Postanowiłem jeszcze trochę policzyć korzystając z danych uzyskanych ze strony:
http://www.timeanddate.com/worldclock/s ... =-11&day=1Wybrałem Paryż, ponieważ jego szerokość geograficzna zbliżona jest do rejonu Słowacji.
Warszawę, wiadomo dlaczego ? centrum Polski.
Zaś Wilno, ponieważ leży na tej samej szerokości geograficznej, co Puck (54° 42').
Różnica w oświetleniu w sezonie wegetacyjnym pomiędzy Puckiem a Paryżem wynosi 112 h.
Daje to ok. 9 dni. (Przy okazji, pomiędzy Puckiem a Warszawą są to 4 dni).
szerokość geograficzna i godziny naświetlenia:
Paryż (48° 51') ... 2268,26h
Warszawa (52° 35').... 2329,34h
Wilno (54° 41') ....2380,50h
różnice względem Paryża:
różnica szerokości geogr.:
Warszawa (3° 44')
Wilno (5° 50')
różnica godzin (dni) naświetlenia:
Warszawa 61,08h...(5,1d)
Wilno 112,25h...(9,4d)
Dodatkowo sprawdziłem, kiedy dni są najbardziej wydłużone w Wilnie/Pucku.
Od połowy maja (14 maja) do końca lipca (29 lipca) dni mają powyżej 16h.
Dni powyżej 15h mają już pod koniec kwietnia (29 kwietnia).
Poczytałem też trochę o fotoperiodyzmie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/FotoperiodyzmPonieważ podgatunki winorośli, z których uzyskuje się hybrydy są roślinami klimatu umiarkowanego i śródziemnomorskiego można spodziewać się, iż są to rośliny dnia długiego (nie znalazłem niestety nigdzie konkretnej informacji).
Dodatkowo przypuszczenie to potwierdza, okres zakwitnia ? lato, gdy dni są długie. (Roślinami dnia krótkiego są te, które pochodzą z rejonów podzwrotnikowych i kwitną wiosną lub jesienią.)
Jeśli tak jest, to można spodziewać się, iż przynajmniej część odmian (w zależności od genów hybrydy) będzie reagowała na wydłużony dzień i wcześniej zakwitała.
Wcześniejsze kwitnięcie daje szanse na szybsze zawiązanie owoców i ich wcześniejszą dojrzałość. (A właściwie dojrzałość nie opóźnioną, lub mniej opóźnioną przez zimniejszy klimat).
Ponieważ moje dywagacje są teoretyczne mam następujące pytania:
1)Czy ktoś z Was, mieszkających w różnych rejonach Polski zaobserwował wcześniejsze zakwitanie na północy którejkolwiek odmiany? (np. porównanie Kraków ? Szczecin)
2)Czy w literaturze spotkał ktoś informację czy podgatunki winorośli są roślinami dnia długiego?
3)Czy 112h (+5%) dodatkowego oświetlenia to istotna różnica?Dzięki Zbyszku za propozycję udostępnienia swoich danych. Naprawdę to doceniam. Póki co jednak nie skorzystam, bo nie da się ich odnieść do mojej lokalizacji, a ja sam podobnych pomiarów nie mam, w związku z czym nie można ich porównać. Może za jakiś czas...
A za stronkę nt. prób zmodyfikowania LTI również dziękuję.