Teraz jest piątek, 22 sierpnia 2025, 22:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 235 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 1 października 2015, 18:29 
mistrz
mistrz

Mój Triumf od Grzegorza(kt70) w mojej małej szklarni ładnie rósł dojrzał na początku Sierpnia w sumie 6 dorodnych gron.Jagody smaczne szybko zostały spożyte przez rodzinę(parametry wynosiły 17-18Brix. Dwa opryski na wiosnę Siarkolem i Miedzianem i to tyle, do tej pory brak oznak chorób,przyrosty dosyć spore.Krzew z roku na rok się rozkręca , pragnę dodać ,że owocował pierwszy raz tak obficie,w tam tym roku było tylko grono kontrolne.

PostNapisane: piątek, 5 lutego 2016, 22:48 
Ekspert
Ekspert

20/12/2015
Uprzejmie donoszę :mrgreen: ,że wreszcie po kilku latach poszukiwań materiałów biograficznych Ignacy Urbański doczekał się biogramu w polskiej Wikipedii https://pl.wikipedia.org/wiki/Ignacy_Ur ... inogrodnik)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria ... nogrodnicy
Zawdzięcza to przed wszystkim staraniom i ogromnej determinacji naszego forumowego kolegi Grzegorza(kt70).
Ku chwale historii polskiego winogrodnictwa. :thumbup: :clap:

-- Pt, 05.02.2016 22:43 --

Witam hodowców odmian Urbańskiego!
Mam dwie odmiany Triumf i Jadwiga
Jeden krzew Triumf'a w foliaku a drugi 2 latek pod ścianą.
Jeden krzew Jadwiga w foliaku a drugi 1 roczny pod ścianą.
Pokrój krzewów tych 2 ch odmian podobny. Owoce Triumfa bardzo podobne do owoców Magdalenki Andegaweńskiej. Jednak kwiaty lepij się zapylają niż na magdalence, ale owoce nieco później dojrzewają. Jadwigi jeszcze nie oceniam bo to jej pierwsze owocowanie.
Czy ktoś jeszcze ma jakieś wyniki z obserwacji tych odmian ?
A może jakieś foto na stronę WIKI :?: :idea:

PostNapisane: niedziela, 14 lutego 2016, 18:50 
czeladnik
czeladnik

Mam Triumfa od kt70 jeszcze nie owocował 4 sadzonki. Piszę dlatego że z ciekawości zajrzałem na WIKI .
Grono tam jest podobne do tych co próbowałem 50 lat temu w okolicy Jarosławia.
Musze sprawdzić jak tam będę czy ta winorośl tam przetrwała. Rosła przy domu a dom stoi na 100%.
Dla dzieci to w tedy była rarytasem.

PS . Dzięki za wpis i powiadomienie.

PostNapisane: niedziela, 11 lutego 2018, 21:33 
Ekspert
Ekspert

Grzegorz (@kt70) zamieścił na Wiki wpis odmiany Perran
Ja uzupełniłem ten opis.
W międzynarodowej bazie winorośli VIVC zarówno Triuumf Polski(Triumphtraube) jak i Perran(Perrantraube) to krzyżówki tych samych rodziców :Madeleine Angewine x Malinger Precoce.
Różnice w genach jednak istnieją ! Triumph
i Perran

Czy ktoś w Polsce ma w kolekcji odmianę 'Perran' ? lub 'Julianna' ?

-- N, 11.02.2018 21:24 --

Kiedyś na tym forum Grzegorz(kt70) sugerował,że odmiana 'Perran' to taki ulepszony klon odmiany 'Triumf Polski' i to znalazło potwierdzenie w badaniach genetycznych.
Perran nie ma tych przypadłości co Triumf - złego zapylania w nie sprzyjających warunkach kwitnienia.

W Niemczech Perran jest uprawiany aktualnie jako deserówka.
Triumf spotykany jedynie tylko w kolekcjach ampelograficznych.
Jeżeli w Niemczech ta odmiana jest nadal uprawiana mimo tylu nowych odmian ,to warto by się zastanowić nad introdukcją tej odmiany w Polsce ?

Załączniki:
Komentarz: Perran - Triumf - rodowód
Perran andTriumf.JPG
Perran andTriumf.JPG [ 77.65 KiB | Przeglądane 1574 razy ]

PostNapisane: niedziela, 11 lutego 2018, 23:42 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
...W Niemczech Perran jest uprawiany aktualnie jako deserówka.
Triumf spotykany jedynie tylko w kolekcjach ampelograficznych.
Jeżeli w Niemczech ta odmiana jest nadal uprawiana mimo tylu nowych odmian ,to warto by się zastanowić nad introdukcją tej odmiany w Polsce ?
Jako, że są to odmiany wyselekcjonowane przez Ignacego Urbańskiego z Pleszewa a jest tu kilku aktywnych forumowiczów "po sąsiedzku" z Pleszewem (Ostrów Wlkp + ja + pewnie kilku więcej) to może wypadałoby wprowadzić te odmiany w nasze kolekcje a nawet rozpowszechnić po okolicy. W naszym przypadku nie byłaby to introdukcja a raczej reintrodukcja. Podejrzewam, że być może gdzieś tu te odmiany funkcjonują na działkach jako NN, ale to jest trudno "ogarnąć". U mnie krucho z miejscem, ale co najmniej na Perrana jestem chętny (jakby ktoś go sprowadzał niech się odezwie na pw).

PostNapisane: niedziela, 15 września 2019, 16:06 
Ekspert
Ekspert

sajko71 napisał(a):
.....Jako, że są to odmiany wyselekcjonowane przez Ignacego Urbańskiego z Pleszewa a jest tu kilku aktywnych forumowiczów "po sąsiedzku" z Pleszewem (Ostrów Wlkp + ja + pewnie kilku więcej) to może wypadałoby wprowadzić te odmiany w nasze kolekcje a nawet rozpowszechnić po okolicy. W naszym przypadku nie byłaby to introdukcja a raczej reintrodukcja. Podejrzewam, że być może gdzieś tu te odmiany funkcjonują na działkach jako NN, ale to jest trudno "ogarnąć". U mnie krucho z miejscem, ale co najmniej na Perrana jestem chętny (jakby ktoś go sprowadzał niech się odezwie na pw).

W Pleszewie jest POD im Ignacego Urbańskiego, ale tam trudno pewnie było by znaleźć odmiany selekcj I.U. ?
J.Urbański przekazał pod koniec swojego życia całą swoją kolekcję Szkole Ogrodniczej w Koźminie Wlkp.Tą kolekcją opiekował się dalej J.Marciniec kierownik w/w szkoły. Tam należało by szukać odmian selekcji I.U.
Drugim miejscem gdzie te odmiany na pewno rosły była kolekcja ampelograficzna prof.Sękowskiego w Baranowo pod Poznaniem.
1.https://pl.wikipedia.org/wiki/Boles%C5% ... 4%99kowski
2. http://www.vinisfera.pl/wina,954,240,0,0,F,news.html
Na podstawie tej kolekcji powstała polska ampelografia „101 odmian winorośli do uprawy w Polsce” autorstwa: prof. B.Sękowski i R.Mysliwiec. W tej ampelografi jest opis odmiany „Triumf”
Krzewy z tej kolekcji w Baranowie były bardzo długo bez fachowej opieki i dopiero ostatnio znalazły opiekuna który przeniósł resztki kolekcji do RSGD Przybroda(Zakład Doświadczalny) UP w Poznaniu.

Trzecim miejscem w Polsce gdzie należy szukać odmian I.U. są szklarnie i pozostałości po winnicy w Gołuchowie. http://regionwielkopolska.pl/katalog-ob ... howie.html
Byli już tam nasi forumowi Koledzy Jacek(@leff) i Grzegorz(@kt70) i zrobili nawet zdjęcia.
Ale potrzebny ktoś, kto w sezonie wegetacyjnym mógłby być kilka razy i zrobić zdjęcia : koronek, liści, kwiatostanów i owoców w różnych fazach dojrzewania. To mógłby być ktoś, kto niezbyt daleko mieszka i jest zainteresowany tematem.
"Cudze chwalicie,
Swego nie znacie,
Sami nie wiecie,
Co posiadacie.
A boć nie śliczne
Te wioski liczne?
Ten kraj kochany?....
{S.Jachowicz]

-- N, 15.09.2019 15:50 --

W foliaku mam w tym roku grono kontrolne na Triumph Rebe (nabytek od Grzegorza,@kt70). Podobno to niemiecka wersja Triumf Polski I.Urbańskiego ?
Liście b.podobne, jagody nieco mniejsze niż u Triumf Polski (ale to tylko grono kontrolne). Na wnioski poczekam do następnego owocowania :wink: :!:
PS
Sławek , jak idzie reintrodukcja odmian Urbńskiego ?

PostNapisane: niedziela, 15 września 2019, 18:00 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
W tym roku miałem również kontrolne grono na dwuletnim krzewie Triumfa z Anglii (kolekcja p. Sary Bell), ktore ze smakiem zjadłem w sierpniu. Rośnie on w glinie w pobliżu domku ogrodniczego wraz z dwuletnim Triumfem z Estonii. Obydwa krzewy mam z materiału od Grzegorza (kt70), a prowadzę je w formie pnia (wys.40 cm) w celu uzyskania formy łukowej (archette, ganzbogen). Grzegorz przysłał mi w tym roku sztobry domniemanego Triumfa z Obórek koło mojego Brzegu. Krzew odkryłem w 2013 r. i przesłałem sztobry Grzegorzowi. Jak dotąd nie mam szczęścia w ukorzenianiu tej odmiany, a Grzegorz jest jedynym spadkobiercą obórkowskiego kultywaru, który został niestety wycięty przez właścicieli podczas remontu budynków gospodarczych. Zimą poproszę Grzegorza o kolejne sztobry.

-- niedziela, 15 września 2019, 19:00 --

zbyszekB napisał(a):
(...)W foliaku mam w tym roku grono kontrolne na Triumph Rebe (nabytek od Grzegorza,@kt70). Podobno to niemiecka wersja Triumf Polski I.Urbańskiego ?
Liście b.podobne, jagody nieco mniejsze niż u Triumf Polski (ale to tylko grono kontrolne). Na wnioski poczekam do następnego owocowania :wink: :!: (...)

To chyba masz właśnie potomka podbrzeskiego kultywaru.

PostNapisane: niedziela, 15 września 2019, 19:14 
Kiper
Kiper

Dawno nie zabierałem głosu w tym wątku, a nawet miałem już nigdy nie zabierać. Ale napiszę, że te odmiany Urbańskiego powinny trafić do naszych kolekcji. Trzeba zachowywać nasze rodzime dziedzictwo ampelograficzne. Dobrze, że Michał i Zbyszek przygarnęli te kultywary i poddają je obserwacji. 'Triumf' z Estonii jest też w kolekcji Instytutu Ogrodnictwa pod opieką p. prof. Liska. W skansenie w Wygiełzowie posadziliśmy również z Przemkiem (przemgo74) w 2016 r. jedną sadzonkę tej odmiany w wersji estońskiej, później trafiła tam jeszcze 'Jadwiga' Urbańskiego (od znanego niektórym z nas kolekcjonera z Piotrkowa). Obie te odmiany rosną tam (w piaszczystej glebie) w miarę przyzwoicie. Druga wersja 'Triumfa' Urbańskiego (ta zdecydowanie słabiej u mnie rosnąca) pochodzi ze znanej Wam dobrze kolekcji p. Sary Bell w Rowlestone czyli "Sunnybank Vine Nursery". Poprzedni gospodarz tej kolekcji p. Edwards pozyskał ją z Wisley, gdzie jest ogród pomologiczny Królewskiego Towarzystwa Ogrodniczego. Towarzystwo zapewne pozyskało tego 'Triumfa' z Niemiec (np. z Hamburga) pewnie jeszcze pod koniec XIX wieku. Oczywiście odmiana uchodziła i uchodzi za kultywar niemiecki. Świadczy o tym również aktualny wpis w bazie VIVC pod numerem 24709 (Triumphtraube).
Odmianę 'Perran' należałoby koniecznie sprowadzić do Polski z Niemiec. W bazie VIVC występuje ona jako 'Perrantraube' pod numerem 17210. Wiedzę o jej istnieniu zawdzięczamy ZbyszkowiB, który czytał z mozołem przedwojenne sprawozdania Wielkopolskiej Izby Rolniczej i odkrył o niej wzmiankę. Uprawiano ją w winniczce szkoły ogrodniczej w Koźminie Wielkopolskim, gdzie trafiła kolekcja Urbańskiego pod koniec jego życia czyli zapewne w 1919 r. Wiemy więc, że Ignacy Urbański wyselekcjonował w Pleszewie: 'Triumfa', 'Perrana', 'Jadwigę' i 'Juliannę'.
W Gołuchowie koło Kalisza i Pleszewa w trzech przyściennych szklarniach rosną jeszcze najcenniejsze i chyba najstarsze winifery w Polsce. Opiekują się nimi pracownicy tamtejszego Ośrodka Kultury Leśnej. Niestety nie prowadzi się obecnie systematycznych badań tych cennych okazów. Kiedyś opiekował się nimi prof. B. Sękowski. Dziś te kultywary nie są nawet zidentyfikowane, choć w tekstach opublikowanych przez Adama Kubaszewskiego (który je sadził) są wykazy odmian z gołuchowskich szklarni. Pewne informacje o nich zamieścił również prof. Sękowski w znanej ampelografii, którą wydał razem z p. Myśliwcem.

PostNapisane: niedziela, 15 września 2019, 19:33 
Kiper
Kiper

Kilka lat temu pisałem do Zarządu ROD im. Urbańskiego w Pleszewie w sprawie odmian Urbańskiego. Nie otrzymałem jednak stamtąd żadnej odpowiedzi. Widać tamtejsi działkowcy nic na ten temat nie wiedzą albo wiedzieć nie chcą. Pisałem również do dyrekcji muzeum miejskiego w Pleszewie w sprawie Urbańskiego. Proponowałem im nawet sadzonki 'Triumfa' i 'Jadwigi' do przyozdobienia ogródka gdzieś w pobliżu muzealnego gmachu. Odpowiedzi nie było żadnej. Inaczej zachował się tamtejszy proboszcz, który odnalazł jednak w księgach parafialnych pewne informacje o Urbańskim, przede wszystkim datę jego śmierci. Największą pomoc okazali jednak archiwiści z Archiwum Państwowego w Kaliszu, którzy odnaleźli teczkę personalną Urbańskiego (nauczyciela szkoły powszechnej) i udostępnili skany zawartych w niej dokumentów. Dzięki tej teczce winogrodnik z Pleszewa przestał być dla naszego środowiska anonimowy. Wiele informacji o Urbańskim przekazał też pewien naukowiec z Uniwersytetu Adama Mickiewicza, który pochodzi z Pleszewa.

-- N wrz 15, 2019 8:33 pm --

newrom napisał(a):
kt70 napisał(a):
te odmiany Urbańskiego powinny trafić do naszych kolekcji. Trzeba zachowywać nasze rodzime dziedzictwo ampelograficzne..

Skoro trzeba to ja bym przygarnął. Ktoś udostępni patyki?

Pewnie, że patyki udostępnimy, albo Kolega sobie nawet sam je utnie w Wygiełzowie w dniu 23 listopada o 10.30. Serdecznie zapraszam.

PostNapisane: niedziela, 15 września 2019, 20:23 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Grzegorzu, pamiętaj proszę o mnie i zostaw dla mnie zimą nieco materiału kultywaru z Obórek. W tym roku nie udało się ich ukorzenić.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 235 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16

Strefa czasowa: UTC + 1