Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 02:15

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 5 sierpnia 2023, 09:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3942
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
zbyszekB napisał(a):
...Pirwsza żółta kartka za podatność na mączniaka rzekomego.
Tylko Souvignier gris i Cserszegi Fuszeros uległy rzekomemu. Wszystkie pozostałe vinifery czyste , nawet Dunaj i Suvignon blanc :!: :!: Sauvitage kilka metrów dalej też zdrowa :D :!:
To jest test na mączniaki .Sadzonki 2 letnie.
A jak u innych winogrodników wgląda odporność tej odmiany na m.rz. ?

Ja SG z rozmysłem nie posadziłem z powodu doniesień o wysokiej kwasowości. W związku z tym mam spokój, nie muszę martwić się ani kwasami, ani cukrem, ani mączniakami. :D Ani co najważniejsze - wykopywać.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 11 września 2023, 12:28 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2023, 12:23
Posty: 8
Lokalizacja: Gostynin, Mazowieckie
Witam,

jak w tym roku z parametrami SG?

Mam trochę tej odmiany (południowo zachodnie mazowieckie) i dziś mam 20-21 brix i TA 9-9,5

Obciążenie ok 2kg / krzew, grona 450-600g lub większe. W ciągu tygodnia cukry 1,5-2% w górę , TA spadło 2-3 oczka....

A jak u Was?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 11 września 2023, 17:05 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3287
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Zdrowiutkie krzewy. Uprawa bezproblemowa. Cukier podobny, kwasów nie mierzyłem, ale organoleptycznie czuć, że spadają. W opinii kilku kolegów moje zeszłoroczne wino obroniło się, mimo, że kwasy odczuwanie wysokie. W tym roku popracuję przy winie i jeszcze bardziej "zbiję" kwasy. (Zeszłoroczne będzie do degustacji na zlocie).

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 15 września 2023, 12:27 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 14 lipca 2019, 16:18
Posty: 281
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie, 335 m n. p. m.
U mnie powoli dojrzewają...
Jeszcze pomiarów nie robiłem ale to późna w moich warunkach odmiana, głównie chodzi o kwasy.
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 15 września 2023, 12:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
Nooo. Taki kolor to u mnie miał 2 tygodnie temu.
Teraz https://drive.google.com/file/d/1SsgDr1 ... p=drivesdk
https://drive.google.com/file/d/1T-0OE- ... p=drivesdk

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 15 września 2023, 12:38 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 14 lipca 2019, 16:18
Posty: 281
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie, 335 m n. p. m.
Misza napisał(a):
Nooo. Taki kolor to u mnie miał 2 tygodnie temu.


Wiem bo widziałem u innych...
Niestety brakuje mu słońca popołudniami bo od zachodu drzewa mi zaciemniają ale tej jesieni poprawie im warunki (wycinka drzew) dojrzewania i zyskam parę godzin słońca więcej we wrześniu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 15 września 2023, 21:11 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3287
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Winluk zwróć uwagę, że u Mietka grona są skrócone. Jest to metoda na poprawienie parametrów, bo zwykle dół grona jest mniej dojrzały a więc kwaśniejszy.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 15 września 2023, 21:48 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 14 lipca 2019, 16:18
Posty: 281
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie, 335 m n. p. m.
sajko71 napisał(a):
Winluk zwróć uwagę, że u Mietka grona są skrócone. Jest to metoda na poprawienie parametrów, bo zwykle dół grona jest mniej dojrzały a więc kwaśniejszy.


Jeszcze nie doszedłem do takiej wprawy.
Na ta chwilę staram się ogarnąć zdrowotność oraz w tym sezonie zmniejszyłem obciążenie. W następnym zapisze sobie i skrócę chyba że warto jeszcze teraz?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 15 września 2023, 21:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
sajko71 napisał(a):
sajko71 napisał(a):
Winluk zwróć uwagę, że u Mietka grona są skrócone. Jest to metoda na poprawienie parametrów, bo zwykle dół grona jest mniej dojrzały a więc kwaśniejszy.

I
właśnie to dyskwalifikuje już tą odmianę w nasadzeniach komercyjnych! no bo kto będzie skracał grona na kilku hektarach ? ażeby cokolwiek z tego było ?
Pożyjemy, to zobaczymy :wink:
\Sławek,
pod ścianą masz cieplej.... i SG też Ci dojrzeje :wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 15 września 2023, 22:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
winluk napisał(a):
Na ta chwilę staram się ogarnąć zdrowotność oraz w tym sezonie zmniejszyłem obciążenie. W następnym zapisze sobie i skrócę chyba że warto jeszcze teraz?

Teraz nie warto. Ja mialem takie grona jak ty w ubiegłym roku. Skrócenie gron ma przede wszystkim rozluźniać je.
Zamiast zostawiac jedno ogromne grono na latorośl lepiej zostawic 2 x pól. Ciąć trzeba w lipcu, wtedy idzie szybko. Redukowac i tak trzeba. Czy to dyskwalifikuje odmiane w nasadzeniach komercyjnych to nie wiem. Moim zdanie to co dyskwalifikuje nasz kraj do nasadzeń komercyjnych to nasz klimat :lol:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 15 września 2023, 23:31 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3287
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
zbyszekB napisał(a):
Sławek, pod ścianą masz cieplej.... i SG też Ci dojrzeje :wink:
Souvigniera Grisa uprawiam w szpalerach. Odmiana dojrzewa w wielu miejscach w Polsce, w tym w dużych winnicach. Piłem np. od Narca i nawet stwierdzam, że było lepsze od mojego. Ja nie odkwaszałem i nie używałem drożdży redukujących kwas a wino i tak daje się pić. W tym roku dopracuję winifikację.
Problem tej odmiany to długo utrzymujące się wysokie kwasy. Stąd konieczny jest późny zbiór (druga połowa lub końcówka października) i to dyskwalifikuje wiele winnic z powodu krótszego sezonu. Cukier u mnie na dziś to 20 brix. Kwasów jeszcze na tym etapie nie mierzę, ale organoleptycznie już jest nieźle.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 16 września 2023, 14:46 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2023, 12:23
Posty: 8
Lokalizacja: Gostynin, Mazowieckie
Update:
Pomiary z próbki 3 gron : 21,3brix 9ta 3,36ph.

Dojrzałych gron na oko 70-80%, górne jagody zaczynają przejrzewać.

Ładne, równe grona maja 23-24 brix (dolne vs górne jagody). Obumieranie szypułek sporadyczne ale pojawia się.

Później wrzucę zdjęcia gron/krzewów

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Ostatnio edytowano sobota, 16 września 2023, 22:00 przez Tev, łącznie edytowano 3 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 17 września 2023, 07:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
sajko71 napisał(a):
Piłem np. od Narca i nawet stwierdzam, że było lepsze od mojego.


Tylko dla przypomnienia, Narc zbierał SG chyba ze 2 tygodnie po Rieslingu 8)

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 września 2023, 13:17 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2023, 12:23
Posty: 8
Lokalizacja: Gostynin, Mazowieckie
Pomiary z dnia dzisiejszego (całe grono).

22.2 brix
8 ta

Gdyby nie urlop to zbiór byłby za 2 dni a tak poczekają jeszcze 9 dni niestety…

Kolejna aktualizacja po tłoczeniu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 września 2023, 14:15 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
Tev napisał(a):
Pomiary z dnia dzisiejszego (całe grono).

22.2 brix
8 ta
Jaka gleba? Piaszczysta?

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO