maiki95 napisał(a):
Dolnoslonzok napisał(a):
Cytuję zatem sam siebie sprzed ponad miesiąca:
https://www.hople.pl/integrale-15,58-- poniedziałek, 18 marca 2019, 06:44 --
.
Nie zwyklem wyceniac czyjejs pracy, bo sam wiem jak to jest, kiedy ktos przychodzi i mowi to "tylko cyknac" ,ale cena odziera z marzen. Musze uwierzyc na slowo, ze jest doskonale.
Wczoraj uczestniczyłem w warsztatach winiarskich w Zaborze koło Zielonej Góry. Prowadzący, p. Roman Grad z winnicy "Julia" w Starym Kisielinie, po powrocie z zajęć praktycznych w winnicy samorządowej zaprosił nas na degustację swoich win: Solaris, Johanniter, Monarch, no i właśnie Traminer. Traminer był wspaniały. Słodki i aromatyczny. Przy zbiorze miał 24 Brix. Gleba piaszczysta, jak prawie cały rejon zielonogórski przecież. P. Grad wyprodukował w ubiegłym roku jedynie 120 butelek, których nie przeznacza na sprzedaż, a na własny użytek. Cieszę się, że mogłem posmakować nadodrzańskiego Traminera.
Na marginesie. Joannici z pobliskiego Łosiowa, do których należała m.in. wieś Oldrzyszowice nadana im w XIII w. przez biskupa wrocławskiego wraz z innymi, okolicznymi dobrami, prowadzili winnicę na jednym z wzniesień w Łosiowie, które do połowy XIX w. zwane było potocznie "Winnicą". Ciekaw jestem, czy Traminer, jako jedna z najstarszych odmian, mogła porastać wzniesienia Wału Łosiowskiego, gdzie teraz p. Kukiz kontynuuje dzieło rycerzy-zakonników, do których nie raz nawiązywał w swoich wywiadach.