sajko71 napisał(a):
jp1302 napisał(a):
- Co ile cm umieścić poziome żerdzie na ścianach i suficie, żeby winorośle mogły się swobodnie piąć i zacienić całą altankę? ...
- Czy sadzić rośliny od północnej strony altanki? czy lepiej tą ściankę zrobić "pustą" i tamtędy wchodzić do altanki?
Żerdzie na dachu dałbym co ok. 40 cm wolnej przestrzeni. Tak wypraktykowałem u siebie i jest dobrze (moje dachy są jednak metalowe: powlekane druty, rurki i delikatne profile). Latorośle startują zwykle w górę szukając słońca, potem pod własnym ciężarem kładą się osiągając następne oparcie. Jest wystarczająca przestrzeń, żeby grona ładnie zwisały nad głowami albo żeby latorośle swobodnie przełożyć jakby wyrosły w dół. Te minimum 40 cm daje też szansę, żeby w sytuacji kryzysowej szczupły człowiek mógł tam zaglądnąć (choć z trudem) i coś ułożyć, przyciąć, opryskać, podmalować itp.
Żerdzie na dachu ułożyłbym raczej wschód - zachód, bo latorośle będą miały tendencję bardziej rosnąć do słońca (na południe) więc będą się miały na czym położyć. Można też zastosować inne koncepcje np. jakąś kratę, ale tu nie podpowiem, bo nie mam.
Siedziałem kilka razy w altankach, które miały wejście od północy i stwierdzam, że to dobry pomysł. Słońce w lato nie razi po oczach, bo latorośle robią trochę cienia. Jest przyjemniej. Tak więc widzę tu korzyści.
dzięki za info. Na ścianach może też zrobię co 40 cm? czy lepiej gęściej?
-- wtorek, 26 stycznia 2021, 07:56 --
suszi napisał(a):
Ciemne plamy trudno doczyścić na posadzce chyba, że w altanie nie ma posadzki...
na początku nie będzie posadzki, ale możliwe, że w kolejnych latach się pojawi, więc lepiej puszczę białe na dach