Teraz jest wtorek, 17 czerwca 2025, 13:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wostorg Idealnyj
PostNapisane: niedziela, 28 sierpnia 2011, 21:15 
Ekspert
Ekspert

Dziś zjedliśmy jedyne grono, jakie było na moim Wostorgu Idealnym. Było pyszne. :D Miało nieco ponad 700g, więc gdzież mu tam do tych 1,5 kg z opisu...
To było pierwsze owocowanie w IV roku po posadzeniu. Zastanawiam się, dlaczego tak późno - grasujący karczownik podgryzał mu korzenie, czy m.p. w poprzednich latach za bardzo dawał mu popalić? W tym roku na szczęście krzew jest zdrowiutki, a zdążyłam szpadlem go już straszyć. Jego brat bliźniak dostał eksmisję w zeszłym roku, więc ten pewnie się wreszcie wystraszył i zaowocował. Po ilości zawiązków kwiatów na pasierbach oraz sile wzrostu w tym roku, sądzę, że w przyszłym roku zaowocuje przyzwoicie... o ile znów jakiś kataklizm się nie przydarzy.

Najważniejsze, że odmiana smaczna, miąższ chrupki, skórka całkiem delikatna, jagody średnio po 5,5-6g miały. Smak zharmonizowany, bez muskatu, ani innych posmaków. Cukry średnio na poziomie 16 brix (od 13,5 do 17,5) i kwasy przy tym ledwo wyczuwalne. Jakby jeszcze powisiał, to by był mdły. Niestety, w ostatnim tygodniu, oprócz upału powyżej 30 stopni, były też ze 2 nawałnice z oberwaniem chmury niemal i jagody Wostorga Idealnego częściowo popękały - te najbardziej dojrzałe. Pestki dopiero zaczęły się lekko wybarwiać w pojedynczych jagodach, ale w większości były zieloniutkie. Dojrzewanie tej odmiany oceniam przeciętnie na 1-5.09 w innych latach. Mam na myśli dojrzałość konsumpcyjną, a nie przerobową, bo to deserówka i to na dodatek z niskimi kwasami. Cieszy mnie również fakt, że mało pestek w jagodach - średnio po 2 tylko :D

Poniżej grono na kartce A4 i jagódka - nie największa, ale taka powyżej średniej w tym gronie.

Załączniki:
DSC01692.JPG
DSC01692.JPG [ 28.89 KiB | Przeglądane 3274 razy ]
DSC01679.JPG
DSC01679.JPG [ 48.74 KiB | Przeglądane 3276 razy ]

PostNapisane: niedziela, 28 sierpnia 2011, 21:50 
Ekspert
Ekspert

kuneg napisał(a):
Dziś zjedliśmy jedyne grono, jakie było na moim Wostorgu Idealnym. Było pyszne. :D Miało nieco ponad 700g, ...

Bardzo mnie to cieszy :!:
Bo mój WI - ten od Ciebie rośnie zdrowo.
A lekko raczej nie ma ,bo rośnie ok.2 m od takich odmian jak Gewurztraminer i Kernling , a te odmiany są moimi najwięszymi roznosicielami m.rz.
Dzięki !
pozdr. ZB

PostNapisane: niedziela, 28 sierpnia 2011, 21:57 
Ekspert
Ekspert

Zbyszku, rzekomego, to on nie łapie. Z prawdziwym bywał problem.
Cieszę się, że u Ciebie też zdrowy w tym roku. :)

PostNapisane: niedziela, 28 sierpnia 2011, 22:16 
Ekspert
Ekspert

kuneg napisał(a):
Zbyszku, rzekomego, to on nie łapie. Z prawdziwym bywał problem.
...

prawdziwego to my się nie boimy :!: :lol:
Dzięki za info

PostNapisane: poniedziałek, 29 sierpnia 2011, 06:14 
Ekspert
Ekspert

Muszę sprawdzić czy u mnie już dojrzał do jedzenia, tydzień temu jeszcze mu dosyć dużo brakowało. No ale upały mogły zrobić swoje.

Największe gronko z przed tygodnia

Obrazek

PostNapisane: czwartek, 1 września 2011, 18:41 
Ekspert
Ekspert

Romku po obejrzeniu zdjęć Małgosi i Twoich, widzę różnicę w kształcie jagód. Twoje są bardziej okrągłe, a Małgosi jakby bardziej wydłużone. Więc pytanie kto z Was ma prawdziwego Wostorga Idealnego? Nie mam tej odmiany u siebie więc porównać nie mogę, ale jak to mówi bajka o muzykantach "coś mi tu nie gra". :lol:

PostNapisane: czwartek, 1 września 2011, 18:50 
Ekspert
Ekspert

lantan napisał(a):
Romku po obejrzeniu zdjęć Małgosi i Twoich, widzę różnicę w kształcie jagód. Twoje są bardziej okrągłe, a Małgosi jakby bardziej wydłużone. Więc pytanie kto z Was ma prawdziwego Wostorga Idealnego? Nie mam tej odmiany u siebie więc porównać nie mogę, ale jak to mówi bajka o muzykantach "coś mi tu nie gra". :lol:
Że też mnie to w oczy wcześniej nie wlazło...
Ja mam swojego od Zdzicha, więc może on coś pomoże.

Romku, pstryknij fotkę liściom i koronkom dla porównania, jak dasz radę. Ciekawa też jestem sląd jest Twój WI.

Edit: na ruskiej stronie z linka podanego w opisie odmiany pooglądałam fotki i moje grono trochę się różni kształtem, ale po jednym gronie trudno jakieś wnioski wyciągać. Jagody w ruskim opisie są podłużne, na fotach są podłużne i u mnie były podłużne.

PostNapisane: czwartek, 1 września 2011, 19:36 
Ekspert
Ekspert

kuneg napisał(a):
Że też mnie to w oczy wcześniej nie wlazło...
Ja mam swojego od Zdzicha, więc może on coś pomoże.

Romku, pstryknij fotkę liściom i koronkom dla porównania, jak dasz radę. Ciekawa też jestem sląd jest Twój WI.

Edit: na ruskiej stronie z linka podanego w opisie odmiany pooglądałam fotki i moje grono trochę się różni kształtem, ale po jednym gronie trudno jakieś wnioski wyciągać. Jagody w ruskim opisie są podłużne, na fotach są podłużne i u mnie były podłużne.

Różnice też zauważyłem, ale nieraz ta sama odmiana w różnych latach daje jagody o trochę innym kształcie. Mój Wostorg Id. też pochodzi od Zdzichola, chociaż to o niczym nie przesądza.
Sprawdzę może w weekend jak wygląda i w jakim stanie są liście. Z koronkami może być problem, no chyba, że ruszyły pasierby na pasierbach.

Z opisu to on aż tak wczesny nie jest http://vinograd.info/sorta/stolovye/vos ... alnyi.html
Dobrze, że jest to forum!
Mam parę jakichś starych fotek, ale raczej nic na nich nie widać http://www.fotosik.pl/u/romanl/album/733972

PostNapisane: sobota, 3 września 2011, 19:22 
Ekspert
Ekspert

Zrobiłem na szybko parę fotek i teraz widzę, że wmieszała się w nie Gałbiena.

Zerwane liście i koronki pasierbów są raczej pewne, pozostałe w albumie jutro poprawię

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jagody już jadalne, ale do prawdziwego smaku jeszcze z tydzień pogody im brakuje

Obrazek

Porównanie jagód do złotówy Obrazek

Jutro powtórzę i wstawię pewniaki
Liście wostorga Id. pomieszane z Gałbieną http://www.fotosik.pl/u/romanl/album/952868
Na starych liściach zasiedliły się już grzybki, przez co kolor nienaturalny.

PostNapisane: sobota, 3 września 2011, 22:01 
Ekspert
Ekspert

Liście podobne, koronki też, a jagody i u Ciebie są nieco podłużne.

WI nie jest taki wczesny znowu. U mojego wszystkie pestki były zieloniutkie, nadawał się jednak już do konsumpcji, bo ma niskie kwasy i już nie było czuć trawiastej zielenizny. Było tylko jedno grono, więc się nie mogliśmy doczekać i je pożarliśmy. :D

Co do zmian w kształcie jagód w różnych latach, to mam wrażenie, że i Timur się nieco "wydłużył" w tym roku u mnie.

PostNapisane: niedziela, 4 września 2011, 18:55 
Ekspert
Ekspert

kuneg napisał(a):
Liście podobne, koronki też, a jagody i u Ciebie są nieco podłużne.

Zrobiłem ponownie parę fotek, dzisiaj już na pewno to co chciałem

Obrazek

Obrazek

http://www.fotosik.pl/u/romanl/album/953649 liście i koronki na pasierbach

kuneg napisał(a):
WI nie jest taki wczesny znowu. U mojego wszystkie pestki były zieloniutkie, nadawał się jednak już do konsumpcji, bo ma niskie kwasy i już nie było czuć trawiastej zielenizny. Było tylko jedno grono, więc się nie mogliśmy doczekać i je pożarliśmy. :D

Mój ma pełne słonko dopiero po południu a bliskość ściany pewnie nie rekompensuje jego braku w całości i może trochę później dojrzewać.

PostNapisane: piątek, 25 maja 2012, 20:32 
Ekspert
Ekspert

Romku, mam pytanie o drewnienie Wostorga Idealnego: jak on drewnieje?
Pytam, bo mam wrażenie, że tak sobie. Sadziłam wiosną 2008, a do tej pory mam wyprowadzony tylko pień wys. 2m przy pergoli. Tylko 2-giej zimy nie zakopałam gościa w całości i przetrwało tylko 30 cm. Pozostałe lata zakopuję go w całości, a i tak spora część łozy jest martwej.

Może ktoś jeszcze ma i podzieliłby się informacjami?

PostNapisane: piątek, 25 maja 2012, 21:05 
Ekspert
Ekspert

Jutro gościa sprawdzę, zimował bez okrycia. Ja rozpocząłem od bardzo niskiego prowadzenia i pierwsze zimy śnieg go okrywał. Doszedłem jednak do wniosku, że bardziej niebezpieczne są wiosenne przymrozki i choroby, no i zacząłem wszystko co zimą nie wymarzało podnosić - ostatniej zimy śnieg i tak by nie pomógł bo go prawie nie było.

edit 26.05.12

Małgosiu, na owocującym krzewie pieniek nadal niski, na dwóch metrowych łozach z jakiegoś powodu nie ruszyły trzy pąki - znaczy nie jest źle.

Na młodym krzaczku z pieńkiem 70 cm, pąki na krótkich łozach ruszyły bez strat, jednak roztocza je prawie zamęczyły - nie pryskałem bo nie widziałem w tym sensu przed przymrozkami, ale już opanowane.

PostNapisane: niedziela, 26 sierpnia 2012, 11:14 
przedszkolak
przedszkolak

A co tak wszyscy zamilkli?
Mój WI posadzony wiosną rośnie sobie

Załączniki:
P1030160 (Kopiowanie).JPG
P1030160 (Kopiowanie).JPG [ 111.59 KiB | Przeglądane 1569 razy ]

PostNapisane: wtorek, 11 września 2012, 10:13 
czeladnik
czeladnik

Ładny ! Mój też będzie taki w przyszłym roku :wink: .
Tego lata przetrzymałem swoje 4-listne w pojemnikach i warunki miały surowo skrajne. Na zimę zadołuję z pojemnikami i mocno zabezpieczę. Nie będę chował do piwnicy. Na wiosnę (czerwiec) będzie pięknie !
Zatem - będę żyć nadzieją !

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1