Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 08:48

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 22 października 2023, 10:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4617
Lokalizacja: Rybnik
Ostatni przymrozek (-2 do -1) skosił liście tylko w 20% kiedy wszystkie inne odmiany w 80%.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 22 października 2023, 19:44 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
SG zbierałem 14.10, a przerabiałem w tym tygodniu. Zdrowotność owoców dobra, nieco zamierania szypułek.
Cukier: 24.5 brix
pH: 2.85 zaraz po młynku i 3.04 po dwudniowej maceracji i sedymentacji.
Drożdże: Mycoferm Cru 05

Zastanawia mnie skąd taka różnica w obu pomiarach pH - ok. 0,2. Czy to może być efekt maceracji na zewnątrz, w kilku stopniach C?
Bardzo podobne różnice w pomiarach pH po młynku i po maceracji odnotowałem w przypadku Cserszegi Fuszeres i Zweigelta.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 23 października 2023, 10:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Maceracja podnosi pH.
Po pierwsze ze skórek uwalnia się dużo składników, szczególnie potasu. Potas podwyższa pH.
Po drugie, potas łącząc się z kwasem winowym, powoduje powstawanie i wytrącanie kamienia winnego (winian potasu).
A szczególnie później zimna maceracja lub zimna sedymentacja, powoduje przyśpieszone wytrącanie kamienia winnego.

Aczkolwiek, podnosi to pH i obniża kwasowość, to działa tylko na kwas winowy.
W pewnym stopniu, jest to tylko przyśpieszenie zjawiska (wytrącanie się kamienia winnego, stabilizacja winianowa, wymrażanie wina) które i tak by wystąpiło w winie w trakcie dojrzewania.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 23 października 2023, 11:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4617
Lokalizacja: Rybnik
ZbyszekTW napisał(a):
Maceracja podnosi pH.
Po pierwsze ze skórek uwalnia się dużo składników, szczególnie potasu.

SG ma skórkę jak na podeszwie i ten efekt odkwaszający przy maceracji jest naprawdę imponujący.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 30 października 2023, 12:38 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 14 lipca 2019, 16:18
Posty: 281
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie, 335 m n. p. m.
Mój jeszcze wisi. Końcem miesiąca zbiór.

Obrazek

-- poniedziałek, 30 października 2023, 12:38 --

No i zebrane.
Obciążenie 1,8 kg na krzew. Trzeba mniejsze i manewr z obcięciem gron będę realizował za rok plus zwieksze dostęp światła.
Brix 21, kwasy 10 g/l badane w moszczu.
Sprawdzę jeszcze po maceracji. Będę ferementował w skórkach. Spróbuje FJM.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 14 lutego 2024, 22:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Souvignier gris wg forumowiczów to odmiana o wysokich kwasach.
W winnicach komercyjnych robią z tej odmiany wina o niezbyt wysokich kwasach
Np.
1. SOUVIGNIER GRIS 2022 Kazimierskie Wzgórza 11,5% vol TA 7,8g/l; cuk.3.9g/l
2. SOUVIGNIER GRIS 2022 Dom Charbielin 12%vol; TA 6,8g/l; cukier 3g/l
Ta druga winnica to ponad 27ha(druga w PL pod względem powierzchni) a SG to jej sztandarowa odmiana
Wino z tej odmiany pod nazwą „Och!” sprzedawał w grudniu 2023 supermarket Auchan.
Sprawdzałem dzisiaj w warszawskim Auchan ale nie znalazłem tego wina?
Kupił bym dla porównania bo cena umiarkowana (58,99)jak na ceny polskich win.
Winnica Charbielin celuje w dyskonta i supermarkety, bo w Lidlu sprzedawali cuvee Souvignier/Johanniter (70/30) półwytrawny z cukrem ok.12g/l pod nazwą "Złote Góry"
To duża winnica jak na polskie warunki i ma szanse na duży udział w polskim rynku wina.
Mnie najbardziej interesują daty dojrzewania i zbiorów
Charbielin 310 m n.p.m. - dojrzewanie Muscaris 07/10/2022; Souvignier gris 27/10/2022
A więc SG to podobnie jak Riesling ale odporniejszy na choroby
Mają tam też Rieslinga i Chardonnay ; zobaczymy jak tam będą dojrzewać te winifery ?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 8 marca 2024, 21:58 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3287
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Właśnie próbuję wino odmianowe z mojego Souvigniera Grisa. Kwasy pięknie zeszły do 7,3. Degustuję je w porównaniu z już dojrzałym winem z Johannitera z 2022r (TA: 7,1) i napiszę do tych co to moje wino próbowali i je chwalili, że w SG odkrywam jeszcze lepszą strukturę. Kwasowość wyraźna, taka jaką lubię, bardzo rześka, przyjemna w odbiorze, ciekawy, pełny smak, trochę melona, moreli, miły grejpfrut i do tego piękny nos: delikatne nuty herbaciane. Ta odmiana naprawdę ma duży potencjał (zaznaczam: w dobrych lokalizacjach). Wina z SG z czasem nic nie tracą a nabierają szlachetności i łagodności. Niedawno degustowałem rocznik 2022. Dojrzał fajnie, złagodniał bez utraty rześkości, wszystko ok a poprzeczka była wysoko, bo do porównania miałem bardzo dobrego Rieslinga od Knourka z Moraw. Obok Johannitera stawiam właśnie na tą odmianę. A rok temu jeszcze myślałem inaczej, nastraszony opiniami i nawet coś tam innego podsadzałem z myślą, że SG wykopię. A to będzie pewniak...

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 9 sierpnia 2024, 22:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Komercyjne wino SG 2023 z winnicy Nuna na półn. Mazowszu.
Jednak i tu na północy ta odmiana dojrzewa mimo pesymistycznych ocen,że jest bardzo późna :?: :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 sierpnia 2024, 11:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
sajko71 napisał(a):
Właśnie próbuję wino odmianowe z mojego Souvigniera Grisa. Kwasy pięknie zeszły do 7,3. Degustuję je w porównaniu z już dojrzałym winem z Johannitera z 2022r (TA: 7,1) i napiszę do tych co to moje wino próbowali i je chwalili, że w SG odkrywam jeszcze lepszą strukturę. Kwasowość wyraźna, taka jaką lubię, bardzo rześka, przyjemna w odbiorze, ciekawy, pełny smak, trochę melona, moreli, miły grejpfrut i do tego piękny nos: delikatne nuty herbaciane. Ta odmiana naprawdę ma duży potencjał (zaznaczam: w dobrych lokalizacjach). Wina z SG z czasem nic nie tracą a nabierają szlachetności i łagodności. Niedawno degustowałem rocznik 2022. Dojrzał fajnie, złagodniał bez utraty rześkości, wszystko ok a poprzeczka była wysoko, bo do porównania miałem bardzo dobrego Rieslinga od Knourka z Moraw. Obok Johannitera stawiam właśnie na tą odmianę. A rok temu jeszcze myślałem inaczej, nastraszony opiniami i nawet coś tam innego podsadzałem z myślą, że SG wykopię. A to będzie pewniak...


Sławek, ja myślę, że to może być kwestia terroir. U Ciebie to jest teren miejski, zabudowany, dookoła budynki, ulica, osłonięte od wiatru. Temperatury średnie pewnie tam masz +1*C, +2*C w stosunku do lokalizacji np. 5 km dalej w polu (+1*C to tak jak na Morawach, +2*C to tak jak na Węgrzech). I ten Souvignier w takim ciepłym miejscu dojrzewa poprawnie.
A inne "Soreli, Fleurtaje" nawet i Johanniter są za wczesne...

PS. U mnie w polu, SG był bardzo późny. Ze 2-3 tygodnie po Johanniterze. Do tego łapał masowe zasychanie szypułek...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 sierpnia 2024, 18:15 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 442
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
u mnie to nie jest taka pozna odmiana .Nie ma problemu z sasychaniem szypulek .Wybarwia sie wczesnie poczatek wrzesnia .Rosnie zdrowo ,jest odporna na choroby problemem sa ptaki ,bo to mocno ,za mocno wedlug mnie idzie w cukier .Odnosnie temperatur pamietam kiedys gdy jechalem samochodem do Suwalk ,2 km od miasta termometr wskazal -30C natomiast w miescie bylo tylko -20C.Ta betonoza zmienia mikroklimat ,nie o1-2c ale czasem ponad 10c .


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 11 sierpnia 2024, 16:43 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 20 października 2021, 18:21
Posty: 55
Lokalizacja: Poznań
W tym roku to właśnie Wino Souvignier Gris jest moim hitem. Pierwszy raz piłem na targach Feta z winnicy braci Czart i mnie zachwyciło. Wyjątkowo zamiast Solarisa, próbowałem właśnie SG z każdej winnicy. Na Targach polskich win i winnic w Poznaniu, oraz na konkursie polskie korki, gdzie już po raz drugi spotkałem przedstawicieli Dom Charbielin. W rozmowie zapytałem o i ich wina sprzedawane w Lidlach z logo Och, to są tańsze kupaże. Prawdziwe SG z tej winnicy są butelkowane oddzielnie i posiadają na butelce logo C i nazwę tej odmiany. Podsumowując, zaskoczył mnie smak i aromat SG z winnicy Enosfera, przypominał bardzo blanc de noir, Dom Charbielin oceniam bardzo wysoko.. , jednak najlepsze SG jakie w tym roku piłem pochodzi z winnicy braci Czart, mam jeszcze w lodówce
2 butelki... :)) a to że otrzymali za to wino złoty medal w konkursie, tylko potwierdziło moją opinie .pozdro.M.


Załączniki:
Souvignier gris 2.jpg
Souvignier gris 2.jpg [ 30.65 KiB | Przeglądane 2315 razy ]
medal.jpg
medal.jpg [ 21.03 KiB | Przeglądane 2315 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2024, 23:01 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2023, 12:23
Posty: 8
Lokalizacja: Gostynin, Mazowieckie
Witam!

Jak dojrzewanie w obecnym roku?
U mnie SG obecnie 16-17 Brix, pH <3 , czekam na odczynniki aby kwas rzetelnie zmierzyć.

Grona z pąków które nie chwycił mróz maja 21-22 brix

Dojrzewanie bardzo nierówne, rozstrzelone od groszków w górnej i środkowej części krzewu.

Wybarwianie zaczęło się na początku sierpnia, ok 2-3 tyg wcześniej niż rok temu.

Grona wybarwione w 80% (te, które mają masę)

Foty kolejnym razem.

-- środa, 21 sierpnia 2024, 12:38 --

Zapowiadane zdjęcia poniżej



Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

-- piątek, 30 sierpnia 2024, 12:09 --

Zebrałem testowo 150kg Sauvignier Gris i 150kg Seyvala z myślą o eksperymentalnym musiaku.

Zbiór testowy 30.08.2024 (1 rządek w środku plantacji, do zapełnienia 10 skrzynek z każdej odmiany)

Sauvignier Gris

Brix 19,5
Ta 11
pH 3,05

dla porównania Seyval Blanc - bardzo nierówno dojrzewa, część gron żołtych i miękkich, część żywozielonych, ale o 30% więcej gron zostawionych

Birx 17,5
Ta 10-10,5
pH 3,20

obecnie się klarują i lecą jutro do jednego zbiornika na musujące cuvee

Planuje 14-15 września zbierać Sauvigniera, patrząć na aure za oknem

-- wtorek, 17 września 2024, 00:01 --

Zebrany Souvigmier
22 brix
7.2TA


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 października 2024, 22:26 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 lutego 2019, 20:40
Posty: 126
Lokalizacja: Wińsko, Dolny Śląsk
Dziś zebrałem Souvignier Gris.
10 (trzy i cztero - letnich) krzewów dało 17,2kg samych zdrowych jagód. Było ciut rodzynek na zaschniętych szypułkach, ale ogólnie raczej zdrowo.
Cukier: 22°Blg
Kwasów nie mierzyłem, na pewno są :wink:
Poszło do cuvee na a'la pomarańczowe (45% SG) z kilkoma innymi odmianami, których owoce przechowałem w zamrażarce.
Ogólnie jestem bardzo zadowolony z kultury tej odmiany. Jak na sezon, gdzie wszystko, co zielone w kwietniu zmarzło i plon z pąków zapasowych, to jest naprawdę dobrze.

_________________
Przerabiam duże beczki na mniejsze.
http://lipinskimetalart.blogspot.com/2021/01/cos-z-zupenie-innej-beczki.html?m=1


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 7 października 2024, 20:51 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3287
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Moje pomiary z krzewów Souvigniera Grisa w 2024:
10.09. 21,5 brix, pH 3,03, kwas 9,7
24.09. 23brix, pH 3,09, kwas 9,1
(okres deszczu i dużego zachmurzenia)
2.10. 23,5brix, pH 3,38, kwas 9
I najciekawsze jaki zrzut kwasu jest po 24h zimnej sedymentacji w 2 °C :
5.10. pomiar z nastawu: 23,2 brix, pH 3,28, kwas: 6,3

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 7 października 2024, 22:25 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 442
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
wspaniala odmiana ,srednio -wczesna ,odporna na choroby i mrozy ,aromatycza z duza iloscia cukru .I co z tego jak wszytko patki zjedza.Nie nadaje sie ze wzgledu na atak ptakow.Mi przemarzlo i kwitlo drugi raz gdzies sporadycznie miesiac pozniej ,dojrzalo bez problemu .


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 23 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO