Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 00:50

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 23  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 1 października 2020, 22:16 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 10 listopada 2005, 01:00
Posty: 113
Lokalizacja: Dolny Śląsk - Pogórze Bolesławieckie
U mnie wygląda chyba tak dosyć typowo, choć zdjęcie zrobiłem w zeszłym tygodniu (10.09). Obrazek

-- Cz, 01.10.2020 22:14 --

ajats napisał(a):
W trakcie weekendowego pobytu na Morawach rozmawialiśmy z winiarzem uprawiającym tą odmianę.
W zeszłym roku zbierał ją w połowie października.
Może się okazać, że tylko w dobrych rocznikach będzie mozna zrobić z niego wino.
W słąbszych może pozostac tylko jako materiał na musiaka.
Czas pokaże jak to będzie.

Pozdrawiam,
Arek


Dzisiaj zmierzyłem parametry moich gron.
Obciążenie krzewów na podkładce 125 AA, około 1 kg.
Cukier - 22 brix
kwasy - 8,6 g/l
Ph -3,5
W zasadzie mógłbym już zbierać, ale poczekam jeszcze trochę , bo wydaje mi się że jagody są jeszcze za twarde, a skórka niezbyt dojrzała.
Podejrzewam, że gdybym mocno nie zredukował gron, to wyniki byłyby dużo gorsze, dla porównanie Seyval mocniej obciążony ma tylko 17 brix.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 2 października 2020, 08:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
A jak wygląda kwestia Szarej Pleśni / gnicia na tej odmianie? Zdarza się?

Oraz czy owady, osy, szerszenie ją atakują?

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 2 października 2020, 09:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
KAZUYA napisał(a):
Dzisiaj zmierzyłem parametry moich gron.
Obciążenie krzewów na podkładce 125 AA, około 1 kg.
Cukier - 22 brix
kwasy - 8,6 g/l
Ph -3,5
W zasadzie mógłbym już zbierać, ale poczekam jeszcze trochę , bo wydaje mi się że jagody są jeszcze za twarde, a skórka niezbyt dojrzała.
Podejrzewam, że gdybym mocno nie zredukował gron, to wyniki byłyby dużo gorsze, dla porównanie Seyval mocniej obciążony ma tylko 17 brix.


:shock:
To by wskazywało, że ta odmiana niewiele sobie zrobiła z paskudnego sezonu. Ale też obciążenie symboliczne...

A jak u innych?

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 października 2020, 15:11 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 10 listopada 2005, 01:00
Posty: 113
Lokalizacja: Dolny Śląsk - Pogórze Bolesławieckie
ZbyszekTW napisał(a):
A jak wygląda kwestia Szarej Pleśni / gnicia na tej odmianie? Zdarza się?

Oraz czy owady, osy, szerszenie ją atakują?



Na szczęście nie zauważyłem żadnych objawów chorobowych na gronach, osy i szerszenie nie atakują chyba ze względu na dosyć grubą skórkę.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 października 2020, 17:35 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 4 czerwca 2017, 18:52
Posty: 125
Lokalizacja: opolskie
Grona zdrowe, jak na razie osy ją omijają. Cukier około 21,4 brix, ph-3,2. Kwasów nie mierzyłem ale smakowo wyczuwalne, pestki
wybarwione. Może jeszcze dojrzewać.


Załączniki:
rsz_img_1122[1].jpg
rsz_img_1122[1].jpg [ 105.93 KiB | Przeglądane 1217 razy ]

_________________
Pozdrawiam.Marcin.
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 października 2020, 12:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
Przy takim pH to pewnie kwasy koło 10.
Marcin, będziesz trzymał do oporu? Przymrozków na razie nie widać. Bardzo kibicuję twojemu SG szczególnie w tym kiepskim roku, bo muszę zdecydować czy będę sadzić pięknie wyrośnięte sadzonki z twoich patyków.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 października 2020, 18:24 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 4 czerwca 2017, 18:52
Posty: 125
Lokalizacja: opolskie
Skoro tak pięknie wyrosły to wypadałoby posadzić, wtedy będziemy sobie nawzajem kibicować. :wink:
Jak na razie nie zamierzam zbierać, co najmniej do połowy miesiąca. Zobaczymy jak będzie ze zdrowotnością, żeby chociaż przestało padać, dzisiaj w nocy padało, w ciągu dnia padało dwa razy a raz było oberwanie chmury.
W poprzednim roku zbierałem po przymrozku( 6-7.10) i kwasów było ponad 9 przy ph-3,4. (22,6 Brix).

_________________
Pozdrawiam.Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 października 2020, 21:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
MarcinG napisał(a):
Jak na razie nie zamierzam zbierać, co najmniej do połowy miesiąca.

I jak, zebrane?

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 października 2020, 22:18 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3287
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Mietek popijam własnie wino z S.G. z naszego wyjazdu do Sardic i myślę, że ta odmiana jest warta posadzenia. U mnie młode krzewy, ale coś jeszcze dosadzę. Tym bardziej, że widziałem fotki z pięknymi gronami u naszego kolegi z Głowna z 15.10 i tam S.G. miał wtedy 21-23,5 brix. Co ważne z moich rozmów wynika, że w zdrowiu wytrwał do końca.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 28 października 2020, 17:12 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 4 czerwca 2017, 18:52
Posty: 125
Lokalizacja: opolskie
Misza napisał(a):
I jak, zebrane?

Tak wczoraj. Wyszło średnio 2,5 kg z krzewu. Refraktometr pokazał 23 Brix. Dzisiaj rano po sedymentacji 23,2 Brix, z kolei na spławiku
było 24 Blg. ph-3,2. Kwas wysoki bo 12!, fakt miałem błękitny wskaźnik zeszłoroczny ale na innych odmianach wyniki nie były tak
wysokie, więc myślę że za bardzo nie przekłamuje.
Poza tym jagody zdrowe, a pestki ciemnobrązowe.


Załączniki:
rsz_img_1142[1].jpg
rsz_img_1142[1].jpg [ 84.29 KiB | Przeglądane 938 razy ]
rsz_img_1135[1].jpg
rsz_img_1135[1].jpg [ 101.3 KiB | Przeglądane 938 razy ]

_________________
Pozdrawiam.Marcin.
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 29 października 2020, 12:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
Cukier świetny! Ale w ten kwas coś mi się nie chce wierzyć. 12 g/l to by było naprawdę dużo.
Pryskałeś czymś na sz.p. od fazy wybarwiania?
Chyba jednak posadzę. :wink:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 29 października 2020, 18:48 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Do owocowania jeszcze długa droga.
Natenczas sadzonki tej odmiany,poradziły sobie najlepiej.
Załącznik:
20201025_105021_copy_600x300.jpg
20201025_105021_copy_600x300.jpg [ 127.64 KiB | Przeglądane 757 razy ]

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 29 października 2020, 20:39 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 4 czerwca 2017, 18:52
Posty: 125
Lokalizacja: opolskie
Misza napisał(a):
Pryskałeś czymś na sz.p. od fazy wybarwiania?

W tym roku był tylko miedzian + siarkol przed i po kwitnieniu, a później jeszcze sam siarkol.
W fazie wybarwiania czy mięknięcia jagód już niczym nie pryskam.
Nastaw już pracuje, będę go miał na oku :)
Ps. Na wszelki wypadek zamówiłem bakterie Viniflora.
Ps. Było 1,5 kg z krzewu, właśnie zauważyłem i przepraszam za pomyłkę.

_________________
Pozdrawiam.Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 9 listopada 2020, 19:01 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
Zbiór 7 listopada, obciążenie ok. 2kg z krzewu, 23.2 brix, zdrowotność gron 99% - tylko pojedyncze jagody z szp. Piękne luźne grona, uprawowo wspaniała odmiana.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 9 listopada 2020, 19:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
Tomek, jaki kwas?

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO