Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 18:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 194 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 października 2008, 21:38 
Ekspert
Ekspert

[quote="J_cek"]Na pewno kumuluje się w owocach.

Mógłbyś to wyjaśnić ?
Bo nie wiem czy jak popryskam kwiatki w jednym roku to to się skumuluje w drugim roku w owocach :?:

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 października 2008, 22:53 
Kiper
Kiper

W roślinie rozwijające się nasiona są jednym z głównych źródeł giberelin. Są to substancje jak najbardziej naturalne i występujące w roślinach.

J

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 listopada 2013, 21:33 
mistrz
mistrz

Mam pytanie.Jak owocowały "klony"Talizmana?

-- Cz, 21.11.2013 21:33 --

Pozwalam sobie zacytować opis Kiesza 1 Wczesna - Polanka ze strony Pana Piątka. Myślę,że wart jest utrwalenia.
"Wcześniejszy o 14-18 dni klon lub siewka Kieszy 1 znaleziony w winnicy w Zawadzie w 2005 r. Krzew wyrósł obok krzewu Kieszy I z nasiona lu przypadkowo przysypanego kawałka łozy pozostałego po cięciu. Kwiat funkcjonalnie żeński, odmiana wymaga zapylacza. Zapyla się zawsze prawie w 100%"

Tytuł: Re: Talizman
PostNapisane: czwartek, 21 listopada 2013, 22:43 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
No tak, klon z nasiona :roll:

Jeśli krzew wyrósł z nasiona to siewka a jeżeli z kawałka łozy to klon bo dużo wcześniejszy. Czego tu się czepiać?

PostNapisane: piątek, 22 listopada 2013, 08:03 
Ekspert
Ekspert

Czytając takie informacje o odmianach mam mętlik w głowie.Jeśli ta odmiana powstała w wyniku zapylenia krzyżowego,wyrosła jako siewka to wtedy zgadza się to że różni się od oryginału,jest wcześniejsza,lepiej się zapyla itd.Jeśli zaś krzew wyrósł z kawałka łozy to nie będzie się niczym różnił od rośliny matecznej.Jakim więc cudem ta odmiana mogła powstać z kawałka łozy który spadł przy cięciu :roll: Poza tym klon jest to wierna kopia oryginału tak więc chyba są tu też mylone pojęcia.

PostNapisane: piątek, 22 listopada 2013, 08:52 
Ekspert
Ekspert

Dokładnie. Jeśli to siewka odmiany obcopylnej, to powstała zupełnie nowa odmiana bo musiało dojść do zapylenia krzyżowego i połączył się materiał genetyczny dwóch różnch odmian.
"Klonowanie" to zwykłe rozmnażanie wegetatywne ze sztobrów, gdzie z fragmentu rośliny powstaje "klon", kopia rośliny matecznej.

Powinno to się raczej nazywać "mutant", bo powstaje w wyniku samozapylenia bez wymiany materiału genetycznego, lub wegetatywnie z fragmentu łozy wyrosłej ze zmutowanego pąka.

A tak trochę odbiegając od tematu. Zastanawiałem się czy różnice w obrębie danej odmiany o które czasami się sprzeczamy nie są tego wynikiem.

Dla przykładu, ktoś ciął sztobry 10 lat temu i nieświadomie uciął i zrobił sadzonkę z takiego nieco zmutowanego pędu np. Ajwaza, który jest często nie do odróżnienia od normalnego pędu i taka sadzonka trafia do innego szkółkarza do matecznika. Owy szkółkarz robi i sprzedaje sadzonki w dużych ilościach ze swojego krzewu jako Ajwaz. Powstaje w ten sposób druga jakby linia tej samej odmiany o nieco innej charakterystyce. Myślę że takie rzeczy mogą się zdarzać i to dość często, tylko nie zawsze taka sadzonka trafia do matecznika szkółkarza. Ale wierze w to że ludzie mogą posiadać nieświadomie w swoich ogrodach lepsze i gorsze "Ajwazy" przykładowo.

Myślę też że takie subtelne mutacje są dość częste, tylko nie potrafimy dostrzec tych drobnych niuansów na jednej latorośli w całej winnnicy lub nie wiążemy tych drobnych różnic liści czy owoców z mutacją. Spektakularne mutacje, łatwe do dostrzeżenia w gęstwinie latorośli i owoców penie trafiają się znacznie rzadziej.

Ostatnio edytowano piątek, 22 listopada 2013, 09:06 przez alkor, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: piątek, 22 listopada 2013, 09:01 
Ekspert
Ekspert

Dla mnie to czysty marketing. Kilka lat temu Kesza 1 była świetnie sprzedającą się odmianą za nielekkie pieniądze. Po czym okazała się, że poza szklarnią, tunelem czy południowym murem to ona raczej nie dojrzewa. W pamięci jednak pozostały ogromne grona i jagody, więc można spróbować odciąć jeszcze parę kuponów.
Jak Piątek poczęstuje kogoś tą nową Keszą, dojrzałą, spoza foliaka to wtedy uwierzę. :wink:

PostNapisane: piątek, 22 listopada 2013, 10:44 
Ekspert
Ekspert

Misza napisał(a):
Dla mnie to czysty marketing. Kilka lat temu Kesza 1 była świetnie sprzedającą się odmianą za nielekkie pieniądze.

Zgadzam się z Mietkiem. Kilka lat temu jeden ze szkółkarzy wyciągnął ode mnie kwotę za którą bym kupił 4 sadzonki innych odmian. Posadziłem w gruncie pod ścianą a i tak w bezśnieżną ubiegłoroczną zimę wymarzła. :mrgreen:

PostNapisane: piątek, 22 listopada 2013, 11:09 
Ekspert
Ekspert

Mutacje w przyrodzie zdarzają się bardzo rzadko dlatego dziwi mnie że u niektórych hodowców czy szkółkarzy pojawiają się często,gęsto.Może to nie mutacje tylko wirusy :?:
alkor napisał(a):
Ale wierze w to że ludzie mogą posiadać nieświadomie w swoich ogrodach lepsze i gorsze "Ajwazy" przykładowo.
Jeśli tak jest to ja miałem tą gorszą wersję Kodrianki.Ludzie piszą że to taka fajna odmiana,niejednokrotnie polecana była pod osłony.U mnie okazała się totalną porażką.Po trzech owocowaniach wywaliłem ją bez skrupułów w środku lata :thumbdown:

PostNapisane: piątek, 22 listopada 2013, 12:51 
Ekspert
Ekspert

alkor napisał(a):
andrew54 napisał(a):
Jeśli tak jest to ja miałem tą gorszą wersję Kodrianki.
A ja Arkadii, tyle że ja nie wyciąłem swojej, a dosadziłem jeszcze dwie z różnych źródeł. Jak teraz nie zaowocuje któraś normalnie to chyba nie służy jej moja gleba, siedlisko, czy klimat. Albo wymaga specjalnej troski, na którą raczej nie może u mnie liczyć.

Lepsze i gorsze wersje, to często wina warunków uprawy, więc słusznie, że sprawdzasz swoją Arkadię.
Mam ewidentny przykład w tym roku na bezproblemowej Kristaly i "zawsze dojrzewającej": lekki, ale długotrwały niedobór potasu + lekkie przeciążenie + kiepska aura we wrześniu = kiepskie parametry na koniec września... a gdzie indziej przekroczyły 20 brix.

PostNapisane: piątek, 22 listopada 2013, 13:35 
Ekspert
Ekspert

kuneg napisał(a):
Lepsze i gorsze wersje, to często wina warunków uprawy, więc słusznie, że sprawdzasz swoją Arkadię.
Mam ewidentny przykład w tym roku na bezproblemowej Kristaly i "zawsze dojrzewającej": lekki, ale długotrwały niedobór potasu + lekkie przeciążenie + kiepska aura we wrześniu = kiepskie parametry na koniec września... a gdzie indziej przekroczyły 20 brix.

To swoją drogą. Mało tego, spore różnice mogą wystąpić na krzewach tego tej samej odmiany posadzonych w różny sposób, 20m od siebie, wydawałoby się podobnych warunkach. Mam takie dwa Timury. Jeden posadzony dość płytko na "wygwizdowie" w pośpiesznie wykonanym dołeczku, drugi głęboko w dobrze zaprawionym dołku, na osłoniętym poletku. Niektórzy nie wierzyli że to ta sama odmiana. Owoce różniły się nie tylko smakiem, ale i wyglądem.
W odróżnieniu od warunków uprawy gdzie reaguje cały krzew, mutacja może się ujawnić tylko na jednej latorośli, gdzie liście lub owoce różnią się nieco od pozostałych na tym samym krzewie. Sadzonka zrobiona z takiego pędu powtórzy jego cechy.

Zamiast losowo wysiewać tysiące nasionek i czekać latami na pierwsze owoce(często gorsze), można wyszukiwać i mnożyć latorośle różniące się owocami(na plus) od pozostałych na krzewie. Trochę łatwiejsza i szybsza metoda niż zapylanie i wysiewanie nasion. W sam raz dla spostrzegawczych amatorów.

"Winorośl jest mniej stabilna genetycznie niż większość znanych roślin uprawnych i od czasu do czasu nawet w przypadku rozmnażania wegetatywnego pojawia się zmutowany krzew, różniący się pewnymi cechami od winorośli macierzystej. Mutacja może dotyczyć całego krzewu, często jednak objawia się tylko na pojedynczym ramieniu lub pędzie wyrosłym z jednego zmutowanego oczka. Klasycznym przykładem owego ?chimeryzmu" są dosyć częste mutacje pinota (genetycznie jest to jedna odmiana występująca w wariancie noir, gris i blanc), gdy na poszczególnych pędach jednego krzewu pojawiają się grona różnego koloru.
Takie kaprysy chromosomów, jeśli tylko nie służą osiągnięciu ewolucyjnej przewagi, są w naturze stosunkowo szybko eliminowane, bowiem siewki wyrosłe z nasion z reguły ich nie dziedziczą. Co innego w uprawie ? jeśli mutacja jest korzystna z punktu widzenia winogrodnika, to może on te zmiany utrwalić w przyszłych pokoleniach, mnożąc wegetatywne sadzonki ze zmutowanej siewki lub pojedynczej gałązki, która objawiła takie pożądane cechy"

PostNapisane: piątek, 22 listopada 2013, 14:34 
Ekspert
Ekspert

alkor napisał(a):
Mam takie dwa Timury. Jeden posadzony dość płytko na "wygwizdowie" w pośpiesznie wykonanym dołeczku, drugi głęboko w dobrze zaprawionym dołku, na osłoniętym poletku. Niektórzy nie wierzyli że to ta sama odmiana. Owoce różniły się nie tylko smakiem, ale i wyglądem.

A które miały lepsze parametry?

PostNapisane: piątek, 22 listopada 2013, 14:56 
Ekspert
Ekspert

zdzicholo napisał(a):
dziadek2 napisał(a):
No tak, klon z nasiona :roll:

Jeśli krzew wyrósł z nasiona to siewka a jeżeli z kawałka łozy to klon bo dużo wcześniejszy. Czego tu się czepiać?

Zdzisiu, może mnie trochę poniosło, przepraszam - nie chciałem wywoływać tej dyskusji,
ale z drugiej strony ile u siebie zauważyłeś mutacji, i to zawsze dobrym kierunku, czy siewek o niebo przewyższających rodzicielskie odmiany. Odmiany 18 dni wcześniejsze też nie powstają na zawołanie.

Mój Talisman w zeszłym roku dojrzał prawie miesiąc wcześniej niż w tym - miałem przez sezon wczesnego "klona", ale w tym roku nie powtórzył "mutacji" :roll:

W instytutach czasem zderzają się perełki, to jednak trwa. Większość tych perełek pewnie ginie bo nie wytrzymują presji grzybów czy chorób, na które są specjalnie narażane - a w omawianym przypadku o wiele szybciej niż w czarnobylu, mutacje, klony, super odmiany z siewek na zawołanie - nie pozwólmy się zwariować :)

PostNapisane: piątek, 22 listopada 2013, 15:08 
Ekspert
Ekspert

Slyszalem ze mutacje czesto powstają w skrajnych dla roslin temp. a w tunelu czasami takie panują... tak nawiązując do RP.
A lepsze i gorsze wersje odmiany ... tez myslalem tak u siebie o Aloszenkinie ale wyleczylem sie z tego sadzonką z innego źródła.

PostNapisane: piątek, 22 listopada 2013, 18:05 
Ekspert
Ekspert

alkor napisał(a):
Zamiast losowo wysiewać tysiące nasionek i czekać latami na pierwsze owoce(często gorsze), można wyszukiwać i mnożyć latorośle różniące się owocami(na plus) od pozostałych na krzewie. Trochę łatwiejsza i szybsza metoda niż zapylanie i wysiewanie nasion. W sam raz dla spostrzegawczych amatorów.
Wszystko ma swoje wady i zalety.Coś mi się kiedyś obiło o uszy że materiał uzyskany generatywnie(z nasion)jest wolny od wirusów.Ciągle wracam do tych wirusów bo mam takie wrażenie że materiał którym my amatorzy dysponujemy jest często słabej jakości.Najczęściej wygląda to tak że Zbychu dał sztobry Staszkowi,Staszek Marianowi itd. Nie neguję samego sposobu rozpowszechniania winorośli,zresztą zdecydowana większość moich krzewów pochodzi z kupna bądź wymian sztobrów.To fajna sprawa gdy się zdobędzie patyki upragnionej odmiany,często niedostępnej w renomowanych szkółkach.Trzeba jednak sobie zdać sprawę że niesie to za sobą zwiększone ryzyko przeniesienia chorób.Te grzybowe pal licho,idzie zwalczyć,gorzej z wirusowymi. Konsekwencje tego mogą być takie że krzewy tej samej odmiany będą się między sobą różnić.To takie moje osobiste przemyślenia, nie poparte żadnymi dowodami.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 194 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1