Arecki napisał(a):
No gratuluję nabytku. Niestety nie ma w naszym kraju instytutu, który by zajmował się ochroną dawnych odmian. Może są i nowe lepsze ale musimy pamiętać o starych ale jarych... Jest to w jakiś sposób także część dziedzictwa, które należy zachować.
Pozdrawiam
Święte słowa - musimy pamiętać o naszych starych ale jarych odmianach...
Jeśli chodzi o instytut, który takie badania podejmuje i miejmy nadzieję, że będzie je rozwijał, to widzę tutaj ISK w Skierniewicach, a w szczególności aktywność badawczą p. doktora hab. Jerzego Liska i jego współpracowników.
Myślę, że kolejnym krokiem powinno być sprowadzenie z Białorusi innej odmiany Ignacego Urbańskiego - Jadwigi. Posiadał ją w swej mińskiej kolekcji znany badacz winorośli prof. Romuald E. Łojko i zamieścił jej opis w swej ostatniej pracy wydanej w 2005 r. w Moskwie. Proszę zajrzeć pod adres:
http://www.winnicepolskie.pl/index.php? ... &Itemid=74Może ktoś z Szanownych Czytelników naszego winogronowego forum ma jakieś kontakty na Białorusi i zechce podjąć próbę zdobycia sadzonki lub sztobrów Jadwigi Urbańskiego? Może też ktoś uprawia tę odmianę w kraju?
Domyślam się, że z Białorusi będzie dość trudno coś sprowadzić, gdyż relacje między naszymi krajami nie są zbyt przyjazne i istnieje granica celna. Z Estonii było dużo łatwiej. Zresztą bardzo zaskoczyła mnie życzliwość i serdeczność pani Aili Kivistik, z którą korespondowałem w sprawie Triumfa.
kt70