Witajcie,
Ze wszystkich owoców od zawsze najbardziej uwielbiam winogrona i truskawki

Urządzam teraz działkę ROD w Warszawie i chciałbym zasadzić kilka odmian winogron do uprawy amatorskiej - do pożarcia i ew. wprawek w pędzeniu winka.
Działka jest w Warszawie, na poziomie Wisły, tuż pod tzw. drugą skarpą warszawską. Jest to teren starego koryta Wisły, okolice jeziorka Czerniakowskiego. W chłodniejsze dni czuć wyraźną różnicę temperatur pomiędzy miastem "na górze" a starorzeczem "na dole".
Grunty są żyzne (mady wiślane) gleba ciężka, lekko gliniasta, ale bardzo przepuszczalna. Woda wsiąka jak w gąbkę, a jednocześnie gleba trzyma wilgoć. Spulchniona ziemia zamienia się w przesypujące się granulki. W miejscach, gdzie jest ubita i wysuszona - pęka głęboko, jak glina.
Mam przygotowane miejsce na pergolę pionową ok. 3 metry wysokości i 4-5 szerokości, z wystawą południowo-zachodnią. Docelowo do pergoli dołączy dach domku działkowego.
Słońca będzie sporo (brak wysokich drzew w bezpośrednim sąsiedztwie).
Priorytetem są dla mnie winorośle deserowe, słodkie oraz na próby z własnym winem. Ważne jest również, aby były jak najbardziej mrozoodporne - wolałbym uniknąć rozczarowań po którejś kolejnej zimie...
Wybrane po długim kopaniu internetów odmiany:
1. Swenson Red - czerwona, truskawkowo słodka
2. Kristaly - żółta, bardzo słodka
3. Aurora - deserowa i na wino
4. Bardzo proszę o poradę - jaka ciemna, muszkatowa odmiana na wino, smaczna i jednocześnie 100% mrozoodporna w tej lokalizacji?
Bardzo również proszę o wszelkie porady i sugestie odnośnie gleby, lokalizacji i sugerowanych odmian winorośli. Dziękuję
