Teraz jest czwartek, 19 czerwca 2025, 22:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 235 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 13 lutego 2011, 03:12 
Kiper
Kiper

Racja. Folię zdejm, a sadzonki wystaw w dobrze oświetlone miejsce. Sprawdzisz w ten sposób wydajność systemu korzeniowego (jeżeli jest oczywiście). Ukorzeniałem raz ok. 20 lutego kilka odmian V. vinifera. Ukorzenione sztobry wysadziłem (młode pędy miały ok.25 cm długości) na początku m maja . Do jesieni porządnie wyrosły i zdrewniały, a w następnym roku już kwitły i owocowały.

PostNapisane: niedziela, 13 lutego 2011, 10:36 
Ekspert
Ekspert

Nie masz zbyt wiele do stracenia. Tak czy inaczej kiedyś musisz te sadzonki rozsadzić. Im wcześniej każda trafi do oddzielnego pojemnika tym lepiej. Rozetnij peta, delikatnie rozkrusz ziemię i zobacz co się tam dzieje. Jeżeli stwierdzisz, że coś tam jeszcze żyje, przygotuj nowe przepuszczalne podłoże i przesadź do oddzielnych pojemników. Przy przelaniu, sztobry zaczynają gnić od dołu i proces postępuje ku górze obejmując korzenie. Zwróć uwagę na kolor korzeni i czy nie mają przewężeń u nasady. Zdrowa sadzonka na tym etapie powinna mieć białe, jędrne i kruche korzenie. http://winnica.bloog.pl/foto,11067633,g ... .html#next Bywa tak że roślina broniąc się przed nadmiarem wilgoci wypuszcza zdrowe korzenie wyżej. Taka sadzonka ma pewne szanse na przeżycie ale nie możesz liczyć, że będzie pełno wartościowa. W takiej sytuacji można próbować skrócić sztobra i odrzucić obumierającą część. To tylko takie moje gdybanie. Jak zobaczysz dół sadzonki będziesz mądrzejszy. Zrób zdjęcia.

PostNapisane: niedziela, 13 lutego 2011, 12:04 
Kiper
Kiper

Wiem, że w sprawie terminu rozpoczęcia ukorzeniania są dość różne opinie, również w literaturze. Dwa lata temu ukorzeniałem kilka sztobrów Izy Zaliwskiej. Proces tez zainicjowałem pod koniec stycznia. Dwa z nich dobrze się rozrosły, znalazły swe miejsce w ogródku i w minionym sezonie owocowały. Uznałem więc, że podobnie uczynię z dwoma sztobrami domniemanego Triumfa z Leszna.
Na początek zdejmę folię i ograniczę podlewanie. Osłonię też butelkę od strony światła tekturką. Nie będę ich na razie fizycznie rozdzielał z obawy o uszkodzenie rozwijających się już być może korzonków. Jak te sadzonki padną - to trudno, a jak będą dalej rosnąć, to zaprezentuję ich kolejne fotografie.

PostNapisane: niedziela, 13 lutego 2011, 12:22 
Ekspert
Ekspert

Proponowane przeze mnie przesadzenia nie ma na celu wyłącznie sprawdzenie systemu korzeniowego. Chodzi przede wszystkim o poprawę warunków powietrzno- wodnych. Jeżeli ten Twój pet nie ma otworów w dolnej części, to po kilkakrotnym podlaniu masz tam jak w stawie na dnie-muł.

PostNapisane: niedziela, 13 lutego 2011, 12:24 
Ekspert
Ekspert

Sprawdź czy masz od dołu w pecie dziurki.
Jak nie masz to je przepal :P oczywiście delikatnie, żeby korzeni nie uszkodzić.
Piszesz koniec stycznia, to mają niecałe 2 tygodnie, korzonki powinny się pojawić.

Jeszcze jedno, ja ukorzeniane sztobry nie podlewam z góry, tylko od dołu, żeby z góry nie tworzyła się skorupa i podłoże było przepuszczalne, tj leję do podstawki 1 cm, a woda jest wsiąkana przez dziury w pecie. Widać jak opary pojawiają się na ściankach peta.
Podlewam co 1,5 tygodnia.

Moje nero z 9.02 :lol: :
Obrazek

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: poniedziałek, 14 lutego 2011, 23:56 
Kiper
Kiper

Ależ Panowie - nie ukorzeniam pierwszy raz! W butelce pet na spodzie mam wypalone spore dziury, podobnie jak w doniczkach. Wiem, że nadmiar wody ma bardzo zły wpływ na młode korzonki. Powyżej, na zdjęciu widzę bardzo ładny sztober odmiany Nero, znakomicie zabezpieczony parafiną. W przyszłości mam zamiar skorzystać również z tej formy zabezpieczania sadzonek na zimę, bo uważam, że to bardzo profesjonalne i skuteczne rozwiązanie.
Rozwijającą się sadzonkę domniemanego Triumfa z Leszna zabezpieczyłem na parapecie dodatkowo dużą pięciolitrową butelką pet. Teraz rośnie on jakby w szklarence. W dużej butelce wypaliłem też kilka dziur wentylacyjnych.

PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2011, 22:19 
Kiper
Kiper

Zuzanna napisał(a):
Jest już dużo liści, z samego sztobra nie utrzymałyby się do takiego etapu.Ja stawiam, że korzonki są.

Istotnie, korzonki już się wytworzyły. Zdecydowałem się rozdzielić te dwa sztobry domniemanego Triumfa z Leszna - za radą Kolegi Kapitana. Teraz rosną w oddzielnych butelkach. Procesów gnilnych w dolnej partii sztobrów nie zauważyłem. Zobaczymy jak te sadzoneczki będą się dalej rozwijać.

PostNapisane: poniedziałek, 21 lutego 2011, 23:46 
Kiper
Kiper

Na stronie www estońskiego gospodarstwa Roogoja pojawiły się nowe fotografie uprawianych tam odmian winorośli. Wśród nich jest bardzo ciekawe zdjęcie fragmentu krzewu i gron odmiany Triumf (Triumph) pod adresem: http://www.hot.ee/roogoja4/pildid/viina ... ph%20k.jpg
Proszę zwrócić uwagę na gruby pień tego krzewu, widoczny na fotografii.

PostNapisane: sobota, 26 lutego 2011, 11:58 
Kiper
Kiper

Witam

Bardzo ciekawy wątek. Nie powiem, to właśnie to co mnie fascynuje, czyli poszukiwanie starych odmian.

Czy Jadwiga już namierzona i rośnie u kogoś? Jeśli nie to jest jedna lub dwie kolekcje przy instytutach, gdzie ona ciągle rośnie. Co więcej pamiętają, że pochodzi z Polski. Jeśli nikt nie ma to postaram się zdobyć, być może nie jest jeszcze za późno w tym roku. Nie ma jednak sensu robić zbędnego zamieszania jeśli już ktoś ma i się podzieli.

Postaram się też zrobić coś w temacie wpisów w bazie VIVC. Jakiś czas temu zauważyłem ten problem i nawet myślałem, żeby zareagować i coś do JKI posłać ale jakoś brakło czasu (a może determinacji). Teraz widzę, że i inne osoby zwróciły na to uwagę. Muszę się zorientować jako to załatwić formalnie, żeby zmienić te wpisy i pokazać, że obie odmiany pochodzą z Polski. Problem z tym, co zawsze - u nas winoroślą zajmują się pasjonaci a nie instytuty. Jakby było inaczej, dawno temu odmiany te byłyby w jakieś formalnej polskiej kolekcji a w VIVC nie byłoby błędu.

Co do winnicy braci kamedułów na Bielanach -daremny trud. W tej mini winnicy tej rosną hybrydy, jak sądzę jednego gatunku. Owszem były vinifery, rosły na południowej ścianie. Wiele by opowiadać ale z wielu względów bracia nie kultywowali uprawy. Przetrwały jednak pewne ostatnie krzewy pod tą ścianą. Zostały zbadane i rozpoznane z pozytywnym skutkiem, odmiana jest rozpoznana - pochodzi z Europy środkowo-wschodniej co podkreśla historyczną przynależność Krakowa do tego regionu - jest wolna od wirusów, zatem przynajmniej teoretycznie może być rozmnażana jako jeden z polskich klonów (wątpię aby była mówiąc szczerze). Zapewne kilka krzewów tej odmiany znajdzie się w kolekcji w winnicy WSG na Bielanach.

Planuję też pewien szerszy projekt związany z poszukiwaniem starych krzewów vinifer w Polsce (a jest ich niemało wbrew pozorom..). Byłoby to rozwiniecie tego co zaczęło się w 2007r w Zielonej Górze i okolicy m.in. w Łazie.
Póki co to pomysł z pewnymi szansami na wdrożenie mocno zależny od czynników zewnętrznych, czas pokaże co z tego wyniknie. Najciekawsze jest to, że tych krzewów mamy więcej niż się wszystkim wydaje. Owszem większość w zachodniej Polsce ale i w Polsce wschodniej vinifery się znajduje - np. w Janowcu. Czy to nie fascynujące, że bardzo duża ilość krzewów trwa tam od czasów sadzenia gdzieś w latach 30tych ubiegłego wieku?? Uważam, że cały ten dorobek należy zbadać i zinwentaryzować w sposób profesjonalny. Efektem tego powinna być ogólnopolska kolekcja polskich klonów rosnących u nas odmian. Oby starczyło życia i sił. Mam też pewien pomysł jak zachęcić innych pasjonatów (np z tego forum) do udzialu w projekcie.

POZDR K

PostNapisane: sobota, 26 lutego 2011, 14:23 
mistrz
mistrz

Jestem pewien, że u Kapucynów znalazło by się coś ciekawego.

Waldek

PostNapisane: sobota, 26 lutego 2011, 19:48 
Ekspert
Ekspert

KrzychoG napisał(a):
Witam

Bardzo ciekawy wątek. Nie powiem, to właśnie to co mnie fascynuje, czyli poszukiwanie starych odmian.

Czy Jadwiga już namierzona i rośnie u kogoś? Jeśli nie to jest jedna lub dwie kolekcje przy instytutach, gdzie ona ciągle rośnie. Co więcej pamiętają, że pochodzi z Polski. Jeśli nikt nie ma to postaram się zdobyć, być może nie jest jeszcze za późno w tym roku. Nie ma jednak sensu robić zbędnego zamieszania jeśli już ktoś ma i się podzieli.

Postaram się też zrobić coś w temacie wpisów w bazie VIVC. Jakiś czas temu zauważyłem ten problem i nawet myślałem, żeby zareagować i coś do JKI posłać ale jakoś brakło czasu (a może determinacji). Teraz widzę, że i inne osoby zwróciły na to uwagę. Muszę się zorientować jako to załatwić formalnie, żeby zmienić te wpisy i pokazać, że obie odmiany pochodzą z Polski. Problem z tym, co zawsze - u nas winoroślą zajmują się pasjonaci a nie instytuty. Jakby było inaczej, dawno temu odmiany te byłyby w jakieś formalnej polskiej kolekcji a w VIVC nie byłoby błędu.

...

POZDR K

Co do odmiany Jadwiga (Jadviga)
Jako jedyna polska odmiana (Jadviga)została umieszczona w Europejskiej Bazie Winorośli przez dr Olga Jandurowa (Praga)
W VIVC nie ma żadnej polskiej odmiany. !?
Co mi się udało zdobyć na temat odmiany Jadwiga umieściłem w Jadwiga
Reszta należy do Ciebie , kt70 i innych młodych "gniewnych"
Ja już mam swoje latka - jak zajrzysz do profil Zbyszek1B na wino.org.pl :mrgreen:
PS
dr O.Jandurova otrzymała tą odmianę z Instytutu Magarach !!!

PostNapisane: sobota, 26 lutego 2011, 20:44 
Kiper
Kiper

zbyszekB napisał(a):
PS

Tu o Magaraczu nie ma ani słowa, poprzednio była informacja że źródłem tej odmiany był R. Łojko.

J

PostNapisane: sobota, 26 lutego 2011, 21:42 
Ekspert
Ekspert

leff napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
PS

Tu o Magaraczu nie ma ani słowa, ....

Tu rzeczywiście nie ma o tym mowy , ale jest:"Donor Institutio: Russian Federation"

Cytuj:
...poprzednio była informacja że źródłem tej odmiany był R. Łojko

Ale to nie moja informacja.

Moje opisy odmiany Jadwiga nie pochodzą od R. Łojko ,ale od O.Jandurova i Insttytut Magaracz.

PostNapisane: sobota, 26 lutego 2011, 22:58 
Kiper
Kiper

Możesz wrzucić teksty (lub linki do tekstów) na podstawie których powstał Twój opis?

W wersji z Łojką było nie "Russian Federation" a "Former Soviet Union". Tak czy inaczej Krym i chyba Magaracz to Ukraina a nie FR

J

PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2011, 15:21 
Kiper
Kiper

Cieszę się, że wątek o odmianach Urbańskiego zainteresował najbardziej doświadczonych i znających się na rzeczy Kolegów w kraju. Warto interweniować w sprawie wpisów w bazie VIVC. Ponadto trzeba podjąć próbę sprowadzenia sztobrów lub sadzonek Jadwigi z Czech. Oprócz uprawy tych odmian w prywatnych kolekcjach osób zainteresowanych starymi kultywarami - powinny one znaleźć się w winnicach doświadczalnych i kolekcjach naszych instytutów, uczelni rolniczych i ogrodów botanicznych. Tam w sposób fachowy będą uprawiane i poddawane różnorakim badaniom i eksperymentom naukowym. Aby się tam jednak znalazły, trzeba je sprowadzić zza granicy. Tu widzę zadanie dla nas - pasjonatów i kolekcjonerów winorośli.
Ja ze swej strony w roku ubiegłym sprowadziłem z Estonii od Państwa Kivistik z gospodarstwa Roogoja sadzonkę Triumfa. Krzew ten zimuje u mnie w kopczyku pod południową ścianą domu, i jeśli tylko wzmocni się i rozrośnie - wyda łozę, którą zamierzam dzielić się nieodpłatnie z osobami z naszego forum. Można też sadzonki tej odmiany zamówić bezpośrednio u Kivistików w Estonii (po 5 euro za sztukę).
Winnica klasztorna Kamedułów na Bielanach to odrębny temat. Rzeczywiście dominuje w niej jakiś ciemnoowocowy mieszaniec, podobny do odmiany Cascade. Niemniej, krzewy tam rosnące są stare, o czym świadczą ich grube pnie. Też warto im się bliżej przyjrzeć.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 235 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1