Teraz jest czwartek, 18 grudnia 2025, 06:56

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1040 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 70  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 16 grudnia 2018, 01:29 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 11 kwietnia 2014, 06:28
Posty: 190
Lokalizacja: Zagórze, gmina Halinów, woj. mazowieckie
Dzięki za podpowiedzi, a więc w przyszłym roku sedymentacja dla Solarisa i czerwonych pewnie też

_________________
Pozdrawiam wszystkich, Krzysztof B.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 16 grudnia 2018, 07:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2925
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Czerwone, to zazwyczaj fermentuje się razem z miazgą, a dopiero po kilku, kilkunastu dniach prasuje. Jak do czerwonych zastosujesz tą samą technologię co do białych, to otrzymasz różowe.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 17 grudnia 2018, 13:38 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 11 kwietnia 2014, 06:28
Posty: 190
Lokalizacja: Zagórze, gmina Halinów, woj. mazowieckie
kuneg napisał(a):
Jak do czerwonych zastosujesz tą samą technologię co do białych, to otrzymasz różowe.

To muszę się douczyć, jest cały rok, zdążę. dzięki za informacje

_________________
Pozdrawiam wszystkich, Krzysztof B.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 17 grudnia 2018, 18:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2925
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Przez rok pouczysz się, pomyślisz, jakie wino chciałbyś zrobić, poczytasz o technologii, zorientujesz się, jakie parametry wyjściowe powinny mieć owoce i w takie będziesz celował. Zrób sobie notatki krok po kroku, co chcesz zrobić i tego się trzymaj. Wyjdzie, co wyjdzie. Będzie z czego wnioski wyciągać, ale notatki to podstawa, bo pamięć jest ulotna. Grunt, żeby pijalne było. Umiejętności będziesz dzoszlifowywał w kolejnych latach :)

Dla Twojej wiadomości, to białe też można fermentować na miazdze, ale białym winem to się potem w efekcie końcowym nie nazywa, a pomarańczowym, bo i kolorowi bliżej do pomarańczowego, niż do białego. Ot, takie niuanse technologiczne. ;)

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 17 grudnia 2018, 23:04 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 11 kwietnia 2014, 06:28
Posty: 190
Lokalizacja: Zagórze, gmina Halinów, woj. mazowieckie
Na pomarańczowe z Solarisa skuszę się dopiero jak się nauczę robić białe.

_________________
Pozdrawiam wszystkich, Krzysztof B.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: wtorek, 25 grudnia 2018, 20:12 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 18 maja 2009, 01:00
Posty: 20
Lokalizacja: Koło
Solaris to 30% moich nasadzeń. Pozostałe to Regent, Rondo, C.Cantor i Cortis. Drugi raz mam okazję próbować mojego własnego wina. Pierwszy raz, w tym roku, z Solarisa udało zrobić się wino bez dosładzania. Pełna satysfakcja. Może dwa razy miałem okazję pić wino, które smakowało mi porównywalnie dobrze (i oto mi chodzi, w zabawie z winnicą). Natomiast, co win czerwonych - długa droga przede mną... Czasami zastanawiam się czy nie zastąpić, może nie w całości, tych odmian Solarisem... Jednak, po chwili zwątpienia, postanawiam dać sobie jeszcze kilka lat prób... :D
Z pewnością Solaris to świetna odmiana dla początkującego, z której przy zachowaniu podstawowych zasad, można uzyskać przyzwoite wino...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: wtorek, 25 grudnia 2018, 21:21 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 19 kwietnia 2017, 20:06
Posty: 71
Lokalizacja: Ropa
U mnie 2letnie ramię Seyval Blanc przetrwało - 27 trwające przez tydzień nocami sądząka z golesz wysokość 70cm nad gruntem przy wiatrach wiejacych zgodnie z kierunkiem ustylulowania szpalerow...

_________________
380 mnpm


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: wtorek, 25 grudnia 2018, 21:35 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 13 lutego 2011, 13:25
Posty: 197
Lokalizacja: woj.Łódzkie Prażmów
KrzysztofB napisał(a):
Na pomarańczowe z Solarisa skuszę się dopiero jak się nauczę robić białe.

Czy da się z Solarisa zrobić pomarańczowe bez goryczki bo mi się nie udało ? To samo miałem z jutrzenką:-(


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: środa, 26 grudnia 2018, 08:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2430
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
mikim30 napisał(a):
Solaris to 30% moich nasadzeń. Pozostałe to Regent, Rondo, C.Cantor i Cortis. Drugi raz mam okazję próbować mojego własnego wina. Pierwszy raz, w tym roku, z Solarisa udało zrobić się wino bez dosładzania. Pełna satysfakcja. Może dwa razy miałem okazję pić wino, które smakowało mi porównywalnie dobrze (i oto mi chodzi, w zabawie z winnicą). Natomiast, co win czerwonych - długa droga przede mną... Czasami zastanawiam się czy nie zastąpić, może nie w całości, tych odmian Solarisem... Jednak, po chwili zwątpienia, postanawiam dać sobie jeszcze kilka lat prób... :D
Z pewnością Solaris to świetna odmiana dla początkującego, z której przy zachowaniu podstawowych zasad, można uzyskać przyzwoite wino...


Miki, jakbym siebie słyszał - szczególnie kilka lat wstecz.
Co Ci z czerwonymi winami nie wychodzi?

Pozdrawiam
Zbyszek

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: środa, 26 grudnia 2018, 08:54 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1292
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
Dostałem od jednego z forumowiczów dwie butelki wina minn z Solarisa (mieszane z innymi
szczepami w różnych proporcjach). Żadnych kompleksów. Może spokojnie odrazu trafić
na conajmniej średnią półkę cenową w sklepie... Piękny bukiet, świetny smak, kolor.

Wiem jaki szczep dosadzam na wiosnę - będzie to 20 krzewów Solarisa :)
Mam nadzieję, że za kilka lat uda mi się zrobić nie gorsze wino :)

R.S.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: czwartek, 27 grudnia 2018, 19:13 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 19 kwietnia 2017, 10:49
Posty: 297
Lokalizacja: Strzałkowo, Wielkopolska
ROMEK napisał(a):
Czy da się z Solarisa zrobić pomarańczowe bez goryczki bo mi się nie udało ? To samo miałem z jutrzenką:-(

Da się wytworzyć z Solarisa wino pomarańczowe bez nadmiaru goryczki, która jest wynikiem błędów w uprawie.
Przyczyn należy doszukiwać się w sposób indywidualny - ostatnio omawiałem ten problem w wątku "Gewürztraminer".

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: piątek, 28 grudnia 2018, 01:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1756
Lokalizacja: Łazy (Jura)
zbyszekB napisał(a):
Romek,
jeżeli Winnica Turnau potrafi - pomarańczowe solaris 2016
, to przecież Ty nie gorszy :!: :wink:


Ja bym tylko chciał wiedzieć, jak zacząć tzn. w jakiej temperaturze fermentować (jak białe czy jak czerwone) i jakimi drożdżami? Ktoś coś wie?

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: piątek, 28 grudnia 2018, 11:53 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 19 kwietnia 2017, 10:49
Posty: 297
Lokalizacja: Strzałkowo, Wielkopolska
gbed napisał(a):
Ja bym tylko chciał wiedzieć, jak zacząć tzn. w jakiej temperaturze fermentować (jak białe czy jak czerwone) i jakimi drożdżami? Ktoś coś wie?

Z mojego mojego punktu widzenia, fermentacja, to końcówka drogi, a nie jej początek. Ale, przyjmuje się, że optymalny przedział temperatur dla win białych/pomarańczowych/różowych, to 8 - 14C.
Dla win czerwonych, to 22 - 30C.

Oczywiście, nie jest to żadnym nienaruszalnym dogmatem. Wszystko zależy od tego, jaki typ wina chcemy uzyskać lub coś "naprawić", np. w pewnych okolicznościach, warto przefermentować wino czerwone w niższym przedziale temperatur i nie koniecznie z uwagi na wydobycie aromatów owocowych, a stopnia dojrzałości owoców...

Rodzaj drożdży dobieramy do odmiany i typu wina, który chcemy wytworzyć.
Do fermentacji wykorzystuje się także drożdże naturalnie występujące w winnicy, ale taki sposób polecam doświadczonym winiarzom i z wieloletnich winnic, gdzie najlepsze/najmocniejsze drożdże już zdominowały winnicę.

Od przyszłego sezonu, z części owoców, będę już wytwarzał wina z tzw. dzikusów.

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: piątek, 28 grudnia 2018, 12:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1937
Lokalizacja: Cieszyn
Piotr77 napisał(a):
gbed napisał(a):
Ja bym tylko chciał wiedzieć, jak zacząć tzn. w jakiej temperaturze fermentować (jak białe czy jak czerwone) i jakimi drożdżami? Ktoś coś wie?

Z mojego mojego punktu widzenia, fermentacja, to końcówka drogi, a nie jej początek. Ale, przyjmuje się, że optymalny przedział temperatur dla win białych/pomarańczowych/różowych, to 8 - 14C.
Dla win czerwonych, to 22 - 30C.

Oczywiście, nie jest to żadnym nienaruszalnym dogmatem. Wszystko zależy od tego, jaki typ wina chcemy uzyskać lub coś "naprawić", np. w pewnych okolicznościach, warto przefermentować wino czerwone w niższym przedziale temperatur i nie koniecznie z uwagi na wydobycie aromatów owocowych, a stopnia dojrzałości owoców...

Rodzaj drożdży dobieramy do odmiany i typu wina, który chcemy wytworzyć.
Do fermentacji wykorzystuje się także drożdże naturalnie występujące w winnicy, ale taki sposób polecam doświadczonym winiarzom i z wieloletnich winnic, gdzie najlepsze/najmocniejsze drożdże już zdominowały winnicę.

Od przyszłego sezonu, z części owoców, będę już wytwarzał wina z tzw. dzikusów.

Pozdrawiam
Piotr

Może off top,ale interesuje mnie,czy zaszczepiłeś w swojej winnicy drożdże (np. wyrzucając przefermentowane resztki...) ,czy jest to naturalna mikrobiologiczna droga każdej winnicy?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: piątek, 28 grudnia 2018, 14:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
A mnie bardziej interesuje jaki wpływ na zasiedlone drożdże mają nasze opryski?

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1040 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 70  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO