Teraz jest czwartek, 16 maja 2024, 10:48

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 322 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 21 września 2023, 18:59 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2023, 12:23
Posty: 7
Lokalizacja: Gostynin, Mazowieckie
IIIB i IVA. Dość lekkie, ale sporo gliny na głebokości 1-2M. Definitywnie nie piaszczyste.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 września 2023, 21:31 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3084
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Dziwnie niskie masz kwasy. U mnie na piachu przy 22,5 brix i pH 3,4 (nie jestem pewny pH-metru) kwasu mam nadal 12. Krzaki obciążone na maksa, próbka zawierała też dolne i zacienione jagody z gron.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 września 2023, 21:55 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2023, 12:23
Posty: 7
Lokalizacja: Gostynin, Mazowieckie
Zobaczymy co będzie za tydzień. Wycisnąłem w rekach całe grono ok 450-500g. Pojawiają się zasuszone jagody z botritis (czyste, dosłownie kilka kropli soku w nich - 30brix). Organoleptycznie nie czuć żeby się psuły. Ostatnio chodziłem po winnicy w sobotę i od tego czasu czuć, że kwasów mniej. Domownicy mieli pół szklanki soku i zgodnie twierdzą, że kwasy spadają.

U mnie obciążenie 4-5 gron. Co ciekawe pierwszy raz trafiają się jagody dolne o większym cukrze niż górne (24brix).

Wszystko wyjaśni się za kilka dni. Licząc grona spodziewam się ok 400kg owoców. Wyślę próbke do labu żeby potwierdzić lub nie TA bo sam jestem zaskoczony. W tym roku SG byłby 2 tyg po Solarisie…


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 1 października 2023, 15:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4369
Lokalizacja: Rybnik
Po pierwszym owocowaniu Souvignier Gris dostanie u mnie jeszcze szansę. Zebrałem z cukrem 21,7 i kwasem 9,2. Niewiele zamierania szypułek, poza tym zdrowy jak rydz. Wytrzymałby jeszcze do połowy października spokojnie. Szypułka nie była jeszcze zdrewniała u nasady. Skrócenie gron o połowę (na długość) bardzo je rozluźniło i nic nie gniło.
Wydajność tłoczenia 55% w stosunku do całych gron przy tłoczeniu bez maceracji i enzymów. Tłoczy się szybko. Szlamu mało i szybko osiada.
W przyszłym roku krzewy będą już w pełni obciążone i zostawię go maksymalnie jak się da. Jak kwas zejdzie do 8 to zostawiam, jeśli nie to wylatuje. Oczywiście to przy założeniu, że będzie sezon co najmniej taki jak w tym roku.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 1 października 2023, 17:17 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2023, 12:23
Posty: 7
Lokalizacja: Gostynin, Mazowieckie
1 października, zgodnie z zapowiedzią zbiór dokonany.

Zebrane 27 skrzynek ~ 400kg

Wydajność tłoczenia ok. 62% bez pektoenzymów itp.

Parametry z miazgi:
Brix 23
Ta 8
Ph 3,4

Parametry z prasy samociek:
23,1 brix
Ta 8
Ph 3,4

Parametry z prasy max ciśnienie:
23,6 brix
Ta 8,1
Ph 3,37

Fermentować będzie na zymaflore x16, cx9 i vl3 z opcją na małe objętości z prefermentem z zymaflore alpha lub dzikus.

Na krzewach pojawił się mączniak rzekomy, grona w 98% zdrowe, czasem trafiały się rodzynki.
Grona bez rozluźniania bardzo zbite i duże. Definitywnie do trymowania w kolejnym roku.

Rozstaw 2,3m. W rzędzie sadzonka co 1m. Zostawiałem 4-5 latorośli na krzew, krzewy sadzone maj 2022, plon 1,5-2,5kg. W tym roku bez problemu 5 dużych gron po 0,5kg. Grona odsłonione na słonce ok 10 sierpnia, zaraz po wybarwieniu. Wytrzymały upały 34-35 stopni, część rodzynek możliwe, że od śłonca powstało od poparzeń


Ostatnio edytowano niedziela, 1 października 2023, 18:25 przez Tev, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 1 października 2023, 18:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 6769
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
@Tev,
bardzo cenne informacje, dzięki.
Jeżeli możesz uzupełnić, to ...
Jaki plon z krzewu, jaki rozstaw krzewów w rzędzie, ile gron na latorośli :?: :?: :?:
Ten rok był łaskawy dla Mazowsza ! Ale poprzednie roczniki były nieco gorsze. Jak w tych gorszych rocznikach radził sobie SG :?:
PS
Też zauważyłem u siebie podatność SG na mączniaka rzekomego (liście), mimo deklarowanej odporności przez twórcę odmiany :?: :!:
Moje krzewy jeszcze nie owocowały.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 1 października 2023, 18:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4369
Lokalizacja: Rybnik
Tev napisał(a):
Zostawiałem 4-5 latorośli na krzew, krzewy sadzone maj 2022, plon 1,5-2,5kg. W tym roku bez problemu 5 dużych gron po 0,5kg.

Wow! W drugim roku po posadzeniu taki plon i takie parametry :o Gleba ze sterydami?

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2023, 17:28 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2023, 12:23
Posty: 7
Lokalizacja: Gostynin, Mazowieckie
Pole po kilkunastoletnim sadzie jabłkowym. 3 lata zboże, poźniej kurzak z brojlerów i sadzenie. Zostawiłem tylko najlepsze krzewy do testów (do owocowania). Gdybym był mniej wybredny to spokojnie 2t w tym roku bym zebrał ale po co sie tak śpieszyć? Obecnie wszystkie krzewy maja główny pień na 3-4,5cm z trgorocznych odrostów.

W glebie niczego nie brakuje i jest sporo próchnicy - 2,5%, ale to efekt nawożenie organicznego.

Ps wszystko prowadzone ekologicznie.

-- poniedziałek, 2 października 2023, 18:28 --

Po sedymentacji:
23 brix
7,3 ta

Bardzo mnie niższe kwasy zdziwiły…


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 5 października 2023, 16:21 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 lutego 2019, 20:40
Posty: 120
Lokalizacja: Wińsko, Dolny Śląsk
Dziś zebrałem tytułową odmianę.
24,5°Blg - wygnieciony, przecedzony sok.
TA 10g/l - kwasomierz z Biowinu, płyn niezbyt świeży, bo ponad rok go mam.
Idzie do cuvee z innymi, bo jeszcze za mało na odmianowe. Może za rok, albo dwa się pokuszę.

_________________
Przerabiam duże beczki na mniejsze.
http://lipinskimetalart.blogspot.com/2021/01/cos-z-zupenie-innej-beczki.html?m=1


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 12 października 2023, 19:34 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3084
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Souvignier Gris u mnie jeszcze wisi, zdrowiutkie owoce, nic do wyskubania, liście zdrowe, zielone. Uprawowo idealna odmiana.
Pomiar z dzisiaj 24 blg, kwas spadł nadzwyczaj i jest TA: 7,5. Oby takie kwasy były co roku to byłoby ok. Ale ostrzegam entuzjastów: to mało realne w większości miejscówek i w "zwykłym" roku. Ci co widzieli jak jestem "zabudowany" to wiedzą o co chodzi. Cukier wolałbym nieco niższy. Pogoda taka, że jeszcze mogę przeciągnąć, ale czy warto?

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 12 października 2023, 19:56 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 14 lipca 2019, 16:18
Posty: 220
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie, 335 m n. p. m.
U mnie 21-22 brix ale kwasy wyczuwalne chodź widać że spadają. Ja jeszcze trzymam bo zdrowotność idealna i liczę że kwasy jednak na końcówce poleca. Będę zadowolony jak będą w okolicach 9-10 g. Cukier dla mnie ok.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 12 października 2023, 23:50 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 lutego 2019, 20:40
Posty: 120
Lokalizacja: Wińsko, Dolny Śląsk
KrzysztofL napisał(a):
Dziś zebrałem tytułową odmianę.
24,5°Blg - wygnieciony, przecedzony sok.

Korekta. Po dokładnym sprawdzeniu areometru, okazało się, że wskazuje o 1°Blg więcej niż jest rzeczywiście.
Zatem u mnie SG miał 23,5°Blg.

_________________
Przerabiam duże beczki na mniejsze.
http://lipinskimetalart.blogspot.com/2021/01/cos-z-zupenie-innej-beczki.html?m=1


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 13 października 2023, 13:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2117
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
sajko71 napisał(a):
Souvignier Gris u mnie jeszcze wisi, zdrowiutkie owoce, nic do wyskubania, liście zdrowe, zielone. Uprawowo idealna odmiana.
Pomiar z dzisiaj 24 blg, kwas spadł nadzwyczaj i jest TA: 7,5. Oby takie kwasy były co roku to byłoby ok. Ale ostrzegam entuzjastów: to mało realne w większości miejscówek i w "zwykłym" roku. Ci co widzieli jak jestem "zabudowany" to wiedzą o co chodzi. Cukier wolałbym nieco niższy. Pogoda taka, że jeszcze mogę przeciągnąć, ale czy warto?


Patrząc po obserwacjach Sławka ewidentnie widać jaki jest wpływ gleby na uprawę i parametry dojrzewania poszczególnych odmian. W tym przypadku lekka piaszczysta ziemia ewidentnie sprzyja SG przecież późnej odmianie. A u mnie mimo tylko 7 mm opadów w październiku ziemia po letnich deszczach dalej trzyma masę wody.
Muszę ci Sławek do testów podrzucić sadzonkę Sauvignon Maris, byłbym zdziwiony gdyby nie dojrzała na marmoladę w takich warunkach :D
Ja zaś chętnie do testów przygarnę sadzonkę SG, będzie robić za deserówkę :D

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 14 października 2023, 13:44 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3084
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
SG na deserówkę raczej nieprzydatna z powodu twardej skórki i małych jagód.
Co do Marisa to niezdecydowałem się na jakiekolwiek nasadzenia z powodu ewidentnego braku miejsca.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 października 2023, 22:41 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3084
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
W miniony weekend nastawiłem Souvigniera Grisa i po sedymentacji miał TA 6,7. Cukier wysoki 24 brix.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 322 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO