Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 11:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 194 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 sierpnia 2007, 07:20 
Kiper
Kiper

Bardzo słuszna uwaga !!!

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 sierpnia 2007, 13:22 
mistrz
mistrz

[quote="Pawel"]Panowie w bazie odmian nie ma King Rubi. Macie takie fajne fotki, dołączcie jakiś opis, najlepiej z własnymi uwagami, prześlijcie do Admina i rozbudowujcie to forum.
Pozdrawiam,
Paweł

Jak najbardzie, ale muszę poczekać aż nasz Król dojrzeje :)
Obiecuję, że kiedy tylko jagody się wybarwią to zrobię kilka fotek i podzielę się swoimi doświadczeniami (skromnymi) na temat tej odmiany.

Pozdrawiam
Kamil

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 11 sierpnia 2007, 23:12 
Ekspert
Ekspert

King Rubi Ustojciwyj to jedna z nielicznych odmian, którą byłem ogromnie rozczarowany jak ją ujrzałem na Ukrainie
http://foto.mail.ru/mail/ziv2002/16/179.html
Tu zdjęcie Igora zrobione w trakcie naszej wyprawy. Praktycznie nie było żadnego grona, które nadawałoby się do zdjęcia. Plenność odmiany bylejaka.

pozdrawiam
Zdzich

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 sierpnia 2007, 22:09 
Ekspert
Ekspert

Jak już zeszliśmy z tematu to zapytam też o Łorę. Moja fatalnie się zapyliła,
ma większość zdrobniałych jagód. Może dlatego, że to pierwsze owocowanie.
Obrazek Czy komuś Łora dobrze się zapyliła w tym roku?
Talisman też się słabo zapylił.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 sierpnia 2007, 07:15 
Ekspert
Ekspert

[quote="zdzicholo"]King Rubi Ustojciwyj to jedna z nielicznych odmian, którą byłem ogromnie rozczarowany jak ją ujrzałem na Ukrainie
http://foto.mail.ru/mail/ziv2002/16/179.html
Tu zdjęcie Igora zrobione w trakcie naszej wyprawy. Praktycznie nie było żadnego grona, które nadawałoby się do zdjęcia. Plenność odmiany bylejaka.

A ja sobie Kinga R. chwalę - póki co - pierwsze owocowanie. Mimo, że zeszłym roku rósł dość cherlawo to w tym musiałem kilka kwiatostanów zrzucić. Zapylił się dobrze - trochę mu pomogłem (chyba?). 2 grona, które były w pełnym słońcu są już zjedzone - pod moją nieobecność, pozostałe dwa dochodzą. Smak, wygląd - jak dla mnie - super! Odmina na razie nie chorowała.

Talizman też zapylił sie nieźle - ze wspomaganiem, ale nie zdążyłem tego uwiecznić bo repezentacyjne grono zostało - pod moją nieobecność - mocno obskubane przez teściową :evil: Bała się, że jagódki opadną zanim przyjadę :lol: ale jak dla mnie to z tydzień jeszcze mogą powisieć.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 sierpnia 2007, 12:44 
Kiper
Kiper

[quote="Misza"]repezentacyjne grono zostało - pod moją nieobecność - mocno obskubane przez teściową :evil: Bała się, że jagódki opadną zanim przyjadę

Kawał tygodnia :lol:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 sierpnia 2007, 17:00 
Ekspert
Ekspert

[quote="Misza"] repezentacyjne grono zostało - pod moją nieobecność - mocno obskubane przez teściową :evil: Bała się, że jagódki opadną zanim przyjadę :lol: ale jak dla mnie to z tydzień jeszcze mogą powisieć.

Ja tam pilnie zmieniłbym teściową :mrgreen:
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 sierpnia 2007, 18:19 
mistrz
mistrz

[quote="Misza"]A ja sobie Kinga R. chwalę - póki co - pierwsze owocowanie. Mimo, że zeszłym roku rósł dość cherlawo to w tym musiałem kilka kwiatostanów zrzucić. Zapylił się dobrze - trochę mu pomogłem (chyba?). 2 grona, które były w pełnym słońcu są już zjedzone - pod moją nieobecność, pozostałe dwa dochodzą. Smak, wygląd - jak dla mnie - super! Odmina na razie nie chorowała.

Dzisiaj dokonałem degustacji kilku mniejszych gron KR i musze potwierdzić, że w smaku jest na prawdę dobry - jagody były słodkie, a zarazem soczyste i orzeźwiające, skórka chrupiąca. Niezmienia to jednak faktu, że zapylił się nie najlepiej, około 1/4 gron na krzewie była przestrzelona albo miała dużo zdrobniałych jagód (swoją drogą bezpestkowych i bardzo smacznych). Postaram się zresztą wrzucić jutro kilka fotek to sami ocenicie.

[quote="Misza"] nie zdążyłem tego uwiecznić bo repezentacyjne grono zostało - pod moją nieobecność - mocno obskubane przez teściową :evil: Bała się, że jagódki opadną zanim przyjadę :lol: ale jak dla mnie to z tydzień jeszcze mogą powisieć.

Skarb teściowa i rzadko spotykana troska, przynajmniej masz pewność, że nic się nie zmarnuje :lol: Chociaż muszę przyznać, że i u mnie obserwuję "tajemnicze" zjawisko przerzedzania gron :wink:

Jeżeli chodzi o Talizmana to jak narazie mam mieszane uczucia, bo z jednej strony zapylił się nie najlepiej, ale z drugiej strony większość jagód narosła bardzo ładnie, a co za tym idzie defekt zapylania nie jest aż tak widoczny w gronach. Cóż, cierpliwie poczekam do następnego roku,:roll: bo raczej trudno traktować te kika gron jako rerezentacyjne dla odmiany.

Pozdrawiam
Kamil

Tytuł: Re: Talizman
PostNapisane: poniedziałek, 20 sierpnia 2007, 08:26 
Ekspert
Ekspert

[quote="Boas"]Chciałbym zapytać jak wam sprawuje się w tym roku Talizman lub jak kto woli Kesza1? Dobrze się zapylił?
Pozdrawiam
Kamil

To nie jest tak, że można postawić znak równości pomiędzy Kieszą 1 a Talizmanem. Talizman jest jednym z klonów Kieszy-1. Znam jeszcze klony o nazwch Stimuł i Owalna. Tą ostatnią mam od ub. roku. W tym roku wydała nawet małe gronko. Tak się zastanawiam od czego (a może kogo) się zapyliła. W pobliżu kwitło tylko kilka kwiatostanów Seneki. Jak się zapyliła oceńcie sami na poniższym zdjęciu. Krzew rośnie dość silnie.
Obrazek
Obrazek

PostNapisane: poniedziałek, 20 sierpnia 2007, 08:48 
mistrz
mistrz

[quote="kapitan"][quote="Boas"]Chciałbym zapytać jak wam sprawuje się w tym roku Talizman lub jak kto woli Kesza1? Dobrze się zapylił?
Pozdrawiam
Kamil

To nie jest tak, że można postawić znak równości pomiędzy Kieszą 1 a Talizmanem. Talizman jest jednym z klonów Kieszy-1. Znam jeszcze klony o nazwch Stimuł i Owalna.

Zgadzam się, jest tych klonów trochę,zresztą mój Talizman pochodzi ze szkółki pana Piątka i kupiłem go jako Kiesza 1. Musisz jednak przyznać, że Talizman jako nazwa handlowa brzmi dużo lepiej niż "jakaś tam" Kiesza 1 :)

Pozdrawiam
Kamil

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 sierpnia 2007, 14:12 
Ekspert
Ekspert

Zgadzam się. Tylko skoro Talizman to Kiesz-1. To czym jest ten Owal i jak to brzmi bez Kieszy?? :D :D

PostNapisane: poniedziałek, 20 sierpnia 2007, 16:57 
Ekspert
Ekspert

[quote="kapitan"]
To nie jest tak, że można postawić znak równości pomiędzy Kieszą 1 a Talizmanem. Talizman jest jednym z klonów Kieszy-1. Znam jeszcze klony o nazwch Stimuł i Owalna. Tą ostatnią mam od ub. roku.

Oj kapitan, uważaj żeby więcej takich bzdur nie pisać, bo wyjdzie na to, że instytut z Nowoczerkasska zarejestrował nie tę odmianę. Zresztą w instytucie autorzy Talizmana nic o jego klonach nie wiedzą.

Talizman=Kiesza-1=FV-6-6

Kiesza-1 podobnie jak FV-6-6 to tzw. nazwy robocze, natomiast Talizman to nazwa pod jaką ta odmiana została zarejestrowana.

Oczywiście winoogrodnicy podokładali trochę swoich nazw, a niektórzy wyodrębnili z tej odmiany klony. Czym się one różnią to ciężko powiedzieć, ponieważ według większości osób z którymi rozmawiałem nie ma żadnych klonów Talizmana, niektórzy twierdzą że jednak są.
Zresztą na forum Natalii Puzienko temat klonów już był poruszany.

pozdrawiam
Zdzich

PostNapisane: poniedziałek, 20 sierpnia 2007, 17:34 
mistrz
mistrz

[quote="zdzicholo"]

Oczywiście winoogrodnicy podokładali trochę swoich nazw, a niektórzy wyodrębnili z tej odmiany klony. Czym się one różnią to ciężko powiedzieć, ponieważ według większości osób z którymi rozmawiałem nie ma żadnych klonów Talizmana, niektórzy twierdzą że jednak są.

pozdrawiam
Zdzich

Np. pan Piątek :?: :wink:

Pozdrawiam
Kamil

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 sierpnia 2007, 21:23 
Ekspert
Ekspert

Np Pan Piątek... zna już jej klony,
a współautorka tej odmiany jeszcze nie... :lol:

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 sierpnia 2007, 23:42 
Ekspert
Ekspert

Właśnie swój klon owalny nabyłem w Zawadzie, Stimuł też.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 194 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1