Ja ma dwa trzyletnie krzaczki Turana - został mi zaproponowany przez znajomych jako coś zbliżone do Kadarki. Aromatów Kadarki to on może i nie ma ale za to jest bardzo obiecujący

W zeszłym roku zeżarły mi go kuropatwy bo były nisko grona, w tym roku już wyprowadzone krzewy więc zebrałem kilka gron na próbkę wina. Szybko się wybarwia, szybko dojrzewa - zebrany 17.09 z cukrem 18-22bx (pomiar jagód z refraktometru, nie chciało mi się mierzyć spławikiem)
Ma bardzo czerwony sok (czesi mówią "barwiaczka") i może być używana do dobarwiania wina, nie ma żadnych absmaków i bardzo przyjemne miękkie taniny. Trudno puszcza sok i pasowało by używać pektoenzymu.
Przy standardowej ochronie (na przędziorki, 2x układowy przeciwgrzybiczny, raz powierzchniowy) ma się świetnie. Mała podatność na herbicydy z okolicznych oprysków zbóż. Rośnie ładnie, nie zagęszcza się, nie rozrasta.
Ja będę dosadzał - może na odmianowe, może jako domieszka do Regenta żeby rozrzedzić jego przyciężkawy aromat, może z Dornfelderem aby dodać mu koloru - jeszcze nie wiem.