Teraz jest sobota, 14 czerwca 2025, 21:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1040 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 70  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: piątek, 25 października 2019, 09:26 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):
W korespondencji z jednym z lubuskich winiarzy otrzymałem ostatnio informację o negatywnych opiniach nt. Solarisa. M.in. dr hab. Ochman z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie odradza Solarisa jako odmianę zbyt wcześnie dojrzewającą, co ma wpływ na dalszą winifikację i smak wina.

Proszę, doprecyzuj, bo pewnie źle szukam

Obrazek

PostNapisane: piątek, 25 października 2019, 10:14 
mistrz
mistrz

Możliwe, że pan wychowawca w świetlicy SP na Trwałej zgubił jedną literkę, nie Ochman a Ochmian. Katedra Ogrodnictwa - dr hab. inż. Ireneusz Ochmian, prof. ZUT /tel.91 449 6161/.

PostNapisane: sobota, 26 października 2019, 07:02 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):
Tak, Emerytko i Amavinie, powtórzyłem jak idiota za kimś nazwisko, którego sam szukałem na ZUT.
Małe poza tematem, jeżeli mnie wywołano. Co do świetlicy szkolnej to uważam, że każdy nauczyciel powinien przez nią przejść, pracując w szkole podstawowej. Żadna ujma, a dużo uczy i wymaga. :) Jako młody nauczyciel pracowałem w świetlicy, później jako nauczyciel edukacji wczesnoszkolnej miałem okazję pracować w świetlicy, ponieważ dopełnialiśmy pensum, co zawsze miło wspominam. W świetlicy trzeba umieć pracować i jest to chrzest dla każdego nauczyciela.
.

Moje dziecięce wspomnienie ze szkolnej świetlicy (lata 80-te)

Coś nabroiłem i opiekun mnie zawołał.

Nakrzyczał na mnie, dał mi do jednej ręki dużą linijkę.

I mówi "bij się w rękę"...

To ja się biję tą linijką w drugą otwartą dłoń.

A on "MOCJNIEJ"

Dalej bije

A on "JESZCZE MOCNIEJ!!!"

:shock:

PostNapisane: sobota, 26 października 2019, 07:40 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):
Tak, Emerytko i Amavinie, powtórzyłem jak idiota za kimś nazwisko, którego sam szukałem na ZUT.
...................................................................................................................................................................................
dziadek2 napisał(a):
Proszę, doprecyzuj, bo pewnie źle szukam

Również źle szukałem.

No to teraz proszę pisać uwagi do dr. Ochmiana, wyrzucając mu dyletanctwo, jeżeli wzbudził w Was piszących takie kontrowersje. Sprowadźcie człowieka na ziemię, bo szkody ludziom poczyni.
Nic to, wygaszam.

Nadal brakuje paru informacji:

1. Pod jakim nickiem będzie się udzielał na forum?
2. Ile i jak długo uprawia winorośl (albo chociaż w jakiś sposób jest związany z uprawą, pomocą w niej itp.)?
3. Ile wina już zrobił z porównywanych tu odmian w naszym klimacie?

Bo na razie to w myśl zasady - "wolność Tomku w swoim domku" - szkoda klawiatury, a biorąc pod uwagę, że większość na forum to jednak amatorzy bez południowego stoku jak ja, szukający łatwych w uprawie i winifikacji odmian, to ta dyskusja na dzień dzisiejszy traci sens.

Może za 100 lat...........

PostNapisane: sobota, 26 października 2019, 07:58 
Ekspert
Ekspert

Mankamenty Solarisa są nam znane, wczesność dojrzewania faktycznie może rodzić problemy z winifikacją, bo np. niska temperatura jest potrzebna a w tym okresie jest trudniej osiągalna. Nie ma co "bić piany". Solaris w Polsce zawsze dojrzeje, więc to zapewni mu popularność. Podejrzewam, że Profesor powiedział coś w szerszym kontekście, zapewne ważąc słowa a taka wrzutka na forum rodzi niepotrzebne emocje. Jeśli autora postu fascynują vinifery i do tego uważa, że ma wyjątkowe siedlisko i jeszcze spodziewa się rychłej zmiany klimatu to chętnie będzie wrzucał takie informacje. Natomiast realiści zaprawieni w boju z typowo polskim klimatem będą podchodzić do tego z większym dystansem. Ot cały problem. Dyskutować nie ma o czym, bo kontekstu i całości wypowiedzi wspomnianego Profesora nie znamy. (A podejrzewam, że z wieloma tezami byśmy się zgodzili...co nie zmieni faktu, że odmiana jest bardzo wartościowa).

PostNapisane: sobota, 26 października 2019, 07:58 
mistrz
mistrz

Mam wrażeniem, iż idziemy w złą stronę - być może dr hab. Ochmian nie ma nawet świadomości, że jakieś jego słowa wyrwano z kontekstu i przedstawiono nam tutaj jako "objawienie".

PostNapisane: sobota, 26 października 2019, 08:08 
Ekspert
Ekspert

Ja mam prawie że pewność i tym bardziej nie wolno nam nic takiego czynić
Cytuj:
No to teraz proszę pisać uwagi do dr. Ochmiana, wyrzucając mu dyletanctwo, jeżeli wzbudził w Was piszących takie kontrowersje. Sprowadźcie człowieka na ziemię, bo szkody ludziom poczyni.

PostNapisane: poniedziałek, 28 października 2019, 12:45 
Kiper
Kiper

sajko71 napisał(a):
Mankamenty Solarisa są nam znane, wczesność dojrzewania faktycznie może rodzić problemy z winifikacją,

Co Wy macie z tą wczesnością? :) Zbiory na Muscadet robi się w SIERPNIU, w warunkach Nantes - duuuużo cieplej niż u nas, nawet Atlantyk nie pomaga (sprawdźcie na globusie Francji). Do tego mokro i mączniaki szaleją. A wino o ile wiem, jest całkiem cenione (i mnie smakuje). Może więc nie porównywać solarisa do rieslinga, tylko do melon de Bourgogne (swoją drogą gdyby ktoś miał do chętnie kupię kilka patyków do testów).
Chardonnay też zbierają we wrześniu, gdy we Francji ciągle jest ciepło do bardzo ciepło.
Niską temperaturę jeśli akurat nie posiadamy cave (czyli po naszemu jakieś piwnicy czy innej dziury w ziemi), można uzyskać środkami technicznymi.
Dobrze by było ściągnąć Francuzów żeby coś wymyślili marketingowo, wiecie, jak się nie chce ściągać znad osadu, to się piszę 'sur lie' i tłumaczy że tak ma być, jak przez niedopatrzenie twaróg spleśnieje to sprzedać drożej jako chaurice, oczywiście drożej, jak z głodu żresz żabę czy ślimaka, to udawać że to dla smaku :twisted:

Cytuj:
Natomiast realiści zaprawieni w boju z typowo polskim klimatem będą podchodzić do tego z większym dystansem.

Ja liczę na ocieplenie, ale nastawiam się na mrozy. Minęło 40 lat od czasu gdy mróz rozsadzał na działce czereśnie, które rosły ponad 30 lat w tym miejscu. Kto da gwarancję że nie zassie choćby na tydzień mrozu z dalekiego wschodu?

PostNapisane: poniedziałek, 28 października 2019, 12:54 
Kiper
Kiper

Takiej gwarancji nikt nam nie da...A jest taka możliwość...
Tylko wtedy,to nie będzie miało znaczenia,czy mamy Solarisa,Rieslinga czy inne Cabernety.Po prostu Sajgon...
No chyba,że spadnie 0 5m śniegu...

PostNapisane: piątek, 10 kwietnia 2020, 15:41 
Ekspert
Ekspert

28/10/2019
Moim skromnym zdaniem - @nevrom to wszystko bardzo dobrze podsumował :!:
Dodam,
jeżeli dla kogoś Solaris gromadzi za dużo cukru, to nie powinien uprawiać tej odmiany i robić na siłę z niej wina wytrawnego z 15% alkoh.
To odmiana na wina z cukrem (półwytrawne, półsłodkie a nawet słodkie) :!:
Pamiętam czasy, gdy na tym forum panowała powszechna opinia ,że w naszym klimacie nie da się zrobić wina półsłodkiego czy słodkiego , bo nie ma tak wczesnej odmiany z cukrem na takie wina :mrgreen:
Teraz mamy Solarisa i znowu narzekania .... :shock: :!:
PS
U mnie na dalekiej północy (północne Mazowsze), Solaris to podstawowa odmiana na białe wina półwytrawne.
Prawdopodobnie (tak sądzę) na Dolnym Śląsku można by z tej odmiany robić nawet wina słodkie :?: :!: , gdyby było tam mniej "historyków", "sentymentalistów" - optujących za tym co kiedyś było ... :wink:
I znowu pewnie trzeba by po wielu latach powrócić do dyskusji "vinifery kontra hybrydy"
Temat aktualny nadal....
Ale kiedyś nie było hybryd .... jeno vinifery :idea: :!:

-- Cz, 12.03.2020 21:38 --

Solaris z dodatkami

Roman (@dziadek2) solaris & Osceola Muscat 2018
Nie znane mi są proporcje tych odmian.
Wino cuvee tych odmian dobre ,ale nie lepsze od odmianowego Osceola Muscat 2018 (dziadek2)
parametry wina : -3Blg ; 6,2g/L kwasy; pH 3,7
Niewiele jednak ustępuje wg mnie w/w odmianowemu OM (Romana)

Cuvee Solaris&Kristaly&Osceola Muscat 2018 które sam zrobiłem , jest podobne do tego które zrobił Roman
parametry : -2 Blg; TA 7,2g/L; pH 3,8

PS
Solaris trzeba próbować w różnej konfiguracji, aż do uzyskania optimum dla siedliska (z różnym cukrem resztkowym)

-- Pt, 10.04.2020 15:41 --

Na WIKI w karcie tej odmiany - rozdział "Wino" ; wstawiłem adres linka do najnowszych badań belgijskich i szczegółowych analiz moszczy i win z tej odmiany. Za okres 3 ch lat z 2 ch różnych winnic. Bardzo szczegółowe analizy chemiczne.
Wina bardzo podobne do win z referencyjnej odmiany Chardonnay.
Pod wskazanym linkiem jest tylko streszczenie artykułu.
Cały artykuł jest do pobrania w formie pliku pdf.

PostNapisane: niedziela, 4 lipca 2021, 17:24 
Ekspert
Ekspert

Czy taki wygląd liści Solarisa to norma, czy jakieś braki?
Chodzi o żółknięcie z zielenią wkoło żyłek...

https://photos.app.goo.gl/YkBamTkCtbnTcrJYA
https://photos.app.goo.gl/vmGS4HyhPAXZeURk7

Ps. Niedobór magnezu???

Ps. Znalazłem jeszcze na dwóch innych odmianach - wygląda na brak magnezu...

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: poniedziałek, 5 lipca 2021, 00:06 
czeladnik
czeladnik

RolnikSam napisał(a):

Ps. Niedobór magnezu???

Wg mnie to bardziej brak żelaza. Porównaj.

PostNapisane: poniedziałek, 5 lipca 2021, 06:35 
czeladnik
czeladnik

PaulCraft napisał(a):
RolnikSam napisał(a):

Ps. Niedobór magnezu???

Wg mnie to bardziej brak żelaza. Porównaj.
Jest apka bodaj YaraCheckIt,było o niej chyba na forum, gdzie możesz porównać kilka zdjec. Jedyny minus to przy instalacji wybierz język czeski, bo w polskiej wersji nie przewidzieli winorośli.

PostNapisane: poniedziałek, 5 lipca 2021, 08:23 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Ciekawe, czy Solaris będzie długo popularny u nas na zachodzie kraju? Już w ostatnich latach gotował się na krzewach w sierpniu. Możliwe, że nie będzie miał długiej przyszłości, ale trzeba tu śledzić jego areał w Niemczech i Czechach. Jest raport amerykański o zamianach klimatu do 2050 r., o czym wspominał jeden z najsłynniejszych winiarzy zielonogórskich. Wynika z niego, że wzrost temperatur letnich spowoduje m.in., że w 2050 r. nie da się uprawiać winorośli w Polsce zachodniej z powodu zbyt wysokich temperatur latem.

PostNapisane: poniedziałek, 5 lipca 2021, 08:29 
Ekspert
Ekspert

Za niedobory żelaza prawie zawsze odpowiedzialne jest podwyższone pH gleby. Z tego co pamiętam to chyba nie masz tam w 100% naturalnej gleby. Może to być skutek pozostałość po zaprawie lub gruzie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1040 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 70  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1