Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 11:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2018, 10:34 
przedszkolak
przedszkolak

Mała korekta Dziadek2. Moim zdaniem supewczesna= ultrawczesna i te dwa terminy należy utożsamiac ze sobą. W praktyce jest to 85-95 dni.

Co do odmiany, Reform to po opisach wynika ze jest na pograniczu ultra wczesnej i bardzo wczesnej 95-105. Taka.odmiama jest też Iza Zaliwska. Zobaczymy jak według niej będą wypadać odmiany 90-100 dni ze wschodu.
Termin wczesna jest na obecne czasy zbyt ogólny. Np Arkadia i Iza Zaliwska obie wczesne ale jako jeden termin dojrzewania trochę nie pasuje.

Ps A jeżeli o smakach juz mowa to w oddzielnym temacie można zacząć od odmiany sfinks. Bardzo wczesna ale na lepszy smak musi powisiec dlatego nie zdecydowałem sie na uprawę tej odmiany.

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2018, 11:43 
mistrz
mistrz

.....i cała prawda Pani Małgorzato . Czas powrócić z tematem na właściwe tory . Wszelakie racje zweryfikuje czas(życie) . Panowie i Panie nerwy na wodzy piszmy rzeczowo i na temat a nikt się nie będzie bulwersował, bo to droga donikąd .
Pozdrawiam Jacek.

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2018, 12:14 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Mała korekta Dziadek2. Moim zdaniem supewczesna= ultrawczesna i te dwa terminy należy utożsamiac ze sobą. W praktyce jest to 85-95 dni.

Teraz rozdział jest teoretycznie co 5 dni........................
Wybacz, nie rzucę przykładami - bo i po co mi to...................

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2018, 12:29 
mistrz
mistrz

Przykro mi się czyta niektóre wpisy. Na forum piszą różni ludzie w tym i tacy, którzy wszystkich totalnie krytykują. Forumowicze już się przyzwyczaili do nich i nerwowo nie reagują, to przenieśli się na odmiany albo ich pochodzenie. Każdy, również i oni mają prawo do swobodnej wypowiedzi tylko, że oni nie dają tego prawa innym -trolle lak ktoś napisał - przy tym narzucają brutalnie swoje zdanie innym.
Jeżeli chodzi o rośliny a szczególnie winorośl to ich rozwój, dojrzewanie oraz owocowanie jest uwarunkowany m. in. od temperatury (np. SAT), ale nie tylko. Ważne jest przejście od zimy do wiosny -czy roślina dostanie kopa -ile dni ono trwa w okresie wznowienia wegetacji. Ważne jest jaką wystawę ma roślina i czy rośnie np. przy ścianie z cegły. Ważne jest też ile lat na krzew i jak dużo jest drzewa nie będę już wspominał o warunkach glebowych, poziomie wód gruntowych czy nawożeniu.
Przykład:
Jeżeli odmiana ultra wczesna będzie rosła gdzieś w cieniu albo rzędzie zasłoniętym (bo nie było już dla niej lepszego miejsca) a wcześniej posadzona odmiana wczesna była posadzona na wystawie południowej gdzieś przy murze to czego można się spodziewać, że zaowocuje wcześniej tydzień lub dwa? I tutaj mówimy o dwóch roślinach na tej samej działce. A co się dzieje kiedy porównamy np. Pomorze z Bramą Morawską czy Ziemią Lubuską.
Przykład:
Ostatnio na forum ktoś napisał, że p. Lisok podał nową listę polecanych odmian i nie ma na niej Arkadii, która jest przecież zaliczana do grona 10 najlepszych odmian w Europie. Dlaczego? Bo pojawił się Waliok, wcześniejszy od Arkadii i za kilka lat on będzie najpopularniejszy jeżeli go nie wyprze jakaś inna jeszcze lepsza odmiana.

Dlatego, ci którzy uważają, że nie ma odmian UW niech sobie dalej tak myślą i nie zawracają głowy innym i za kilka lat życie zweryfikuje samo co jest lepsze a oni być może za te kilka lat być może obudzą się z rękami w nocniku.

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2018, 12:46 
Ekspert
Ekspert

Może ktoś rzuci jakąś datę, kiedy powinny dojrzewać "ultra wczesne" odmiany, bo ja nadal uważam, że Polska nie ma klimatu na ultra-wczesność.
Tak pi razy drzwi powinna to być połowa lipca - u Kogo w gruncie i bez ściany dojrzewa winorośl w tym czasie?
Może coś pomieszałem, nie chce mi się szukać konkretnych przykładów.

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2018, 13:28 
mistrz
mistrz

Wybacz Romek ale ty chyba nie jesteś żółtodziobem, przynajmniej ja nie mam cię za takiego. To chyba wiesz, że każda nowa odmiana ma zakładany kwestionariusz i jest badana przez kilka lat. Wyniki tych badań są później weryfikowane i ogłaszane. Ja nie mam takiej wiedzy aby wyniki badań niemieckich, bułgarskich, rosyjskich, japońskich lub amerykańskich były kiedykolwiek przez kogokolwiek kwestionowane -no chyba, że na naszym forum ale tu można się spodziewać wszystkiego.

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2018, 15:02 
Ekspert
Ekspert

trestan48 napisał(a):
...tu można się spodziewać wszystkiego.
To bardzo ciekawe zdanie. W takim razie dopytam (podkreśliłem co najbardziej mnie zainteresowało):
trestan48 napisał(a):
...Ostatnio na forum ktoś napisał, że p. Lisok podał nową listę polecanych odmian i nie ma na niej Arkadii, która jest przecież zaliczana do grona 10 najlepszych odmian w Europie. Dlaczego? Bo pojawił się Waliok, wcześniejszy od Arkadii i za kilka lat on będzie najpopularniejszy jeżeli go nie wyprze jakaś inna jeszcze lepsza odmiana...
Skąd te rewelacje, że dr Lisek nie wymienia Arkadii wśród odmian polecanych właśnie z powodu pojawienia się Walioka? Czy może Dr Lisek gdzieś wypowiedział się, że z tego powodu nie wymienia Arkadii? A jak się wypowiedział to gdzie o tym mogę przeczytać? I czy w Instytucie Ogrodnictwa uprawiają w ogóle Walioka? A może nie wymienił Arkadii z zupełnie innego powodu? A może Twój wniosek to próba włożenia komuś w usta czegoś czego nie powiedział? Może to taka "poetyka", że łączy się dowolnie czyjeś wypowiedzi ze swoim własnym poglądem?
Interesuje mnie konkretna przyczyna niewymienienia Arkadii a nie domniemana... Proszę doprecyzować, czy niewymienienie Arkadii z powodu pojawienia się Walioka to pogląd dr Liska czy Twój?

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2018, 15:09 
Kiper
Kiper

Ala się rozpisaliście ;)
To może się wytłumaczę bo nie spodziewałem się że moja tabelka możne narobić jakiegoś niepotrzebnego zamieszania. Wrzuciłem ją w dobrej wierze bo wydawało mi się że będzie interesująca dla kogoś kto szuka czegoś wczesnego i te pierwsze odmiany możne sobie brać pod uwagę jak coś będzie wybierał. Nie robiłem jej specjalnie na potrzeby wrzucenia, było to gotowe zestawienia z 2016 które akurat miałem na własne potrzeby by wiedzieć jak z tym dojrzewaniem u mnie jest. Aby zwrócić uwagę by się ktoś datami specjalnie nie sugerował napisałem (jak widzę chyba za mało dobitnie) o tym że terminy dojrzewania w innych lokalizacjach będą pewnie nieco późniejsze.
Wątek się ładnie rozwinął a nawet zaczął iskrzyć ale i nauka dla mnie z niego taka że następnym razem przy zapisywaniu dat będę sprawdzał pestki i cukier a i zanim coś jeszcze wrzucę zastanowię się 2x.

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2018, 15:41 
Kiper
Kiper

Widzę temat się rozkręcił ;)

Ja chętnie obronię kierunku w jakim poszedł temat. Otóż dojrzałość jest bezpośrednio związana z terminem wczesność. Gdyż różnica między jagodą sklepową a dojrzałą to więcej niż 2 dni...i teraz co ważne, u różnych odmian różnie to wygląda. Więc nie ma wcale żadnej tu symetrii, że jak zrobię tabelkę o nazwie "termin osiągania smaku sklepowego" to do każdej z odmian wystarczy dodać stałą liczbę X dni, by określić "termin osiągnięcia smaku właściwego". Podałem też konkretny przykład, Tason bardzo długo dochodził z jednego do drugiego, znam też odmianę, która ten termin ma krótki - Wiktoria. Z tych wymagających powiszenia jest też na pewno Talizman, tam są jagody XXL i czasu trzeba, by coś więcej niż sklep osiągnąć. Ale jak już jem taką wielką dojrzałą "kulkę" to wiem, że za rok znowu będę pomagał w zapylaniu ;)

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2018, 16:06 
czeladnik
czeladnik

McGr3gor napisał(a):
Ala się rozpisaliście ;)
Wątek się ładnie rozwinął a nawet zaczął iskrzyć ale i nauka dla mnie z niego taka że następnym razem przy zapisywaniu dat będę sprawdzał pestki i cukier a i zanim coś jeszcze wrzucę zastanowię się 2x.

Tylko, żeby to nie oznaczało, że porzucisz pomysł wrzucania czegokolwiek. Akurat twoja tabelka to świetna sprawa a taką dyskusją jaka tutaj się zawiązała można się tylko zniechęcić.

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2018, 16:16 
Ekspert
Ekspert

Brakuje nam na naszym forum kryteriów oceny odmian deserowych.
Przy okazji tematu :"ultra wczesna odmiana desderowa" dyskusja szła w kierunku określenia co oznacza "ultra wczesna odmiana".
Można było poprosić moderatorów o wydzielelnie osobnego temetu.
Ale trafił się nam destruktor i namieszał, a teraz milczy :shock:
Jest szansa ,że to jakoś uporządkujemy sami, albo z pomocą moderatora !?
PS
Dyskusja się rozkręciła i zainteresowała nawet tych co dawno nie zabierali głosu!!!
Jak powiada stare mądre przysłowie : "Nie ma tego złego ,coby na dobre nie wyszło"
Jest nadzieja .że osiągniemy konsensus na temat dojrzewania odmian deserowych w polskim klimacie :!: :wink:
I zdecydujemy czy określenia typu: super, hiper, ultra wczesny mają sens w naszym polskim klimacie i co one oznaczają ?!

Ostatnio edytowano wtorek, 17 kwietnia 2018, 16:21 przez zbyszekB, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2018, 16:20 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Wrzuciłem ją w dobrej wierze bo wydawało mi się że będzie interesująca dla kogoś kto szuka czegoś wczesnego i te pierwsze odmiany możne sobie brać pod uwagę jak coś będzie wybierał.

I bardzo dobrze zrobiłeś, bo daje porównanie pomiędzy konkretnymi odmianami według Twoich kryteriów.

Cytuj:
Umieściłem na fotosiku, bo na naszym forum nie wchodzą pliki powyżej 600ps

Zbyszku, masz konto na "fotosiku", czy po czasie tabelka zniknie?

Cytuj:
Wybacz Romek ale ty chyba nie jesteś żółtodziobem,

Teraz przy ogólnie dostępnym żółtym kremie z apteki to żaden problem :wink:

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2018, 16:36 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
....
Cytuj:
Umieściłem na fotosiku, bo na naszym forum nie wchodzą pliki powyżej 600ps

Zbyszku, masz konto na "fotosiku", czy po czasie tabelka zniknie?

Mam bezpłatne (100zdjęć) jak chcę umieścić następne ,to muszę jakieś starsze zdjęcie usunąć :!: :wink: inaczej się nida :lol:

Cytuj:
Cytuj:
Wybacz Romek ale ty chyba nie jesteś żółtodziobem,

Teraz przy ogólnie dostępnym żółtym kremie z apteki to żaden problem :wink:

Romku,
super :clap: , obśmiałem się :!: :!: :!: a podobno śmiech to zdrowie , którego po części też Tobie będę zawdzięczał :D :!:

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2018, 17:46 
Ekspert
Ekspert

Aby nie było za wesoło, pozwoliłem sobie pomniejszyć Twoją tabelkę, ale straciła na jakości :(

Załącznik:
13e2eec612586485gen.jpg
13e2eec612586485gen.jpg [ 80.27 KiB | Przeglądane 1081 razy ]

Tak przy okazji, Pierwozwanyj też jest dosyć wczesną odmianą

Obrazek

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2018, 17:55 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
Tak przy okazji, Pierwozwanyj też jest dosyć wczesną odmianą
Ponadto Pierwozwannyj pochwalę za wielkość owoców i co najważniejsze za smak. :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1