Teraz jest piątek, 1 listopada 2024, 01:17

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 23  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 23 września 2022, 11:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4503
Lokalizacja: Rybnik
SG jednak złapał sz.p. Ktoś mi ostatni powiedział, że muszę mieć strasznie paskudna miejscówkę pod względem szarej pleśni. Byś może, ale fakt jest faktem i nie jest to pod tym względem pancerna odmiana. W przyszłym roku obetnę grona w 1/3 to może sie rozluźni.
Myślałem, że pierwszą żółtą kartę dostanie z powodu późnego dojrzewania, nie podatności na sz.p. :roll:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 23 września 2022, 20:07 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 3 lutego 2018, 10:16
Posty: 135
Lokalizacja: ok. Zabierzowa 275 m.n.p.m
19 Brix
3,07 pH
10,68 TA
Pestki brązowe i jasno brązowe, po rozgryzieniu suche,
Miejscami sz.p.
Owoce mocno napęczniałe po 2 tygodniach deszczowych.

_________________
______________
Pozdrawiam, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 29 września 2022, 08:33 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 lutego 2019, 20:40
Posty: 125
Lokalizacja: Wińsko, Dolny Śląsk
Przejrzałem grona kontrolne, których mam bodajże dwanaście i znalazłem dwie jagódki z szarą pleśnią. Kilka też było uszkodzonych (jakby dziobniętych), a pomimo to zdrowych i zaschniętych, a nie spleśniałych. Tylko czy to taki sukces, skoro przy takiej samej ochronie Gewurz trzyma się niemal tak samo zdrowo? :idea:
Zobaczymy, co będzie dalej, bo może kolejna fala deszczów, która ma być po weekendzie wskaże odporniejszego kozaka :wink:

-- czwartek, 29 września 2022, 08:33 --

KrzysztofL napisał(a):
Tylko czy to taki sukces, skoro przy takiej samej ochronie Gewurz trzyma się niemal tak samo zdrowo? :idea:
Zobaczymy, co będzie dalej, bo może kolejna fala deszczów, która ma być po weekendzie wskaże odporniejszego kozaka :wink:

No i okazało się, że Gewurz zaczął pleśnieć na potęgę i wczoraj był interwencyjny zbiór, SG natomiast wciąż zdrowy. Pojedyncze jagódki z pleśnią wydłubałem i zasadniczo nie pleśnieje, chyba, że jakiś owoc jest uszkodzony. Inna równie zdrowa odmiana, to , o dziwo domniemana chrupka złota (albo jakaś podobna vinifera) z poniemieckiego kultywaru nie chronionego przez jakieś 80 lat :idea:

_________________
Przerabiam duże beczki na mniejsze.
http://lipinskimetalart.blogspot.com/2021/01/cos-z-zupenie-innej-beczki.html?m=1


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 16 października 2022, 09:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2306
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Zebrałem Souvigniera.
Niestety, okazało się, że był spory problem z zasychającymi szypułkami. Niektóre całe grona zamarły, niektóre cześciowo, a niektóre dosłownie pojedyncze jagody. Niestety, te jagody z zamarłą szypułką były strasznie kwaśne i niedojrzałe. Objawiało się to też innym, jaśniejszym kolorem.
Sumarycznie, to co się dało wyciąłem, ale nie wszytko się dało.
Po zbiorze wyszło 21 Brix i TA 12.
Parę jagód z SzP też się trafiło.
Także sumarycznie - słabizna.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 16 października 2022, 16:11 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Dziś kontrolnie zebrałem kilka gron dla testu.

24bx
TA 10
Ph 3.22

Też mam zamieranie szypułek.
Myślę,że to wina gleby,tzn.wysokiego pH i problem z przyswajaniem Mg.

Zobaczymy za rok.

Narazie zostaje na krzewach.Być może pójdzie do cuvee z Rieslingiem,ale okaże się jeszcze.

P.S pH gleby u Ciebie jakie? Jakie pH soku przy tych parametrach?

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 16 października 2022, 16:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2306
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
U mnie pH gleby wysokie, 7-7.3. Nigdy nie wapnowane... Ale inne odmiany nie mają problemu z takim zamieraniem. Jedynie kiedyś Reberger też miał.

PH soku nie mierzyłem.

Ogólnie, przy pomiarze samych dobrych jagód parametry były lepsze, ale po zbiorze całości (co się dało w miarę szybko to odrzuciłem) - wyszło TA 12 (po prasie, przed sedymentacją)

Posadziłem 8 odmian po 25 sztuk - i już widzę, że są faworyci i są odmiany do wykopania :-)
SG - zdecydowanie za późny, parametry trudne do winifikacji, bo kwas za wysoki i Brix też za wysoki na "standardowe" wino...

PS. Rieslinga to bym nie psuł tą odmianą ;-)

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 16 października 2022, 17:52 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Ja mam wrażenie graniczące z pewnością,że SG zresztą jak każda odmiana wymaga czasu w uprawie.

Ja spróbuję wiosną ciut odkwasić glebę,bo i SG I Muskaris mają z zamieraniem szypułek problem.
W tym roku Muskaris zdecydowanie mniej,ale traktowałem kilka razy dolistnie.
U mnie pH 7.3 - 7.5.

W moim siedlisku zbiera wysokie cukry,ale nie przeszkadza to w zrobieniu np.wona półwytrywnego czy półsłodkiego.

W tym roku sprawdzę ,jeśli oczywiście pozwoli pogoda jak będzie z parametrami z końcem października.

A co do połączenia z Rieslingiem,dlaczego nie?Tam cukry raczej niższe więc takie cuvee na 13-13,5% dałoby myślę dobie radę.

Czas pokaże.

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 19 października 2022, 14:22 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 3 lutego 2018, 10:16
Posty: 135
Lokalizacja: ok. Zabierzowa 275 m.n.p.m
Też mam problem z zamieraniem szypułek na SG. Ale nie sądzę aby to był problem z pH gleby. U mnie jest w okolicy 5.7-6, stosunek mg prawidłowy,ale przy sadzeniu część rzedow dostało wspomaganie w postaci mikrogramulatu i odrobiny piasku. Ciężka glina u mnie. I grona z tych krzewów zachowały się 'lepiej' niż reszta. Podejrzewam że paskudny wrzesień i szara z prawdziwkiem odpowiadają za szypułki. Też słyszałem o związku zamierania z niedoborem mg, ale w Cortisie. Nic. Sypne wapna magnezowego tak czy inaczej i będę obserwował..

_________________
______________
Pozdrawiam, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 19 października 2022, 18:46 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
No właśnie i tu rodzi się pytanie,dlaczego?

U mnie Mrz i Mp nie było w tym roku żadnej infekcji ani na Piwi ani na Vitis.Pilnowałem tego bo w zeszłym roku mnie zaskoczyło delikatnie.

Szp już prędzej bo u mnie tego dobrobyt ale znowu szypułka bez oznak takowego patogenu tylko zeschnięta i tyle.Albo skrzydełka albo całe grono.

W drugim roku miałem zamierania dużo i na SG I na Muskaris.

Wiosna to był azot,Mg i Potas.Na Muskaris poprawa i to spora! Kilka oprysków dodatkowo z Mg w trakcie sezonu.

Piszę o Muskarisie dlatego bo rośnie w części pola z Sg. Dalej nie ma z tym problemu.Oczywiście coś tam zawsze podeschnie,ale to ułamek.

Trzeba szukać dalej.Być może to młodziak i tak reaguje na braki ale również w moim przypadku na suszę,gleba piaszczysto gliniasta i może jeszcze tego nie ogarnia. A deszczy u nas niewiele.

Badania gleby jesienią zrobię napewno pod wszystkiego...;)

P.S Dziś pomierzone grona z pasierbów 23bx i 10.8 TA

Zdrowe grona 24bx i TA 10. Za 1.5 tygodnia zbiór.

Zdrowe grona prezentują się bardzo dobrze. Ten tydzień to będzie ostra selekcja.
Załącznik:
20221019_162103_copy_254x564.jpg
20221019_162103_copy_254x564.jpg [ 49.76 KiB | Przeglądane 940 razy ]

Było do zimy!

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 października 2022, 06:56 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 3 lutego 2018, 10:16
Posty: 135
Lokalizacja: ok. Zabierzowa 275 m.n.p.m
Ja zebrałem w poniedziałek . 22 Brix . 10.2TA. Niestety szara się rozszalała, Serenade nie pomogło. Wrześniowe ulewy też. I sporo uschniętych szypułek. Przebierania co nie miara.

_________________
______________
Pozdrawiam, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 22 października 2022, 17:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4503
Lokalizacja: Rybnik
Zebrałem wczoraj, pierwsze owocowanie - symboliczne.
Bx = 22
TA = 11,2 :(
Trochę zamierania szypułek - głównie końcówki gron, bez tragedii, szara pleśń, która się pojawiła w połowie września jakoś nie rozlała się na całość. Pestki mimo, że brązowe to dość mocno trzymały się miąższu - stąd wnioskuję, że owoce nie osiągnęły jeszcze pełnej dojrzałości.
Pierwsza żółta kartka, jak w przyszłym roku powtórzy taki wynik to wylatuje.
Dwoma litrami moszczu dokwasiłem różowe z Dornfeldera ;)

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 31 października 2022, 10:18 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
SG zebrany w sobotę tj. 29.10.2022
Sporo zamierania szypułek,niekiedy całych gron lub częściowo od góry,w tym roku rzadziej od dołu.
Wcześniej pisałem,że to może mieć związek z młodym jeszcze krzewem i tym samym słabym korzeniem.
Zobaczymy co orzyniesie kolejny rok.

Parametry pomaceracyjne:

Brix 23
pH 3.44
TA 7.4

Załącznik:
20221030_150708_copy_254x564.jpg
20221030_150708_copy_254x564.jpg [ 44.47 KiB | Przeglądane 703 razy ]


Polskie Winiarstwo Rullezz! ;)

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 31 października 2022, 14:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4503
Lokalizacja: Rybnik
Odcinałeś to co zamarło? Aż trudno uwierzyć w taki niski kwas.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 31 października 2022, 14:38 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 28 marca 2014, 16:59
Posty: 143
Lokalizacja: Poznan
narc81 napisał(a):
SG zebrany w sobotę tj. 29.10.2022
Sporo zamierania szypułek,niekiedy całych gron lub częściowo od góry,w tym roku rzadziej od dołu.
Wcześniej pisałem,że to może mieć związek z młodym jeszcze krzewem i tym samym słabym korzeniem.
Zobaczymy co przyniesie kolejny rok.

Parametry pomaceracyjne:

Brix 23
pH 3.44
TA 7.4

Włodku, jak długo macerowałeś, aby uzyskać taką piękną barwę? To jest samociek czy po prasie?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 31 października 2022, 14:45 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
@Misza oczywiście selekcja,zajęło to trochę.Napewno nie wszystko usunąłem.
800 krzewów i ok.1tona owoców.Tyle udało się zebrać.
Daje to ostatecznie 1.25 kg na krzew.
Tylko...były krzewy pewnie i po 3-4kg i były takie na których nie było nic,lub 1-2grono.
Dostały herbicydem tuż przed kwitnieniem i osypały kwiat.
Zresztą i krzewy róż,lawenda itd...powoli dopiero się odnawiają.Życie.
Kwasy bardzo piękne.Abstrahując,johanniter 21bx TA 6.4 przy 3kg na krzewie.
Riesling 21bx 8.25 TA

@luk 24h
To po prasie.Samociek jest "Candy"...

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO