Teraz jest piątek, 20 czerwca 2025, 21:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 235 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 12 stycznia 2011, 13:28 
Kiper
Kiper

kt70 napisał(a):
Poniżej zamieszczam fragment niemieckiej grafiki z połowy XIX wieku. Na ilustracji zaprezentowano winnicę w Babimoście (o której wspomniałem wyżej).
Tę winnicę świetnie widać na tej mapie: http://mapy.amzp.pl/tk25_list.cgi?show=3861;sort=w. W dolnej częsci mapy widać za to Winnice Kopanickie (sama Kopanica jest na innym arkuszu). W ogóle to trochę off topic, ale na tych starych pruskich mapach świetnie widać dawne winnice (bardzo lubię je przeglądać w ich poszukiwaniu). Zainteresowanym polecam odnalezienie Wolsztyna a najbardziej Sulechowa (winnice: Oberweinberge i Niederweinberge, dziś Górzykowo i Małe Górki). Zresztą wielkopolskie winnice w okolicach Wolsztyna, Kopanicy i Babimostu to właściwie przedłużenie wspomnianych winnic nadodrzańskich wzdłuż pradoliny.

PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2011, 19:38 
Kiper
Kiper

Jeszcze coś udało mi się znaleźć. W Wielkopolskiej Biblotece Cyfrowej (pod tym adresem: http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... ntent=true) trafiłem na następującą rzecz wydaną przez Szkołę Ogrodniczą w Koźminie: Cennik Drzew i Krzewów Owocowych i Ozdobnych oraz Bylin (roślin zimotrwałych) i Dalij; jesień 1935 - wiosna 1936. Wśród uprawianych odmian wymieniają też odmiany Urbańskiego: Triumf i Jadwigę (z krótką informacją o nich). Nie wiem, czy można w Koźminie jakieś ślady teraz odnaleźć. Szkoła działała w budynku dawnego zamku, dziś jest tam Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych otoczony przez park, w którym była szkółka. O tej szkole też była mowa w cytowanym wcześniej artykule. To ta szkółka:http://www.vinisfera.pl/galeria/big_1294091778.jpg

PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2011, 20:03 
Kiper
Kiper

Bardzo dziękuję Koledze Piotrowi za cenne informacje o szkółce w Koźminie Wielkopolskim. Kolejne przedwojenne wydawnictwo o winorośli zostaje wydobyte z mroków zapomnienia. Dobrze, że umieszczono je w bibliotece cyfrowej. Jak widać region wielkopolski miał ogromne zasługi dla rozwoju polskiego winogrodnictwa w okresie zaborów i w międzywojniu. Nie wszystko zaczęło się w Jaśle...

PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2011, 20:19 
Kiper
Kiper

kt70 napisał(a):
Bardzo dziękuję Koledze Piotrowi za cenne informacje o szkółce w Koźminie Wielkopolskim. Kolejne przedwojenne wydawnictwo o winorośli zostaje wydobyte z mroków zapomnienia. Dobrze, że umieszczono je w bibliotece cyfrowej. Jak widać region wielkopolski miał ogromne zasługi dla rozwoju polskiego winogrodnictwa w okresie zaborów i w międzywojniu. Nie wszystko zaczęło się w Jaśle...
Publikacji jest oczywiście trochę więcej (wyniki wyszukiwania w FBC: http://fbc.pionier.net.pl/owoc/results? ... archAction). Ta mogła stanowić akurat jakiś trop w poszukiwaniu odmian Urbańskiego. Choć szczerze mówiąc wątpię, że w Koźminie coś się jeszcze znajdzie :-(.

PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2011, 22:46 
Kiper
Kiper

Poniżej zamieszczam krótkie opisy odmian I. Urbańskiego: Jadwiga i Triumf z publikacji pt. "Cennik drzew i krzewów owocowych i ozdobnych, winorośli, bzów (...)", wyd.: Szkoła Ogrodnicza Wielkopolskiej Izby Rolniczej w Koźminie, 1935 (źródło: Wielkopolska Biblioteka Cyfrowa). Autorem ciekawej notatki o winorośli (w tym o odmianach Urbańskiego) był Józef Marciniec, ówczesny dyrektor Szkoły Ogrodniczej w Koźminie.
Proszę zwrócić uwagę, w notatce J. Marcińca znalazły wzmianki o rozmiarach jagód obu polskich odmian: Jadwigi (około 18-21 mm średnicy) i Triumfa (około 15 mm średnicy), a także informacje o odmianach rodzicielskich naszych kultywarów.
kt70

Załączniki:
Triumf_Kozmin2.jpg
Triumf_Kozmin2.jpg [ 12.01 KiB | Przeglądane 1590 razy ]
Jadw_Kozm.jpg
Jadw_Kozm.jpg [ 9.18 KiB | Przeglądane 1590 razy ]

PostNapisane: sobota, 22 stycznia 2011, 00:19 
Kiper
Kiper

Kolejna graficzna ciekawostka z sieci dot. odmiany Triumf (a właściwie "Tryumf"): http://www.floramedia.pl/site/sklep/opi ... l=INFL0431
Zastanawiam się, czy zdjęcie zamieszczone na tej etykiecie rzeczywiście przedstawia owoce odmiany I. Urbańskiego?

Załączniki:
Tryumf_Floramedia.jpg
Tryumf_Floramedia.jpg [ 28.84 KiB | Przeglądane 1456 razy ]

PostNapisane: sobota, 12 lutego 2011, 21:21 
Kiper
Kiper

Zaledwie kilka dni temu pojawiły się małe listki na dwóch sztobrach, które otrzymałem od Kolegi Zbyszka z Leszna. Być może to odmiana Triumf? Poniżej zamieszczam fotografię tych listków.

Załączniki:
Triumf_Leszno2.jpg
Triumf_Leszno2.jpg [ 121.34 KiB | Przeglądane 1367 razy ]

PostNapisane: sobota, 12 lutego 2011, 22:02 
Ekspert
Ekspert

kt70 napisał(a):
Zaledwie kilka dni temu pojawiły się małe listki na dwóch sztobrach, które otrzymałem od Kolegi Zbyszka z Leszna. Być może to odmiana Triumf? Poniżej zamieszczam fotografię tych listków.

Nie chce krakać, ale wyglądają źle. :(

PostNapisane: sobota, 12 lutego 2011, 22:19 
Kiper
Kiper

kapitan napisał(a):
kt70 napisał(a):

Nie chce krakać, ale wyglądają źle. :(

A jakie widać już zagrożenia dla ich dalszego rozwoju? Wiem, że może za wcześnie uruchomiłem proces ukorzeniania. Mam jeszcze inne patyki tej odmiany w chłodnym pomieszczeniu, które wystartują później (np. pod koniec marca). Każda rada bardziej doświadczonych Koleżanek i Kolegów jest mile widziana, bo odmiana unikalna.

PostNapisane: sobota, 12 lutego 2011, 22:30 
Ekspert
Ekspert

kt70 napisał(a):
A jakie widać już zagrożenia dla ich dalszego rozwoju? Wiem, że może za wcześnie uruchomiłem proces ukorzeniania. Mam jeszcze inne patyki tej odmiany w chłodnym pomieszczeniu, które wystartują później (np. pod koniec marca). Każda rada bardziej doświadczonych Koleżanek i Kolegów jest mile widziana, bo odmiana unikalna.

Niepokoją mnie widoczne przebarwienia , a jeszcze bardziej czarne obwódki liści. Moim skromnym zdaniem, w brew pozorom coś złego dzieje się z systemem korzeniowym, o ile w ogóle jakiś jest? Nie podlewałeś zbyt obficie?

PostNapisane: sobota, 12 lutego 2011, 22:33 
Kiper
Kiper

Nie podlewam zbyt obficie, bo wiem, że to może spowodować gnicie sztobra. Korzonków pewnie jeszcze nie ma. Moje zdjęcie nie jest też najlepszej jakości. Niemniej, gdyby pokazała się infekcja, co mam uczynić?

PostNapisane: sobota, 12 lutego 2011, 22:52 
Ekspert
Ekspert

kt70 napisał(a):
Nie podlewam zbyt obficie, bo wiem, że to może spowodować gnicie sztobra. Korzonków pewnie jeszcze nie ma. Moje zdjęcie nie jest też najlepszej jakości. Niemniej, gdyby pokazała się infekcja, co mam uczynić?

Nie wiem jak długo ukorzeniasz, ale jeżeli nie ma systemu korzeniowego to te, które "wystrzeliły" w latorośla za długo nie pożyją na materiale zapasowym zgromadzonym w sztobrach. Jeżeli zaczęły się jakieś procesy gnilne na dole, to też już raczej nic nie pomoże. Gdyby to była tylko jakaś infekcja liści, to można czymś prysnąć. Ale na 99% to co się dzieje na liściach to sprawa wtórna. Trochę się wyrwałeś, z tym ukorzenianiem, a na dodatek chyba paki miały za ciepło, a dół to nie wiem?

PostNapisane: sobota, 12 lutego 2011, 23:10 
Kiper
Kiper

Jest już dużo liści, z samego sztobra nie utrzymałyby się do takiego etapu.Ja stawiam, że korzonki są.

PostNapisane: sobota, 12 lutego 2011, 23:57 
Kiper
Kiper

Dziękuję Koledze Kapitanowi za bardzo kompetentne rady. Rzeczywiście rozpocząłem to ukorzenianie zbyt wcześnie. Na szczęście mam jeszcze inne sztobry tej odmiany. To ukorzenianie potraktuję jako eksperyment. Dokonuje się ono w temperaturze pokojowej (około 20 st. C) w mieszkaniu. Butelka pet jest dodatkowo przykrywana cienką folią i stoi na parapecie okiennym. Mam nadzieję, że jakieś zaczątki korzonków już powstały w miejscu usuniętych oczek w ziemi. Dwa sztoberki umieszczone w butelce są niestety dość cienkie.

PostNapisane: niedziela, 13 lutego 2011, 00:43 
Ekspert
Ekspert

Myślę że, jak pisze kapitan, za mocno podlewasz.
Miałem podobne objawy w ubiegłym roku.
Spulchnij ziemię i podlewaj połowę rzadziej.
Moim zdaniem ta folia nie jest potrzebna,
szkoda że podłoże to tylko ziemia i piasek, perlit by się przydał.
Peta osłoń przed światłem, np kartonem.

Pytanie: po ilu dniach ukorzeniania pojawiły się liście?

Jako ciekawostkę, napiszę że w ramach eksperymentu wysadziłem 2 sztobry w ubiegłym roku (są na forum gdzieś zdjęcia) w grudniu 2009r. Sadzonki przetrwały, trafiły pod koniec maja na miejsce docelowe i zdrewniały szybciej niż inne.
Myślę że można poeksperymentować z ukorzenianiem wcześniej i nie jest to żadna herezja, jak niektórzy piszą.
Trzeba na nie mieć słoneczne i raczej chłodne miejsce jak wybiją liście (korzenie muszą się też oczywiście pojawić).

pozdrawiam Castleman

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 235 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1