28/10/2019
Moim skromnym zdaniem - @nevrom to wszystko bardzo dobrze podsumował
Dodam,
jeżeli dla kogoś Solaris gromadzi za dużo cukru, to nie powinien uprawiać tej odmiany i robić na siłę z niej wina wytrawnego z 15% alkoh.
To odmiana na wina z cukrem (półwytrawne, półsłodkie a nawet słodkie)
Pamiętam czasy, gdy na tym forum panowała powszechna opinia ,że w naszym klimacie nie da się zrobić wina półsłodkiego czy słodkiego , bo nie ma tak wczesnej odmiany z cukrem na takie wina
Teraz mamy Solarisa i znowu narzekania ....
PS
U mnie na dalekiej północy (północne Mazowsze), Solaris to podstawowa odmiana na białe wina półwytrawne.
Prawdopodobnie (tak sądzę) na Dolnym Śląsku można by z tej odmiany robić nawet wina słodkie

, gdyby było tam mniej "historyków", "sentymentalistów" - optujących za tym co kiedyś było ...
I znowu pewnie trzeba by po wielu latach powrócić do dyskusji "vinifery kontra hybrydy"
Temat aktualny nadal....
Ale kiedyś nie było hybryd .... jeno vinifery

-- Cz, 12.03.2020 21:38 --
Solaris z dodatkami
Roman (@dziadek2) solaris & Osceola Muscat 2018
Nie znane mi są proporcje tych odmian.
Wino cuvee tych odmian dobre ,ale nie lepsze od odmianowego Osceola Muscat 2018 (dziadek2)
parametry wina : -3Blg ; 6,2g/L kwasy; pH 3,7
Niewiele jednak ustępuje wg mnie w/w odmianowemu OM (Romana)
Cuvee Solaris&Kristaly&Osceola Muscat 2018 które sam zrobiłem , jest podobne do tego które zrobił Roman
parametry : -2 Blg; TA 7,2g/L; pH 3,8
PS
Solaris trzeba próbować w różnej konfiguracji, aż do uzyskania optimum dla siedliska (z różnym cukrem resztkowym)
-- Pt, 10.04.2020 15:41 --
Na WIKI w karcie tej odmiany - rozdział "Wino" ; wstawiłem adres linka do najnowszych badań belgijskich i szczegółowych analiz moszczy i win z tej odmiany. Za okres 3 ch lat z 2 ch różnych winnic. Bardzo szczegółowe analizy chemiczne.
Wina bardzo podobne do win z referencyjnej odmiany Chardonnay.
Pod wskazanym linkiem jest tylko streszczenie artykułu.
Cały artykuł jest do pobrania w formie pliku pdf.