Teraz jest wtorek, 13 maja 2025, 00:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 22 lipca 2017, 12:11 
mistrz
mistrz

To trochę jak trzymanie żyrafy w domu (czyli w nienaturalnych warunkach). Niby można "z miłości do zwierząt", ale jakaż to miłość... Z braku miejsca kilka winorośli niegdyś wsadziłem do różnych donic czy wiader i mam wrażenie, że się męczą (a i owocować nie chcą). Kiedy tylko jest okazja wydaję je znajomym, rodzinie lub wsadzam do ziemi. Tam jest życie

Nic dodać, nic ująć. Mam za sobą identyczne doświadczenia w przypadkach odkładania sadzenia dostatecznie już wyrośniętych i ukorzenionych sadzonek winorośli w donicach czy pojemnikach "na później", pomińmy już przyczyny takich praktyk. Stoją praktycznie w miejscu i zwyczajnie się męczą, w uderzającym kontraście do tych posadowionych w stosownym czasie w ziemi (odpowiednio przygotowanej i nawiezionej), mimo regularnego podlewania, etc.

PostNapisane: sobota, 22 lipca 2017, 15:11 
nowicjusz
nowicjusz

Dziękuję wam bardzo za opinie, podsumowując pięknie to wygląda (co dowodzą zdjęcia z internetu o których wspominała koleżanka wyżej i jest do wykonania) ale nie wiadomo jakby się zachowywało w naszym klimacie, zgadzam się z argumentem, że nie trzyma się żyrafy w domu ale można to potraktować jak złotą rybkę bardziej :) Raczej odpuszczę sobie ten zakup dzięki waszym uwagom. Nie wiadomo co to za odmiana i czy faktycznie vinifera, plakietka sugeruje odmianę z jasnymi owocami ale tu też nie ma pewności, kolejna sprawa to stanowisko dla niej, no i choróbska które roznosi (mimo jak tu ktoś zauważył, zapewne mocnego potraktowania chemią ) ale to wszystko jeszcze bym zdzierżył, jednak najbardziej mnie niepokoi fakt, że gdyby nawet udało mi się to wyprowadzić tak jak sobie zaplanuję i po jakimś czasie wisiało by na niej piękne dojrzewające grono, krzywiłbym się kosztując owoce z obawy czy nie będzie jakichś dolegliwości żołądkowych (bo przecież wyraźnie pisze i pani ostrzegała), to jest dla mnie nie do zaakceptowania , no chyba, że teściowa by wpadła lub sąsiad " mamusiu tyle czasu się z tym męczyłem ale opłaciło się zobacz sama " :D dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1