Teraz jest wtorek, 10 czerwca 2025, 12:00

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 26 stycznia 2020, 17:16 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 20 listopada 2019, 15:43
Posty: 11
Lokalizacja: Roztocze
jano napisał(a):
chhaawske napisał(a):
Czy zakup szczepów może odbyć się online? Jeżeli tak jakie znacie sklepy? Jeżeli nie, to jakie szkółki na południu są warte uwagi?

Jest wiele profesjonalnych szkółek,które mogą realizować zamówienia online i wystawić paszporty na sprzedawane sadzonki oraz dostosować podkładki do danej gleby. Jednak twoje starania w obecnym czasie są już nieco spóżnione ponieważ szkółki w większości realizują wcześniejsze zamówienia.
Na twoje zapytania do szkółek dostajesz propozycje odmian,które szkółka jeszcze posiada i chce sprzedać :wink: . Nie jest naszą rolą podważać autorytety,ale z dyskusji wynika wiele wniosków co do doboru odmian na twoją lokalizację.

La Crescent,którą posiadam daje najbardziej aromatyczne wino z hybryd amerykańskich.
Jest odmianą gromadzącą dużo cukru ,do 25Brx,ale ma bardzo duże kwasy.
Dojrzewa póżno i jest kapryśna ponieważ nawet na gliniastej glebie podczas suszy jagody mogą w części opadać.
U mnie jest bardzo plenna i wymaga korekty plonowania,ale to nie zawsze robię i może też to być przy suszy przyczyną zasychania szypułek i opadaniu owoców. Pod względem chorób grzybowych wymaga więcej zabiegów jak pozostałe amerykańskie mieszańce.

Seyval B. jest bardzo póżny i gdyby miał znacznie mniej kwasów przy jego neutralności i owocowym profilu byłby doskonałym dopełnieniem dla La Crescent.
St. Pepin -nie posiadam więc nie będę tej odmiany cenzurował.

Napisałeś ,że lubisz wina o podwyższonej kwasowości ,ale oprócz tych odmian dających tego typu wino warto mieć w obwodzie do kupażu odmianę neutralną o niższej kwasowości ponieważ lata są różne i jeśli nie będziesz miał asekuracji to mogą ci się przydarzyć wina mało pijalne. :eh:

Z propozycji własnej i kolegów warto rozważyć również białe odmiany: Adalmiina,Osceola Muscat,Solaris.
dziadek2 napisał(a):
Mam jeden krzaczek marszałka (z czasów jak nawet marszałka zalecano okrywać) do przeszczepienia, trochę szkoda "pieńka" - co proponujecie?

Obrazek

Obrazek

Roman :D ,jak koledzy się wyrazili na temat tego historycznego pnia w Twojej karierze winiarskiej można tego typu pień wykorzystać jako podstawę do blatu stołu ogrodowego... :idea:

Nie będzie to przeszkodą,aby u podstawy zrobić naszczepienia różnorakich smacznych odmian winorośli z których zrobisz oplot wokół stołu a w górze puścisz to na pergole. :thumbup:
Wiem jednak,że nie zapomnisz o macierzystym krzewie i jedna łoza będzie Marszałkiem dowodzącym tym szpalerem :D .
___________________
Pozdrawiam - Janek


Czy masz jakieś szkółki do polecenia?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 26 stycznia 2020, 22:28 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
chhaawske napisał(a):
jano napisał(a):
Jednak twoje starania w obecnym czasie są już nieco spóżnione ponieważ szkółki w większości realizują wcześniejsze zamówienia.
Na twoje zapytania do szkółek dostajesz propozycje odmian,które szkółka jeszcze posiada i chce sprzedać :wink: . Nie jest naszą rolą podważać autorytety,ale z dyskusji wynika wiele wniosków co do doboru odmian na twoją lokalizację.


Czy masz jakieś szkółki do polecenia?

Niestety z mojego doświadczenia nie mogę publicznie potwierdzić że dana szkółka z którą miałem do czynienia jako kupiec w niewielkich ilości sadzonek spełniła moje oczekiwania. Nie piszę tu o jakości sadzonek,ale o tzw. doradztwo i chęć sprzedaży tego co się ma :problem: .

Dam przykład,że wiele lat temu otwarty na nowe odmiany północy zakupiłem sadzonki odmiany Landot4511 (jedna z matecznych odmian z której pochodzi Frontenac)i po wielu latach uprawy nie doczekałem się owocowania. :sick: Na moje uwagi do sprzedawcy nie otrzymałem żadnego odzewu.
Dlatego w mojej ocenie z małym zakupem sadzonek nie zawsze spotkamy się poważnym
potraktowaniem przez "wielkich" szkółkarzy.
Warto jednak pisać i dzwonić,może ktoś posiada potrzebne Ci odmiany.
Być może ktoś z kolegów forumowych ma interesujące cię sadzonki.
Ze swoich dostępnych sadzonek Adalmiina i Prairie Star powiększam nasadzenia białymi odmianami.
___________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 29 stycznia 2020, 09:56 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Przepraszam kolegów i założyciela tematu
, że dopiero odpisuję. Adalmiina- pilem z niej wino które smakowało jak rozcieńczony kwas z akomulatora. Winnica to Udziejek - gliny, położenie Suwalszczyzna. Albo winiarz nie potrafił zrobić wina, albo terrois albo rozmowa jest o innym szczepie wina.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 29 stycznia 2020, 11:04 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1690
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Udziejek jest znany na forum z oryginalnego podejścia do uprawy i winifikacji. Tak, że trzeba ostrożnie wyrabiać sobie opinie o odmianie na podstawie jego wina. Generalnie z Adalmiiny nie da się zrobić wina bez posmaku labruski, a nie każdemu on odpowiada. Z drugiej strony R. Myśliwiec robi likierowe ze Swensona (a to jeszcze większa labruska) które schodzi jak świeże bułeczki (moc i cukier robią swoje).

Bardzo mała winnica to z definicji wino dla siebie lub bliskich więc trzeba najpierw zdefiniować o co nam chodzi co nam smakuje czego chcemy. Może tylko niekończących się eksperymentów, zabawy, wtedy im więcej odmian i pomysłów tym lepsza zabawa...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 29 stycznia 2020, 19:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
jano napisał(a):

W twoim przypadku warto nasadzić odmianę Adalmiina,która z pewnością spełni warunki jeśli chodzi o odporność na mróz,choroby grzybowe i wczesność dojrzewania.

_____________________
Pozdrawiam - Janek


Janku, jeśli możesz to podaj proszę wyniki pomiarów przed, czy po zbiorczych tej odmiany (mogą być bez przeliczeń na kwas siarkowy :wink: )

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 30 stycznia 2020, 22:06 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
suszi napisał(a):
Udziejek jest znany na forum z oryginalnego podejścia do uprawy i winifikacji. Tak, że trzeba ostrożnie wyrabiać sobie opinie o odmianie na podstawie jego wina. Generalnie z Adalmiiny nie da się zrobić wina bez posmaku labruski, a nie każdemu on odpowiada.


Wino z Adalmiiny robię już kilkanaście lat i dotąd ani raz nie wyszło mi wino ze smakiem czy nawet posmakiem labruski. Nie wiem więc skąd takie generalizowanie opinii co do tego typu wad wina z tej odmiany.
Bardzo łatwo wpadamy w pewne obiegowe opinie "piłem jedno wino" z danej odmiany i było masakryczne, wykopuję i nie polecam innym. Sorry to był z mojej strony sarkazm,ale jak poczytamy historię wpisów w tym dziale to czasem "rączki opadają" :thumbdown:

Warto cenzurować odmiany i nawet je dezawuować ,ale szczególnie na podstawie zdrowych przemyśleń opartych na własnych! lub innych doświadczeń dotyczącym danej lokalizacji odmiany :idea:

Przytoczona tutaj winnica Udziejek mając pewno na względzie swoje położenie prowadzi pewne eksperymenty z odmianami i technologią winifikacji wina i sądzę,że właśnie Adalmiina i z niej wino jest pochodną tych eksperymentów. Podaję cytat z wątku "Adalmiina" tej winnicy.
"Czestowalem nawet w Anglii ,zostala oceniona jako zbyt owocowa ,ja wiem co tego przyczyna -labruska.Wino wedlug golesz w typie winifera i o sredniej ekstraktywnosci.Czytalem ze jest w typie wina francuskiego Muskadet i to wrazenie jest obecne.
Co robie zeby pozbyc sie aromatu labruska ,nie odslaniam gron ,by dojrzalo bardziej rownomiernie i wolniej. Odsloniete grona moga bardziej uwypuklic aromaty labruska.Jak sobie radze dalej -dodaje troche syropu anyzowego(akurat tu smaki wybitnie sie komponuja) ,redukuje ten owocowy aromat,tez dodaje kwasu winowego (by zwiekszyc trwalosc,kolor i podwyzszyc ekstraktywonsc).Jednak nie da sie z tego wiele wycisnac,ona jest w swojej klasie .Prawie co roku gdy starzeje się w smaku pojawia się element zielonego jablka.
"

Owocowość odmiany to nie jest wadą ani to nie ma nic wspólnego z posmakami labruski,jednak złe zdiagnozowanie prowadzi do błędnych kroków w całej technologi procesu uzyskania produktu końcowego. Wino z Adalmiiny podczas dojrzewania cały czas ewalułuje powiększając gamę smaków.Zaczynając od cytrusów typu limonka,grejfrut,zielone jabłko a na finiszu kiedy wino jest dojrzałe dominuje dojrzałe jabłko.
Większość odmian hybrydowych a w szczególności z udziałem labruski i riparii może przekazywać pewne negatywne posmaki do win z nich tworzonych. :?
Jednak od winiarza i jego doświadczenia zależy jakość wina. Zbytpóżny zbiór owoców z tego typu odmian może zakłócić końcowy efekt jakości wina.
Ps. Jeśli temat dotyczy i kontrowersje dotyczą wina z Adalmiiny to warto zapoznać się z opinią którą już w tym wątku przytoczył Roman i również @Misza z wątku "Adalmiina"
"Jak na pancerniaka to Adalmiina pod względem wina może śmiało konkurować z Seyvalem. Przy czym nie mam tej odmiany i zupełnie nie wiem jak wypowiada w uprawie w porównaniu z ww.
Wino w pierwszym nosie uderzyło nadmiarem SO2 i przez to było mocno stłumione. Dopiero po dłuższym przewietrzeniu zaczęło się otwierać - aromaty głównie jabłkowo-cytrusowe, ale nie nachalne :wink: Wino w odbiorze czyste, bez lisich absmaków. Kwasowość podwyższona, mogła by być niższa. Ciała trochę brakuje - nie wiem czy to wynika z przeciążenia czy ta odmiana tak ma. W opisie odmiany wino ma mieć jeszcze aromaty morelowe i gruszkowe - ja ich nie wyczuwałem, może przy bardziej dojrzałych owocach się pojawiają. Generalnie wino dość neutralne i przyjemne w odbiorze do łącznia z kwaśnymi potrawami."

Wino o którym mowa było zrobione z jagód o niezbyt dobrych parametrach .
_____________________
Pozdrawiam - Janek

-- 30 sty 2020, o 22:06 --

dziadek2 napisał(a):

Janku, jeśli możesz to podaj proszę wyniki pomiarów przed, czy po zbiorczych tej odmiany (mogą być bez przeliczeń na kwas siarkowy :wink: )

Według pewnych danych z tego forum to kwasomierz nie przekroczył jak wielu podejrzewa wartości maksymalnych zmierzających do kwasu siarkowego :mrgreen: .
Zatrzymał się w okolicy 8,25g/l.
Dodam,że nie dopuszczam do przejrzałości jagód aby zachować "czystość "wina.
Zmniejszenie kwasowości to już inna bajka a więc dobór drożdży i inne niuanse nie zależne od chemii.
_____________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 30 stycznia 2020, 23:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Może warto jeszcze przytoczyć słowa Daniela

DW napisał(a):
Kilka osób ma ES 6-16-30 a zatem informuję, że odmiana ta otrzymała oficjalną nazwę: ADALMIINA (nie mylić z Aldemina ES 9-7-46). Nazwa została nadana przez Meeri Saario z Finlandii który otrzymał ją od Swensona w połowie lat dziewięćdziesiątych ubiegłego stulecia, z prawem nadania nazwy.

Daniel

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 31 stycznia 2020, 20:35 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
dziadek2 napisał(a):
Może warto jeszcze przytoczyć słowa Daniela

DW napisał(a):
Kilka osób ma ES 6-16-30 a zatem informuję, że odmiana ta otrzymała oficjalną nazwę: ADALMIINA (nie mylić z Aldemina ES 9-7-46). Nazwa została nadana przez Meeri Saario z Finlandii który otrzymał ją od Swensona w połowie lat dziewięćdziesiątych ubiegłego stulecia, z prawem nadania nazwy.

Daniel

Roman,chodziło Ci pewno o odmianę ES 9-7-48
http://www.winogrona.org/index.php?title=ES_9-7-48

Nie wiem czy ma ona oznaczenie Aldemina,ale w innych żródłach jest nazwana "Pine Lake"
Jedna z wcześniej dojrzewających ciemnych odmian. Ma zwarty miąsz bez glutu i małej kwasowości.
W kolekcji warta aby ją mieć do konsumpcji,jednak dla otrzymania wina odmianowego jest mało przydatna. Można jej użyć jako dopełniacza dla odmian o podwyższonej kwasowości.
_____________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 31 stycznia 2020, 21:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Zacytowałem Janku Daniela i może to literówka, albo bardziej cyfrówka, ale nie sprawdzałem.
http://www.winemanager.com/slarsen/Grap ... parent.htm
https://translate.google.com/translate? ... rev=search

Zrobiłem jednak przegląd piwniczki i znalazłem pozostawioną zakapslowaną próbkę tej pierwszej (pierwszej dla mnie) Twojej Adalmiiny,
cośmy z Mietkiem degustowali

Obrazek

Obrazek

i właśnie sączę, nadal czyste ( na szkle plamy po paluchach), wytrawne i pasujące do Twoich i Mietka opisów - owocowe, cytrusy, jabłko

Obrazek

Obrazek

To o którym ciut wcześniej pisałem, to pewnie inny rocznik, słodsze i bardziej ananasowe - przyjechało do mnie rok później https://wino.org.pl/forum/Thread-ZG%C5% ... #pid370194

edit

dodałem linki

_________________
pozdrawiam Roman


Ostatnio edytowano piątek, 31 stycznia 2020, 22:37 przez dziadek2, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 31 stycznia 2020, 21:52 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Widzę Roman,że Ty jesteś archiwistą moich win o których już zapomniałem. :D
Mogę Cię również miło zaskoczyć ponieważ mam też twoje próbki win z tamtego "Rykowiska" :lolno:
____________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 1 lutego 2020, 17:24 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Kolor z tego co pamiętam taki sam, ale kwas maxa. Na labrusce Łotysze i Estończycy robią wina dobre właśnie z labrusce. Ich sposób to zbierają nie do końca dojrzałe owoce.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 1 lutego 2020, 19:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Romanie (@Dziadek2),
czy możesz spróbować porównać wina z odmian Seneca i Adalmiina :?:
Wspominałeś gdzieś tu na forum,że robiłeś wino z Seneci, albo jakieś cuvee z dużym jej udziałem.
Pytam w takim kontekście - po co uprawiać obydwie ? jeżeli wystarczyła by ewentualnie jedna z nich, tylko która lepsza?
Mam obydwie odmiany , po jednym krzewie.
Którą wykopać :?:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 1 lutego 2020, 19:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5490
Lokalizacja: Łódź i okolice
Zbyszku z jednego krzewu to wina nie zrobisz. Chyba taki mikro nastawik dla krasnoludków :lol:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 1 lutego 2020, 19:58 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 stycznia 2017, 23:44
Posty: 187
Lokalizacja: ŚWIDNICA
vanKlomp napisał(a):
Zbyszku z jednego krzewu to wina nie zrobisz. Chyba taki mikro nastawik dla krasnoludków :lol:

Ale jest już z czego rozmnożyć. Trzy lata i można nastawić co nie co :)

_________________
Pozdrawiam
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 1 lutego 2020, 20:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5490
Lokalizacja: Łódź i okolice
zbyszekB napisał(a):
A może obydwie wykopać :?: :wink: I dosadzić coś innego , np Dublańskiego ?
Ale też wina z tej odmiany jeszcze nie piłem.

Robert zachwala Dublańskiego. Ja go nie mam bo nie mam już miejsca. Jeszcze tylko białych dosadzę.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Ostatnio edytowano sobota, 1 lutego 2020, 20:35 przez vanKlomp, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO