WinnicaUdziejek napisał(a):
.....Ma nizsze kwasy od Marechal Foch (dlatego wino sklonne do psucia i octowana)Potrafi miec wyzsze cukry od MF ,verasion ma ok 1 tydzien przed Marechal Foch.Dalej sprawdzam.Kazdy rok jest inny i mam wrazenie ze to inaczej dojrzewa.....
Dojrzewa tak jak inne odmiany w zależności pd przebiegu pogody, obciazenia. Wino może jest skłonne do zaoctowania i nie kwasowość ma znaczenia, kiedy nie przestrzega się zasad winifikacji a w szczególności odpowiedniego czasu wyciskania miazgi, czyli nie do końca fermentującej miazgi
Podkarpacki napisał(a):
.....U mnie, na ponad 400 m npm., odmiana dojrzewa przeciętnie mniej więcej 5 dni przed Leon Millot, z wyraźnie większym cukrem i mniejszymi kwasami. Kolejne, bardzo istotne plusy (jak dla mnie przynajmniej), to znacznie słabszy wzrost i większa odporność na choroby.
O jakości wina nie będę się wypowiadał, jako że nie zdążyłem jeszcze zrobić odmianowego, a i nie jestem szczególnie biegły w sztuce winiarskiej, ale wydaje się znacznie lepsze niż to z LM czy MF (o szczegóły pytaj kolegę 'gronkowca").
Osobiście jestem naprawdę zadowolony z tej odmiany. Można przypuszczać, że powinna dać radę w Twoich warunkach klimatycznych.
U mnie odmian charakteryzuję się bardzo silnym wzrostem, korzeni się bardzo głęboko na własnych korzeniach i jest bardzo odporna na długotrwałe okresy bezopadowe. Poza tym odmiana daje zdecydowanie lepsze wino od odmiany Marquette.