Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 13:56

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 23  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 22 września 2021, 18:41 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Dzisiejszy pomiar:

Załącznik:
20210922_172853_copy_254x564.jpg
20210922_172853_copy_254x564.jpg [ 155.07 KiB | Przeglądane 1764 razy ]


Brix 21
TA 12.2
pH 3.16

Jeszcze troszkę,jeszcze ciut! ;)

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 22 września 2021, 19:37 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Hej, Włodek piękne grona. Kwasowość jeszcze troszkę wysoka, ale może jeszcze spadnie, trzymam kciuki.
W razie czego zawsze można użyć do fermentacji drożdże obniżające kwasowość typu Larvin 71b, ewentualnie jeszcze można młode wino wymrozić.

Pozdrawiam
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 września 2021, 08:16 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
monteverst napisał(a):
Hej, Włodek piękne grona. Kwasowość jeszcze troszkę wysoka, ale może jeszcze spadnie, trzymam kciuki.
W razie czego zawsze można użyć do fermentacji drożdże obniżające kwasowość typu Larvin 71b, ewentualnie jeszcze można młode wino wymrozić.

Pozdrawiam
Marcin.



Zgadza się,kwasowość jeszcze wysoka,ale idzie w dobrym kierunku.
Bez niespodzianek typu "przymrozek" -5 myślę,że da radę dojrzeć i nie potrzebne będą jakieś specjalne zabiegi.
W każdym razie,bliżej niż dalej...

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 września 2021, 19:48 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3287
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
I ja pomierzyłem, jagody wyrywkowo z wielu gron:
19 brix, pH 3,29, TA 11,
dla porównania obok Soreli 20,5 brix, pH 3,4 ; TA 8,7;
Słoneczko lubi chmury i coś nie domaga :oops:

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 25 września 2021, 01:21 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
sajko71 napisał(a):
I ja pomierzyłem, jagody wyrywkowo z wielu gron:
19 brix, pH 3,29, TA 11,
dla porównania obok Soreli 20,5 brix, pH 3,4 ; TA 8,7;
Słoneczko lubi chmury i coś nie domaga :oops:



Porównania dojrzewania innych odmian, zostawmy innym wątkom.
Ważne,czy przy pomiarach to były całe grona,czy troszkę poobcinane...?
Wspominałeś wcześniej,że inwestujesz w kilka sekatorów do usuwania części gron.
Jakie obciążenie na krzewie?
To ważne info.
Bądźmy precyzyjni.

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 25 września 2021, 12:58 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3287
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Jagody pobierane z różnych gron z każdej możliwej strony, mniej dojrzałe też, grona nieskracane, 10 gron na krzew, wcześniejsza redukcja objęła tylko 3 grono na latorośli.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 25 września 2021, 15:38 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
sajko71 napisał(a):
Jagody pobierane z różnych gron z każdej możliwej strony, mniej dojrzałe też, grona nieskracane, 10 gron na krzew, wcześniejsza redukcja objęła tylko 3 grono na latorośli.



To się fajniutko zapowiada! ;)

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 2 października 2021, 15:48 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3287
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Odmiana nadal w pełnym zdrowiu a parametry na dziś wyglądają tak: 21 blg; pH 3,34; TA: 10;
Tydzień temu było: 19 blg; pH 3,29; TA: 11;
W tej odmianie widać potencjał na dojrzewanie, bo mam kilka późnych odmian, którym (mimo poprawy pogody) jakoś się już nie chce.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 2 października 2021, 18:46 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Północna WLKP,melduje delikatną poprawę parametrów.

Brix - 22.3
TA - 11.3
pH - 3.18

U mnie jest trochę zamierania szypułek.Jedne grona zamierają od dołu,inne natomiast u góry(skrzydełka).
Dół będzie odcięty bo w większości jest dużo kwasu i mało cukru,a skrzydełka są ok i nie odbiegają parametrami od zdrowych.
Potwierdzę tylko swoją wizję,że nie widzę sensu w usuwaniu części grona.
Grona piękne,solidne.Parametry z dołu i góry bardzo podobne.Przy odpowiednim obciążeniu i normalnym roku,spokojnie dadzą radę.

Prognoza się poprawiła,więc zbiór przypuszczalnie w ciągu dwóch tygodni.

Załącznik:
20211001_144050_copy_564x254.jpg
20211001_144050_copy_564x254.jpg [ 118.4 KiB | Przeglądane 1144 razy ]

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 2 października 2021, 19:18 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3287
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
narc81 napisał(a):
...Potwierdzę tylko swoją wizję,że nie widzę sensu w usuwaniu części grona...
Wizje wizjami. :wink: Nie upieraj się jeszcze, :wink: bo wina z tej odmiany w swojej lokalizacji jeszcze nie zrobiłeś (ja też nie). To jakość wina zadecyduje: ile, co i kiedy przyciąć, zredukować. Różne wina z tej odmiany piłem i czasami wydawało mi się, że jest zbyt dużo różnorodności w smaku jak dla mnie. Kwasowość też nie wiadomo jaka u nas będzie, zapewne to będzie trudność. Tak, więc czy skracać czy nie i ile - o tym zadecyduje niedaleka przyszłość. Na razie perspektywy są obiecujące... Dla mnie głównie z powodu, że odmiana okazuje się "pancerna" na obecne zwirowania pogodowe.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 2 października 2021, 19:31 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
sajko71 napisał(a):
narc81 napisał(a):
...Potwierdzę tylko swoją wizję,że nie widzę sensu w usuwaniu części grona...
Wizje wizjami. :wink: Nie upieraj się jeszcze, :wink: bo wina z tej odmiany w swojej lokalizacji jeszcze nie zrobiłeś (ja też nie). To jakość wina zadecyduje: ile, co i kiedy przyciąć, zredukować. Różne wina z tej odmiany piłem i czasami wydawało mi się, że jest zbyt dużo różnorodności w smaku jak dla mnie. Kwasowość też nie wiadomo jaka u nas będzie, zapewne to będzie trudność. Tak, więc czy skracać czy nie i ile - o tym zadecyduje niedaleka przyszłość. Na razie perspektywy są obiecujące... Dla mnie głównie z powodu, że odmiana okazuje się "pancerna" na obecne zwirowania pogodowe.


Nie widzę tu jakiegoś "upierania się" a jedynie potwierdzam swoje wcześniejsze zdanie.
Wina z niego oczywiście jeszcze nie popełniłem,to jasne.
Co do osobistych gustów i przyzwyczajeń,a każdy ma inne,nie wypowiadam się.
Potwierdzam,że jest w niej potencjał.

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 7 października 2021, 14:20 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 1 sierpnia 2019, 12:43
Posty: 122
Lokalizacja: Małopolska, Goszyce
Które drożdże Koleżanki i Koledzy polecają do SG ?

_________________
pozdrawiam
Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 7 października 2021, 21:02 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 3 lutego 2018, 10:16
Posty: 142
Lokalizacja: ok. Zabierzowa 275 m.n.p.m
U mnie 5 krzewów,dwulatki. Po dwa grona na krzew. 21-22,5 brix.Kwasów nie mierzyłem, ale w smaku zdaje się być ok. Odporność jak na ten rok wzorowa. Sz.p. omija z daleka mimo podstawowej ochrony. .
Co do drożdży zastanawiałem się ( na przyszłość)nad bs1-mimo że bardziej podeszły by do muscarisa. W tym roku trafi do dymiona z innymi na cuvee.


Wysłane z mojego M2010J19SY przy użyciu Tapatalka

_________________
______________
Pozdrawiam, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 8 października 2021, 16:59 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Mierzcie tą kwasowość, ja pierdzielę!
Jeden z głównych parametrów,jak nienajważjnieszy,a Wy nie mierzycie...

-- piątek, 8 października 2021, 16:59 --

narc81 napisał(a):
Mierzcie tą kwasowość, ja pierdzielę!
Jeden z głównych parametrów,jak nienajważjnieszy,a Wy nie mierzycie...



Ja zmierzyłem właśnie... :mrgreen:

Brix 24 :crazy:
pH 3.21
TA 10.8 :crazy:

Jednak sporo zamierania szypułek...
Kwasy jak widać spadły niewiele przez tydzień.
Cukier za to robi się niebezpieczny!
Miało być wytrawne... :crazy:

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 18 października 2021, 19:57 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3287
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Souvignier Gris u mnie po 48h sedymentacji w lodówce: 21 blg; pH 3,47; TA: 7,5 :thumbup:

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 27 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO