DW napisał(a):
Janusz napisał(a):
..Pogogluj sobie: Zinfandel, albo Primitivo, albo Primativo. Vranac to jugosławiańska lokalna nazwa.
Janusz
Niestety, Janusz się mylił, Vranac/Vranec to oryginalna, autochtoniczna odmiana bałkańska:
"As a result of cooperation between the ''13. jul Plantaze'' Company and Italian partners (Instituto sperimentale per la viticulture Susegana-Conrgliano TV), genetic identification of autochthonous Montenegrin vine varieties has been done.
Originality has been confirmed for Vranac, Krstac and Zizak.Analyses have showed that Montenegrin autochthonous variety Kratosija has an identical genetic profile as Zinfandel from California, Primitivo from Italy and Crljenak Kastelanski from Croatia (Callo et al. 2008). In the same study, a DNA analysis showed a close relationship between Vranac and Kratosija and that there is the first level of relation (the closest relation)." z "Research of origin and work on clonal selection of Montenigrin grapevine varieties cv. vranac and cv. kratosija"
Kupiłem dzisiaj w Makro za 10 zł (Vranec, Macedonia); super !
Janusz się nie mylił
Nieważne czy to odmiana autochtoniczna czy nie, ważne jest ,że w południowej Serbii dojrzewa w połowie października i tak jak napisał już wcześniej "poszukiwacz" w polskich warunkach z odmiany Merlot może wyjść wino typu mamrot i przy kwasach 10g/l nie pomoże nawet miód lipowy
Wystarczy tylko popatrzeć na tabelki w tym opracowaniu 1.
http://www.sasev.org/.../1382709044_cha ... ontent.pdfJedynie w centrum Wrocławia u Artura ta odmiana ma szanse w połowie listopada.
Dla realistów proponuję nieco bliższych sąsiadów.
Słowacja , Czechy, Niemcy.
A testownikom mimo wszystko, życzę sukcesów

a nuż sie uda raz na 10 ?
(P)