Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 10:16

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 23  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 5 listopada 2019, 22:17 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
Dormant napisał(a):
Będę ciekaw Twoich doświadczeń z 420, w niektórych źródłach czytałem, że opóźnia dojrzewanie w co mi się nie do końca chce wierzyć więc relacja z pierwszej ręki zwłaszcza w porównaniu do so4 będzie nieoceniona!
Z podkładkami sprawa jest nieco bardziej skomplikowana niż się z pozoru wydaje. Opóźniają dojrzewanie podkładki źle dobrane do stanowiska i odmiany naszczepionej, takie które dają zbyt mały lub zbyt duży wigor i zaburzają równowagę owoce - zielenina. Np. 5BB na żyznej, wilgotnej ziemi z mocno rosnącą odmianą może skutkować nadmiernie wybujałym wzrostem i w efekcie opóźniać dojrzewanie. Gdzieś indziej na słabszej, mniej wilgotnej glebie lub w tym samym miejscu ale w połączeniu ze słabiej rosnącą odmianą może być idealna. Zbyt słaby wigor też może opóźniać dojrzewanie z powodu ograniczenia fotosyntezy.
420A ma długi okres wegetacji i to faktycznie obserwuję u siebie na sadzonkach tej podkładki. Opóźnia to drewnienie odmiany naszczepionej i w połączeniu z odmianami późno drewniejącymi może sprawiać problemy z zimowaniem. Z tej grupy podkładek najkrótszy okres wegetacji ma 5C, dalej SO4 ale nie należy tego utożsamiać z przyspieszeniem dojrzewania, choć pewnie jakiś wpływ na dojrzewanie też ma.
Żeby ograniczyć wigor tak mocno rosnącej odmiany jak Souvignier Gris na glebie zasadowej to i tak nie ma dużego wyboru - w zasadzie zostaje tylko 420A.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 6 listopada 2019, 10:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4617
Lokalizacja: Rybnik
ZbyszekTW napisał(a):
Do tego to dość późna odmiana...

To jest do zweryfikowania. Opisy często nie pokrywają sie z życiem. Dla przykładu:
Souvignier Gris, Muscaris, Johanniter, Hibernal - wszystkie mają termin podany 1-15.X
Seyval B - przełom IX i X
W przeciętny rok u mnie Muscaris i Johanniter to z 3 dekada IX (Muscaris nieco wcześniejszy), Seyval zgodnie z opisem. Za to Hibernala to prawie nigdy nie zebrałem w pełni dojrzałego.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 6 listopada 2019, 10:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
Mietek Hibernala masz na własnych korzeniach?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 6 listopada 2019, 11:14 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4617
Lokalizacja: Rybnik
Wszystko mam na własnych korzeniach.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 6 listopada 2019, 12:30 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 listopada 2017, 15:12
Posty: 308
Lokalizacja: Warszawa
Misza napisał(a):
To jest do zweryfikowania. Opisy często nie pokrywają sie z życiem. Dla przykładu:
Souvignier Gris, Muscaris, Johanniter, Hibernal - wszystkie mają termin podany 1-15.X
Seyval B - przełom IX i X
W przeciętny rok u mnie Muscaris i Johanniter to z 3 dekada IX (Muscaris nieco wcześniejszy), Seyval zgodnie z opisem. Za to Hibernala to prawie nigdy nie zebrałem w pełni dojrzałego.

Ten wątek pokazuje, że źródłom niemieckim (a pewnie innym też) trzeba dać tak 10 lat na "okrzepnięcie", pamiętam jak czytałem w opisach jak to Johanniter późniejszy od Hibernala (a nawet, że w sumie to tylko kilka dni przed Rieslingiem), a jak się posłucha ludzi, którzy go faktycznie uprawiają to się okazuje jest na odwrót :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 6 listopada 2019, 14:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Monitoring dojrzewania Hibernala
U mnie obydwie odmiany Johanniter i Hibernal dojrzewają w podobnym czasie - pierwsza dekada paźdxiernika, przy obciążeniu ok.2kg/krzew, na SO4 i na korzeniach własnych.
W gorszych (zimniejszych ) rocznikach Hibernala zbierałem nawet w połowie października, a Johannitera nieco wcześniej.
Souvignier Gris dopiero posadziłem w tym roku.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 6 listopada 2019, 15:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Misza napisał(a):
To jest do zweryfikowania. Opisy często nie pokrywają sie z życiem. Dla przykładu:
Souvignier Gris, Muscaris, Johanniter, Hibernal - wszystkie mają termin podany 1-15.X
Seyval B - przełom IX i X
W przeciętny rok u mnie Muscaris i Johanniter to z 3 dekada IX (Muscaris nieco wcześniejszy), Seyval zgodnie z opisem. Za to Hibernala to prawie nigdy nie zebrałem w pełni dojrzałego.


U mnie podobnie.
Johanniter 3 dekada IX
Seyval przełom IX/X
Hibernal połowa X

To jest dobry terminarz do odniesienia. Gdzie tutaj się ustawi Souvigner Gris...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 7 listopada 2019, 10:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 stycznia 2009, 01:00
Posty: 1114
Lokalizacja: Podkarpacie,okolice Jarosławia
ZbyszekTW napisał(a):

U mnie podobnie.
Johanniter 3 dekada IX
Seyval przełom IX/X
Hibernal połowa X

To jest dobry terminarz do odniesienia. Gdzie tutaj się ustawi Souvigner Gris...

Myślę że początek października,przynajmniej u mnie tak jest.Oczywiście dużo zależy to od roku,lokalizacji,podkładki i od obciążenia.SG jest niezwykle plenny.Wymaga redukcji plonu, trzeba uwzględnić duże półkilowe grona.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 7 listopada 2019, 10:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Różne źródła różnie oceniają:
wg Anija Antes – dojrzewa w podobnym czasie jak PG

Ripening time: 10-15 days after Chardonnay

W rejonach południowych 5 dni przed Chardonnay
W rejonach północnych tydzień po Pinot Blanc

I to ostatnie jest najbardziej prawdopodobne :!: :?:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 7 listopada 2019, 12:18 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 listopada 2017, 15:12
Posty: 308
Lokalizacja: Warszawa
Czyli Niemcy i Francuzi sprawdzili, a Włosi zasugerowali się rodzicami :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 7 listopada 2019, 13:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
W winnicy Kojder (Zachodnio Pomorskie , Babinek k/Szczecina) dojrzewa i robią z niego medalowe wina :!:
Jeżeli u mnie będzie dojrzewał podobnie jak PG, tzn. 5 razy na 8 lat (parametry dojrzewania na WIKI), to będzie OK, bo odporność na mączniaki dużo większa (podobno ?) od PG :!:
Nieznana jeszcze odporność na zimowe mrozy.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 8 listopada 2019, 08:54 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 4 czerwca 2017, 18:52
Posty: 125
Lokalizacja: opolskie
Znalazłem jeszcze parę fotek
Górne zdjęcie robione telefonem przed zbiorem (12.10) po wcześniejszych przymrozkach.
Dolne robione aparatem 30.08.
No i okazuje się że odmiana miała przybranych rodziców, to już prawie jak telenowela :wink:
A tak na poważnie to chyba nie najlepiej świadczy o Instytucie gdzie podobno powstała.


Załączniki:
rsz_120191012_081839[1].jpg
rsz_120191012_081839[1].jpg [ 98.96 KiB | Przeglądane 1190 razy ]
rsz_img_1029[1].jpg
rsz_img_1029[1].jpg [ 92.56 KiB | Przeglądane 1190 razy ]

_________________
Pozdrawiam.Marcin.
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 8 listopada 2019, 11:01 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 442
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
MarcinG napisał(a):
Znalazłem jeszcze parę fotek
Górne zdjęcie robione telefonem przed zbiorem (12.10) po wcześniejszych przymrozkach.
Dolne robione aparatem 30.08.
No i okazuje się że odmiana miała przybranych rodziców, to już prawie jak telenowela :wink:
A tak na poważnie to chyba nie najlepiej świadczy o Instytucie gdzie podobno powstała.


Ile lat to masz i jak oceniasz stopien dojrzalosci z tego roku i kiedy zaczal sie verasion/miekniecie i odpornosc na maczniak prawdziwy i rzekomy w stosunku do innych .Ile razy musisz pryskac w roku ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 8 listopada 2019, 11:49 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
Kilka dni temu miałem przyjemność spróbowania wina Kojder Souvignier Gris 2018. Tanio mnie ta przyjemność nie kosztowała ale walory poznawcze wzięły górę :-)
Wracając do wina - 14% alkoholu - efekt bardzo ciepłego rocznika nawet w pn-zach Polsce plus wysoki ekstrakt dało bardzo mocne ciało jak na białe wino, podobnie jak w winach z włoskiego szczepu Pecorino. Ja bym nawet powiedział że to wino jest nieco przerysowane. Być może dojrzewało nad osadem ale nie udało mi znaleźć żadnej informacji na ten temat.
Aromaty to właściwie wyłącznie owoce cytrusowe, bardzo intensywne. Dla mnie jest to optymalna aromatyka w białym winie, tylko nie z tak wysokim poziomem alkoholu.
Podsumowując, wino jest bardzo wysokiej klasy, absolutnie bez posmaków hybrydowych i myślę że śmiało może konkurować z większością Chardonnay z wyższej półki.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 8 listopada 2019, 17:00 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 10 listopada 2005, 01:00
Posty: 113
Lokalizacja: Dolny Śląsk - Pogórze Bolesławieckie
Witam.
Ja także miałem przyjemność degustacji wina od Kojdera, ale rocznik 2017.
Mimo niezbyt ciepłego roku, wino przedstawiało wysoką jakość. Alkoholu było mniej i wspaniale wyważone.
Aromat cytrusowy i krągłe w smaku.
Tak mi się spodobało to wino, że postanowiłem posadzić ten szczep na swojej winnicy w ilości 100 sztuk.
Odmiana odporna na grzyby i jako jedyna po przymrozkach jesiennych, zachowała prawie całość liści, które są dość sztywne.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO