Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 01:38

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 12 grudnia 2013, 18:23 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 26 lutego 2012, 19:23
Posty: 965
Lokalizacja: Tarnów, 222mnpm
Moja Isabella(czy też Izabella) rośnie już z 15 lat więc nowością nie jest, na soki się nadaje, jest aromatyczna i bezproblemowa i generalnie przypomina tego NN ze zdjęcia.
Zazwyczaj zrywam ją bardzo późno (w tym roku częściowo nawet już po pierwszym przymrozku) bo jak długo posiedzi na krzaku to zyskuje na aromacie. Tyle że trochę glut.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz
http://winnicamarysienka.blogspot.com/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 12 grudnia 2013, 18:41 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 27 sierpnia 2010, 09:46
Posty: 414
Lokalizacja: Warszawa
jaszczur napisał(a):
Rozglądam się za odmianą do domowego przetwórstwa lecz z przeznaczeniem nie tyle na wytwarzanie wina lecz na bezalkoholowy sok (niech dzieciaki mają też swój winogronowy napitek). Poszukuję więc czegoś co będzie nieproblematyczne w uprawie, plenne i wydajne a nie musi spełniać parametrów istotnych dla wyrobu wina (taki sok można dowolnie dosładzać czy też urozmaicać smakowo przez "kupażowanie" z sokami innych owoców). Proszę więc o propozycje odmian optymalnych pod tym względem.


Do tego celu jest dobra Beta - wprawdzie nie mam pewności czy to co mam jest Betą, choć wszystko na to wskazuje - to soki są z niej dobre jak się dosłodzi. Pije się rozcieńczane z wodą.

_________________
Pozdrawiam, Radek


Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 12 grudnia 2013, 19:01 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 czerwca 2009, 01:00
Posty: 793
Lokalizacja: Tychy
jaszczur napisał(a):
Raczej za pomocą sokownika. Do buteleczek zakręcanych i do pasteryzacji.

Sadź Rondo - nie będzie dawało labruską tylko całkiem przyzwoicie smakować, sok wyjdzie fajny ciemny, owoców nie będzie trzeba zbierać w pełnej dojrzałości, a przy okazji jest plenne.

_________________
Pozdrawiam,
Jakub
__________________
Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 12 grudnia 2013, 20:11 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 września 2013, 02:11
Posty: 372
Lokalizacja: Wrocław/ogród-powiat nyski
Veteran5 napisał(a):
Sadź Rondo - nie będzie dawało labruską tylko całkiem przyzwoicie smakować, sok wyjdzie fajny ciemny, owoców nie będzie trzeba zbierać w pełnej dojrzałości, a przy okazji jest plenne.

Rondo jest w planie nasadzeń - sztobry już zimują w kopcu. Ale myślałem aby tę odmianę (oraz Regenta) zarezerwować na wyrób szlachetniejszego trunku. Już raczej myślałem o zasadzeniu na sok z czerwonych Marszałka F. lub Leona M. (ponoć są mniej wymagające a dość plenne). A co do smaku soku, to poziomkowy posmak labruski moim dzieciakom zupełnie nie przeszkadza :lol: Chyba jednak zadbam o te moje stare "izabelopodobne" winorośle dopóki nie uzyskam jakiegoś efektu z nowych nasadzeń.

_________________
Pozdr Jarek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 12 grudnia 2013, 20:22 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 czerwca 2009, 01:00
Posty: 793
Lokalizacja: Tychy
Po co się rozdrabniać w dodatkowe odmiany? :wink: Marszałek i Leon rosną jak wściekłe i mają drobniutkie jagody. Skoro już chcesz sadzić Rondo na wino, to posadź kilka krzaków więcej(obsługa praktycznie taka sama) na sok i owoce do bezpośredniego spożycia, żeby amatorzy owoców nie skubali z krzewów które będziesz miał na wino :lol:

_________________
Pozdrawiam,
Jakub
__________________
Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 12 grudnia 2013, 20:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Miałem posadzoną w 1987 3 szt. Izabeli na pd. ścianie garażu, nawet zdaniem moich domowników mniej ode mnie wybrednych to było jednak okropne w smaku, kiedy teraz porównują to nawet z Agatem, Cascade, nie wspominając o Monarchu i innych. Teraz rośnie tam z powodzeniem Alibernet i CS, a z Izabeli jeszcze wystaje kikut grubości nogi do wycięcia.
A smak Ronda na soki jak najbardziej się nadaje, jak i LM, czy Regenta.
Przy tym mogę się założyć że właściwości zdrowotne tych odmian na soki biją na głowę takie różne Izabele, delikatnie to ujmując.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 12 grudnia 2013, 20:35 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 6 lipca 2004, 01:00
Posty: 1498
Lokalizacja: winniczka - Bogoniowice
Proponuję Krasień - u mnie jak na razie nie choruje, jest odmianą beznasienną, wczesną i bardzo plenną.
http://vinograd.info/sorta/yniversalnye/krasen.html


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 12 grudnia 2013, 21:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1722
Lokalizacja: Łazy (Jura)
zdzicholo napisał(a):
Proponuję Krasień - u mnie jak na razie nie choruje, jest odmianą beznasienną, wczesną i bardzo plenną.
http://vinograd.info/sorta/yniversalnye/krasen.html


Widzę, że to jeszcze na dodatek farbiarka. Czy może robiłeś(albo piłeś) z niej wino? Chyba dopiszę do listy poszukiwanych. U Pana Piątka też jest opisana ale raczej nie jako wczesna (SAT 2600-2700). Nie jestem pewny czy by u mnie dojrzała.
http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-win ... ew=odmiana

Jako beznasienna byłaby pewnie ekstra na dżem. Prawie bez dodatku cukru. :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 12 grudnia 2013, 22:25 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 września 2013, 02:11
Posty: 372
Lokalizacja: Wrocław/ogród-powiat nyski
Veteran5 napisał(a):
Po co się rozdrabniać w dodatkowe odmiany? :wink: Marszałek i Leon rosną jak wściekłe i mają drobniutkie jagody. Skoro już chcesz sadzić Rondo na wino, to posadź kilka krzaków więcej(obsługa praktycznie taka sama) na sok i owoce do bezpośredniego spożycia, żeby amatorzy owoców nie skubali z krzewów które będziesz miał na wino :lol:

No fakt, jeżeli Rondo i Regent miałyby być nie mniej wydajne to nie ma sensu się rozdrabniać. Podskubywać zanadto nie powinni, bo są atrakcyjniejsze i wcześniejsze deserówki (np Skarb Panonii i Mołdowa pod folią przez cały sierpień i wrzesień, posadzę też różne deserówki pod samym domem).

-- czwartek, 12 grudnia 2013, 23:25 --

RobertR napisał(a):
Przy tym mogę się założyć że właściwości zdrowotne tych odmian na soki biją na głowę takie różne Izabele, delikatnie to ujmując.

Zapewne chodzi o ten przeciwutleniacz re-cośtam. no i na pewno szlachetniejsze odmiany dadzą lepszy smakowo sok niż poślednia labruska. Chociaż tą labruskę jeszcze potrzymam, a nawet zastanawiam się czy nie narobić z niej sadzonek do późniejszego naszczepiania - jako podkładka powinna się sprawdzić bo jest super-mrozoodporna.
A z odmian jasnych - szykowane przeze mnie Seyval, Solaris i Jutrzenka dadzą radę na przetwórstwo?

_________________
Pozdr Jarek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 13 grudnia 2013, 00:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Jestem niemal pewien, że jeżeli będziesz robił sok za pomocą sokownika, to dzieci wybiorą ten z Isabelli, który pod wpływem temperatury traci ostrość, jest delikatny i umiarkowanie aromatyczny. Wrażenie zupełnie inne niż po zjedzeniu świeżych owoców, o winie nie wspominając. W tym jedynym przypadku sokownik się sprawdza. Sok z Ronda i pewnie z jeszcze kilku innych ciemnych przerobówek, to będzie woda z cukrem z dodatkiem taniny, nie doszukasz się tam żadnych owocowych aromatów. Z odmian, które masz, prawdopodobnie najlepszy będzie Solaris, może coś z niezbyt intensywnego muskatu pozostanie. Próbowałem z kilku odmian robić soki m.in. za pomocą sokownika i tu nie ma się co sugerować smakiem świeżych owoców, soków tłoczonych na zimno czy wina, to dwie różne bajki. Najlepiej sprawdzają się odmiany aromatyczne. Domyślam się, że rady Kolegów były bardziej teoretyczne:

RobertR napisał(a):
A smak Ronda na soki jak najbardziej się nadaje

Veteran5 napisał(a):
Sadź Rondo - nie będzie dawało labruską tylko całkiem przyzwoicie smakować, sok wyjdzie fajny ciemny

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 13 grudnia 2013, 01:50 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 września 2013, 02:11
Posty: 372
Lokalizacja: Wrocław/ogród-powiat nyski
@olmek
Dzięki za cenne porady wynikające z doświadczeń i eksperymentów - będę miał je na uwadze na przyszłość. Jeśli w przyszłości to co nasadzam teraz obrodzi owocami, to pewnie popróbuję wydobywać sok i na zimno i na gorąco - dzięki Twoim radom już mniej więcej wiem jakich efektów można się spodziewać. Ale i tak pewnie przez najbliższe 2 lata na przerób będzie szła przede wszystkim stara "izabelowata".

_________________
Pozdr Jarek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 13 grudnia 2013, 07:16 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 10 lipca 2011, 19:49
Posty: 130
Lokalizacja: Kraków- Kujawy-wyspa na Wiśle
olmek napisał(a):
Sok z Ronda i pewnie z jeszcze kilku innych ciemnych przerobówek, to będzie woda z cukrem z dodatkiem taniny, nie doszukasz się tam żadnych owocowych aromatów
.Mogę to potwierdzić. Miałem za mało ilościowo Ronda aby go przeznaczyć na wino więc żona zrobiła sok. Sok ciemny,słodki ale reszta jak piszesz - bez aromatu.

_________________
Pozdrawiam
Ryszard


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 13 grudnia 2013, 07:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
To może Jutrzenka się nada? Aromat ma tak intensywny, że na surowo zjeść się nie da...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 13 grudnia 2013, 08:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
W tym roku zostało mi trochę Prima, Odcisnąłem na sok, Żadna rewelacja.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 13 grudnia 2013, 09:15 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 6 lipca 2004, 01:00
Posty: 1498
Lokalizacja: winniczka - Bogoniowice
gbed napisał(a):
zdzicholo napisał(a):
Proponuję Krasień - u mnie jak na razie nie choruje, jest odmianą beznasienną, wczesną i bardzo plenną.
http://vinograd.info/sorta/yniversalnye/krasen.html


Widzę, że to jeszcze na dodatek farbiarka. Czy może robiłeś(albo piłeś) z niej wino? Chyba dopiszę do listy poszukiwanych. U Pana Piątka też jest opisana ale raczej nie jako wczesna (SAT 2600-2700). Nie jestem pewny czy by u mnie dojrzała.
http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-win ... ew=odmiana

Jako beznasienna byłaby pewnie ekstra na dżem. Prawie bez dodatku cukru. :mrgreen:

Krasień jest wczesny do jedzenia (wina nie robię), podawane dla niego terminy dojrzewania dotyczą przydatności na wino i wychodzi pewnie podobnie do Ronda. Na dżemy nie jest chyba zbyt ciekawy bo jagoda to jest sam sok. Wydaje mi się, że na dżemy ciekawszy będzie Jupiter - również wczesny ale dużo mniej soczysty, jagody bardzo dobrze wiszą na krzewach i dobrze nabierają cukier. Na południu Ukrainy pod koniec sierpnia uzyskał ponad 25% cukru i wtedy izabellowaty aromat był praktycznie niewyczuwalny.

Pozdrawiam
Zdzich


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO