wynosliwyj
PostNapisane: czwartek, 22 września 2011, 00:17 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2010, 16:25
Posty: 614
Lokalizacja: Nowy Sącz,ekologiczna mikrowinniczka Nika
.


Załączniki:
20110920307.jpg
20110920307.jpg [ 106.52 KiB | Przeglądane 1295 razy ]
20110920306.jpg
20110920306.jpg [ 92.09 KiB | Przeglądane 1295 razy ]
20110920299.jpg
20110920299.jpg [ 91.6 KiB | Przeglądane 1295 razy ]

_________________
Pozdrawiam.
Mariusz.

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wynosliwyj
PostNapisane: czwartek, 22 września 2011, 00:27 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2010, 16:25
Posty: 614
Lokalizacja: Nowy Sącz,ekologiczna mikrowinniczka Nika
20.09. 2011
cukier - 20 Brix


Załączniki:
20110920320.jpg
20110920320.jpg [ 105.75 KiB | Przeglądane 1295 razy ]

_________________
Pozdrawiam.
Mariusz.

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wynosliwyj
PostNapisane: czwartek, 22 września 2011, 13:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
manuns napisał(a):
20.09. 2011
cukier - 20 Brix

20brix , tak mało ??? tylko 10% alkoholu :mrgreen: ; w tak dobrym roczniku 2011 (jak na polskie warunki) :shock:
Nie będę sadził :lol:
wolę: Regent, Cascade, Leon Millot(ten ostatni nawet z zapasowych)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wynosliwyj
PostNapisane: czwartek, 22 września 2011, 17:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
zbyszekB napisał(a):
manuns napisał(a):
20.09. 2011
cukier - 20 Brix

20brix , tak mało ??? tylko 10% alkoholu :mrgreen: ; w tak dobrym roczniku 2011 (jak na polskie warunki) :shock:
Nie będę sadził :lol:
wolę: Regent, Cascade, Leon Millot(ten ostatni nawet z zapasowych)

Może po korekcie na nie cukry? Tydzień temu Mariusz pisał, że jest 22brix bez korekty
To jak to jest? 20 brix z poprawką, czy bez?

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wynosliwyj
PostNapisane: czwartek, 22 września 2011, 19:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
kuneg napisał(a):
...Może po korekcie na nie cukry? Tydzień temu Mariusz pisał, że jest 22brix bez korekty
To jak to jest? 20 brix z poprawką, czy bez?

No to poczekajmy na Mariusza.
Ja trzymam się tego co ustalono tu na forum, kilka lat temu, tzn.
jeżeli podajemy brix ,to są to wskazania przyrządu bez żadnej korekty.
Bo korekty mogą być różne. :!: :?: :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wynosliwyj
PostNapisane: czwartek, 22 września 2011, 23:17 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2010, 16:25
Posty: 614
Lokalizacja: Nowy Sącz,ekologiczna mikrowinniczka Nika
Podałem poziom cukrów , a nie wskazanie refraktometru - czyli z poprawką na niecukry. Wskazanie refraktometru ( 23, 3 Brix ) - poprawka ( 23,3 Brix X 0.15 = 3,495 Brix) = cukier ( 19,805 Brix ) . Po zaokrągleniu 20 Brix ( 20 Brix : 1,67 = 11,97 Vol% ). O zbiorach zaważyło to, że znaczna część jagód zaczęła się kurczyć i opadać na ziemię . Osy też zrobiły swoje....
Pozdrawiam.
Mariusz.

_________________
Pozdrawiam.
Mariusz.

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wynosliwyj
PostNapisane: czwartek, 22 września 2011, 23:33 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 sierpnia 2006, 01:00
Posty: 371
Lokalizacja: Szczecin na Pogodnie
manuns napisał(a):
Jak będzie taka możliwość ( w pełni dojrzały osiąga cukry do 19-23% http://vinograd.info/sorta/vinnye/vynoslivyi.html)to przy winie wytrawnym celować będę raczej w 12,5 Vol% (21 Brix ) . Niech sobie jeszcze trochę "powiszą i łapią cukry" .:wink:

Pozdrawiam.

Mariusz.


Oby nie złapały szarą pleśń. U mnie rondo ma 21Brix, po odjęciu niecukrów to 18.5. Wino zapewne będzie wytrawne. Kiedyś Maciej mi doradził abym część moszczu a w zasadzie soku, przechował sobie w lodówce gdybym chciał dosłodzić wino wytrawne. Tylko nie pamiętam czy powinienem tą część do dosłodzenia spasteryzować, aby przypadkiem ponownie nie ruszyła fermentacja.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wynosliwyj
PostNapisane: czwartek, 22 września 2011, 23:48 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2010, 16:25
Posty: 614
Lokalizacja: Nowy Sącz,ekologiczna mikrowinniczka Nika
Nie złapał i już nie złapie , bo został zebrany :P . Podczas zbioru ręce kleiły mi się od soku , więc poziom cukrów musi być wysoki , zresztą nasi sąsiedzi ze wschodu podają , że Wynosliwyj daje ?wina czerwone stołowe i deserowe dobrej jakości?. Jeść się tego nie da. Mi zalatuje aronią , której osobiście nie znoszę , ale zobaczymy jakie da wino.

Pozdrawiam.

Mariusz.

_________________
Pozdrawiam.
Mariusz.

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wynosliwyj
PostNapisane: piątek, 23 września 2011, 12:40 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Podawajcie dane bez poprawek, każdy sam sobie to policzy. Inaczej będzie bałagan.

@Winogrodniczek: zasiarkuj mocno tę rezerwę na dosłodzenie i trzymaj w lodówce, albo w piwnicy < 4C

Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wynosliwyj
PostNapisane: niedziela, 25 września 2011, 13:19 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2010, 16:25
Posty: 614
Lokalizacja: Nowy Sącz,ekologiczna mikrowinniczka Nika
Ok. Wynosliwyj - 23, 3 Brix zebrany 20 września. Jako pierwszy z moich odmian przerobowych osiągnął pełną dojrzałość.

Pozdrawiam.

Mariusz.

_________________
Pozdrawiam.
Mariusz.

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wynosliwyj
PostNapisane: niedziela, 25 września 2011, 17:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5938
Lokalizacja: dolnośląskie
Winogrodniczek napisał(a):

Oby nie złapały szarą pleśń. U mnie rondo ma 21Brix, po odjęciu niecukrów to 18.5. Wino zapewne będzie wytrawne. Kiedyś Maciej mi doradził abym część moszczu a w zasadzie soku, przechował sobie w lodówce gdybym chciał dosłodzić wino wytrawne. Tylko nie pamiętam czy powinienem tą część do dosłodzenia spasteryzować, aby przypadkiem ponownie nie ruszyła fermentacja.

Przy założeniu, że nie będziesz dosładzał w trakcie fermentacji to wino na pewno będzie wytrawne a poziom alkoholu ok 11%. Większość drożdży fermentuje do wyższego poziomu alkoholu. Dlatego samo zasiarkowanie czy też pasteryzacja moszczu na dosłodzenie nie wystarczy. Należy również zasiarkować wino, w przeciwnym razie restart jest wysoce prawdopodobny.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wynosliwyj
PostNapisane: wtorek, 27 września 2011, 12:58 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 19 maja 2009, 01:00
Posty: 229
Lokalizacja: Horyniec-Zdrój
U mnie drugi rok owocowania Winosliwyjnego, potwierdzam wysoką plenność tej odmiany i wczesny termin dojrzewania, w ubiegłym roku złapała mocno rzekomego, w tym o dziwo nie chorowała. Smak podły, faktycznie trawiasty ( a propos nie mogę się powstrzymać przed podaniem linka na pokazanie "rzetelności" niektórych sprzedawców na Alledrogo: http://allegro.pl/winogron-winorosl-win ... 66862.html , wiem, wiem, że to nie ten wątek).
Mam dylemat co robić z tą odmianą - mam 5 krzaków plus 3 jednoroczniaki w mateczniku, za mało na wino, a jakoś nie mam ochoty go dosadzać, może pójdzie po prostu na soki, bo do jedzenia to on się nie nadaje. Mariusz czekam na wyniki Twojej winifikacji w tym roku, może jest to odmiana, której warto bardziej zaufać?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wynosliwyj
PostNapisane: sobota, 28 kwietnia 2012, 15:34 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2010, 16:25
Posty: 614
Lokalizacja: Nowy Sącz,ekologiczna mikrowinniczka Nika
Wino z Wynosliwego.
Fermentacja w miazdze bez siarkowania na drożdżach aktywnych firmy DSM : FERMIVIN PDM (bayanusy) i dzikusach w ok. 12 C ( temperatura piwnicy ) przez 10 dni (wydłużona ze względu na garbniki i barwniki ). Sok po zmiażdżeniu jagód słabo barwiący - różowy , stąd decyzja o przedłużeniu fermentacji w miazdze o jakieś trzy dni , jak również ze względu na zamiar osiągnięcia wina mocno garbnikowego .
Po oddzieleniu miazgi fermentacja alkoholowa trwała jeszcze jakieś trzy dni , czyli razem ok 13.
Trzykrotnie przelewane . Na przełomie marca i kwietnia wino nieoczekiwanie wznowiło fermentację - za siarkowane piro w ilości 1g / 20 l .
Już w całości wypite , ale też udało się coś wysłać w kraj.......
Czekam więc na rzetelne opinie.
Pozdrawiam.
Mariusz.

_________________
Pozdrawiam.
Mariusz.

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wynosliwyj
PostNapisane: sobota, 28 kwietnia 2012, 18:24 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
manuns napisał(a):
...Już w całości wypite , ale też udało się coś wysłać w kraj.......
Czekam więc na rzetelne opinie.
Pozdrawiam.
Mariusz.
Otrzymane wino już też wypite. Oto moja pinia. Spodziewałem sie wina ciemnoczerwonego, bylo czerwone. Smak trudno określić ( kładę to na karb mojego niedoświadczenia w degustacji ) a nie chcę doszukiwać się na siłę. Dla mnie i mojego syna wino dobrej jakości. Zrównoważone taniny i kwasy w typie win południowych, co w odczuciu nie tylko moim jest korzystną cechą. Nie wyczuwa się żadnych błędów w winifikacji. Wino poprawne.

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wynosliwyj
PostNapisane: sobota, 28 kwietnia 2012, 20:17 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 23 października 2011, 16:29
Posty: 175
Lokalizacja: Mysłowice, śląskie
Wina z wynosliwego nie piłem, ale mogę się podzielic opinią na temat mrozoodporności. Mam pięcioletni krzew forma wysoka teren otwarty lekko nachylony na wschód wynosliwyj nie okrywany i niekopcowany nie ma żadnych uszkodzeń mrozowych wszystkie pąki zielone. Zimą było ponad -30. W tamtym roku owocował. Owoce b słodkie ale mało smaczne czuję tam też takie trawiaste aromaty. Na mączniaka rzekomego muszę robic z 2 opryski. Ciekaw jestem smaku wina z tej odmiany.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO