Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 14:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 194 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 31 sierpnia 2007, 20:47 
nowicjusz
nowicjusz

Roman
pisałeś o Lorze, że się źle zapyliła bo to jej pierwsze owocowanie. Ja zauważyłem to samo u Keszy i Keszy-1. Też mam pierwsze owocowanie i zapyliły się bardzo źle (tunel). Jestem ciekaw czy w gruncie też się źle zapylają?

Leszek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 31 sierpnia 2007, 21:21 
Ekspert
Ekspert

[quote="Ruswen"]Roman
pisałeś o Lorze, że się źle zapyliła bo to jej pierwsze owocowanie. Ja zauważyłem to samo u Keszy i Keszy-1. Też mam pierwsze owocowanie i zapyliły się bardzo źle (tunel). Jestem ciekaw czy w gruncie też się źle zapylają?

Leszek

U mnie wszystko rośnie w gruncie.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 31 sierpnia 2007, 21:27 
Ekspert
Ekspert

[quote="Ruswen"]
natomiast zachowaniem co niektórych ekspertów i innej maści "fachowców" jestem 8O

No dobrze ale co powiesz na wypowiedzi Pani Krasochiny - współautorki Keszy-1, bo ona żadnych klonów jeszcze nie zna i jeszcze ich nie rozróżnia, natomiast bardzo "luźnie" się wypowiada o majstrach - klonotwórcach z Ukrainy i Rosji.
Klonowanie odmian jest na świecie znane i np instytuty niemieckie pracują po parę - paręnaście lat żeby wyprowadzić jakiś nowy klon. Robią to na dziesiątkach hektarów ziemi i z tysiącami krzewów.
Ale pytanie: autorzy tej publikacji na którą się powołujesz jakie mają zaplecze?

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 września 2007, 21:19 
mistrz
mistrz

[quote="Heniek"]No dobrze ale co powiesz na wypowiedzi Pani Krasochiny - współautorki Keszy-1, bo ona żadnych klonów jeszcze nie zna i jeszcze ich nie rozróżnia, natomiast bardzo "luźnie" się wypowiada o majstrach - klonotwórcach z Ukrainy i Rosji.
Klonowanie odmian jest na świecie znane i np instytuty niemieckie pracują po parę - paręnaście lat żeby wyprowadzić jakiś nowy klon. Robią to na dziesiątkach hektarów ziemi i z tysiącami krzewów.
Ale pytanie: autorzy tej publikacji na którą się powołujesz jakie mają zaplecze?

Heniek

Poza tym, jak chyba wspomniał juz o tym Janusz, klon to identyczny genetycznie osobnik, czyli tak naprawdę każdy z nas posiada klona krzewu matecznego, a Stimuł i Owalny to raczej siewki Talizmana i z taką wersją mógłbym się zgodzić.

Pozdrawiam
Kamil

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 września 2007, 00:00 
Ekspert
Ekspert

[quote="Boas"] Poza tym, jak chyba wspomniał juz o tym Janusz, klon to identyczny genetycznie osobnik, czyli tak naprawdę każdy z nas posiada klona krzewu matecznego, a Stimuł i Owalny to raczej siewki Talizmana i z taką wersją mógłbym się zgodzić.

Nie koniecznie muszą to być siewki. Komórki lub grupy komórek tej samej rośliny mogą różnić się kodem genetycznym. Do takich zmian dochodzi zupełnie przypadkowo pod wpływem czynników zewnętrznych.
Czyli może to być mutacja , a później klonowanie zmutowanych fragmentów rośliny.
Z drugiej strony definicja klonowania mówi o otrzymywaniu osobników o kodzie genetycznym identycznym lub prawie identycznym z macierzystym. Może to "prawie" robi różnicę :wink:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 września 2007, 10:18 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Poza tym, jak chyba wspomniał juz o tym Janusz, klon to identyczny genetycznie osobnik, czyli tak naprawdę każdy z nas posiada klona krzewu matecznego, a Stimuł i Owalny to raczej siewki Talizmana i z taką wersją mógłbym się zgodzić.

Zastanawiałeś się jakie mielibyśmy winogrona gdyby prawie wszystkie siewki były lepsze i większe od rodziców :?: :wink: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 września 2007, 12:05 
Kiper
Kiper

[quote="Boas"]

Klonowanie to otrzymywanie nowych osobników z komórek somatycznych osobnika rodzicielskiego. A jeśli do klonowania użyjemy zmutowanych komórek osobnika rodzicielskiego, to otrzymamy klon będący jednocześnie mutantem. I o to pewnie chodzi. Klon w tym przypadku to raczej taki mały skrót myślowy :wink:

Tak ja to przynajmniej rozumiem.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 września 2007, 12:20 
Ekspert
Ekspert

[quote="riesling"][quote="Boas"]

Klonowanie to otrzymywanie nowych osobników z komórek somatycznych osobnika rodzicielskiego. A jeśli do klonowania użyjemy zmutowanych komórek osobnika rodzicielskiego, to otrzymamy klon będący jednocześnie mutantem. I o to pewnie chodzi. Klon w tym przypadku to raczej taki mały skrót myślowy :wink:

Tak ja to przynajmniej rozumiem.
W tym wypadku cały problem jest w tym, że nie wiadomo kto i kiedy te rzekome klony wyprowadził. Nie ma też całkowitej pewności, ze to klony, - chociaż jagody trochę się różnią. Pewnie same się "zmutowały" i ktoś to wykorzystał :wink:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 września 2007, 18:55 
mistrz
mistrz

[quote="dziadek2"]
Cytuj:

Zastanawiałeś się jakie mielibyśmy winogrona gdyby prawie wszystkie siewki były lepsze i większe od rodziców :?: :wink: :lol:

Pomarzyć fajna rzecz :) W ciągu kilku pokoleń krzwów doczekalibyśmy się jagód wielkości arbuzów :)
Teoretycznie Stimuł i Owalny mogą być siewkami Talizmana, może któryś z ukraińskich winogradników wysiał pestki na 10 ha, sprawdził i przetestował to co wyrosło, a na końcu wybrał te dwa "klony" :wink:
Tak, wiem, to raczej mało prawdopodobne :)

Pozdrawiam
Kamil

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 września 2007, 20:21 
Ekspert
Ekspert

[quote="Boas"]

Teoretycznie Stimuł i Owalny mogą być siewkami Talizmana, może któryś z ukraińskich winogradników wysiał pestki na 10 ha, sprawdził i przetestował to co wyrosło, a na końcu wybrał te dwa "klony" :wink:
Tak, wiem, to raczej mało prawdopodobne :)

Pozdrawiam
Kamil

Teoretycznie niestety nie. Talizman jest odmianą obcopylną ( z funkcjinalnie żeńskimi kwiatami) i każda taka pestka wyda inną odmianę, czasami równie ciekawą jak Talizman. Klonowanie to szukanie na krzewach patyków na których coś innego wyrosło - większe, rzadsze, mocniej zagęszczone, później lub szybciej dojrzewające, innego koloru.. itp. Ale takie klony zdarzają się baaardzo rzadko.
W Mierzęcinie był krótki wykład na czym polega klonowanie i jakie są jego mechanizmy.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 września 2007, 20:57 
nowicjusz
nowicjusz

dobrze, że znacie się na rzeczy i jak zauważyłem nie są wam obce praktyki ukraińców i rusków. dlatego pewnie nie dowiemy się jaką drogą nakokocili te "klony". z drugiej strony Krasochina była by samobójczynią gdyby przyznała, że dwie jej odmiany ustalone cechują się tak dużą zmiennością (bo tworzą jakieś pododmiany opisywane w literaturze). Gdyby starała się o wpis tych odmian do rejestru albo patent to miała by problemy.
rodzice keszy i talizmana to frumoasa albae i wostorg. obie te odmiany wywaliłem bo pierwsza owszem plenna ale nie dojrzewała a druga łatwo podlegała zmiennością naszego klimatu. dlatego nie spodziewam się aby w gruncie dawały stabilny plon. w tak stresowych warunkach jakie serwuje polski klimat mogą dawać jakieś anormalne grona, a więc szukajmy "KLONÓW", (hehe bez aluzji, tak mi wyszło).

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 września 2007, 21:05 
Ekspert
Ekspert

[quote="Ruswen"].....
rodzice keszy i talizmana to frumoasa albae i wostorg. obie te odmiany wywaliłem bo pierwsza owszem plenna ale nie dojrzewała ....

Nie wiem co miałeś za FA ale ja jestem zaskoczony właśnie terminem dojjrzewania.
W zeszłym roku dojżała pod koniec września a w tym już połowie będzie bardzo dojżała, ponieważ dzisiaj próbowałem i już była zjadliwa, tak że za 2 tygodnie będzie super.

W opisach jest napisane o późnym terminie ale raczej taki on nie jest.

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 września 2007, 21:12 
nowicjusz
nowicjusz

FA - nie dojrzewała bynajmniej jak dla mnie, nie lubię winogron o kwaskowym smaku a właśnie taka była u mnie. przy ostatnim plonowaniu zostawiłem na krzewie trzy grona i niewiele pomogło - dalej kwaskowate.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 września 2007, 21:26 
Ekspert
Ekspert

[quote="Ruswen"]. z drugiej strony Krasochina była by samobójczynią gdyby przyznała, że dwie jej odmiany ustalone cechują się tak dużą zmiennością (bo tworzą jakieś pododmiany opisywane w literaturze). Gdyby starała się o wpis tych odmian do rejestru albo patent to miała by problemy.

Z tego co wiem to instytut w Nowoczerkadzku właśnie prowadzi postępowanie patentowe co do Keshy-1 czyli Talizmana. O innych odmianach nic nie wiem, ale pewnie gruszek w popiele nie zasypują.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 września 2007, 06:47 
mistrz
mistrz

[quote="Heniek"]
Teoretycznie niestety nie. Talizman jest odmianą obcopylną ( z funkcjinalnie żeńskimi kwiatami) i każda taka pestka wyda inną odmianę, czasami równie ciekawą jak Talizman.
Heniek

Nie widzę sprzeczności - Talizman jest obcopylny i każda pestka to potencjalnie nowa odmiana, ale zarazem i siewka :wink:

Pozdrawiam
Kamil

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 194 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1