Teraz jest środa, 23 lipca 2025, 18:30

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: wino z shuylera
PostNapisane: niedziela, 16 sierpnia 2009, 21:20 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 listopada 2008, 01:00
Posty: 577
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Witam. Mam możliwość zakupu dość sporej ilości owoców schuylera. Czy warto? Czy z tej odmiany można zrobić przyzwoite wino?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 16 sierpnia 2009, 21:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
[quote="blk"]Witam. Mam możliwość zakupu dość sporej ilości owoców schuylera. Czy warto? Czy z tej odmiany można zrobić przyzwoite wino?

Raczej nie warto, mi się nie udało zrobić pijalnego wina z Schuylera.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 sierpnia 2009, 17:20 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 26 maja 2004, 01:00
Posty: 160
Lokalizacja: Kołobrzeg AOC Bogusławiec ;)
Raczej warto, mi się udało zrobić pijalne wino z Schuylera ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 sierpnia 2009, 20:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4651
Lokalizacja: Rybnik
[quote="Fester"]Raczej warto, mi się udało zrobić pijalne wino z Schuylera ;)


Białe, czerwone czy różowe?

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 sierpnia 2009, 21:12 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 26 maja 2004, 01:00
Posty: 160
Lokalizacja: Kołobrzeg AOC Bogusławiec ;)
[quote="Misza"][quote="Fester"]Raczej warto, mi się udało zrobić pijalne wino z Schuylera ;)


Białe, czerwone czy różowe?

Czerwone, wytrawne, ekstraktywne, mocne taniny, wyczuwalne nuty czarnej porzeczki, tytoniu gdzieś daleko masło. Bez wstydu można postawić na stół.
Bx startowy 22*, kwasy 8 g/l, fermentowane w miazdze przez 6 dni, podczas dojrzewania zrzuciło dużą ilość kamienia winnego (uroki mojego klimatu)/

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 sierpnia 2009, 21:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
I jesteś na 100% pewien, że to nie był np.Gołubok - po smaku mojego wina na prawdę trudno mi uwierzyć w dobre wino z Schuylera :)

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 sierpnia 2009, 06:35 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 602
Lokalizacja: Kraków
no i co się stało z Schuylerową truskawką ? znikła czy przeszła w inny rodzaj aromatu - akceptowalny w winie?

_________________
najmłodsze dziecko : www.forexx.com.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 sierpnia 2009, 08:55 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 26 maja 2004, 01:00
Posty: 160
Lokalizacja: Kołobrzeg AOC Bogusławiec ;)
No to zasialiście mi ziarno zwątpienia.
Sadzonki kupowałem u Myśliwca i wierząc w jego markę nie sprawdzałem ich, a widzę, że trzeba będzie.
Gołubok to raczej nie jest (sok jest niezabarwiony), a czarna porzeczka nie dominuje, a jest wyczuwalna.
W winie nie wyczuwałem żadnych labruchowatych klimatów, "landrynków" "truskawków" itp.
Na mój smak jest raczej "merlotowate" :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 sierpnia 2009, 09:17 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 602
Lokalizacja: Kraków
to wrzucaj foty tego Twojego Schuylera - i się wyjasni temat.
Bo u szwagra za miedzą rośnie i truskawkowy smak nawet mnie zaskoczył.

_________________
najmłodsze dziecko : www.forexx.com.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 sierpnia 2009, 09:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="Fester"]
No to zasialiście mi ziarno zwątpienia.


:lol:

[quote="Fester"] Gołubok to raczej nie jest (sok jest niezabarwiony), a czarna porzeczka nie dominuje, a jest wyczuwalna.



To może Sevar , on ma wyraźne i aksamitne zarazem, "merlotowate" taniny. Wprawdzie w Zenkowym cuvee z udziałem Sevara aromatów czarnej porzeczki się nie dopatrzyłem , ale to może kwestia zablokowanych receptorów , bo w Gołuboku prawdę mówiąc też ich za bardzo nie wyczuwam :wink:

Wrzuć jakieś fotki Twojego " merlotowatego" Schuylera.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 sierpnia 2009, 16:06 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 26 maja 2004, 01:00
Posty: 160
Lokalizacja: Kołobrzeg AOC Bogusławiec ;)
[quote="olmek"]

Wrzuć jakieś fotki Twojego " merlotowatego" Schuylera.


Jak będę na winniczce to opstrykam i gdzieś podwieszę.


P.S.
Sevar trochę podobny 8O

Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO