Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 09:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 194 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2007, 07:34 
Ekspert
Ekspert

No to może mamy już kolejną polską odmianę? :D
Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2007, 08:39 
Ekspert
Ekspert

[quote="wojtekb"]No to może mamy już kolejną polską odmianę? :D

Ja natomiast mam 2 in 1 :lol: , wprawdzie nie dotyczy to Talismana tylko Skarbu Pannonii. Część gron ma jagody kuliste , część elipsoidalne. Po rozmnożeniu z odpowiednich łóz jest prawdopodobieństwo otrzymania Pannonia Kincse Golyó i Pannonia Kincse Ellipszis , a kto wie czy nie Jakapaka Mazovia :wink: Gdyby to była nowa, dobrze rokująca odmiana zapewne pojawiłoby się w sprzedaży kilka klonów, ale kto by sobie zawracał głowę Skarbem Pannonii , Kesza-1 , to co innego :lol:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2007, 08:42 
Ekspert
Ekspert

[quote="kapitan"]Właśnie swój klon owalny nabyłem w Zawadzie, Stimuł też.

Pisząc o bzdurach miałem na myśli przede wszystkim
[quote="kapitan"]To nie jest tak, że można postawić znak równości pomiędzy Kieszą 1 a Talizmanem.

Natomiast jeśli chodzi o klony - na Ukrainie ciężko zobaczyć katalog, w którym ktoś oferuje do sprzedaży klony Talizmana dłużej niż jeden sezon czyli np. klon Owalnyj, klon Stimuł, Swietłana, Pamiati Lieonowa.

Według P.Ryszarda Piątka na Ukrainie ktoś się zajmował klonowaniem tej odmiany, ale jakoś zbytnio się one nie rozpowszechniły i praktycznie wszyscy sprzedają Talizmana (=Kiesza-1).

Wojtku - mógłbyś coś więcej napisać na temat
Cytuj:
No to może mamy już kolejną polską odmianę?

pozdrawiam
Zdzich

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2007, 09:12 
Ekspert
Ekspert

[quote="zdzicholo"]

Według P.Ryszarda Piątka na Ukrainie ktoś się zajmował klonowaniem tej odmiany,

Piątek chrzani. No bo co to znaczy klonowanie odmiany? Multiplikowanie identycznych osobnikow jak roślina macierzysta? Czyli po prostu rozmnażanie wegetatywne.
Każdy z Was to robi każdej wiosny. :D
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2007, 12:47 
Ekspert
Ekspert

[quote="Janusz"]
Piątek chrzani.
...
Janusz

Też mi się wydaje, że ktoś tu chrzani:
http://forum.vine.com.ua/showthread.php ... amp;page=3
"Цитата по Трошину Л.П. (Кубанский государственный аграрный университет, Краснодар). Если уж все делать по-правильному...:

Нами разработан способ клоновой селекции (а.с. 1417842), позволяющий проводить эффективную идентификацию генотипов перспективных высокопродуктивных растений по фенотипам и сократить длитель¬ность отбора до 5-7 лет. Эти принципы во многом основаны на методах анализа комплексов количественных признаков с использованием современной вычислительной техники и электрофореза белков [Трошин, Животовский, 1987]. Реализованный способ клоновой селекции включает три основных элемента: "ступенчатую" селекцию по продуктивности, отбор по комплексу признаков высокопродуктивных клонов и паспортизацию последних с помощью молекулярно-генетических маркеров.
При клоновой селекции винограда в качестве положительных вариаций выделяют отдельные растения, имеющие фенотипические отличия по соответствующему признаку или комплексу признаков. Мутантные вариации в процессе размножения становятся родоначальниками клонов, совокупности которых образуют биотипы в соответствующих экологических условиях.

... в первый год отбирается около 50 % лучших по комплексу селектируемых признаков бессимптомных растений (первый уровень отбора), во второй - половина из числа растений, отобранных в предыдущем году, или 25 % от общего числа кустов в насаждении (второй уровень отбора); в третий год - половина из числа отобранных во втором году растений, или 10-12 % от первоначального числа кустов в насаждении (третий уровень отбора); в четвертый год - половина из числа отобранных в третьем году, или 5-6 % аттестованных в течение трех лет отбора лучших бессимптомных растений (четвертый уровень отбора). Осенью 4-го и 5-го года изучения с отобранных по положительным признакам кустов заготавливаются черенки, которые направляются для создания клоноиспытательного участка или, если работа ведется элитоводами, сертифицированного маточника и обязательно одновременно для тестирования на вирусоносительство и бактериальный рак.
5-6 % отобранных растений включают мутационные и модификационные вариации, характеризующиеся не только высокой урожайностью, нормальной силой роста, хорошим качеством винограда, оздоровленным состоянием кустов, но и стабильностью выраженности этих селектируемых признаков.
С целью выявления генетически высокопродуктивных клонов среди выделенных кустов используется метод многомерного популяционно-статистического анализа изучаемого комплекса количественных признаков, реализуемый на базе ПЭВМ. "

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2007, 12:54 
Kiper
Kiper

Przepraszam ze sie wtracam...ale tamat klonow mnie zinteresowal, niestety teks jest z cyrylicy. Czy jest dostepna wersja w jezyku (chociazby angielskim) polskim?

Pozdrawiam
Rafal.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2007, 15:07 
Ekspert
Ekspert

Pytanie do Zdzisława,Wojtka,Janusza i Kuby. Czy to co wcześniej napisaliście oznacza, że zdięcia na tej stronie to wszystko Talizman. Tak lub nie.
http://www.winorosl.pl/index.php?option ... p;SubMenu=

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2007, 16:08 
Ekspert
Ekspert

Dla mnie wszystko to Talisman (syn. Kiesza 1, FV-6-6, Kiesza Muskat, Super Kiesza), nawet Kiesza 2 to Talisman.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2007, 16:23 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"]

Ja natomiast mam 2 in 1 :lol: , wprawdzie nie dotyczy to Talismana tylko Skarbu Pannonii. Część gron ma jagody kuliste , część elipsoidalne. Po rozmnożeniu z odpowiednich łóz

A smak jest chociaż taki sam? :D
Mnie się raz zdarzyło na Kodriance jedno grono, mniejszych beznasiennych jagód.
Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2007, 17:10 
Kiper
Kiper

a moje dwa Talizmany od Zdzichola juz mnie przerosly..:)
na szybko zrobilem te fotki, tak dla porownania..
http://foto.winnice.net/pub/Talizman/
pozdrawiam Bajtek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2007, 20:05 
Ekspert
Ekspert

[quote="wojtekb"][quote="olmek"]

Ja natomiast mam 2 in 1 :lol: , wprawdzie nie dotyczy to Talismana tylko Skarbu Pannonii. Część gron ma jagody kuliste , część elipsoidalne. Po rozmnożeniu z odpowiednich łóz

A smak jest chociaż taki sam? :D

Smak taki sam , a dokładniej - tak samo bez smaku:D

Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 sierpnia 2007, 07:36 
Ekspert
Ekspert

[quote="kapitan"]Pytanie do Zdzisława,Wojtka,Janusza i Kuby. Czy to co wcześniej napisaliście oznacza, że zdięcia na tej stronie to wszystko Talizman. Tak lub nie.
http://www.winorosl.pl/index.php?option ... p;SubMenu=

Jest to przede wszystkim Talizman. Te klony (istnieją czy nie to sprawa drugorzędna) pojawiły się na Ukrainie jeszcze zanim odmiana została zarejestrowana. A zatem jak można było mówić o klonach odmiany, której jeszcze nie ma?
Sens istnienia klonów był przede wszystkim taki, że były one znacznie droższe.
Przykładem jest chociażby Arkadia. U Деречи "wyodrębniła się" Arkadia, która smakuje dużo lepiej niż u innych gości, także jagody są znacznie większe. No i nazwano ją Arkadia Ułuczszennaja (lub muskatnaja) i zaczęto sprzedawać, oczywiście dużo drożej. W zimie sztobry były po ok 15 zł i praktycznie nie można było ich już kupić.

Według Pliasunowa (chyba już o tym pisałem na tej stronce) pewne różnice w Talizmanie pojawiły się z chwilą, gdy zaczął ją sprzedawać Kliuczikow. Niektóre krzewy miały jagody bardziej owalne, inne bardziej okrągłe. Niektóre wersje Talizmana mają ponoć większe grona, lepiej się zapylają. Czy są to różnice na tyle duże, żeby można mówić o klonach - nie wiem, nie znam się na tym.

pozdrawiam
Zdzich

Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 sierpnia 2007, 07:43 
mistrz
mistrz

Tak wygląda mój Talizman obecnie.

http://s35.photobucket.com/albums/d153/ ... man121.jpg
http://s35.photobucket.com/albums/d153/ ... man131.jpg
http://s35.photobucket.com/albums/d153/ ... man141.jpg
http://s35.photobucket.com/albums/d153/ ... man101.jpg
http://s35.photobucket.com/albums/d153/ ... man111.jpg
http://s35.photobucket.com/albums/d153/ ... zman71.jpg
http://s35.photobucket.com/albums/d153/ ... zman91.jpg

Pozdrawiam
Kamil

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 31 sierpnia 2007, 19:28 
nowicjusz
nowicjusz

dorzucę swoje trzy grosze.
zainteresowani "sprawą klonów keszy" muszą poczytać winograd i wino 1/2004, str. 6-7. Autor M.P. Budiak. Opisane są tam: Stimuł, Pam. Leonowa, Kesza rannij, Kesza 1-muskat i Idealny.
natomiast zachowaniem co niektórych ekspertów i innej maści "fachowców" jestem 8O

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 31 sierpnia 2007, 20:24 
Ekspert
Ekspert

Wracając do tych nie istniejących klonów Talismana - Owalnyj i Stimuł, jednakowo słabo się w tym roku zapyliły :(
Talisman kl. Stimuł Obrazek
Talisman kl. Owalnyj Obrazek
Jedynym plusem słabego zapylenia jest to beznasienne gronko :lol: Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 194 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1