Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 14:55

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 31 października 2022, 16:15 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
narc81 napisał(a):
Kwasy bardzo piękne.Abstrahując,johanniter 21bx TA 6.4 przy 3kg na krzewie.
Riesling 21bx 8.25 TA
Stawiam że masz glebę z duża domieszką piasku - czy tak?

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 31 października 2022, 18:16 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Budzik napisał(a):
narc81 napisał(a):
Kwasy bardzo piękne.Abstrahując,johanniter 21bx TA 6.4 przy 3kg na krzewie.
Riesling 21bx 8.25 TA
Stawiam że masz glebę z duża domieszką piasku - czy tak?



Piasek gliniasty,glina piaszczysta.

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 31 października 2022, 18:27 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3287
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Souvignier Gris lubi piaski. U mnie po prasie miał pH 3,39; 22 brix, TA 8,6. Odmiana dość późna. W tym roku jesień ok, więc dobrze dojrzał. W zeszłym roku trochę pogody zabrakło i wino robiłem przy TA 10, ale spokojnie dało się ze smakiem wypić. Zawsze można tą odmianę kupażować, czyli dokwaszać wina mniej kwaśne. Mam już pewne próby w tym zakresie, koledzy próbowali i zaakceptowali.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 31 października 2022, 19:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
https://www.vivaiviticolitrentini.it/ba ... ergris.pdf
Czas dojrzewania: 10-15 dni po Chardonnay.
Przy bardzo niekorzystnym roczniku można jeszcze zrobić 43% cała prawda w środku
PS
Jak się trafi jeszcze taki rocznik jak 2022 z bardzo długą jesienią , to i u mnie SG dojrzeje ? :wink:
Jeszcze wiszą zdrowe owoce na 2-ch krzewach odmiany Hibernal :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 31 października 2022, 19:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4617
Lokalizacja: Rybnik
zbyszekB napisał(a):
Przy bardzo niekorzystnym roczniku można jeszcze zrobić 43% cała prawda w środku

Patrząc na cenę to może sie to bardziej opłacać od wina nawet w dobrym roczniku ;)

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 26 lutego 2023, 19:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4617
Lokalizacja: Rybnik
SG to jednak może być perspektywiczna odmiana, ale tylko dla tych, którzy mają warunki do przetrzymania owoców na krzakach do końca października albo i dłużej. Wczoraj na kameralnym spotkaniu miałem przyjemność pić zeszłoroczne wina Sławka i Włodka. Jest naprawdę dobrze - gratulacje!. Ciut podwyższona kwasowość, która się pewnie w ciągu najbliższych miesięcy ułoży, ale wina naprawdę zacne z klasycznym aromatem - dla mnie to Johanniter z dodatkiem moreli (?). W ustach pełne. Wysoki cukier daje możliwość robienia win bardziej komercyjnych z cukrem resztkowym.
Można się oczywiście spierać - jak zauważył ZbyszekTW - czy warto sadzić SG skoro dojrzewa w podobnym terminie co Riesling, no ale uprawa w typie "eko" może być przeważającym argumentem.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 26 lutego 2023, 22:22 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3287
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
To, że Souvignier Gris jest późny to naprawdę może być problemem dla wielu lokalizacji. Co ciekawe kwasy we wspomnianych winach bardzo fajnie zeszły do poziomu akceptowalnego i to bez jakiś większych interwencji winiarza. Ja akurat ani nie zastosowałem drożdży "odkwaszających" ani innych zabiegów odkwaszających, wystarczyło wymrażanie.

Jednak gdyby ktoś szukał czegoś wcześniejszego to polecam Johannitera. Na wspomnianym spotkaniu degustowaliśmy 3 wina z tej odmiany od Mietka (Misza) od Włodka (narc) i moje. Wysoko oceniane szlachetne wina, właściwie nie ma nic do zarzucenia. Wydaje mi się, że do tej odmiany gdzieniegdzie przyczepiły się dwa mity, że niby późna (ja zbierałem 1.10) i że w winie często występuje jakaś mityczna goryczka. Nic takiego nie zaobserwowałem. Wg mnie tej odmiany już wyraźnie się nauczyliśmy.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 27 lutego 2023, 12:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Mnie z kolei ta degustacja utwierdziła w tym, że pozbywam się SG...
SG = dużo kwasu, dużo alkoholu, dużo ciała, mało aromatu.

Wina z Johannitera wypadły lepiej, mniej kontrowersyjnie, bardziej klasycznie.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 27 lutego 2023, 13:07 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Mnie z kolei degustacja utwierdziła w przekonaniu,że testy 3 miesięcznych win w większości jeszcze nieustabilizowanych nie mają sensu. Na tym etapie można jedynie stwierdzić czy dana odmiana ma potencjał do dojrzewania i czy na tym etapie ktoś już czegoś nie spartolił.
Z reguły kwasowość× alkohl×ciało wina może świadczyć o potencjale dojrzewania.
Ile to jest dużo kwasu? 6,7,8 a może 9 czy 10?
Kwestia raczej planu winiarza i resztki cukrowej
oraz rzecz jasna osobistych preferencji odbiorcy.

Takie wina testowne dziś powinny być poddane ocenie za rok i dwa.
Wtedy mamy jakiś punkt odniesienia co do postępu "rozwojowości" wina lub jego braku.

W każdym razie SG u mnie zostaje.Johanitter jak najbardziej.Ale gdybym dosadzał to stawiałbym na Rieslinga. ;)

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 27 lutego 2023, 13:14 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
narc81 napisał(a):
Ale gdybym dosadzał to stawiałbym na Rieslinga. ;)


No i własnie ja mam taki sam wniosek.
Gdybym się odważył u siebie na taką późną odmianę w większej skali.

PS. Miałem testowo posadzone 8 odmian po 25 szt:
Souvignier Gris
Sauvignion Kretos
Panonnia
Cserszegi Fuszeres
Pinot Gris
Pinot Blanc
Chardonnay
Cabernet Dorsa

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 27 lutego 2023, 13:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4617
Lokalizacja: Rybnik
ZbyszekTW napisał(a):
PS. Miałem testowo posadzone 8 odmian po 25 szt:
Souvignier Gris
Sauvignion Kretos
Panonnia
Cserszegi Fuszeres
Pinot Gris
Pinot Blanc
Chardonnay
Cabernet Dorsa

To brzmi jak byś już ich wszystkich nie miał, a przecież nie na wszystkich postawiłeś krzyżyk ;)

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 27 lutego 2023, 13:35 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
U mnie SG rok w rok daje zbyt wysokie kwasy żeby dało się zrobić z niego wytrawne wino. Do tego również dochodzi zbyt wysoki cukier przy długim przetrzymaniu na krzewach.
O ile z ciemnymi odmianami (Dunaj, Abouriou) dobrze trafiłem, to z białymi (SG, Fuszeres, Ehrenfelser) z rożnych powodów niestety nie mam sukcesów. W tym roku sadzę jeszcze na próbę Pinot Gris.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 27 lutego 2023, 14:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Misza napisał(a):
ZbyszekTW napisał(a):
PS. Miałem testowo posadzone 8 odmian po 25 szt:
Souvignier Gris
Sauvignion Kretos
Panonnia
Cserszegi Fuszeres
Pinot Gris
Pinot Blanc
Chardonnay
Cabernet Dorsa

To brzmi jak byś już ich wszystkich nie miał, a przecież nie na wszystkich postawiłeś krzyżyk ;)


Tak to dodałem, żeby wyjaśnić kontekst.
SG to nie była moja główna odmiana, której się pozbywam, bo jest taka zła.
Mam swoje główne odmiany i do tego tych 8 testowych, żeby sprawdzić i porównać co nieco we własnym terroir.
I już widzę, co mi pasuje, co rokuje, a co nie.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 1 marca 2023, 19:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Souvignier gris nie jest w typie rieslinga ; jest raczej w typie pinota.
Więc nie da się porównać prawidłowo SG z Rieslingiem a tymbardziej zastąpić SG Rieslingiem.
Pomijam dodatkowe problemy z ochroną przeciw mączniakom i szarej pleśni.
Johanniter ma profil aromatyczny i smakowy zbliżony do Rieslinga i można porównywać za i przeciw - Riesling vs Johanniter

-- Pn, 27.02.2023 17:53 --

Budzik napisał(a):
U mnie SG rok w rok daje zbyt wysokie kwasy żeby dało się zrobić z niego wytrawne wino. Do tego również dochodzi zbyt wysoki cukier przy długim przetrzymaniu na krzewach.
O ile z ciemnymi odmianami (Dunaj, Abouriou) dobrze trafiłem, to z białymi (SG, Fuszeres, Ehrenfelser) z rożnych powodów niestety nie mam sukcesów. W tym roku sadzę jeszcze na próbę Pinot Gris.

Posadziłem kilka krzewów SG. Jeżeli okaże się poźnijszy od PG to będzie wino z bąbelkami albo mieszanka z jakąś mniej kwaśną (wcześniejszą ) odmianą np Solaris. cuvee Solaris&SG białe wytrawne 12,5%; Mołdawia

-- Śr, 01.03.2023 19:58 --

ZbyszekTW napisał(a):
Mnie z kolei ta degustacja utwierdziła w tym, że pozbywam się SG...
SG = dużo kwasu, dużo alkoholu, dużo ciała, mało aromatu.

Wina z Johannitera wypadły lepiej, mniej kontrowersyjnie, bardziej klasycznie.

Mało aromatu to mało fenoli; stwierdzili już kilka lat temu Włosi i Austriacy
Badania za okres 2017-18
Institute of Pharmacy/Pharmacognosy, Center for Molecular Biosciences Innsbruck,
University of Innsbruck, Innrain 80/82, Innsbruck 6020, Austria
Laimburg Research Centre, Laimburg 6, 39050 Vadena (BZ), Italy
Research and Innovation Centre, Fondazione Edmund Mach, via E. Mach 1, 38010 San Michele all’Adige (TN), Italy
Badania dotyczyły głównie nowych odmian włoskich (jeszcze w próbach) i kikunastu już znanych odmian które posłużyłe jako
REFERENCYJNE
Z powyższej tabeli (badań ) wynika ,że SG ma w soku winogronowym jedne z najniższych koncentracji fenoli.
A w stosunku do naszej rodzimej Jutrzenki to jak 1:4
PS
Moim zdaniem reklama zrobiła swoje i w PL posadzono sporo SG. Wina też już są w sprzedaży !
Odmiana odporna na choroby
Odporność na mrozy zimowe na poziomie rieslinga
Jakość wina jeszcze do ustalenia w PL :wink: a przede wszystkim na forum, bo potentaci w sadzeniu będą raczej zachwalać :mrgreen:
I nie ma się czemu dziwić .... :wink: :idea:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 4 sierpnia 2023, 19:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
narc81 napisał(a):
.....

Wysoki poziom alk.to fakt często w PL taki bywa,ale też dobrze się układa i kolokwialnie "nie wali" % po nosie.

Myślę,że poziom alkohlu można wyregulować obciążeniem...Trzeba ćwiczyć. ;)...

ćwicz i informuj o wynikach na forum
Ale
Większe obciążenie to nie rylko mniej cukrów ,ale też więcej kwasów i mniej akceptowalnych fenoli a więcej nipożądanych.
Cytuj:
@zbyszekB a jak wypada Chardonnay z poziomem fenoli?
Jesteś w posiadaniu takich informacji?

Najwięcej informacji jest w temacie win z Chardonnay.
Mało informacji jest na temat fenoli w jagodach.
A różnice są duże ze względu na sposób wytwarzania win białych

-- N, 23.04.2023 21:59 --

[quote="zbyszekB"]
Souvignier Gris to jednak późna odmiana jak na polskie warunki .
Tylko południe Polski ma szanse na uprawę tej odmiany
SG monitoring dojrzewania - Styria

-- Pt, 04.08.2023 19:13 --

Pirwsza żółta kartka za podatność na mączniaka rzekomego.
Tylko Souvignier gris i Cserszegi Fuszeros uległy rzekomemu. Wszystkie pozostałe vinifery czyste , nawet Dunaj i Suvignon blanc :!: :!: Sauvitage kilka metrów dalej też zdrowa :D :!:
To jest test na mączniaki .Sadzonki 2 letnie.
A jak u innych winogrodników wgląda odporność tej odmiany na m.rz. ?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 19 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO