Teraz jest wtorek, 24 czerwca 2025, 21:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 235 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 8 maja 2013, 22:47 
Kiper
Kiper

Na fotografiach, które zamieszczam niżej, widoczne są zalążki gron 'Triumfa'. Roślina była przycięta przy samej ziemi na dwa oczka.

Załączniki:
Komentarz: 'Triumf' - zalążki gron (5.05.2013, fot.kt70)
triumf-kwi.jpg
triumf-kwi.jpg [ 144.58 KiB | Przeglądane 1587 razy ]
Komentarz: 'Triumf' w tunelu (5.05.2013, fot. kt70)
triumf_kwiat.jpg
triumf_kwiat.jpg [ 149.49 KiB | Przeglądane 1587 razy ]

PostNapisane: sobota, 11 maja 2013, 10:02 
Kiper
Kiper

Oprócz 'Triumfa' rośnie też u mnie druga odmiana Urbańskiego - 'Jadwiga'. Krzew ten jest jeszcze niewielki i słaby, ale przezimował dobrze pod ścianą i teraz budzi się do życia.

Załączniki:
Komentarz: 'Jadwiga' Urbańskiego (5.05.2013, fot. kt70)
Jadwiga-5-13.jpg
Jadwiga-5-13.jpg [ 143.06 KiB | Przeglądane 1531 razy ]

PostNapisane: niedziela, 12 maja 2013, 07:18 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Mój Trumf wypuszcza zielone, ale z dolnych oczek. Górne jeszcze lekko nabrzmiewają, ale zdaje się, że część może nie da plonu.

PostNapisane: środa, 15 maja 2013, 14:34 
Kiper
Kiper

Michale, 'Triumf' u Ciebie w tym sezonie nie powinien już plonować, bo sadzonka jest za młoda i dopiero się ukorzenia. W przyszłym sezonie będzie można zostawić kontrolne grono, pod warunkiem, że roślina ta będzie w odpowiednio dobrej kondycji.
Poniżej zamieszczam fotografię opisywanego tu już kiedyś kultywaru z Leszna (czyli prawdopodobnie 'Magdalenki Andegaweńskiej'). Rośnie on u mnie w formie karłowej w tunelu foliowym.

Załączniki:
Komentarz: Kultywar z Leszna pod folią (15.05.2013, fot. kt70).
Leszno13.jpg
Leszno13.jpg [ 166.69 KiB | Przeglądane 1434 razy ]

PostNapisane: czwartek, 16 maja 2013, 05:16 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Przepraszam, pisząc o plonie miałem na myśli, w przenośni, że nie wypuszczą zielonego. :D Triumf rusza, podobnie jak kultywar z Leszna. Dziś jadę plewić, wrzucę kilka zdjęć.

PostNapisane: czwartek, 16 maja 2013, 05:54 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):
Dziś jadę plewić, wrzucę kilka zdjęć.

Z plewienia???
Nie, proszę, nie męcz nas!

PostNapisane: poniedziałek, 8 lipca 2013, 06:03 
Ekspert
Ekspert

Podczas moich poszukiwań starych odmian w moich rejonach opolsko-dolnośląskich natrafiłem dwa lata temu na krzew, rosnący we wsi Obórki pod Brzegiem u pewnych starych ludzi :
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0f9 ... 90118.html

Zainteresował mnie wtedy, podejrzewałem, że to jedna z Magdalenek.
Wróciłem tam wczoraj, zastając nowych, młodych właścicieli posesji. Na murowanej przybudówce krzew rośnie nadal. Wycięto zasłaniające go rośliny i sprawiono małe rusztowanie. Otrzymałem zgodę właścicieli na pobranie sztobrów jesienią. Tylko czy to Magdalenka, jedna z nich, czy Triumf ( Triumphrebe).
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 27387.html
Szkoda, że Grzegorz ( kt 70 ) potraktowany tak niesprawiedliwie nie udziela się w interesujących nas wątkach.

Ostatnio edytowano wtorek, 9 lipca 2013, 05:50 przez Dolnoslonzok, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 8 lipca 2013, 21:48 
Kiper
Kiper

Wygląda ciekawie. Szkoda, że nie zrobiłeś zdjęć spodniej części liścia dojrzałego i listków podkoronkowych (jak możesz popraw pierwszy link, bo jest niewłaściwy). Nie przypomina "rasowej" Magdalenki Andegweńskiej - ma inny kształt liścia dojrzałego (chociaż kształt zatok podobny) i wygląd koronki. Analizując zdjęcia Grzegorza (kt70) (daj mu znać - podejrzewam, że go ta odmiana zainteresuje) można zauważyć dużo większe podobieństwo Tryumfa do Magdalenki Andgaweńskiej niż do tej znalezionej przez ciebie odmiany. Od nowych właścicieli chyba nie udało ci się dowiedzieć się jak wyglądają owoce i grona?

PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2013, 05:54 
Ekspert
Ekspert

Link poprawiony, mam nadzieję, że działa. Niestety o owocach nie rozmawialiśmy, a w tym roku ich nie będzie. Krzew był albo przycięty, albo załatwiło go -14 st. w marcu, gdy szykował się do startu. Z Grzegorzem już omawialiśmy ten krzew. Podjadę tam ponownie w sierpniu, nie chcę naprzykrzać się właścicielom, i wtedy wykonam kolejne zdjęcia.

PostNapisane: środa, 13 listopada 2013, 18:58 
mistrz
mistrz

Moja sadzonka Triumfa ,który ukorzeniła się w tym roku ,została w poniedziałek posadzona do mojej mini szklarni.

PostNapisane: czwartek, 11 czerwca 2015, 16:56 
Ekspert
Ekspert

Zabrakło na forum Grzegorza(kt70) więc ja spróbuję ciągnąć dalej dopóki Grzegorz nie powróci.
Triumf
Odmianę Triumf nr5 zakupiłem w Estonii. Posadziłem do gruntu i okryłem na zimę glebą.
Sadzonka nie przeżyła zimy. Zakupione w tym samym czasie w Estonii Hasansky Sladky i Adalmiina przeżyły i rosną.
Będąc przezornym zrobiłem wiosną sadzonkę zielną odmiany Triumf. W następnym roku posadziłem ją do namiotu foliowego. Rośnie silnie. Owocuje kiepsko tzn. mało plenna.
Założyłem stronę na polskiej Wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/Triumf_(winoro%C5%9Bl) z opisem i zdjęciami
Grzegorz (kt70) zakupił w Anglii odmianę Tiumph Rebe bo podejrzewa ,że może być to Triumf Urbańskiego.
Dostałem sadzonkę od Grzegorza i posadziłem niedawno obok Triumfa z Estonii.
Za 2 lub 3 lata można będzie prawdopodobnie porównać i ocenić.
Triumf nr 5 posadziłem też w 2014 pod ścianą. Roślina jeszcze niezbyt wielka ,ale ma już jeden kwiatostan. Może to jest odmiana pod ścianę (tak jak w Estonii) a nie pod osłony?
Jadwiga
Mam tą odmianę od Grzegorza.. Rośnie obok Triumfa z Estoni w foliaku. Plenność mała ale nieco większa od Triumfa. Wielkość jagód i gron podobna.
Założyłem stronę na polskiej Wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/Jadwiga_(winoro%C5%9Bl) z opisem i zdjęciami.
Julianna
Ignacy Urbański wyhodował taką odmianę.
Mało o niej wiemy. Grzegorz zakupił w Anglii odmianę Juliams Rebe, bo podejrzewa ,że to może być ta odmiana?
Dostałem sadzonkę i posadziłem w foliaku. Nie jestem przekonany ,że jest to odmiana Julianna Urbańskiego.
Perran
Jest to też odmiana wyhodowana przez I.Urbańskiego. Tak wynika ze sprawozdania Izby Rolniczej w Poznaniu. Za 1922 rok.
Biogram Ignacego Urbańskiego
Brakuje mi jeszcze tylko daty urodzin i śmierci aby zamieścić biogram na pl.Wikipedia

Jeżeli ktokolwiek wie na te tematy cokolwiek , to proszony jest o info tu lub na PW
Zbyszek

PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2015, 00:38 
Ekspert
Ekspert

A co z Grzegorzem? Dostał bana bo jakoś nie kojarzę?
Sprawdź linki które podałeś do wiki bo wg mnie tam nic nie ma :?
Będę miał w tym roku kontrolne grono na Triumfie, ale nie powiem żeby krzew rósł silnie.
Ściany się jeszcze nie doczekał, rośnie w gruncie, zimuje pod kopczykiem z ziemi, ale zimy ostatnio bardzo łagodne.

PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2015, 11:12 
Ekspert
Ekspert

redfox napisał(a):
A co z Grzegorzem? Dostał bana bo jakoś nie kojarzę?
.......

Do forumowej wyszukiwarki wpisz hasło kt 70 w miejsce 'szukaj autora' i przeczytaj kilka ostatnich postów Grzegorza a będziesz wiedział.

-- Pt, 12.06.2015 11:12 --

redfox napisał(a):
.........
Sprawdź linki które podałeś do wiki bo wg mnie tam nic nie ma :?
Będę miał w tym roku kontrolne grono na Triumfie, ale nie powiem żeby krzew rósł silnie.
Ściany się jeszcze nie doczekał, rośnie w gruncie, zimuje pod kopczykiem z ziemi, ale zimy ostatnio bardzo łagodne.

Linki się nie otwierają bo pomijany jest końcowy nawias. Trzeba skopiować do wyszukiwarki cały link. Można także wejść na stronę Szczepy winorośli
Dzięki za informacje na temat uprawy triumfa.
Zbyszek

PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2015, 19:28 
Ekspert
Ekspert

Ok, posty znalazłem.
Dziś z przyjemnością słuchałem jak sąsiadowi szczęka wali o ziemię... skarżył się że ma czwarty rok wsadzony "winogron z okrągłymi liśćmi" i do tej pory zero owoców. To dla urozmaicenia pokazałem mu listki na Triumfie. No i walnęła.. :) On nie wierzył że to "winogron".
Obejrzę mu ten okrągły przy okazji.

Ostatnio edytowano piątek, 12 czerwca 2015, 20:30 przez redfox, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2015, 19:36 
Ekspert
Ekspert

Mój Triumf od Grzegorza. Tegoroczna sadzonka. Jakoś powoli rośnie.

Załączniki:
2015-06-12 20.35.35.jpg
2015-06-12 20.35.35.jpg [ 70.07 KiB | Przeglądane 770 razy ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 235 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1