Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 19:31

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 18 marca 2023, 21:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7001
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
wg wcześniej załączonego linku
Odmiana Triumf Alzacki w starej winnicy zasadzonej 70 lat temu w Alzacji, dziś pozostało tylko 7 rzędów, a dokładnie 229 roślin.
Francuska ziemia, francuskie winogrona(odmiana), niemiecka pomoc, wsparcie i porady. Wino wyprodukowane w Szwajcarii przez szwajcarskich winiarzy.
. „El Triumpho2021
El Triumpho jest trochę dziki. Aromaty i smaki, których być może nie próbowałeś w innym winie.
Pierwszą rzeczą, którą zauważysz w winie, jest intensywny kolor. Głęboki fiolet z niebieskawymi tonami. Same winogrona mają trochę koloru w miąższu.
W nosie dominuje rodzina czerwonych jagód. Mocne aromaty malin, czerwonych wiśni i truskawek. Pojawiły się również nuty czarnych owoców i ziołowe nuty roślinne.
Na podniebieniu wino jest świeże, intensywne i ostre. Wysoka kwasowość, okrągłe i miękkie taniny, średnio treściwe, łatwe do picia; z dużą ilością owoców. Trochę kwaśne, może trochę gorzkie, ale owoc to zrównoważył.
[Tłumaczenie google}

To bardzo prawdopodobne, że wino nie przechodziło FJM :!: :?:
Czekam aż dojrzeje moje cuwee TA/Oberlin
Nie wiem jeszcze co sądzić o odmianie TA

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 marca 2023, 18:00 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2019, 09:50
Posty: 234
Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
zbyszekB napisał(a):
....Nie wiem jeszcze co sądzić o odmianie TA
Ot dylemat. Odmiana jest raczej dedykowana do stanowisk mniej wymagających termicznie, gdzie np: odmiany Rondo, czy Regent dają gorsze wina w przeciętnych latach. Od kilku lat stosuję technikę winifikacji jak tutaj https://www.winologia.pl/teksty_maceracjaCO2.htm z tym, że przeprowadzam w temperaturze średnio 12-14 stopni z udziałem drożdży kriofilnych, które pracują już od 8-10 stopni. W tym przypadku rozkład kwasu jabłkowego jest znaczny i krytykowane hybrydy są pozbawione hybrydowych smaków i aromatów, np: tutaj ocena przydatności odmiany jest całkowicie nieprzychylna https://slotovino-blogspot-com.translat ... _tr_pto=sc i jak sądzę brak doświadczenia przerobu dyskwalifikuję odmianę. Ne należę do osobników poddających się narracji niby doświadczonych winiarzy. Mój Triumf praktycznie nie ma goryczki, jest aksamitny z lekką cierpkością.

_________________
Piję nie po to, żeby upaść, lecz żeby się podnieść.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 20 marca 2023, 08:05 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): piątek, 3 września 2021, 06:13
Posty: 7
Lokalizacja: Banie Mazurskie
hybryda napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
....Nie wiem jeszcze co sądzić o odmianie TA
Ot dylemat. Odmiana jest raczej dedykowana do stanowisk mniej wymagających termicznie, gdzie np: odmiany Rondo, czy Regent dają gorsze wina w przeciętnych latach. Od kilku lat stosuję technikę winifikacji jak tutaj https://www.winologia.pl/teksty_maceracjaCO2.htm z tym, że przeprowadzam w temperaturze średnio 12-14 stopni z udziałem drożdży kriofilnych, które pracują już od 8-10 stopni. W tym przypadku rozkład kwasu jabłkowego jest znaczny i krytykowane hybrydy są pozbawione hybrydowych smaków i aromatów, np: tutaj ocena przydatności odmiany jest całkowicie nieprzychylna https://slotovino-blogspot-com.translat ... _tr_pto=sc i jak sądzę brak doświadczenia przerobu dyskwalifikuję odmianę. Ne należę do osobników poddających się narracji niby doświadczonych winiarzy. Mój Triumf praktycznie nie ma goryczki, jest aksamitny z lekką cierpkością.


A jak przygotowujesz grona ? bo w linku jest podane, że mają być nieuszkodzone.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 20 marca 2023, 18:55 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2019, 09:50
Posty: 234
Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
devacto napisał(a):
A jak przygotowujesz grona ? bo w linku jest podane, że mają być nieuszkodzone.
Najbardziej tradycyjny sposób polega na tym, że na dno kadzi wlewa się pewną ilość moszczu lub miazgi winogron, tak aby rozpoczęła się fermentacja z udziałem drożdży. Następnie zbiornik wypełnia się całymi, nie uszkodzonymi winogronami. Wydzielający się z fermentującego moszczu dwutlenek węgla, jako cięższy wypycha powietrze z kadzi i stwarza odpowiednią atmosferę, aby przynajmniej część gron mogła przejść ten proces.
Winogrona znajdujące się w dolnej części zbiornika szybko ulegają zgnieceniu i przechodzą tylko „zwykłą” macerację, natomiast ułożone wyżej owoce dłużej pozostają całe, choć one także po pewnym czasie zaczynają pękać pod wpływem zawartych w nich enzymów. Po 1–2 tygodniach z kadzi zlewa się samociek, a pozostałą miazgę i grona tłoczy się w prasie. To jest jedna z metod, którą zmodyfikowałem na swój sposób, ponieważ mój zbiornik to beczka 150 litrowa i pod takim ciężarem grona i jagody nie ulegają zgnieceniu, więc rozgniatam w młynku 20% jagód, dodaję do miazgi drożdże, a następnie uzupełniam nie zgniecionymi jagodami oddzielonymi od szypuł, które już mają szybszy kontakt z fermentującym moszczem, przez delikatne zatapianie czapy specjalnym dla mnie zrobionym mieszadłem z stali kwasoodpornej.

_________________
Piję nie po to, żeby upaść, lecz żeby się podnieść.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 20 marca 2023, 21:10 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 941
Lokalizacja: małopolska
Hybrydę z Karpicka od ZbyszkaB mieliśmy okazję zdegustować w szerszym gronie w Żarkach. Nie będę pewnie odosobniony w twierdzeniu że akurat to wino nie było w stanie konkurować chociażby z winami z Regenta, a już tym bardziej z winami z vinifer.
Tym bardziej ciekawi mnie czy Triumf Alzacki jest faktycznie tak dobry jak tu opisujecie.
Czy coś stoi na przeszkodzie żeby wysłać wino z tej odmiany na kolejny zlot?

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 5 lipca 2023, 13:29 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 lutego 2019, 20:40
Posty: 126
Lokalizacja: Wińsko, Dolny Śląsk
W zeszłym roku jagody na gronach kontrolnych mi popękały po deszach po koniec sierpnia. W tym roku, jak dobrze pójdzie, to będzie materiału na jakieś 3l odmianowego, które chcę zrobić, żeby określić, jakie walory ta odmiana wnosi.
Póki co, nie podoba mi się jej potężny wigor. Rośnie u mnie mocniej niż MF, długie międzywęźla, pasierby rosną na potęgę, na pasierbach pasierby i właściwie co parę dni jest, co ciąć.
Jeśli nadrobi to jakością wina, to będę trzymał, ale jeśli wino będzie kiepskie, to coś jasnego na niej naszczepię. Mam TA w dolnym ogródku, gdzie jest chłodniej niż w obrębie osłoniętego podwórka, więc tam nie ma szans na czerwone vinifery.
Jeśli uda się zrobić w tym roku wspomniane odmianowe, to za rok chętnie podeślę do szerszej oceny.

_________________
Przerabiam duże beczki na mniejsze.
http://lipinskimetalart.blogspot.com/2021/01/cos-z-zupenie-innej-beczki.html?m=1


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Trendiction [Bot] i 34 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO