Teraz jest czwartek, 4 września 2025, 17:23

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 332 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 23  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 18 października 2021, 20:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4674
Lokalizacja: Rybnik
Pięknie. Rozumiem, że nie miałeś przymrozku na początku października?

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 18 października 2021, 22:07 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3323
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Taki pozytywny urok wzgórz ostrzeszowskich i opłotowanej, zacisznej działki :wink: Jakby to było w winnicy o bardziej standardowych warunkach (wietrzny stok z przymrozkami) to sam jestem ciekaw. Piszcie jak Wam kwasy schodzą, bo to jest chyba największa niewiadoma tej odmiany.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 października 2021, 09:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4674
Lokalizacja: Rybnik
@MarcinG
Kiedy i z jakimi parametrami zebrałeś finalnie SG?

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 października 2021, 19:08 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 4 czerwca 2017, 18:52
Posty: 125
Lokalizacja: opolskie
Jeszcze czekam i patrzę na prognozy. Liście trochę ucierpiały od przymrozków ale jest jeszcze trochę zielonego.

_________________
Pozdrawiam.Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 października 2021, 22:10 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3323
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Czyli spełniasz to co mówili Winiarze morawscy, że SG zbiera się u nich po 20 października. :wink:

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 22 października 2021, 16:39 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): niedziela, 27 stycznia 2013, 13:02
Posty: 91
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
Ja zbierałem 10.10 przez przymrozek, cukier 21,5 brix, kwas 9,5
Robię w tym roku pomarańczowe i póżniej fjm


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 22 października 2021, 19:29 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 4 czerwca 2017, 18:52
Posty: 125
Lokalizacja: opolskie
sajko71 napisał(a):
Czyli spełniasz to co mówili Winiarze morawscy, że SG zbiera się u nich po 20 października. :wink:

W końcu mieszkam całkiem blisko Moraw. :wink:
W poprzedni roku zbierałem 27.10 a kwasy były i tak wysokie. No ale rok był fatalny.
Mam pytanie dlaczego tak długa sedymentacja i czy mierzyłeś kwasy przed sedymentacją.

_________________
Pozdrawiam.Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 22 października 2021, 19:43 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Sg nie zmarzlo u mnie na Podlasiu mimo że już było - 7.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 22 października 2021, 20:35 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3323
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
MarcinG napisał(a):
...Mam pytanie dlaczego tak długa sedymentacja i czy mierzyłeś kwasy przed sedymentacją.
Wyjaśnienia naukowego na to nie mam. Chciałem długo, ale niekoniecznie tyle. Po prostu człowiek robi sporo rzeczy na raz i nie ze wszystkim zdąży. Kwasy były mierzone kilka dni wcześniej wynik był ok 10.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 października 2021, 17:34 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 4 czerwca 2017, 18:52
Posty: 125
Lokalizacja: opolskie
Nie zawsze potrzeba jest matką wynalazku, czasami rządzi przypadek. :wink: Może pobyt w lodówce korzystnie wpływa na
delikatną korektę kwasu.
Dzisiaj kolejny przymrozek. Jutro zbiór.


Załączniki:
rsz_img_1183[1].jpg
rsz_img_1183[1].jpg [ 90.77 KiB | Przeglądane 1341 razy ]

_________________
Pozdrawiam.Marcin.
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 25 października 2021, 19:49 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Sg powoli kończy fermentację.


Załącznik:
Screenshot_20211025-204438_Gallery_copy_270x600.jpg
Screenshot_20211025-204438_Gallery_copy_270x600.jpg [ 31.35 KiB | Przeglądane 1252 razy ]

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 26 października 2021, 17:37 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 4 czerwca 2017, 18:52
Posty: 125
Lokalizacja: opolskie
Wczoraj zebrałem, obciążenie ok. 1.8 kg. z krzewu. Po sedymentacji 23,5 Brix. spławik pokazał nawet 25 Blg. ph-3,3
kwasy niestety wysokie bo ok 10,8. Co ciekawe ponad dwa tygodnie wcześniej sprawdzałem i było 11.
Po prasie i godzinnym odstaniu też mierzyłem, oto wyniki 24,5 Brix, ph-3,8, kwasy ok. 12.
Oczywiście wczorajsze pomiary w temperaturze 12-13 C a dzisiejsze w 20 C. Czyżby to miało wpływ?
Refraktometr i ph-metr mają funkcję ATC.

_________________
Pozdrawiam.Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 26 października 2021, 18:07 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3323
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Włodek (Narc) podaj dla porównania swoje parametry startowe i po sedymentacji. Jakie warunki sedymentacji? I napisz jeśli czymś odkwaszaleś. Jesteś bardziej na północ to może być wartościowe porównanie.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 26 października 2021, 19:58 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
sajko71 napisał(a):
Włodek (Narc) podaj dla porównania swoje parametry startowe i po sedymentacji. Jakie warunki sedymentacji? I napisz jeśli czymś odkwaszaleś. Jesteś bardziej na północ to może być wartościowe porównanie.


Przed sedymentacją 24bx,TA 9,pH 3.22
Po sedymentacji 1.5 doby 24bx TA 8.25 pH 3.18
Sedymentacja w chłodzie ok.8 st

Niczym nie odkwaszłem.
Czekam na koniec fermentacji.

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 17 stycznia 2022, 19:03 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Witam jak tam efekty winifikacji S.Gris ??

Pozdrawiam
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 332 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], Google [Bot], Kodrianka i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO