Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 01:49

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 23  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 18 maja 2021, 18:57 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Dzięki Sławek!

Będziemy mieli porównanie!

P.S jak zmniejszyć fotkę,żeby było coś widać?
U mnie po pomniejszeniu widać jedynie "mgłę"...;(

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 18 maja 2021, 19:49 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 8 grudnia 2015, 19:08
Posty: 45
Souvignier Gris z zachodniego podkarpacia.


Załączniki:
Souvignier Gris.jpg
Souvignier Gris.jpg [ 254.16 KiB | Przeglądane 637 razy ]

_________________
Winnica Eliza Podkarpacie
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 18 maja 2021, 19:57 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3287
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Słupki mnie zaintrygowały. Masz fotki jak to wygląda w drugiej części sezonu? Ogławianie z drabiny czy brak ogławiania?

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 18 maja 2021, 20:25 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Północny zachód WLKP.
Załącznik:
20210518_201521_copy_554x416.jpg
20210518_201521_copy_554x416.jpg [ 124.71 KiB | Przeglądane 612 razy ]


Załączniki:
20210518_201134_copy_554x416.jpg
20210518_201134_copy_554x416.jpg [ 99.45 KiB | Przeglądane 612 razy ]

_________________
Pozdrawiam
Włodek
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 18 maja 2021, 20:26 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 8 grudnia 2015, 19:08
Posty: 45
Słupki mają 1,6 m. Ja na szczęście jestem trochę wyższy i nie potrzebuję drabiny.


Załączniki:
2.jpg
2.jpg [ 252.04 KiB | Przeglądane 637 razy ]

_________________
Winnica Eliza Podkarpacie
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 18 maja 2021, 20:35 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3287
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
To ale ta fotka myląca, bo wyglądają na dużo wyższe.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 18 maja 2021, 21:52 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 8 grudnia 2015, 19:08
Posty: 45
sajko71 napisał(a):
To ale ta fotka myląca, bo wyglądają na dużo wyższe.

To trzeba było najpierw zapytać a potem kpić. Ta "szydera" z drabiną zupełnie niepotrzebna i nieprzyjemna.

_________________
Winnica Eliza Podkarpacie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 18 maja 2021, 22:31 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
Z praktyki - blado widzę dojrzewanie SG w tym sezonie z opóźnieniem wegetacji już ok. 2-3 tygodnie. Ta odmiana lubi przytrzymać wysoki kwas do października, u mnie nawet 13g/l w 2020r.. Może na lżejszych glebach będzie lepiej. W tym roku dosadziłem 300 SG na innej podkładce (teleki 8b) ale posadziłem również Sauvigniac, Panonia i Bacska dla porównania. Gdyby nie ten kwas, wino wychodzi super - neutralne, cytrusowe, idealne na lato.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 18 maja 2021, 23:36 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3287
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Marek222 napisał(a):
sajko71 napisał(a):
To ale ta fotka myląca, bo wyglądają na dużo wyższe.

To trzeba było najpierw zapytać a potem kpić. Ta "szydera" z drabiną zupełnie niepotrzebna i nieprzyjemna.
Zaskoczyłeś mnie taką oceną mojego pytania, bo akurat ja większość rzeczy z winoroślami robię z drabiny (por. http://www.winogrona.org/index.php?titl ... rum_miasta ) i to jest jedno z głównych narzędzi mojej pracy z krzewami, więc drabina (co najmniej w moich ustach) nie jest żadnym szyderstwem. Więc bez urazy :thumbup:

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 19 maja 2021, 07:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Budzik napisał(a):
(...) Gdyby nie ten kwas (...)


no właśnie :lol:

Mnie osobiście interesuje porównanie dojrzewania i parametrów, szczególnie kwasowości
Johanniter, Hibernal, Souvignier Gris, Pannonia

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 19 maja 2021, 10:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
Jak by ktoś poszukiwał jeszcze sadzonek Souvignier Gris to są dostępne w Castoramie.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 19 maja 2021, 16:44 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 8 grudnia 2015, 19:08
Posty: 45
sajko71 napisał(a):
Zaskoczyłeś mnie taką oceną mojego pytania, bo akurat ja większość rzeczy z winoroślami robię z drabiny (por. http://www.winogrona.org/index.php?titl ... rum_miasta ) i to jest jedno z głównych narzędzi mojej pracy z krzewami, więc drabina (co najmniej w moich ustach) nie jest żadnym szyderstwem. Więc bez urazy

Przecież na zdjęciu dokładnie widać że to uprawa szpalerowa. Dolny drut rusztowania jest na wysokości 0,5 m. Obejrzałem Twoje dokonania. To co robisz jest naprawdę fajne. Gratuluję pomysłu i wytrwałości.

-- środa, 19 maja 2021, 16:37 --

Budzik napisał(a):
Z praktyki - blado widzę dojrzewanie SG w tym sezonie z opóźnieniem wegetacji już ok. 2-3 tygodnie. Ta odmiana lubi przytrzymać wysoki kwas do października, u mnie nawet 13g/l w 2020r.. Może na lżejszych glebach będzie lepiej. W tym roku dosadziłem 300 SG na innej podkładce (teleki 8b) ale posadziłem również Sauvigniac, Panonia i Bacska dla porównania. Gdyby nie ten kwas, wino wychodzi super - neutralne, cytrusowe, idealne na lato.

Co racja to racja, długo trzyma kwas, ja mam lżejszą glebę ale jest ponad 10g/l. Sądzę że trzeba zmniejszyć obciążenie krzewów. Sprawdzę w tym roku. Co prawda mam tylko 40 krzewów ale zawsze da to jakiś pogląd na sprawę. Odmiana bardzo fajna w uprawie i dość odporna.


Załączniki:
3.jpg
3.jpg [ 254.68 KiB | Przeglądane 432 razy ]

_________________
Winnica Eliza Podkarpacie
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 19 maja 2021, 18:19 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
[/quote]
Co racja to racja, długo trzyma kwas, ja mam lżejszą glebę ale jest ponad 10g/l. Sądzę że trzeba zmniejszyć obciążenie krzewów. Sprawdzę w tym roku. Co prawda mam tylko 40 krzewów ale zawsze da to jakiś pogląd na sprawę. Odmiana bardzo fajna w uprawie i dość odporna.[/quote]

Solidne krzewy.

Jak długo uprawiasz?

10g kwasu to sporo,jakie obciążenie?

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 19 maja 2021, 18:27 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
Marek222 napisał(a):
Co racja to racja, długo trzyma kwas, ja mam lżejszą glebę ale jest ponad 10g/l. Sądzę że trzeba zmniejszyć obciążenie krzewów. Sprawdzę w tym roku.
To raczej cecha odmianowa. Ja nie przeciążyłem, zrobił ponad 23 brix a kwas 13g. Niestety wiele hybryd ma taką cechę. Bardzie bym się zastanowił nad redukcją nadmiernej kwasowości przed lub w trakcie winifikacji. W tym sezonie pewnie nie dojrzeje ale za rok spróbuję użyć któreś z drożdży metabolizujących kwas jabłkowy. Specyficzne aromaty z estrów po tych drożdżach w białym winie mogę być nawet ciekawe.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 19 maja 2021, 20:22 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 8 grudnia 2015, 19:08
Posty: 45
narc81 napisał(a):
Jak długo uprawiasz?

10g kwasu to sporo,jakie obciążenie?

Tą odmianę uprawiam od 2015 roku. To jest klon FR 420 na SO4. Obciążenie powyżej 2 kg. Planuję w tym roku zmniejszyć do około 1,5 kg. Sądzę tak jak budzik że ten kwas to cecha odmianowa bo choć cukier wysoki to kwasy dalej się trzymają. Ma jednak tą zaletę że owoce mogą długo powisieć i są zdrowe. Odkwaszanie i tak będzie pewnie potrzebne ale to raczej przed fermentacją. Fajna odmiana i warto nad nią popracować.

_________________
Winnica Eliza Podkarpacie


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 37 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO