Teraz jest środa, 17 grudnia 2025, 15:54

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 335 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 23  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 22 stycznia 2021, 18:10 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Mało tego kwaau Wam zgubił?
Wymrożenie dobra rzecz.
A może by tak FJM zainicjować?

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 22 stycznia 2021, 18:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7091
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Libelle napisał(a):
Na wstepie chcialam sie przywitac z Szanownym Forum :D
Winnica znajduje sie w Malopolsce (okolice Kalwarii Zebrzydowskiej).
Nasz SG owocowal po raz pierwszy w tym roku z nastepujacymi parametrami:
Zbior: 26.10
Moszcz: 19brix; PH 3,1; kwasowosc 9.98
Szaptalizacja do 22 brix
pomiar: 20/11/2020 PH 3.1 kwasowosc 9.15
pomiar: 09.01.2021 PH 2.93 (!) kwasowosc 9.15

Wino dosc ladnie sie wyklarowalo (maceracja ok. 4 godzin), najpierw trzymalo kolor lekko pomaranczowy, teraz jest biale. W moim odczuciu kwasowosc jest dalej za wysoka, ale wino jest bardzo swieze i ma fajne cytrusowe aromaty.
Tylko te kwasy ...
Stoimy przed dylematem, czy ryzykowac odkwaszanie..

Witam na forum nowego Kolegę-forumowicza
Wino jest jeszcze "świeże" :wink: więc nie spiesz się z odkwaszaniem :!:
Rieslingi miewają jeszcze więcej kwasów i wtedy dobrze leżakują kilka lat.
Jeżeli jesteś niecierpliwy ("czas leci a pić się chce" :wink: ) wina jest dużo a zbyt kwaśne , to odlej częśc i spróbuj odkwasić.
Mało ubyło kwasów w czasie fermentacji, pewnie drożdże nie odkwaszające ?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 22 stycznia 2021, 19:00 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): piątek, 22 stycznia 2021, 12:15
Posty: 14
Lokalizacja: Giebultow
Kolezanka jestem :roll:
To nasza pierwsza produkcja, uczymy sie ...
Drozdze niestety nieodkwaszajace, zly wybor.
Wina jest troche ...
Nie powiedzialabym, ze jest niepijalne. Nie jestesmy niecierpliwi, moze spokojnie polezec.
Stoi w pomieszczeniu, gdzie temperatura w okresie mrozow byla okolo 1stC.

-- piątek, 22 stycznia 2021, 18:59 --

Po zimnym okresie nie mierzylismy kwasow, moze cos sie zgubilo.

-- piątek, 22 stycznia 2021, 19:00 --

narc81 napisał(a):
Mało tego kwaau Wam zgubił?
Wymrożenie dobra rzecz.
A może by tak FJM zainicjować?


Troche niskie PH na FJM


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 23 stycznia 2021, 18:24 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Libelle napisał(a):
Kolezanka jestem :roll:
To nasza pierwsza produkcja, uczymy sie ...

narc81 napisał(a):
Mało tego kwaau Wam zgubił?
Wymrożenie dobra rzecz.
A może by tak FJM zainicjować?


Troche niskie PH na FJM


Może i niskie,na spontaniczną zwłaszcza.

Ja bym próbował,nawet na mniejszej ilości.Dla testu chociażby.

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 23 stycznia 2021, 19:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7091
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Libelle napisał(a):
.....
Po zimnym okresie nie mierzylismy kwasow, moze cos sie zgubilo.
......

Zmierz , może coś się zgubiło :?:
Dzisiaj zlewałem cuvee Osceola Muscat @ La Crescent.
14/11/2020 - 0 Blg; TA 9g/l/; pH 3,5
23/01/2021 - - 1 Blg; TA 8,5g/l; pH 3,59
Niewiele tych kwasów ubyło ale wino jest już pijalne :wink: ; jest rześkie ....
Gdyby było pół wytrawne , to już by było dobre, a wytrawne to musi jeszcze ciut poczekać... :lol:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 23 stycznia 2021, 21:29 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): piątek, 22 stycznia 2021, 12:15
Posty: 14
Lokalizacja: Giebultow
Dzieki za porady :)
Zmierzylismy dzisiaj i TA9 g/l.
Moze rzeczywiscie musiaka zrobimy albo zmieszamy z Solarisem (TA 7.2g/l).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 stycznia 2021, 17:01 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 21 marca 2019, 23:04
Posty: 115
Lokalizacja: Podbeskidzie
Budzik napisał(a):
W końcu nie odkwasiłem i dobrze. Właśnie degustuję próbkę - jeszcze nie jest idealnie sklarowane, kolor wpada w lekki pomarańcz (maceracja 24h), nos przyjemny, bardzo intensywny, może aż za bardzo. Dominują aromaty cytrusów, jest szczypta jabłka i owoców egzotycznych (brzoskwinia, marakuja). Kwasowość na początku nie do przyjęcia, teraz jest tylko podwyższona, przyjemna jak na białe wino. Nie wiem jakie zmiany w tym winie zaszły, na pewno nie FJM bo wino cały czas stoi w chłodzie.
Podsumowując - jestem bardzo zadowolony zarówno z odmiany jak i z tego wina i widzę że nie ma się co przejmować teoretycznie ekstremalną kwasowością moszczu. Gorzej gdyby była za niska. Jak na mój gust wino jest ciut zbyt aromatyczne, aż kipi cytrusami ale to pewnie zaleta ;-). Naprawdę przyjemnie się to pije.

Tomku, Twoje słowa to miód na moje serce! Cieszę się bardzo, że wino dojrzało. :D SG pod względem uprawy jawi się jako ideał do mojego siedliska. A teraz jeszcze takie wieści!

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 stycznia 2021, 17:20 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 27 maja 2010, 07:50
Posty: 301
Lokalizacja: Zamość
Budzik napisał(a):
Arturro napisał(a):
Zanim zaczniesz odkwaszać zleć pełną analizę kwasów. Przy takim pH obstawiam 8-9g kwasy jabłkowego, odkwaszając zmarnujesz to wino.
W końcu nie odkwasiłem i dobrze. Właśnie degustuję próbkę - jeszcze nie jest idealnie sklarowane, kolor wpada w lekki pomarańcz (maceracja 24h), nos przyjemny, bardzo intensywny, może aż za bardzo. Dominują aromaty cytrusów, jest szczypta jabłka i owoców egzotycznych (brzoskwinia, marakuja). Kwasowość na początku nie do przyjęcia, teraz jest tylko podwyższona, przyjemna jak na białe wino. Nie wiem jakie zmiany w tym winie zaszły, na pewno nie FJM bo wino cały czas stoi w chłodzie.
Podsumowując - jestem bardzo zadowolony zarówno z odmiany jak i z tego wina i widzę że nie ma się co przejmować teoretycznie ekstremalną kwasowością moszczu. Gorzej gdyby była za niska. Jak na mój gust wino jest ciut zbyt aromatyczne, aż kipi cytrusami ale to pewnie zaleta ;-). Naprawdę przyjemnie się to pije.


Nie dziękuj ;)

_________________
Pozdrawiam Artur
http://winnicazamojska.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 20 lutego 2021, 15:03 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 997
Lokalizacja: małopolska
Budzik napisał(a):
W końcu nie odkwasiłem i dobrze.
Jednak nieco odkwasiłem, 1g/l Bianco Neve. Organoleptycznie wynikowa kwasowość wina w sam raz, pH zmierzone - 3.18, też ok. Jedynie co mi nieco przeszkadza to pewna goryczka (skórka cytrusa) w końcówce. Wino ma też bardzo dużo ciała co niekoniecznie jest pożądane w białych winach. Za rok spróbuję zrobić SG bez maceracji i jeżeli kwasowość moszczu będzie ponownie zbyt wysoka, użyję drożdże odkwaszające.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 20 lutego 2021, 17:56 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): niedziela, 27 stycznia 2013, 13:02
Posty: 91
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
Budzik napisał(a):
Budzik napisał(a):
W końcu nie odkwasiłem i dobrze.
Jednak nieco odkwasiłem, 1g/l Bianco Neve. Organoleptycznie wynikowa kwasowość wina w sam raz, pH zmierzone - 3.18, też ok. Jedynie co mi nieco przeszkadza to pewna goryczka (skórka cytrusa) w końcówce. Wino ma też bardzo dużo ciała co niekoniecznie jest pożądane w białych winach. Za rok spróbuję zrobić SG bez maceracji i jeżeli kwasowość moszczu będzie ponownie zbyt wysoka, użyję drożdże odkwaszające.


Właśnie miałem Cię wcześniej spytać o goryczke, ponieważ we wszystkich dotąd próbowanych winach też ją wyczułem.
Spytam Cie jeszcze o wydajność po tłoczeniu, bo krąży opinia o przeciętnej wydajności moszczu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 21 lutego 2021, 16:31 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 997
Lokalizacja: małopolska
sfinks napisał(a):
Budzik napisał(a):
Budzik napisał(a):
W końcu nie odkwasiłem i dobrze.
Jednak nieco odkwasiłem, 1g/l Bianco Neve. Organoleptycznie wynikowa kwasowość wina w sam raz, pH zmierzone - 3.18, też ok. Jedynie co mi nieco przeszkadza to pewna goryczka (skórka cytrusa) w końcówce. Wino ma też bardzo dużo ciała co niekoniecznie jest pożądane w białych winach. Za rok spróbuję zrobić SG bez maceracji i jeżeli kwasowość moszczu będzie ponownie zbyt wysoka, użyję drożdże odkwaszające.


Właśnie miałem Cię wcześniej spytać o goryczke, ponieważ we wszystkich dotąd próbowanych winach też ją wyczułem.
Spytam Cie jeszcze o wydajność po tłoczeniu, bo krąży opinia o przeciętnej wydajności moszczu.
Nie mierzyłem wydajności tłoczenia ale na oko nie jest zła - przeciętna.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 22 lutego 2021, 18:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7091
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Savignon Kretos, Souvignier Gris i Muscaris były porównywane z odmianą referencyjną Sauvignon Blanc w regionie Somontano (Huesca, Hiszpania),
https://www.mdpi.com/2073-4395/9/11/738/htm
Nie jestem pewien, alw wydaje mi się, że w/w adres już gdzieś przewijał się na forum :?:
Monitoring obserwacji mączniaków i sz.pl. oraz parametry moszczu i wina tych w/w odmian.
Co prawda Hiszpania to nie cool climate ale relacje między odmianami raczej powinny być zachowane :?: :idea:

PS
W kilku publikacjach spotkałem opis goryczki w winie SG.
Goryczka podobna jak w skórce pomarańczy.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 14 maja 2021, 13:38 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
SG na dziś.
Około 50% DWULATKÓW z pniem i ramieniem.
No jestem ciekaw,co ten sezon pokaże!

Załącznik:
20210514_115430_copy_600x300.jpg
20210514_115430_copy_600x300.jpg [ 98.63 KiB | Przeglądane 1079 razy ]

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 14 maja 2021, 13:52 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3403
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
narc81 napisał(a):
No jestem ciekaw,co ten sezon pokaże!
Zapewne to, że niektóre odmiany nie dojrzeją. Potwierdzi się "że taki mamy klimat" a fantastyka stopnieje na rzecz realizmu. :wink:

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 14 maja 2021, 13:57 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
sajko71 napisał(a):
narc81 napisał(a):
No jestem ciekaw,co ten sezon pokaże!
Zapewne to, że niektóre odmiany nie dojrzeją. Potwierdzi się "że taki mamy klimat" a fantastyka stopnieje na rzecz realizmu. :wink:


Sceptyków widzę nie brakuje... :lol:

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 335 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot] i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO