Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 08:58

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 16 września 2007, 20:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
Ktoś kiedyś wychylił się, że w V68-021 wyczuwa smak labruski to go zjechałem :oops: :oops: :oops: Ale dzisiaj go przepraszam i zwracam honory.
Faktycznie ta odmiana jak mocno dojrzeje (zwłaszcza na gronach nasłonecznionych) to nuta labruski jest wyczuwalna. Do tej pory owoce znikały mi szybko, ale w tym roku wiszą w stanie dojrzałości już od miesiąca i wraz z dużą zawartością cukru pojawił się ten posmaczek :roll: . Tym niemniej jest to dla mnie nadal jedna z najsmaczniejszych odmian deserowych.

Heniek

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 16 września 2007, 21:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3944
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
[quote="Heniek"]Ktoś kiedyś wychylił się, że w V68-021 wyczuwa smak labruski to go zjechałem :oops: :oops: :oops: Ale dzisiaj go przepraszam i zwracam honory.
Faktycznie ta odmiana jak mocno dojrzeje (zwłaszcza na gronach nasłonecznionych) to nuta labruski jest wyczuwalna. Do tej pory owoce znikały mi szybko, ale w tym roku wiszą w stanie dojrzałości już od miesiąca i wraz z dużą zawartością cukru pojawił się ten posmaczek :roll: . Tym niemniej jest to dla mnie nadal jedna z najsmaczniejszych odmian deserowych


Takie zjawisko zachodzi również w niektórych odmianach winnych i dlatego zbiera się je przed uzyskaniem pełnej dojrzałości, np.Cayuga White.

Daniel

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 września 2007, 21:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3944
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Własnie doczytałem, że p. Bogumił Jankowski robi z tej odmiany (Cayuga)niezłe winko. Podobnie jak z odmiany De Chaunac: http://winorosl.com.pl/

Daniel

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 września 2007, 21:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Cytuj:
w tym roku wiszą w stanie dojrzałości już od miesiąca i wraz z dużą zawartością cukru pojawił się ten posmaczek

Może to ten rok jest taki nietypowy - Berliński Czarny w zeszłym roku
miał leciutki posmak labruski a w tym roku zajeżdża dosyć silnie :(

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 17 września 2007, 06:29 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 11 marca 2004, 01:00
Posty: 420
Lokalizacja: Podkarpacie
[quote="Heniek"]Ktoś kiedyś wychylił się, że w V68-021 wyczuwa smak labruski to go zjechałem :oops: :oops: :oops: Ale dzisiaj go przepraszam i zwracam honory.



Taaa

_________________
Pozdrawiam Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 września 2007, 09:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 kwietnia 2005, 01:00
Posty: 1076
Lokalizacja: Puszcza Kozienicka - Garbatka Letnisko
U mnie w tym roku też jakby leciutki posmaczek (w zeszłym roku go nie było), ale i tak dosadzam jeszcze 6 szt. bo to rzeczywiście bardzo smaczna odmiana.

_________________
Pozdrawiam.
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 17 września 2007, 10:14 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="DW"] Takie zjawisko zachodzi również w niektórych odmianach winnych i dlatego zbiera się je przed uzyskaniem pełnej dojrzałości, np.Cayuga White. Daniel
Albo Hasansky Sladky Tyle, że niestety, z nie w pełni dojrzałych fizjologicznie winogron solidnego wina zrobić się nie da. Coś pijalnego, na poziomie prostego wina stołowego - owszem.
Niestety - labrucha potrafi dać znać o sobie w nieprzewidywalny sposób.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 września 2007, 19:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 21 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 2070
Lokalizacja: Stargard Szczeciński - winniczka Sulimierz
Szczeże mówiąc to nie miałem szkolenia na temat smaków :(
Ale jedna odmiana którą mam w tym roku niesmakowała mi wybitnie :!:
Nie czułem za bardzo posmaku truskawki czy maliny tylko jakiś perfum - dosłownie :!:
Tak naperfumowanych jagod jeszcze nigdy w życiu nie jadłem.
Już obok niej posadziłem nową a za rok pod topór :lol: :lol: :lol:

_________________
Wino czyni ubogiego bogatym w fantazje,
a bogatego biednym w rzeczywistość.
_____________________________
Pozdrawiam - Grzesiek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 września 2007, 17:07 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 6 kwietnia 2005, 01:00
Posty: 172
Lokalizacja: Kraków winnica Witkowice
Ten rok faktycznie jest jakiś inny bo nie jestem w stanie zjeść owoców z Aldena i Berlińskiego Czarnego bo tak strasznie labruchą zajeżdzają.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: V68-021
PostNapisane: sobota, 27 października 2007, 07:21 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
Jest smaczną odmianą,ale w pełnej dojrzałości skórka oddaje lekką goryczkę. Tą samą opinię podziela mój kolega Janusz z Piaseczna,zapalony pasjonat winorośli.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 października 2007, 16:05 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
Danielu, piłem wino z De Chaunac i Cayuga White u P. Bogumiła. Wina wyśmienite. W małej wsi Gradowice (15 km ode mnie) w uprawie znajduje się 200 m odmiany De Chaunac , prowadzonej w formie Kniffin i Kurtyny. Odmiana o wysokiej plenności , odporności na choroby i mróz.








Pozdrawiam. Zdzisław


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 października 2007, 18:34 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 6 lipca 2004, 01:00
Posty: 1498
Lokalizacja: winniczka - Bogoniowice
Jam też Zdzich, gronkowca mi nie wstrzyknęli tylko salmonellę, ale po pierwsze - to, że to są wyśmienite wina to mało. Ktoś tu pisał na forum, że z Fredonii robił wina fenomenalne, jeszcze inna osoba robiła z czegoś tam wina genialne, a to już jednak wyższa półka.

Po drugie De Chaunac choruje na mączniaka rzekomego i to solidnie. I piszę to na bazie 6 lat uprawy tej odmiany w rejonie, gdzie ten grzybek atakuje corocznie.

pozdrawiam
Zdzich


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 października 2007, 20:17 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
Jestem zaskoczony , że na odmianie De Chaunac występuje mączniak rzekomy . Na winnicy w Gradowicach jeszcze nie wystąpił , może dlatego że jest położona w szczerym polu na wzniesieniu z łagodnym stokiem południowo-zachodnim . Krzewy rosną w rozstawie 3 x 3 m .A to mi zabiłeś ćwieka .









Pozdrawiam . Zdzisław


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 października 2007, 20:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3944
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
[quote="gronkowiec"]Jestem zaskoczony , że na odmianie De Chaunac występuje mączniak rzekomy . Na winnicy w Gradowicach jeszcze nie wystąpił , może dlatego że jest położona w szczerym polu na wzniesieniu z łagodnym stokiem południowo-zachodnim . Krzewy rosną w rozstawie 3 x 3 m .A to mi zabiłeś ćwieka


Gronkowiec, nie przejmuj się. U Zdzicha na mączniaka rzekomego chorują nawet odmiany odporne na mączniaka rzekomego :lol: :lol:

Daniel

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 października 2007, 20:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3944
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
[quote="gronkowiec"]Danielu, piłem wino z De Chaunac i Cayuga White u P. Bogumiła. Wina wyśmienite. W małej wsi Gradowice (15 km ode mnie) w uprawie znajduje się 200 m odmiany De Chaunac , prowadzonej w formie Kniffin i Kurtyny. Odmiana o wysokiej plenności , odporności na choroby i mróz.


Pan Bogumił ma pewne odmiany które chciałbym posiąść jednak za drogo wychodzi z cargo bo ma tylko doniczki. Miałem w planie zasadzić Noah na znak protestu przeciw polityce niektórych państw unijnych ale j...itd, nie będę przepłacał.

Daniel

PS. Nie trzymajcie C.white do pełnej dojrzałości. Zbiera się ją zanim dojdzie.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Pirat i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO