Teraz jest niedziela, 8 lutego 2026, 03:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 21 listopada 2010, 22:34 
Ekspert
Ekspert

Miałbym jeszcze pewne uwagi jesli chcesz się brać za dokładniejsze badanie.

Przede wszystkim wypadałoby brać pod uwagę kąt nachylenia promieni słonecznych. Poniżej pewnego poziomu natężenia światła fotosynteza już nie zachodzi - z tego co kiedyś gdzieś tam wyczytałem, fachowcem nie jestem.

Po drugie z takich obserwacji znajomego - winorośl super rośnie ... w nocy, zwłaszcza gdy jest ona ciepła.

Od siebie dodam, że we wrześniu w porównaniu do Tarnowa mam wegetację opóźnioną o 2-3 tygodnie, podobnie blado wypadam w porównaniu z Mazowszem. Ale Podarok Zaporożu czy Oryginał mają u mnie większe szanse dojrzeć o ile nie skosi je przymrozek.

Pozdrawiam
Zdzich

PostNapisane: poniedziałek, 22 listopada 2010, 13:45 
nowicjusz
nowicjusz

Witam,
trzeba pamiętać o przedziale temperatur, w którym zachodzi fotosynteza. Optimum asymilacji winorośli w miesiącach letnich nie bez powodu przypada na poranek i popołudnie. W środku dnia jest za gorąco i asymilacja spada. Dla większości roślin optymalna temperatura to przedział 20-25 st.C. Powyżej tej wartości wydajność spada i zanika w okolicach 40 st.C.
Różnica w wydajności procesu fotosyntezy pomiędzy temperaturami 15 i 25st.C może być 2-3 krotna. Podobnie jest dla przedziału 25-35st.C tylko tu wydajność spada.
Najkorzystniejsze warunki do asymilacji to stała temperatura w okolicach 15-20 st.C (nasłoneczniony liść jest zazwyczaj o około 5st.C cieplejszy). Jeśli takie warunki występują w jakimś konkretnym rejonie na północy kontynentu, to faktycznie może tam winorośl rośnie lepiej i wcześniej wchodzi w owocowanie.

Piotr

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1