Teraz jest sobota, 10 maja 2025, 21:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 26 czerwca 2010, 06:19 
mistrz
mistrz

olmek napisał(a):
Darchom napisał(a):

No nie można tak ogólnie i tylko ze swojego doświadczenia ! Chodzę, jeżdżę, oglądam i widzę że przynajmniej w Małopolsce to to rośnie bez problemów i jak ktoś to ładnie ujął jak chwast. Jak się ma odmiany nie z tej strefy klimatycznej to trzeba się postarać i o nie odpowiednio dbać, a nie głosić na podstawie swoich doświadczeń mądrości nie z tej ziemi...

Może Darchom zdradziłbyś jakieś szczegóły, bo jak do tej pory wartość merytoryczna Twojego manifestu jest żadna.

Znaczy to tyle, że pomiędzy Odrą a Bugiem, Tatrami a Helem (czyli na tej ziemi) ludzie od lat uprawiali winorośl bez ochrony chemicznej i uprawiają dalej. Wystarczy przejechać się po kilku wsiach w Małopolsce, żeby zobaczyć krzaki winorośli rosnące przy domach najczęściej zacieniające altany których gospodarze nie tną, nie nawożą, nie redukują zbiorów i w końcu nie pryskają. Winorośl owocuje corocznie z różnym efektem, ale to dotyczy również tych pryskanych, wykorzystywana jest do konsumpcji czasem gdy ilość zbioru pozwala gospodarze robią z tego wino. Pewnie są ze swoich winorośli zadowoleni bo w rolnictwie to jest raczej tak, że jak coś jest daremne to się to wyrywa. Polecam obserwacje okolicy która może dostarczyć dużo nowych spostrzeżeń a nie tylko skupienie się na własnej winnicy, w której w zależności od wybranych odmian, ma się większe lub mniejsze problemy. Moim zdaniem ogólne stwierdzenia, że uprawa winorośli na tej ziemi bez ochrony chemicznej się nie udaje jest na tyle nieprecyzyjne, że nieprawdziwe.

Misza, wyciąłeś za dużo ale pewnie inaczej się nie dało, więc musiałem powtórzyć.

PostNapisane: sobota, 26 czerwca 2010, 07:43 
Kiper
Kiper

Darchom, w moich stronach to po ogrodach rosną tylko Bety, może czasem przewinie się jakaś Fredonia.Aurorę jak ktoś ma to już się zachwyca ,że coś tam ma białego.Nie dziwota więc, że nie opryskują.My tu dyskutujemy o wartościowszych odmianach bo takie szajsy jak rosną po ogrodach to mnie nie rajcują.Sama wycięłam z 9 krzaków Bety , bo miała to być odmiana z pochodzenia z Austrii :lol: :lol: :lol: a okazało się, że to nasz altanowiec.Też łapała m. rzekomego :lol: :lol:

PostNapisane: sobota, 26 czerwca 2010, 08:58 
Kiper
Kiper

Straciłem już chęci na odpisywanie. Z drugiej strony czemu inni mają mieć lepiej i łatwiej? Zachęcam jak najbardziej do upraw ekologicznych!

PostNapisane: sobota, 26 czerwca 2010, 20:57 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Misza napisał(a):
@Maciej, @shron - czasami warto odpuścić ;)

Odpuszczam. Trudno - w razie czego o choroby, szkodniki i ochronę pytajcie Darchoma.

PostNapisane: sobota, 26 czerwca 2010, 21:35 
przedszkolak
przedszkolak

Ja nie mam jeszcze doświadczenia ze szlachetniejszymi odmianami, (uprawiam je 5 lat) ale bez oprysków są kiepskie efekty. Skarb Panonii mam ponad 20 lat i dawniej różnie było, ( nie pryskałem chyba, że zupełnie przypadkowo) ale nie spotykałem mączniaków. Dopiero około 4 może 5 lat temu zauważyłem, że pojawił się silny nalot mączniaka prawdziwego wtedy opryskałem go siarkolem, ale owoców się nie dało uratować. Od tej pory zawsze pryskam.
Ponad 20 lat rośnie też jakaś labruska i nigdy wczesniej nie widziałem na niej mączniaków, aż do poprzedniego roku.
Moj kolega ma jakiegoś altanowca( raczej nie labruskę tak mi mowił ) nie pryska i co rok robi z niego wino!
Reasumując to wszystko, zgadzam się z Zuzanną!

Pozdrawiam :
Jurek

PostNapisane: sobota, 26 czerwca 2010, 21:44 
przedszkolak
przedszkolak

Maciej nie miej mi za złe, że zapytam.
Z której strony miasta masz winnicę? Chodzi mi o moje piękne wspomnienia!

Z szacunkiem dla Ciebie:
Jurek

PostNapisane: sobota, 26 czerwca 2010, 22:09 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Jurek, winnicę mam w Piławie Górnej na granicy z Piławą Dolną.

PostNapisane: sobota, 26 czerwca 2010, 22:45 
przedszkolak
przedszkolak

Maciej tak też sobie ją tam wyobrażałem!
Na pewno kiedyś deptałem po Twoim polu! To masz ładny południowy stok.Jeśli po lewej stronie drogi to płd-zach. Może za trzy tygodnie jeszcze raz tam powrócę i powspominam lata młodości!.

Dziękuję, że się odezwałeś.
Jurek

PostNapisane: niedziela, 4 lipca 2010, 22:54 
Kiper
Kiper

Darchom napisał(a):
Znaczy to tyle, że pomiędzy Odrą a Bugiem, Tatrami a Helem (czyli na tej ziemi) ludzie od lat uprawiali winorośl bez ochrony chemicznej i uprawiają dalej. Wystarczy przejechać się po kilku wsiach w Małopolsce, żeby zobaczyć krzaki winorośli rosnące przy domach najczęściej zacieniające altany których gospodarze nie tną, nie nawożą, nie redukują zbiorów i w końcu nie pryskają. Winorośl owocuje corocznie z różnym efektem, ale to dotyczy również tych pryskanych, wykorzystywana jest do konsumpcji czasem gdy ilość zbioru pozwala gospodarze robią z tego wino. Pewnie są ze swoich winorośli zadowoleni bo w rolnictwie to jest raczej tak, że jak coś jest daremne to się to wyrywa. Polecam obserwacje okolicy która może dostarczyć dużo nowych spostrzeżeń a nie tylko skupienie się na własnej winnicy, w której w zależności od wybranych odmian, ma się większe lub mniejsze problemy. Moim zdaniem ogólne stwierdzenia, że uprawa winorośli na tej ziemi bez ochrony chemicznej się nie udaje jest na tyle nieprecyzyjne, że nieprawdziwe.

Brak właściwej ochrony, umiejętności cięcia i dobór odmian a raczej siewek "betopodobnych" świadczy o niskiej kulturze uprawy winnego krzewu w Polsce. Szczególnie jest to widoczne w regionach, w których od bardzo dawna nie było winnic z prawdziwego zdarzenia. Dotyczy to głównie Małopolski, Podkarpacia i obszarów nazywanych przed I wojną światową Kongresówką. Wprawdzie winorośli jest dość sporo w naszych ogrodach - lecz jakość owoców tych odmian jest bardzo niska. Rośliny te służą na ogół jako zacieniające pnącza na pergolach, płotach i altanach, podobnie jak winobluszcz.
kt70

PostNapisane: niedziela, 4 lipca 2010, 23:10 
nowicjusz
nowicjusz

A mam takie pytanko próbował ktoś nawozić i pryskać wyciągiem z pokrzywy :?:

Obrazek

PostNapisane: poniedziałek, 5 lipca 2010, 05:37 
Ekspert
Ekspert

@janex
Dręczysz nas pytaniami jak 3-latek :evil:
Zanim o coś zapytasz, to przeszukaj forum. Teraz jeszcze zrobię to za ciebie, następnym razem wykasuję takiego posta :!:
search.php?keywords=pokrzyw*&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj

PostNapisane: poniedziałek, 5 lipca 2010, 06:19 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
A , u nas na Nizinie Śląskiej są w ogrodach także słodkie, granatowe winogrona dojrzewające w II połowie października, nie znam nazwy, ale jest to stara , przedwojenna odmiana i pyszna.Chciałbym jeszcze dodać , ze herby takich miast , jak Strzelce Opolskie, Środa Śląska czy Głogówek lub Głubczyce świadczą o wielowiekowej tradycji winnej na Śląsku, ale to chyba off topic.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1