Teraz jest poniedziałek, 15 grudnia 2025, 03:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 czerwca 2009, 11:14 
Ekspert
Ekspert

No to pewnie masz prawdziwą Łorę :D Krzewińscy są wiarygodnym producentem.

Ja jakoś zrozumiałam, że zamiast Arkadii posadziłeś Łorę. Teraz wszystko jasne :D Jesli to tylko 1 krzew, to w razie czego możesz zapylić sam, jak mówiłam wcześniej. W razie czego - bo czasem krzewy nie kwitną w takiej kolejności jak powinny :wink: I może się okazać, że twoja Łora i Arkadia zakwitną w różnych terminach.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 czerwca 2009, 11:34 
Ekspert
Ekspert

[quote="Misza"][quote="posy"] Alkon

A co to za odmiana, chyba Acolon ? :wink: :roll:
Może i tak :lol:

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 czerwca 2009, 15:53 
Ekspert
Ekspert

A co do Łory to mam jedno pytanko. Jest to zeszłoroczna sadzonka od Krzewińskich i ładnie rośnie tylko się zastanawiam co zrobić bo jako jedyna ma jeszcze trzy równe co do wielkości latorośle. U innych zostawiłem po dwie a u niej są takie równe i duże, że nie wiem którą usunąć bo trochę szkoda wyrzucać taki ładny przyrost zielonego. Czy to nie zaszkodzi w rozwoju(nie osłabi systemu korzeniowego) czy jednak jedną wyłamać?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 czerwca 2009, 16:02 
Kiper
Kiper

W jaki sposób dodatkowe liście = dodatkowa powierzchnia asymilacyjna maże zaszkodzić ukorzenionej winorośli?

Korzenie rosną wtedy gdy góra dostarcza asymilaty.

J

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 czerwca 2009, 18:10 
Ekspert
Ekspert

Myśłałem w odwrotnej kolejności to znaczy małe korzenie to mniej wydajne w podawaniu składników pokarmowych części nadziemnej. Chodzi mi o taką równowagę między korzeniami i częścią nadziemną krzewu. Może rzeczywiście coś źle pokombinowałem bo myślałem, że jak wyłamię jedną to dwie pozostałe będą silniej rosły.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 czerwca 2009, 18:16 
Kiper
Kiper

[quote="leff"]Korzenie rosną wtedy gdy góra dostarcza asymilaty.

Takie stwierdzenie to chyba nazbyt duże uproszczenie, przeczy ono bowiem procesowi ukorzeniania sztobrów wg. receptury DarkaZ (podczas którego przecież otrzymujemy korzenie bez rozpoczęcia wegetacji pąka).

[quote="lantan"]myślałem, że jak wyłamię jedną to dwie pozostałe będą silniej rosły.
I tak jest w istocie :D
Dobrze więc myślałeś.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 czerwca 2009, 18:22 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="Card"]Takie stwierdzenie to chyba nazbyt duże uproszczenie, przeczy ono bowiem procesowi ukorzeniania sztobrów wg. receptury DarkaZ (podczas którego przecież otrzymujemy korzenie bez rozpoczęcia wegetacji pąka).

Ależ to całkiem co innego. W początkowym okresie wzrostu wykorzystywane są substancje pokarmowe odłożone i zmagazynowane właśnie w sztobrach. Wystarczy ich jednak na krótko - po pojawieniu się korzeni rośnie zielone - bez zielonego asymilacji być nie może.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 czerwca 2009, 19:42 
Kiper
Kiper

[quote="Card"]
Takie stwierdzenie to chyba nazbyt duże uproszczenie, przeczy ono bowiem procesowi ukorzeniania sztobrów wg. receptury DarkaZ (podczas którego przecież otrzymujemy korzenie bez rozpoczęcia wegetacji pąka).

[quote="leff"]W jaki sposób dodatkowe liście = dodatkowa powierzchnia asymilacyjna może zaszkodzić ukorzenionej winorośli ?

J

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 czerwca 2009, 21:06 
Ekspert
Ekspert

Wszyscy mają rację. Korzenie i część nadziemna mają swoje zadanie do spełnienia i każdy nieco inne. Korzenie pobierają składniki pokarmowe i wodę z gleby. Liście w procesie fotosyntezy, dwutlenek węgla i woda przemieniają w wiele niezbędnych związków organicznych w komórkach roślin. Wniosek jest prost: zbyt dużo liści zbyt mało korzeni oznacza np niedobór wody. Oznacza to brak jednnego składnika w procesie asymilacji. Oczywiście nie będzie to miało zbyt istotnego znaczenia czy zostawisz 2 czy 3 latorośle. Ale np zbyt wiele liści to również bardzo duża powierzchnia parowania, a to przy zbyt słabym systemie korzeniowym oznacza utratę turgoru i zahamowanie rozwoju a w skrajnych sytuacjach uschnięcie rośliny. Czyli nie ma się co spierać musi być to i to, i to w odpowiedniej proporcji.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 czerwca 2009, 21:21 
Ekspert
Ekspert

Po analizie powyższych wypowiedzi ciachnę jednak jedną latorośl i pozostawię na młodej Łorze tylko dwie. Niech bujnie rosną i korzenie wraz z nimi :wink:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 czerwca 2009, 21:44 
Ekspert
Ekspert

[quote="lantan"]Po analizie powyższych wypowiedzi ciachnę jednak jedną latorośl i pozostawię na młodej Łorze tylko dwie. Niech bujnie rosną i korzenie wraz z nimi :wink:

Wszystko zależy jakie masz plany co do niej, odnośnie formy krzewu i jak planujesz ją okrywać.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1